Рішення
від 07.12.2023 по справі 950/3404/23
ЛЕБЕДИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 950/3404/23

Провадження № 2-о/950/123/23

ЛЕБЕДИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 грудня 2023 року м. Лебедин

Лебединський районний суд Сумської області у складі:

головуючого судді Косолапа В.М.,

за участі секретаря судового засідання Ткаченко Я.О.,

заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши в порядку окремого провадження у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань в м. Лебедин цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: головне управління Пенсійного фонду України в Сумській області, комунальне некомерційне підприємство «Лебединська лікарня імені лікаря К.О. Зільберника» Лебединської міської ради про встановлення факту, що має юридичне значення,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулась до суду із заявою, заінтересовані особи головне управління Пенсійного фонду України в Сумській області, комунальне некомерційне підприємство «Лебединська лікарня імені лікаря К.О. Зільберника», у якій просить: встановити факт належності їй медичного висновку від 05.02.1997 року № 9, виданого Лебединською лікарнею ім. К.О. Зільберника, в якому її ім`я зазначено « ОСОБА_1 ».

Заява обґрунтована тим, що ОСОБА_1 звернулась до головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області із заявою про призначення пенсії відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 115 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування». Однак, рішенням головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області їй було відмовлено в призначенні пенсії, оскільки в наданому нею медичному висновку була допущена помилка, а саме ім`я зазначено « ОСОБА_2 ».

Ухвалою від 21.11.2023 судом відкрито провадження, розгляд справи призначено за правилами окремого провадження.

Головне управління Пенсійного фонду України в Сумській області відзиву на заяву ОСОБА_1 не подало, про дату, час та місце розгляду справи повідомлене належним чином засобами системи «Електронний суд». Представник КНП «Лебединська лікарня імені лікаря К.О. Зільберника» у судове засідання не з`явився, просив справу розглядати без його участі, проти задоволення заяви не заперечував.

ОСОБА_1 у судовому засіданні пояснила, що її син інвалід з дитинства по зору. Вона не зважаючи на те, що їй уже 58 років нещодавно дізналась про можливість призначення їй пенсії як матері особи з інвалідністю з дитинства по досягненню 50 років. Коли звернулась до Пенсійного фонду їй відмовили, оскільки у медичному висновку від 05.02.1997 № 9 її ім`я було невірно зазначено.

Заслухавши пояснення заявника, дослідивши матеріали справи, встановивши фактичні обставини, оцінивши надані докази в їх сукупності, суд зазначає наступне.

Відповідно до копії паспорта громадянина України Серії НОМЕР_1 , прізвище, ім`я по батькові заявниці ОСОБА_1 , російською ОСОБА_1 (а.с. 4). Згідно з копією довідки про присвоєння ідентифікаційного номера, виданої 20.09.2020, прізвище та ім`я заявника ОСОБА_1 (а.с. 5).

Згідно із записом у свідоцтві про народження серії НОМЕР_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Василівка Лебединського району Сумської області народився ОСОБА_3 , батьками якого є ОСОБА_4 та мати ОСОБА_1 (запис здійснений російською мовою) (а.с. 7).

Згідно з копією медичного висновку від 05.02.1997 № 9 на дитину (підлітка) інваліда з дитинства у віці до 16 років (складено російською мовою), в графі дитина указано: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; в графі «фамилия, имя, отчество матери» ОСОБА_1 ; в графі «место жительства родителей опекуна» - с. Василівка (а.с. 8).

Рішенням головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області від 31.10.2023 № 183950007371 ОСОБА_1 відмовлено у призначенні пенсії за віком згідно з п. 3 ч. 1 ст. 115 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», на яку мають матері осіб з інвалідністю з дитинства, оскільки в медичному висновку від 05.02.1997 № 9 на дитину ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , прізвище та ім`я матері не відповідають паспортним даним (а.с. 6).

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно зп.5ч.2вказаної статтісуд розглядаєв порядкуокремого провадженнясправи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно доп.6ч.1ст.315ЦПК Українисуд розглядаєсправи провстановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Як встановлено судом, прізвище та ім`я заявниці, зазначене у паспорті, не збігається із її ім`ям та прізвищем, зазначеним у медичному висновку від 05.02.1997 № 9. Вказане позбавляє заявницю можливості вирішити питання про призначення пенсії за віком відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 115 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування».

Згідно з положеннями вищевказаної норми право на призначення дострокової пенсії за віком мають: жінки, які народили п`ятьох або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, матері осіб з інвалідністю з дитинства та тяжко хворих дітей, яким не встановлено інвалідність, які виховали їх до досягнення зазначеного віку, - після досягнення віку 50 років та за наявності не менше ніж 15 років страхового стажу. При цьому особами з інвалідністю з дитинства вважаються також діти з інвалідністю віком до 18 років.

Як свідчить копія рішення головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області від 31.10.2023 № 183950007371 підставою для відмови в призначенні дострокової пенсії є той факт, що прізвище та ім`я заявниці, указане в медичному висновку від 05.02.1997 № 9, не відповідає її імені та прізвищу, зазначеному в паспорті.

При цьому ОСОБА_1 не просить встановити факт наявності у неї певного трудового стажу, необхідного для призначення пенсії. Натомість заявник просить встановити факт того, що відомості, вказані в медичному висновку, стосуються саме її, що у свою чергу надасть їй можливість у подальшому, з урахуванням указаного документу, вирішити питання про призначення пенсії.

Отже суд вважає за необхідне встановити факт того, що медичний висновок від 05.02.1997 № 92 належить ОСОБА_1 , як матері ОСОБА_5 особи з інвалідністю з дитинства.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 81, 89, 263-265, 293, 315 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: головне управління Пенсійного фонду України в Сумській області, комунальне некомерційне підприємство «Лебединська лікарня імені лікаря К.О. Зільберника» Лебединської міської ради про встановлення факту, що має юридичне значення задовольнити.

Встановити факт того, що медичний висновок від 05.02.1997 № 9 на дитину інваліда з дитинства у віці до 16 років, належить ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ; АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_3 ).

Рішення може бути оскаржено безпосередньо до Сумського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 08.12.2023.

Суддя Вадим КОСОЛАП

СудЛебединський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення07.12.2023
Оприлюднено11.12.2023
Номер документу115506520
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —950/3404/23

Рішення від 07.12.2023

Цивільне

Лебединський районний суд Сумської області

Косолап В. М.

Рішення від 07.12.2023

Цивільне

Лебединський районний суд Сумської області

Косолап В. М.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Лебединський районний суд Сумської області

Косолап В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні