Рішення
від 07.12.2023 по справі 620/11700/23
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 грудня 2023 року Чернігів Справа № 620/11700/23

Чернігівський окружний адміністративний суд в складі головуючого суддіПоліщук Л.О., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами в приміщенні суду адміністративну справу за позовом Головного управління ДПС у Чернігівській області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Агропромислова компанія «СИВОЛОЖ» про стягнення податкового боргу,

В С Т А Н О В И В:

Головне управління ДПС у Чернігівській області звернулось до суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Агропромислова компанія «СИВОЛОЖ» в якому просить:

стягнути в дохід бюджету з рахунків Товариства з обмеженою відповідальністю «Агропромислова компанія «СИВОЛОЖ» (код ЄДРПОУ 38128972) в банках, що обслуговують такого платника податків, кошти у сумі 113 901,90 (сто тринадцять тисяч дев`ятсот одна гривень 90 коп.) гривень для погашення податкового боргу з єдиного податку товаровиробників на рахунок p/о UA058999980314080664000025737, отримувач - ГУК у Черніг.обл/тг м.Прилуки/18050500, код отримувача 37972475, банк отримувача: Казначейство України (ЕАП).

В обґрунтування своїх вимог позивачем зазначено, що відповідачем протиправно не сплачено наявний у нього податковий борг.

Ухвалою Чернігівського окружного адміністративного суду від08.08.2023 відкрито провадження у справі та призначено до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

07.11.2023 (згідно із вхідним штампом суду) від представника позивача надійшла заява про відмову від частини позовних вимог на підставі статті 189 КАС України, а саме в частині стягнення податкового боргу з єдиного податку з с/г товаровиробників з Товариства з обмеженою відповідальністю «Агропромислова компанія «СИВОЛОЖ» у розмірі 40000,00 грн у зв`язку з частковою сплатою податкового боргу відповідачем, згідно платіжного доручення № 175 від 12.10.2023 у сумі 30000,00 грн., згідно платіжного доручення № 179 від 25.10.2023 у сумі 10000,00 грн, та відмовою від позову в цій частині.

Ухвалою Чернігівського окружного адміністративного суду від07.12.2023 закрито провадження у справі в частині стягнення податкового боргу з орендної плати з юридичних осіб з Товариства з обмеженою відповідальністю «Агропромислова компанія «СИВОЛОЖ» на суму 40000,00 грн.

Зазначена ухвала про відкриття провадження у справі надсилалася відповідачу за адресою, вказаною у Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 18.07.2023, а саме: 17500, Чернігівська область, м.Прилуки, вул.Київська, буд.140, корпус В (а.с. 12-15). Однак, була повернута установою поштового зв`язку до суду (а.с.26). Правом подання до суду відзиву Товариство з обмеженою відповідальністю «Агропромислова компанія «СИВОЛОЖ» не скористалось.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, а також надаючи нормативно-правову оцінку обставинам справи, суд зазначає наступне.

Відповідно до Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Ідентифікаційних даних, наданих податковим органом (а.с. 9-10), відповідач взятий на облік як платник податків. Має банківські рахунки в АТ «ПРОКРЕДИТБАНК», АТ КБ «ПриватБанк», АТ «РАЙФФАЙЗЕН БАНК» у м. Києві, Казначействі України.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів регулюють норми Податкового кодексу України (далі ПК України).

Підпунктом 41.1.1 пункту 41.1 статті 41 ПК України визначено, що контролюючим органом є податкові органи (центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, його територіальні органи) - щодо дотримання законодавства з питань оподаткування (крім випадків, визначених підпунктом 41.1.2 цього пункту), законодавства з питань сплати єдиного внеску, а також щодо дотримання іншого законодавства, контроль за виконанням якого покладено на центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, чи його територіальні органи.

Згідно з підпунктом 20.1.19 пункту 20.1 статті 20 ПК України контролюючі органи, визначеніпідпунктом 41.1.1 пункту 41.1 статті 41 цього Кодексу, мають право: застосовувати до платників податків передбачені законом фінансові (штрафні) санкції (штрафи) за порушення податкового чи іншого законодавства, контроль за додержанням якого покладено на контролюючі органи; стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов`язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених цим Кодексом та іншими законами України; стягувати суми недоїмки із сплати єдиного внеску; стягувати суми простроченої заборгованості суб`єктів господарювання перед державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) за кредитами (позиками), залученими державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) або під державні (місцеві) гарантії, а також за кредитами із бюджету в порядку, визначеному цим Кодексом та іншими законами України.

Відповідно до положень пункту 14.1 статті 14 ПК України:

14.1.39. грошове зобов`язання платника податків - сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету або на єдиний рахунок як податкове зобов`язання та/або інше зобов`язання, контроль за сплатою якого покладено на контролюючі органи, та/або штрафну (фінансову) санкцію, що справляється з платника податків у зв`язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності та пеня.

14.1.156. податкове зобов`язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету або на єдиний рахунок як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк), та/або сума коштів, сформована за рахунок податкових пільг, що були використані платником податків не за цільовим призначенням чи з порушенням порядку їх надання, встановленим цим Кодексом та/або Митним кодексом України.

14.1.175. податковий борг - сума узгодженого грошового зобов`язання, не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному цим Кодексом.

Згідно з Довідками ГУ ДПС у Чернігівській області (а.с. 5) відповідач має податковий борг з єдиного податку з с/г товаровиробників, в розмірі 73901,90 грн.

Наявність вказаного боргу підтверджується Податковою декларацією платника за 2023 рік (а.с. 16-19).

Відповідно до пунктів 42.1, 42.2 статті 42 Податкового кодексу України податкові повідомлення - рішення, податкові вимоги або інші документи з питань адміністрування податків, зборів, платежів, податкового контролю, у тому числі з питань проведення перевірок, звірок, адресовані контролюючим органом платнику податків, повинні бути складені у письмовій формі, відповідним чином підписані та у випадках, передбачених законодавством, завірені печаткою такого контролюючого органу.

Документи вважаються належним чином врученими, якщо вони надіслані у порядку, визначеному пунктом 42.4 цієї статті, надіслані за адресою (місцезнаходженням, податковою адресою) платника податків рекомендованим листом з повідомленням про вручення або особисто вручені платнику податків (його представнику).

Пунктами 59.1, 59.3, 59.5 статті 59 ПК України передбачено, що у разі коли у платника податків виник податковий борг, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення. Податкова вимога може надсилатися (вручатися) контролюючим органом за місцем обліку платника податків, в якому обліковується податковий борг платника податків. Податкова вимога надсилається не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов`язання. У разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення. У разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

12.05.2023 податковим органом відносно відповідача була сформована Податкова вимога форми «Ю» №0002325-1302-2501. ЇЇ направлення відповідачу та повернення відправнику установою поштового зв`язку підтверджується копіями конверта та Рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення (а.с. 7-8).

За таких обставин, суд дійшов висновку, що податковий борг в загальному розмірі 73901,90грн виник внаслідок несплати відповідачем узгодженого податкового зобов`язання.

Пунктом 20.1 статті 20 ПК України передбачено, що контролюючі органи, визначені підпунктом 41.1.1 пункту 41.1 статті 41 цього Кодексу, мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, що обслуговують такого платника податків, на суму податкового боргу або його частини.

Відповідно до пунктів 95.1, 95.3 статті 95 Податкового кодексу України контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, та з рахунків платників податків у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, відкритих в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Згідно з частиною першою статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Виходячи з меж заявлених позовних вимог, системного правового аналізу положень законодавства України та доказів, які містяться у матеріалах справи, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення позову в повному обсязі.

Підстави для розподілу судових витрат відсутні.

Керуючись статтями 139, 241-246, 250, 262 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

В И Р І Ш И В:

Адміністративний позов Головного управління ДПС у Чернігівській області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Агропромислова компанія «СИВОЛОЖ» про стягнення суми податкового боргу задовольнити повністю.

Стягнути в дохід бюджету з рахунків Товариства з обмеженою відповідальністю «Агропромислова компанія «СИВОЛОЖ» (код ЄДРПОУ 38128972) в банках, що обслуговують такого платника податків, кошти у сумі 73901,90 (сімдесят три тисячі дев`ятсот одна гривень 90 коп.) гривень для погашення податкового боргу з єдиного податку товаровиробників на рахунок p/о UA058999980314080664000025737, отримувач - ГУК у Черніг.обл/тг м.Прилуки/18050500, код отримувача 37972475, банк отримувача: Казначейство України (ЕАП).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Позивач: Головне управління ДПС у Чернігівській області, вул.Реміснича, буд.11,м.Чернігів,14000, ЄДРПОУ: 44094124.

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю "Агропромислова компанія «СИВОЛОЖ», вул.Київська, буд.140, корп.Б, м.Прилуки, Прилуцький район, Чернігівська область,17500, ЄДРПОУ: 38128972.

Повний текст судового рішення складено 07 грудня 2023 року.

Суддя Л.О. Поліщук

Дата ухвалення рішення07.12.2023
Оприлюднено11.12.2023
Номер документу115513841
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення податкового боргу

Судовий реєстр по справі —620/11700/23

Рішення від 07.12.2023

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Поліщук Л.О.

Ухвала від 07.12.2023

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Поліщук Л.О.

Ухвала від 08.08.2023

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Поліщук Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні