Ухвала
від 08.12.2023 по справі 607/23866/23
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

08.12.2023 Справа №607/23866/23

місто Тернопіль

Суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області Герчаківська О. Я., ознайомившись із позовною заявою ОСОБА_1 до Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя про захист прав споживачів,

В С Т А Н О В И Л А:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя (далі ТНТУ ім. І. Пулюя) про захист прав споживачів.

Перевіривши позовну заяву та додані до неї документи, суддя зазначає, що позов підлягає залишенню без руху, оскільки не повністю відповідає вимогам ст.ст. 175, 177 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України).

Частиною 3 ст. 175 ЦПК України передбачено, що позовна заява повинна містити:

1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява;

2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти;

3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються;

4) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів зміст позовних вимог щодо кожного з них;

5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини;

6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору;

7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

9) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи;

10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Позивачем ОСОБА_1 при оформленні позовної заяви не було дотримано вищевказаних норм процесуального закону.

Зокрема, в позовній заяві відсутні:

місце проживання чи перебування, поштовий індекс позивача;

відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти відповідача;

зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні;

відсутній виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги та зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини. Так, обставинами, якими обґрунтовуються позовні вимоги, є конкретні юридичні факти, з настанням яких виникають спірні правовідносини між сторонами. Позовні вимоги і обставини на їх обґрунтування мають викладатися лаконічно, чітко, зрозуміло, з використанням прийнятої юридичної термінології. Обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, складають підставу позову. Підстава позову перебуває у нерозривному логічному взаємозв`язку зі змістом позовних вимог (з предметом позову). Виклад обставин, підстав позову необхідний для визначення тотожності позову та визначення предмета доказування в спорі між сторонами. Тобто, в позовній заяві має міститись посилання на те, до кого пред`явлений позов; що саме вимагає позивач (предмет позову); обставини, на яких ґрунтується вимога (матеріальноправова підстава позову); докази, що підтверджують ці обставини. Таким чином, на даній стадії цивільного процесу позивач зобов`язаний виконувати вимоги щодо доведення певного кола фактів, що мають процесуальне значення, для підтвердження наявності права на пред`явлення позову та дотримання процесуального порядку його пред`явлення. Позивач не зазначив обставини, тобто ті юридично значимі факти, на основі яких він звертається до суду та обґрунтовує заявлені вимоги, із посиланням на докази в підтвердження обґрунтування заявлених вимог. Позовна заява містить не підтверджені відомості щодо незабезпечення відповідачем продукцією та інформацію про продукцію, яку позивач має намір використати для споживання послуг. Позивач стверджує, що відповідач прострочує проведення екзаменів, які позивач має намір спожити; також відповідач примушує укласти новий договір. Тобто, у позовній заяві відсутній послідовний та логічний виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги та зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Окрім цього, згідно абзацу 2 ч. 1 ст. 177 ЦПК України у разі подання до суду позовної заяви та документів, що додаються до неї в електронній формі, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви доказ надсилання листом з описом вкладення іншим учасникам справи копій поданих до суду документів.

Вказана вимога не виконана позивачем, оскільки при позовній заяві відсутній доказ надсилання листом з описом вкладення іншим учасникам справи копій поданих до суду документів.

Частина 5 ст. 177 ЦПК України вказує, що позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Натомість до позовної заяви не приєднано жодного доказу на підтвердження обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

Також відповідно до ч. 4 ст. 177 ЦПК України, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Позивач ОСОБА_1 у позовній заяві вказав, що згідно ст. 22 Закону України 1023ХІІ позивачі звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх інстанціях.

Суддя вважає таке твердження необґрунтованим з огляду на наступне.

Так, відповідно до ч. 3 ст. 22 Закону «Про захист прав споживачів» споживачі звільняються від сплати судового збору за позовами, пов`язаними з порушенням їх прав.

Однак ОСОБА_1 не конкретизовано в чому полягає порушення прав споживача.

Закон України «Про захист прав споживачів» регулює відносини між споживачами товарів (крім харчових продуктів, якщо інше прямо не встановлено цим Законом), робіт і послуг та виробниками і продавцями товарів, виконавцями робіт і надавачами послуг (ст. 11 Закону України «Про захист прав споживачів»).

Пунктом 23 ст. 1 Закону України «Про захист прав споживачів» визначено, що споживач це фізична особа, яка придбаває, замовляє, використовує або має намір придбати чи замовити продукцію для особистих потреб, безпосередньо не пов`язаних з підприємницькою діяльністю або виконанням обов`язків найманого працівника.

Виконавець суб`єкт господарювання, який виконує роботи або надає послуги (п. 3 ст. 1 Закону України «Про захист прав споживачів»).

Згідно п. 1.8. Статуту ТНТУ ім. І. Пулюя, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 25 лютого 2019 року № 248, університет є державним неприбутковим акредитованим (сертифікат серії РДІV № 2072267 від 04 вересня 2014 року) закладом вищої освіти та підпорядкований Міністерству освіти і науки України (зазначений документ є у вільному доступі, розміщений на сайті вказаного навчального закладу в Інтернеті).

З преамбули Закону України «Про освіту» слідує, що право людини на освіту є її конституційним правом, реалізацію якого здійснюють фізичні та юридичні особи, а забезпечують державні органи та органи місцевого самоврядування у сфері освіти. Указаний Закон визначає, що заклади освіти здійснюють освітню діяльність, діючи як бюджетні установи, а також можуть надавати освітні послуги на договірних засадах.

Відтак, визначальним критерієм для встановлення того, чи розповсюджується на здобувача освіти дія Закону України «Про захист прав споживачів», є встановлення порядку здобуття освіти на безоплатній основі чи на підставі укладеного договору.

Суд звертає увагу на те, що ОСОБА_1 при зверненні до суду, не зазначив про отримання ним освіти у ТНТУ ім.І.Пулюя безоплатно чи шляхом укладення з відповідачем договору про надання освітніх послуг та не вказав про наявність доказів, які підтверджують такі обставини.

З поданої до суду позовної заяви не вбачається за можливе встановити, що між сторонами існують правовідносини, які регулюються Законом України «Про захист прав споживачів», а відтак відсутні підстави для задоволення клопотання позивача про звільнення його від сплати судового збору на підставі ч. 3 ст. 22 Закону України «Про захист прав споживачів».

Таким чином, позивачу слід виправити зазначені недоліки позовної заяви, а саме:

зазначити місце проживання чи перебування, поштовий індекс позивача, відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти відповідача;

викласти зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні;

викласти обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги та зазначити докази, що підтверджують вказані обставини;

додати доказ надсилання листом з описом вкладення іншим учасникам справи копій поданих до суду документів;

сплатити судовий збір в розмірі, виходячи із змісту його позовних вимог, або надати документи, що підтверджують звільнення його від сплати судового збору відповідно до закону.

Суд додатково роз`яснює, що згідно ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою справляється судовий збір у розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

При поданні до суду процесуальних документів, передбачених частиною другою цієї статті, в електронній формі застосовується коефіцієнт 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору (ч. 3 ст. 4 Закону України «Про судовий збір»).

Отож, оскільки ОСОБА_1 заявлено вимогу немайнового характеру, за відсутності підстав звільнення позивача від сплати судового збору, врахувавши спосіб подання документів до суду, позивачу необхідно сплатити судовий збір в розмірі 858,88 грн.

Статтею 185 ЦПК України визначено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає необхідним залишити позовну заяву без руху, надавши позивачу строк для усунення вищевказаних недоліків.

На підставі наведеного і, керуючись ст. ст. 175, 177, 185 ЦПК України, суддя,

П О С Т А Н О В И Л А :

Позовну заяву ОСОБА_1 доТернопільського національноготехнічного університетуімені ІванаПулюя прозахист правспоживачів залишити без руху, надавши позивачу строк протягом десяти днів з дня отримання копії ухвали суду, для усунення вказаних недоліків.

Якщо позивач, відповідно до ухвали суду, у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Суддя Тернопільського міськрайонного суду

Тернопільської області О. Герчаківська

Дата ухвалення рішення08.12.2023
Оприлюднено11.12.2023
Номер документу115506770
СудочинствоЦивільне
Сутьзахист прав споживачів

Судовий реєстр по справі —607/23866/23

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Герчаківська О. Я.

Ухвала від 08.12.2023

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Герчаківська О. Я.

Рішення від 04.12.2023

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Герчаківська О. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні