Рішення
від 06.12.2023 по справі 320/31227/23
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 грудня 2023 року 320/31227/23

Київський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Балаклицького А.І., розглянувши в м. Києві у письмовому провадженні за правилами спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Комерційна фірма "Альянс Україна" до Головного управління ДПС у Київській області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії,

в с т а н о в и в:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Комерційна фірма "Альянс Україна" звернулось до Київського окружного адміністративного суду з позовом до Головного управління ДПС у Київській області, в якому просить суд:

- визнати протиправним та скасувати рішення Комісії з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних Головного управління ДПС у Київській області від 04.08.2023 №86849 про відповідність Товариства з обмеженою відповідальністю "Комерційна фірма "Альянс Україна" (ідентифікаційний код 41692188) п. 8 Критеріїв ризиковості платника податку;

- зобов`язати Головне управління ДПС у Київській області виключити Товариство з обмеженою відповідальністю "Комерційна фірма "Альянс Україна" (ідентифікаційний код 41692188) з переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що оскаржуване рішення контролюючого органу не містить обґрунтованих підстав та причин віднесення позивача до ризикових платників податків відповідно до п.8 Критеріїв ризиковості платників податку, як і не містить доказів наявності податкової інформації, що свідчать про здійснення платником ризикових операцій з посиланнями на відповідні документи. Зазначив, що для розгляду питання відповідності чи не відповідності підприємства хоча б одному критерію ризиковості платника податку, відповідач мав отримати податкові накладні/розрахунки коригування, подані позивачем для реєстрації, та встановити, що вони не відповідають жодній з ознак безумовної реєстрації. Лише після цього позивач підлягає перевірці щодо відповідності критеріям ризиковості платника податку. Однак, жодних доказів отримання контролюючим органом від позивача податкових накладних для реєстрації в ЄРПН матеріали справи не містять, відповідачем такі докази також не надавалися. Вказав, що відсутність конкретизації інформації з боку Комісії Головного управління ДПС у Київській області з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних не тільки позбавляє права позивача на обґрунтоване та вмотивоване оскарження спірних рішень, але і свідчить про недотримання відповідачем як суб`єктом владних повноважень вимог Конституції України щодо обов`язку діяти в межах повноважень, на підставі та у спосіб, встановлені законодавством.

Також зазначає, що відповідачем, як суб`єктом владних повноважень, не надано жодних доказів на підтвердження того, що позивачем було порушено податкове законодавство, а також не зазначено інших обставин, які могли б свідчити про порушення позивачем законодавства України. Вважаючи у зв`язку із цим свої права та інтереси порушеними та такими, що потребують захисту, позивач звернувся до суду з даним позовом. Просить позов задовольнити повністю.

Відповідач позов не визнав, подав до суду відзив на позовну заяву, в якому просив суд відмовити у задоволенні позову з тих підстав, що відповідно до інформаційних систем ДПС Комісією з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову в такій реєстрації 04.08.2023 року прийнято рішення №86849 про відповідність Товариства з обмеженою відповідальністю «КОМЕРЦІЙНА ФІРМА «АЛЬЯНС УКРАЇНА» п. 8 критеріїв ризиковості платника податку, а саме, 11 накопичення залишків нереалізованих товарів за відсутності (недостатності) місць для їх зберігання (власних, орендованих складських приміщень) відповідно до поданої до контролюючих органів звітності. Інформація, за якою встановлена відповідність платника критеріям ризиковості платника податку: придбання товару за кодом УКТ ЗЕД 1517 та за кодом УКТ ЗЕД 2103 за період з 01.12.2021 року по 07.07.2023 року. Згідно з інформаційною системою ДПС, Комісією з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову в такій реєстрації ГУ ДПС у Київській області 04.08.2023 року прийнято рішення №86849 про відповідність Товариства з обмеженою відповідальністю «КОМЕРЦІЙНА ФІРМА «АЛЬЯНС УКРАЇНА» (код ЄДРПОУ 41692188) п. 8 критеріїв ризиковості згідно з Додатком 1 до Порядку зупинення, а саме, у контролюючих органах наявна податкова інформації, яка стала відома у процесі провадження поточної діяльності під час виконання покладених на контролюючі органи завдань і функцій, що визначає ризиковість здійснення господарської операції, зазначеної в поданих для реєстрації податковій накладній/розрахунку коригування. Товариство з обмеженою відповідальністю «КОМЕРЦІЙНА ФІРМА «АЛЬЯНС УКРАЇНА» не надало документи, визначені п. 6 Порядку зупинення, та не спростувало інформацію, яка стала підставою для внесення до переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості. У зв`язку з наданням неповного пакету документів відповідно до Постанови №1165 неможливо підтвердити інформацію щодо залишків ТМЦ на умовному складі.

Відповідачем разом з відзивом на позовну заяву надано Витяг з протоколу від 04.08.2023 року №340/10-36-18-02-03 засідання Комісії з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних щодо платників податків, які перебувають на обліку ГУ ДПС у Київській області.

На підставі викладеного, відповідачем прийнято спірне рішення про відповідність Товариства з обмеженою відповідальністю ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» критеріям ризиковості платника податку. До всього, відповідач додав, що заявлений позивачем спосіб захисту зобов`язання ГУ ДПС у Київській області виключити ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» з переліку ризикових платників податків, суперечить Порядку зупинення, визначеному законодавством та втручається у дискреційні повноваження податкового органу, а тому не може бути застосований судом, так як в даному випадку суд буде перебирати функцію органу ДПС щодо зібрання, опрацювання та контролю за своєчасністю та достовірністю сплати коштів до бюджету. А тому, посилаючись на правомірність спірного рішення та наявність підстав для його прийняття, вважає, що позовні вимоги позивача є необґрунтованими та безпідставними. Просить відмовити в задоволенні позову повністю.

У встановлений судом строк від позивача надійшла відповідь на відзив на позовну заяву, в якому позивач зазначив, що посилання контролюючого органу в Рішенні №86849 від 04 серпня 2023 року на код податкової інформації « 11», як на підставу розгляду питання про відповідність позивача критеріям ризиковості платника податку та віднесення позивача на цій підставі до п. 8 Критеріїв ризиковості платника податку відбулось виключно на підставі суб`єктивних висновків посадових осіб контролюючого органу, без встановлення будь-яких фактичних обставин щодо наявності в Позивача місць для зберігання товарів, оскільки підповідачем не враховано поданого Товариством повідомлення про надання інформації та копій документів, в тому числі і копій документів, що підтверджують наявність в Товариства з обмеженою відповідальністю «КОМЕРЦІЙНА ФІРМА «АЛЬЯНС УКРАЇНА» складських приміщень для зберігання товарів щодо невідповідності платника податку критеріям ризиковості платника податку.

Позивач зазначає, що у рішенні №86849 від 04.08.2023 року не ідентифіковано конкретні ризикові операції та/або податкові накладні платника, в яких були зафіксовані такі операції, а також не зазначено, на чому базуються висновки Відповідача та якими обставинами (фактами) вони підтверджуються.

Окрім того, щодо посилань контролюючого органу в рішенні №86849 від 04 серпня 2023 року на «інформацію, за якою встановлена відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку: придбання товару за кодом УКТ ЗЕД 1517 та за кодом УКТ ЗЕД 2103 за період з 01.12.2021 року по 07.07.2023 року. Ненадання платником податку копій документів, які можуть свідчити про невідповідність критеріям ризиковості платника податку: первинні документи щодо постачання/придбання товарів/послуг, накладна, розрахунковий документ, банківська виписка з особових рахунків, первинні документи щодо транспортування, складські документи (інвентаризаційні описи) рахунки-фактури/інвойси», позивач зазначає, контрагентами-постачальниками продукції за кодом УКТЗЕД 2103 (заправки, кетчупи, соуси, майонези, майонезні соуси, концентрати харчові, приправи, гірчиця, томатна паста в асортименті) та за кодом УКТЗЕД 1517 протягом 2021-2023 років були (маргарин та жири в асортименті): Товариство з обмеженою відповідальністю «НЕСТЛЕ УКРАЇНА» (код за ЄДРПОУ 32531437), Товариство з обмеженою відповідальністю «ЄВРО ФУД СЕРВІС» (код за ЄДРПОУ 35591588, попередні назви: ТОВ «МАРЕВЕН ФУД УКРАЇНА», ТОВ «МАРЕВЕН ФУД ЄВРОПА»), Товариство з обмеженою відповідальністю «ТОРГОВА КОМПАНІЯ «АКУРА» (код за ЄДРПОУ 41596442), Приватне підприємство «ОЛЕКСІЇВСЬКИЙ КОМБІНАТ ПРОДТОВАРІВ» (код за ЄДРПОУ 22717081), Товариство з обмеженою відповідальністю «ТОРГОВИЙ ДІМ «ААС ТРЕЙД» (код за ЄДРПОУ 38354655), Товариство з обмеженою відповідальністю «КИЇВСЬКИЙ МАРГАРИНОВИЙ ЗАВОД» (код за ЄДРПОУ 40441851), Приватне акціонерне товариство «КИЇВСЬКИЙ МАРГАРИНОВИЙ ЗАВОД» (код за ЄДРПОУ 00333581), Товариство з обмеженою відповідальністю «МЕТРО КЕШ ЕНД КЕРІ УКРАЇНА» (код за ЄДРПОУ 32049199). Підтвердженням відсутності будь-яких порушень ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» податкового законодавства України під час здійснення фінансово-господарських взаємовідносин з вказаними контрагентами-постачальниками є договори поставки, видаткові накладні, товарно-транспортні накладні, копії яких було надано позивачем до контролюючого органу повідомлення №2 про подання інформації та копій документів щодо невідповідності платника податку критеріям ризиковості платника податку від 26 липня 2023 року, а також банківські виписки, оборотно-сальдові відомості 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками» за грудень 2021 липень 2023 року, оборотно-сальдовій відомості по рахунку 281 «Товари на складі» за грудень 2021 року - липень 2023 року - які було надано позивачем до контролюючого органу повідомлення №2 про подання інформації та копій документів щодо невідповідності платника податку критеріям ризиковості платника податку від 26 липня 2023 року та додані позивачем до адміністративного позову. Документи, що підтверджують подальшу реалізацію придбаного товару за кодом УКТЗЕД 2103 та за кодом УКТЗЕД 1517 протягом 2021-2023 років було надано позивачем до контролюючого органу повідомлення №2 про подання інформації та копій документів щодо невідповідності платника податку критеріям ризиковості платника податку від 26 липня 2023 року та додано позивачем до адміністративного позову.

Позивач зазначає, що спосіб відновлення порушеного права має бути ефективним та таким, який виключає подальші протиправні рішення, дії чи бездіяльність суб`єкта владних повноважень, а у випадку невиконання, або неналежного виконання рішення не виникала б необхідність повторного звернення до суду, а здійснювалося примусове виконання рішення. Просить задовольнити позовні вимоги у повному обсязі, по суті, з підстав, викладених у позовній заяві та у відповіді на відзив.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 19.09.2023 відкрито провадження у справі та постановлено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 20.09.2023 частково задоволено заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Комерційна фірма "Альянс Україна" про забезпечення позову.

Зупинено дію рішення Комісії з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних Головного управління ДПС у Київській області від 04.08.2023 №86849 про відповідність Товариства з обмеженою відповідальністю "Комерційна фірма "Альянс Україна" (ідентифікаційний код 41692188) п. 8 Критеріїв ризиковості платника податку - до набрання рішенням суду у справі №320/31227/23 законної сили.

В іншій частині заяви Товариства з обмеженою "Комерційна фірма "Альянс Україна" про забезпечення позову - відмовлено.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 12.10.2023 відмовлено у задоволенні заяви Головного управління ДПС у Київській області про роз`яснення ухвали про забезпечення позову від 20.09.2023 у справі №320/31227/23.

Статтею 258 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що суд розглядає справи за правилами спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів із дня відкриття провадження у справі.

Відповідно до частини 2 статті 262 Кодексу адміністративного судочинства України розгляд справи по суті за правилами спрощеного позовного провадження починається з відкриття першого судового засідання. Якщо судове засідання не проводиться, розгляд справи по суті розпочинається через тридцять днів, а у випадках, визначених статтею 263 цього Кодексу, - через п`ятнадцять днів з дня відкриття провадження у справі.

З огляду на завершення 30-ти денного терміну для подання заяв по суті справи, суд вважає за можливим розглянути та вирішити справу по суті у порядку письмового провадження за наявними у ній матеріалами та доказами.

Розглянувши подані документи і матеріали, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з таких підстав.

Товариство з обмеженою відповідальністю «КОМЕРЦІЙНА ФІРМА «АЛЬЯНС УКРАЇНА» (місцезнаходження: 08131, Київська область, Бучанський район, с. Софіївська Борщагівка, вул. Соборна, буд.114, літера Е, корпус № 4.; код ЄДРПОУ: 41692188) зареєстроване як юридична особа 30.10.2017 року, номер запису в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань: 13391020000015597. Основним видом економічної діяльності вказаного товариства є неспеціалізована оптова торгівля.

04.08.2023 року ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» через електронний кабінет платника податків отримано рішення Головного управління ДПС у Київській області про відповідність/невідповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку №86849, згідно з яким позивача включено до переліку платників податку, які відповідають критеріям ризиковості платника податку відповідно до п.8 Критеріїв ризиковості платника податку.

Відповідно до Витягу з протоколу від 04.08.2023 року №340/10-36-18-02-03 засідання Комісії з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних щодо платників податків, які перебувають на обліку ГУ ДПС у Київській області в результаті обговорення членами Комісії та дослідження фінансово-господарської діяльності ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» Комісія Головного управління ДПС у Київській області з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних прийняла рішення про відповідність платника податку ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» критеріям ризиковості платника податку з підстави, передбаченої п.8 Критеріїв ризиковості платника податку.

Вважаючи вищевказане рішення від 04.08.2023 року №86849 Комісії Головного управління ДПС у Київській області протиправним, позивач звернувся з даним позовом до суду.

Надаючи правову оцінку відносинам, що виникли між сторонами, суд виходить з наступного.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів регулюються Податковим кодексом України №2755-VI від 02.12.2010 року (тут і далі в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин), який, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов`язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов`язки їх посадових осіб під час адміністрування податків, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Відповідно до п.201.1 ст.201 Податкового кодексу України (далі - ПК України), на дату виникнення податкових зобов`язань платник податку зобов`язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений цим Кодексом термін.

Згідно з абз.абз.1-2 п.201.10 ст.201 ПК України, при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов`язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних та надати покупцю за його вимогою. Податкова накладна, складена та зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

Механізм зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі Реєстр), організаційні та процедурні засади діяльності комісій з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі, права та обов`язки їх членів визначені Порядком зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.12.2019 року №1165.

Відповідно до п.3 Порядку №1165, податкові накладні/розрахунки коригування (крім розрахунків коригування, складених у разі зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, та розрахунків коригування, складених на неплатника податку), що подаються для реєстрації в Реєстрі, перевіряються щодо відповідності ознакам безумовної реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування.

Згідно з п.6 Порядку №1165, у разі коли за результатами автоматизованого моніторингу платник податку, яким складено податкову накладну/розрахунок коригування, відповідає хоча б одному критерію ризиковості платника податку, реєстрація таких податкової накладної/розрахунку коригування зупиняється.

Питання відповідності/невідповідності платника податку критеріям ризиковості платника податку розглядається комісією регіонального рівня.

У разі встановлення відповідності платника податку хоча б одному з критеріїв ризиковості платника податку комісією регіонального рівня приймається рішення про відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку.

Включення платника податку до переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку, здійснюється в день проведення засідання комісії регіонального рівня та прийняття відповідного рішення.

Платник податку отримує рішення про відповідність критеріям ризиковості платника податку через електронний кабінет у день прийняття такого рішення.

У рішенні зазначається підстава, відповідно до якої встановлено відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку.

Комісією регіонального рівня розглядається питання виключення платника податку з переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку, у разі виявлення обставин та/або отримання інформації, що свідчать про невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку та/або отримання інформації та копій відповідних документів від платника податку, що свідчать про невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку.

У разі виявлення обставин та/або отримання інформації, визначених абзацом сьомим цього пункту, та прийняття комісією регіонального рівня рішення про невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку платник податку отримує таке рішення в електронному кабінеті в день його прийняття.

Документами, необхідними для розгляду питання виключення платника податку з переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку, можуть бути: договори, зокрема зовнішньоекономічні контракти, з додатками до них; договори, довіреності, акти керівного органу платника податку, якими оформлено повноваження осіб, які одержують продукцію в інтересах платника податку для здійснення операції; первинні документи щодо постачання/придбання товарів/послуг, зберігання і транспортування, навантаження, розвантаження продукції, складські документи (інвентаризаційні описи), у тому числі рахунки-фактури/інвойси, акти приймання-передачі товарів (робіт, послуг) з урахуванням наявних типових форм та галузевої специфіки, накладні; розрахункові документи та/або банківські виписки з особових рахунків; документи щодо підтвердження відповідності продукції (декларації про відповідність, паспорти якості, сертифікати відповідності), наявність яких передбачено договором та/або законодавством; інші документи, що підтверджують невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку.

Інформацію та копії документів, подані платником податку, комісія регіонального рівня розглядає протягом семи робочих днів, що настають за датою їх надходження, та приймає відповідне рішення.

За результатами розгляду інформації та копій документів комісією регіонального рівня приймається рішення про відповідність/невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку, яке платник податку отримує в електронному кабінеті у день його прийняття.

Виключення платника податку з переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку, здійснюється в день проведення засідання комісії регіонального рівня та прийняття відповідного рішення.

Якщо комісією регіонального рівня протягом семи робочих днів, що настають за датою надходження зазначеної інформації та документів, не прийнято відповідного рішення, платник податку виключається з переліку платників податку, які відповідають критеріям ризиковості платника податку.

У разі надходження до контролюючого органу відповідного рішення суду, яке набрало законної сили, комісія регіонального рівня виключає платника податку з переліку платників податку, які відповідають критеріям ризиковості платника податку.

Комісія регіонального рівня постійно проводить моніторинг щодо відповідності/невідповідності платників податку критеріям ризиковості платника податку.

Аналіз наведених вище приписів дає підстави для висновку про те, що рішення про відповідність/невідповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку повинно містити чітку підставу, відповідно до якої встановлено відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку.

Додатком 1 до Порядку №1165 встановлено наступні Критерії ризиковості платника податку на додану вартість:

1. Платника податку на додану вартість (далі - платник податку) зареєстровано (перереєстровано) на підставі недійсних (втрачених, загублених) та підроблених документів згідно з інформацією, наявною в контролюючих органах.

2. Платника податку зареєстровано (перереєстровано) в органах державної реєстрації фізичними особами з подальшою передачею (оформленням) у володіння чи управління неіснуючим, померлим, безвісти зниклим особам згідно з інформацією, наявною в контролюючих органах.

3. Платника податку зареєстровано (перереєстровано) в органах державної реєстрації фізичними особами, що не мали наміру провадити фінансово-господарської діяльності або здійснювати повноваження, згідно з інформацією, наданою такими особами.

4. Платника податку зареєстровано (перереєстровано) та ним проваджено фінансово- господарську діяльність без відома і згоди його засновників і призначених у законному порядку керівників згідно з інформацією, наданою такими засновниками та/або керівниками.

5. Платник податку - юридична особа не має відкритих рахунків у банківських установах, крім рахунків в органах Казначейства (крім бюджетних установ).

6. Платником податку не подано контролюючому органу податкової звітності з податку на додану вартість за два останніх звітних (податкових) періоди всупереч нормам підпункту 16.1.3 пункту 16.1 статті 16 та абзацу першого пункту 49.2 і пункту 49.18 статті 49 Податкового кодексу України.

7. Платником податку на прибуток підприємств не подано контролюючому органу фінансової звітності за останній звітний період всупереч нормам підпункту 16.1.3 пункту 16.1 статті 16 та пункту 46.2 статті 46 Податкового кодексу України.

8. У контролюючих органах наявна податкова інформація, яка стала відома у процесі провадження поточної діяльності під час виконання покладених на контролюючі органи завдань і функцій, що визначає ризиковість здійснення господарської операції, зазначеної в поданих для реєстрації податковій накладній/розрахунку коригування.

Таким чином, при здійсненні опрацювання податкових накладних, направлених для реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних, контролюючий орган проводить моніторинг відповідності/не відповідності критеріям ризиковості платника податку або здійсненої господарської операції. При цьому, форма рішення про відповідність/невідповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку передбачає зазначення контролюючим органом конкретної податкової інформації, яка стала підставою для прийняття вказаного рішення на підставі пункту 8 Критеріїв.

Законодавцем установлена певна послідовність прийняття рішення про відповідність платника податку на додану вартість Критеріям ризиковості платника податку на додану вартість.

Додатком 4 до Порядку №1165 затверджено форму рішення про відповідність/невідповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку.

У затвердженій формі рішення про відповідність/невідповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку передбачено необхідність зазначення контролюючим органом однієї із двох підстав для прийняття такого рішення, а саме: у зв`язку з виявленням обставин та/або отриманням інформації контролюючим органом у процесі поточної діяльності або з урахуванням отриманих від платника податку інформації та копій відповідних документів від. р. № -.

У формі рішенні також вказано про необхідність зазначення пункту критерію ризиковості платника податку, що визначені у додатку 1 до Порядку №1165, а у разі відповідності суб`єкта пункту 8 Критеріїв ризиковості платника податку необхідно також зазначити: код (коди) податкової інформації, яка є підставою для розгляду питання про відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку; інформацію, за якою встановлена відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку; перелік документів, які не надано платником податків та які можуть свідчити про невідповідність критеріям ризиковості платника податку.

Встановленню наявності у контролюючих органах податкової інформації, що визначає ризиковість здійснення господарської операції, яка стала відома контролюючому органу у процесі провадження поточної діяльності під час виконання покладених на контролюючі органи завдань і функцій, має передувати моніторинг податкової накладної/розрахунку коригування, поданої для реєстрації.

Таким чином, питання відповідності підприємства Критеріям ризиковості платника ПДВ має розглядатись Комісією регіонального рівня за наслідками подання товариством для реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування та моніторингу платника податку і податкової накладної/розрахунку коригування, що направлена для реєстрації. При цьому моніторинг проводиться в автоматизованому порядку.

Згідно з додатком 4 до Порядку №1165, в рішенні про відповідність/невідповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку обов`язково зазначається підстава його прийняття, зокрема, відповідний пункт критеріїв ризиковості платника податку та у разі відповідності пункту 8 критеріїв ризиковості платника податку розшифровується, яка саме податкова інформація.

Верховний Суд у постановах від 16.12.2020 року у справі №340/474/20 та від 05.01.2021 року у справі №640/10988/20 зазначив, що при вирішенні спорів такої категорії суди, з огляду на правове регулювання і характер цих відносин, мають досліджувати і надавати оцінку змісту оскаржуваного рішення, змісту протоколу засідання комісій та наданих податковим органом документів, порядку прийняття рішення та повноваженням комісії контролюючого органу.

Натомість, у рішенні від 04.08.2023 року №86849 не ідентифіковано конкретні ризикові операції та/або податкові накладні платника, в яких були зафіксовані такі операції, а також не зазначено, на чому базуються висновки відповідача та якими обставинами (фактами) вони підтверджуються.

Таким чином, оскаржуване рішення не містить обґрунтувань підстав та причин віднесення позивача до ризикових платників податків відповідно до п.8 Критеріїв ризиковості платників податку.

В той же час, як слідує зі змісту Витягу з протоколу від від 04.08.2023 року №340/10-36-18-02-03 №410 засідання Комісії ГУ ДПС у Київській області з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, підставою для віднесення позивача до ризикових стало прийняття Комісією рішення про відповідність платника податку ТОВ "КФ "Альянс Україна" критеріям ризиковості платника податку з підстави, передбаченої п.8 Критеріїв ризиковості платника податку, але у вказаному Витязі з протоколу від 04.08.2023 року №340/10-36-18-02-03 №410 засідання Комісії ГУ ДПС у Київській області відсутня будь-яка інформація, яка свідчить про проведення ризикових операцій з боку позивача. Відповідачем, як суб`єктом владних повноважень, не надано будь-яких доказів на підтвердження виявлення ризикових операцій саме Позивачем та не надано до суду інформацію та належним чином засвідчені копії документів, які розглядалась на засіданні комісії під час прийняття оскаржуваного рішення №86849 від 04 серпня 2023 року.

Відповідачем не надано до суду жодних доказів на підтвердження того, що Позивачем було порушено податкове законодавство, а також не зазначено інших обставин, які могли б свідчити про порушення Позивачем законодавства України.

Враховуючи зазначене, відповідачем не доведено існування підстав для застосування до позивача п.8 критеріїв ризиковості платників податку з відповідним внесенням до переліку ризикових суб`єктів господарювання.

Верховний Суд у постановах від 05.01.2021 у справах №640/10988/20, №640/11321/20 зазначив, що комісія контролюючого органу, приймаючи рішення з посиланням на те, що у контролюючих органах наявна податкова інформація, яка стала відома у процесі провадження поточної діяльності під час виконання покладених на контролюючі органи завдань і функцій, що визначає ризиковість здійснення господарської операції, має обґрунтувати на підставі якої інформації комісія дійшла такого висновку та надати належні, допустимі докази в підтвердження цієї інформації.

Однак, як вбачається з матеріалів справи, відповідачем не надано до суду конкретної податкової інформації, що передбачено у п. 8 Критеріїв ризиковості платника податку, на підставі якої прийнято спірне рішення про відповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА».

Також, суд вважає за необхідне зазначити наступне.

В оскаржуваному рішенні зазначено, що Комісією регіонального рівня відповідно до п. 6 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 року №1165, з урахуванням отриманих від ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» інформації та копій документів від 26.07.2023 року №2 прийнято рішення про відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку, підстава: п. 8 Критеріїв ризиковості платника податку, код податкової інформації, яка стала підставою для прийняття рішення про відповідність платника критеріям ризиковості є код 11 накопичення залишків нереалізованих товарів за відсутності (недостатності) місць для їх зберігання (власних, орендованих складських приміщень) відповідно до поданої до контролюючих органів звітності. Інформація, за якою встановлена відповідність платника критеріям ризиковості платника податку: придбання товару за кодом УКТ ЗЕД 1517 та за кодом УКТ ЗЕД 2103 за період з 01.12.2021 року по 07.07.2023 року. Ненадання платником податку копій документів, які можуть свідчити про невідповідність критеріям ризиковості платника податку: первинні документи щодо постачання/придбання товарів/послуг, накладна, розрахунковий документ, банківська виписка з особових рахунків, первинні документи щодо транспортування, складські документи (інвентаризаційні описи) рахунки-фактури/інвойси».

З аналізу положень Порядку №1165 слідує, що законодавцем установлена певна послідовність прийняття рішення про відповідність платника податку на додану вартість Критеріям ризиковості платника податку на додану вартість.

Так, рішенню Комісії щодо відповідності платника податку Критеріям ризиковості платника податку на додану вартість має передувати складання та направлення таким платником податкової накладної/розрахунку коригування, за наслідками чого здійснюється моніторинг платника податку, податкової накладної/розрахунку коригування.

При цьому, встановленню наявності у контролюючих органах податкової інформації, що визначає ризиковість здійснення господарської операції, яка стала відома контролюючому органу у процесі провадження поточної діяльності під час виконання покладених на контролюючі органи завдань і функцій, має передувати моніторинг податкової накладної/розрахунку коригування, поданої для реєстрації.

Отже, питання відповідності підприємства Критеріям ризиковості платника податку має розглядатись Комісією регіонального рівня за наслідками подання товариством для реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування та моніторингу платника податку і податкової накладної/розрахунку коригування, що направлена для реєстрації.

При цьому моніторинг проводиться в автоматизованому порядку.

Разом з тим, зі змісту оскаржуваного рішення від 04.08.2023 року №86849 слідує, що комісією регіонального рівня прийнято рішення про відповідність ТОВ «КФ «Альянс Україна» п.8 Критеріїв ризиковості платника податку не за наслідками подання останнім податкової накладної/розрахунку коригування для реєстрації, що має передувати моніторингу платника податку, моніторингу такої накладної/розрахунку коригування.

Відносно посилань відповідача в рішенні №86849 від 04 серпня 2023 року про відповідність/невідповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку та у відзиві на позовну заяву на відсутність в позивача місць для зберігання товарів, судом встановлено, що ТОВ «КФ «Альянс Україна» до повідомлення №2 про подання інформації та копій документів щодо невідповідності платника податку критеріям ризиковості платника податку від 26 липня 2023 року було додано копії договорів оренди, копії актів приймання-передачі приміщень оренди, банківські виписки та оборотно-сальдові відомості, що підтверджують наявність складських приміщень для розміщення та зберігання, пакування та відвантаження товарно-матеріальних цінностей, також більш детальні пояснення до вказаного повідомлення викладенні Позивачем у листі №109-26/07/2023 від 26.07.2023 року (додано позивачем до адміністративного позову).

ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» повідомляло контролюючий орган про всі об`єкти, пов`язані з оподаткуванням шляхом подання повідомлення за ф.№.20-OПП, повідомлення про об`єкти оподаткування або об`єкти, пов`язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність було додано позивачем до адміністративного позову.

Відтак, судом встановлено, що ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» має складські приміщення для зберігання товару, що підтверджується:

Договором оренди №011220 від 01 грудня 2020 року (далі Договір, копію додано позивачем до адміністративного позову), укладеним між ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» (Орендарем) та ТОВ «СНВК «ЮПІТЕР» (Орендодавцем).

Відповідно до п. 1.1 Договору Орендодавець зобов`язався передати Орендарю за плату та на визначений строк у користування для здійснення господарської діяльності нерухоме майно Об`єкт оренди, розташований за адресою: 08131, Україна, Київська обл., Києво-Святошинський р-н., с. Софіївська Борщагівка, вул. Соборна, 114, літ «Е», корпус №4. Об`єкт оренди попередньо оглянуто Орендарем та Об`єкт оренди перебуває в стані, придатному для його використання за цільовим призначенням та згідно умов даного Договору.

Відповідно до п. 1.2. Договору Об`єкт оренди складається з складських, офісних, побутових приміщень загальною площею 1 739,0 кв.м. Приміщення включають в себе:

- Складські приміщення 1-го поверху площею 1 145,9 кв.м., офісні та побутові приміщення 1-го поверху площею 265,1 кв.м., загальною площею 1411,0 кв.м., позначені як Приміщення А на план-схемі, яка додається до цього Договору як Додаток 1.1. і є невід`ємною частиною Договору;

- Офісні та побутові приміщення 2-го поверху, загальною площею 328,0 кв.м., позначені як Приміщення Б на план-схемі, яка додається до цього Договору як Додаток 1.2. і є невід`ємною частиною Договору.

Відповідно до п. 2.1. Договору цей Договір укладено на період з 01 грудня 2020 року до 30 листопада 2023 року.

На виконання умов Договору між сторонами підписано акт про передачу Об`єкта оренди від 01 грудня 2020 року (копію додано позивачем до адміністративного позову).

Розрахунки за оренду з ТОВ «СНВК «ЮПІТЕР» за грудень 2021 року липень 2023 року відображені в оборотно-сальдовій відомості по рахунку 6851 «Розрахунки з іншими кредиторами» та банківською випискою по рахунку № НОМЕР_1 з 01.12.2021 року до 31.07.2023 року (додано позивачем до Адміністративного позову).

Договором оренди нерухомого майна №07/04/012022 від 04 січня 2022 року (далі Договір, копію додано Позивачем до адміністративного позову), укладеним між ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» (Орендарем) та ТОВ «МАРВЕЙ АВТОТРАНС» (Орендодавцем).

Відповідно до п. 1.1. Договору Орендодавець передає Орендарю в строкове платне користування нежитлові приміщення загальною площею 2 307,0 кв.м., на строк, зазначений в п. 6.1. цього Договору, які розташовані за адресою: 87553, Донецька обл., м. Маріуполь, вул. Городня, 30.

Відповідно до п. 6.1. Договору цей договір набуває чинності з моменту підписання Сторонами та діє до 01 січня 2024 року.

На виконання умов Договору між сторонами підписано акт про передачу Майна від 04 січня 2022 року (копію додано позивачем до адміністративного позову).

Договором оренди нерухомого майна №02/11/012022 від 11 січня 2022 року (далі Договір, копію додано позивачем до адміністративного позову), укладеним між ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» (Орендарем) та ТОВ «МАРВЕЙ АВТОТРАНС» (Орендодавцем).

Відповідно до п. 1.1. Договору Орендодавець передає Орендарю в строкове платне користування нежитлові приміщення загальною площею 2 091,4 кв.м., на строк, зазначений в п. 6.1. цього Договору, які розташовані за адресою: 87553, Донецька обл., м. Маріуполь, вул. Городня, 30.

Відповідно до п. 6.1. Договору цей договір набуває чинності з моменту підписання Сторонами та діє до 01 січня 2024 року.

На виконання умов Договору між сторонами підписано акт про передачу Майна від 11 січня 2022 року.

Розрахунки за оренду з ТОВ «МАРВЕЙ АВТОТРАНС» за грудень 2021 року липень 2023 року за договором оренди нерухомого майна №07/04/012022 від 04 січня 2022 року та договором оренди нерухомого майна №02/11/012022 від 11 січня 2022 року відображені в оборотно-сальдовій відомості по рахунку 6851 «Розрахунки з іншими кредиторами» та банківською випискою по рахунку № НОМЕР_1 з 01.12.2021 року до 31.07.2023 року (додано позивачем до адміністративного позову).

Договором суборенди нерухомого майна №ОД/38 від 01 січня 2022 року (далі-Договір, копію додано позивачем до адміністративного позову), укладеним між ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» (Суборендарем) та ТОВ «ОККО-ДРАЙВ» (Орендарем).

Відповідно до п. 1.1. Договору Орендар зобов`язався передати Суборендарю за плату та на визначений строк у користування для здійснення господарської діяльності нерухоме майно - Об`єкт суборенди, розташований за адресою: 08131, Україна, Київська область, Києво-Святошинський район, с. Софіївська Борщагівка, вул. Соборна,114, літера Б, корпус №2.

Відповідно до п. 1.2. Договору Об`єкт суборенди складається зі складських та побутових приміщень (надалі Приміщення), загальною площею 1072 кв. м., позначені на план-схемі, яка додається до цього Договору як Додаток №1 і є невід?ємною частиною Договору.

Відповідно до п. 2.1. Договору строк суборенди за цим Договором становить період з дати підписання Акту прийому-передачі Об`єкт суборенди до 31 жовтня 2023 року.

На виконання умов Договору між сторонами підписано акт прийому-передачі об?єкта суборенди від 01.01.2022 року (Додаток №2 до Договору, копію додано позивачем до адміністративного позову).

Розрахунки за оренду з ТОВ «ОККО-ДРАЙВ» за грудень 2021 року липень 2023 року відображені в оборотно-сальдовій відомості по рахунку 6851 «Розрахунки з іншими кредиторами» та банківською випискою по рахунку № НОМЕР_1 з 01.12.2021 року до 31.07.2023 року (додано позивачем до адміністративного позову).

Договором суборенди нежитлового приміщення №22-09/2020 від 22 вересня 2020 року (далі-Договір, копію додано позивачем до адміністративного позову), укладеним між ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» (Суборендарем) та ТОВ «ТД «ОЛІЙНО-ЖИРОВА КОМПАНІЯ» (Орендарем).

Відповідно до п. 1.1. Договору Орендар передає, а Суборендар приймає для здійснення діяльності, передбаченої п. 2.1. Договору, у строкове платне користування на умовах, визначених цим Договором, нежитлові приміщення (далі Приміщення, що суборендується або Об?єкт суборенди), що розташовані за адресою: Київська область, Києво-Святошинський район, с. Хотів, вул. Промислова, 3Б, Літера А, а саме:

- частина складських приміщень, загально площею 1 504,66 кв. м.;

- частина складських приміщень, яка обладнана холодильною камерою, загальною площею 64,28 кв.м.;

- частина офісних приміщень на третьому поверсі №319, 320, загальною площею 34,28 кв.м.;

- загальна площа Приміщень, що суборендуються, складає: 1 603,22 кв.м.

На виконання умов Договору між сторонами підписано акт приймання-передачі нежитлового приміщення від 01 жовтня 2020 року до договору суборенди нежитлового приміщення №22-09/2020 від 22 вересня 2020 року та список майна, що передається одночасно з об?єктом оренди від 01 жовтня 2020 року (Додаток №1 до Договору) (копію додано позивачем до адміністративного позову).

01 квітня 2021 року відповідно до Договору про заміну сторони у Договорі суборенди нежитлового приміщення №22-09/2020 від 22.09.2020 року (копію додано позивачем до адміністративного позову) Первісний Орендар ТОВ «ТД «ОЛІЙНО-ЖИРОВА КОМПАНІЯ» була змінена на Нового орендаря ТОВ «ВІТРУС ЛТД».

Відповідно до п. 2 Додаткової угоди №1 від 01 вересня 2021 року до Договору суборенди нежитлового приміщення №22-09/2020 від 22.09.2020 року (копію додано Позивачем до Адміністративного позову), сторони за взаємною згодою вирішили продовжити дію Договору та вирішили викласти п. 11.1 Договору в наступній редакції: « 11.1. Цей Договір набуває чинності з дати його підписання Сторонами та діє до 30 вересня 2022 року з наступною автоматично пролонгацією на наступний рік».

01 квітня 2023 року відповідно Договору про заміну сторони у Договорі суборенди нежитлового приміщення №22-09/2020 від 22.09.2020 року (копію додано позивачем до адміністративного позову) Первісний орендар ТОВ «ВІТРУС ЛТД» змінений на Нового Орендаря ТОВ «ТД «ОЛІЙНО-ЖИРОВА КОМПАНІЯ».

Розрахунки за оренду з ТОВ «ТД «ОЛІЙНО-ЖИРОВА КОМПАНІЯ» за грудень 2021 року липень 2023 року відображені в оборотно-сальдовій відомості по рахунку 6851 «Розрахунки з іншими кредиторами» та банківською випискою по рахунку № НОМЕР_1 з 01.12.2021 року до 31.07.2023 року (додано позивачем до адміністративного позову).

Розрахунки за оренду з ТОВ «ВІТРУС ЛТД» за грудень 2021 року липень 2023 року відображені в оборотно-сальдовій відомості по рахунку 6851 «Розрахунки з іншими кредиторами» та банківською випискою по рахунку № НОМЕР_1 з 01.12.2021 року до 31.07.2023 року (копії додано позивачем до адміністритивного позову).

Договором оренди №01/2021 від 01 жовтня 2021 року (далі Договір, копію додано позивачем до адміністративного позову), укладеним між ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» (Орендарем) та ТОВ «АГРОФІРМА СУЗІР`Я» (Орендодавцем).

Відповідно до п. 1.1. Договору Орендодавець передає, а Орендар приймає в строкове платне користування нежитлове приміщення (комора (зерносклад)), що розташоване за адресою: Київська обл., Фастівський район, с. Новосілки, вул. Широка 41-Н, загальною площею 1569,4 кв.м. (далі за текстом Приміщення), для здійснення господарської діяльності. Детальне місце розташування Приміщення визначається у Додатку №1 до цього Договору (план-схема), який є невід?ємною частиною Договору.

На виконання умов договору сторонами було підписано: - План-схема приміщення, що розташоване за адресою: Київська обл., Фастівський район, с. Новосілки, вул. Широка 41-Н, загальною площею 1569,4 кв.м. (Додаток 2 до Договору, копію додано позивачем до адміністративного позову); - акт приймання-передачі нежитлового приміщення від 01 жовтня 2021 року (Додаток 2 до Договору, копію додано позивачем до адміністративного позову).

Відповідно до п. 1 додаткової угоди №1 від 29 грудня 2022 року до Договору оренди №01/2021 від 01 жовтня 2021 року (далі Додаткова угода, копію додано позивачем до адміністративного позову) сторони за взаємною згодою та домовленістю, погодились внести зміни до Договору, а саме: викласти пункт 11.1 Договору у новій редакції: « 11.1. Цей Договір набирає чинності з 01 жовтня 2021 року і діє до 31 грудня 2023 року (п. 1.1. п. 1 Додаткової угоди).

Договором оренди №02/2021 від 29 квітня 2022 року (далі Договір, копію додано позивачем до адміністративного позову), укладеним між ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» (Орендарем) та ТОВ «АГРОФІРМА СУЗІР`Я» (Орендодавцем).

Відповідно до п. 1.1. Договору Орендодавець зобов?язується передати Орендарю в тимчасове платне користування наступні приміщення для ведення господарської діяльності:

- нежитлове приміщення, що розташоване за адресою: Київська обл., Фастівський район, с. Новосілки, вул. Широка 37/6, загальною площею 885,30 кв.м.;

- нежитлове приміщення, що розташоване за адресою: Київська обл., Фастівський район, с. Новосілки, вул. Широка 37/5, загальною площею 856,90 кв.м.;

- нежитлове приміщення, що розташоване за адресою: Київська обл., Фастівський район, с. Новосілки, вул. Широка 37/5, загальною площею 167,10 кв.м.;

- нежитлове приміщення, що розташоване за адресою: Київська обл., Фастівський район, с. Новосілки, вул. Широка 37/2, загальною площею 989,5 кв.м.;

- нежитлове приміщення, що розташоване за адресою: Київська обл., Фастівський район, с. Новосілки, вул. Широка 37/3, загальною площею 763,9 кв.м.;

- нежитлове приміщення, що розташоване за адресою: Київська обл., Фастівський район, с. Новосілки, вул. Широка 41-З, загальною площею 821,3 кв.м.;

- нежитлове приміщення, що розташоване за адресою: Київська обл., Фастівський район, с. Новосілки, вул. Широка 37/1, загальною площею 897,9 кв.м.

На виконання умов Договору сторонами підписано Акт приймання-передачі нежитлових приміщень від 29 квітня 2022 року (копію додано позивачем до адміністративного позову).

Відповідно до п. 1 додаткової угоди №1 від 26 квітня 2023 року до Договору оренди №02/2021 від 29 квітня 2022 року (копію додано позивачем до адміністративного позову) сторони за взаємною згодою та домовленістю, погодились внести зміни до Договору, а саме: Викласти пункт 11.1 Договору у новій редакції: « 11.1. Цей Договір набирає чинності з 01 травня 2022 року і діє до 30 квітня 2024 року.».

Розрахунки за оренду з ТОВ «АГРОФІРМА СУЗІР`Я» за грудень 2021 року липень 2023 року за договором оренди №01/2021 від 01 жовтня 2021 року та договором оренди №02/2021 від 29 квітня 2022 року відображені в оборотно-сальдовій відомості по рахунку 6851 «Розрахунки з іншими кредиторами» за грудень 2021року - липень 2023 року та банківською випискою по рахунку № НОМЕР_1 з 01.12.2021 року до 31.07.2023 року (додано позивачем до адміністративного позову).

Таким чином, позивачем до матеріалів справи надано до матеріалів справи докази, які підтверджують, що ТОВ "КФ "Альянс Україна" має достатню кількість орендованих складських приміщень для розміщення та зберігання, пакування та відвантаження товарно-матеріальних цінностей.

Відносно посилань відповідача в рішенні від 04 серпня 2023 року про відповідність/невідповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку №86849 та у відзиві на позовну заяву що підставою прийняття оскаржуваного Рішенні №86849 від 04.08.2023 року слугувала інформація, за якою встановлена відповідність Позивача п. 8 Критеріїв ризиковості платника податку, а саме: придбання з 01.12.2021 року по 07.07.2023 рік товару за кодом УКТЗЕД 1517 та за кодом УКТЗЕД 2103, судом встановлено наступне.

Контрагентами-постачальниками продукції за кодом УКТЗЕД 2103 (заправки, кетчупи, соуси, майонези, майонезні соуси, концентрати харчові, приправи, гірчиця, томатна паста в асортименті) та за кодом УКТЗЕД 1517 протягом 2021-2023 років були (маргарин та жири в асортименті): Товариство з обмеженою відповідальністю «НЕСТЛЕ УКРАЇНА» (код за ЄДРПОУ 32531437), Товариство з обмеженою відповідальністю «ЄВРО ФУД СЕРВІС» (код за ЄДРПОУ 35591588, попередні назви: ТОВ «МАРЕВЕН ФУД УКРАЇНА», ТОВ «МАРЕВЕН ФУД ЄВРОПА»), Товариство з обмеженою відповідальністю «ТОРГОВА КОМПАНІЯ «АКУРА» (код за ЄДРПОУ 41596442), Приватне підприємство «ОЛЕКСІЇВСЬКИЙ КОМБІНАТ ПРОДТОВАРІВ» (код за ЄДРПОУ 22717081), Товариство з обмеженою відповідальністю «ТОРГОВИЙ ДІМ «ААС ТРЕЙД» (код за ЄДРПОУ 38354655), Товариство з обмеженою відповідальністю «КИЇВСЬКИЙ МАРГАРИНОВИЙ ЗАВОД» (код за ЄДРПОУ 40441851), Приватне акціонерне товариство «КИЇВСЬКИЙ МАРГАРИНОВИЙ ЗАВОД» (код за ЄДРПОУ 00333581), Товариство з обмеженою відповідальністю «МЕТРО КЕШ ЕНД КЕРІ УКРАЇНА» (код за ЄДРПОУ 32049199).

В підтвердження відсутності будь-яких порушень ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» податкового законодавства України під час здійснення фінансово-господарських взаємовідносин з вказаними контрагентами-постачальниками позивачем до матеріалів справи разом з адміністративним позовом додано копії договорів поставки, видаткових накладних, товарно-транспортних накладних, копії яких було надано позивачем до контролюючого органу повідомлення №2 про подання інформації та копій документів щодо невідповідності платника податку критеріям ризиковості платника податку від 26 липня 2023 року, а також банківські виписки, оборотно-сальдові відомості 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками» за грудень 2021 липень 2023 року, оборотно-сальдовій відомості по рахунку 281 «Товари на складі» за грудень 2021 року - липень 2023 року - які було надано Позивачем до контролюючого органу повідомлення №2 про подання інформації та копій документів щодо невідповідності платника податку критеріям ризиковості платника податку від 26 липня 2023 року, а саме:

Між ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» (Покупець) та ТОВ «НЕСТЛЕ УКРАЇНА» (Постачальник, код за ЄДРПОУ 32531437) укладено договір поставки № 170569 від 15.02.2019 року.

У грудні 2021 року - липні 2023 року ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» від ТОВ «НЕСТЛЕ УКРАЇНА» було отримано товар (кетчуп, соус, майонез, гірчиця, код УКТЗЕД 2103) згідно виписаних видаткових накладних.

Рух товару, що поставлявся у грудні 2021 року - липні 2023 року відображено в оборотно-сальдовій відомості по рахунку 281 «Товари на складі» за грудень 2021 року - липень 2023 року.

Розрахунки з ТОВ «НЕСТЛЕ УКРАЇНА» відображені в банківській виписці по рахунку НОМЕР_1 з 01.12.2021 до 31.07.2023 та оборотно-сальдовій відомості по рахунку 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками».

На виконання умов договору поставки № 170569 від 15.02.2019 року, відповідно до ст. 201 п.201.1 ПК України, ТОВ «НЕСТЛЕ УКРАЇНА» (Постачальником) було виписано та зареєстровано у грудні 2021 року - липні 2023 року податкові накладні.

Між ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» (Покупець) та ТОВ «ЄВРО ФУД СЕРВІС» (Постачальник, код за ЄДРПОУ 35591588), попередні назви: ТОВ «МАРЕВЕН ФУД УКРАЇНА», ТОВ «МАРЕВЕН ФУД ЄВРОПА», укладено договір поставки № 07-12-17/08 від 01.12.2017 року та договір поставки № 07-12-17/09 від 01.12.2017 року.

У грудні 2021 року - липні 2023 року ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» від ТОВ «ЄВРО ФУД СЕРВІС» було отримано товар (концентрати харчові. Приправа універсальна зі смаком курки, яловичини, овочів, грибів, код УКТЗЕД 2103) згідно виписаних видаткових накладних.

Рух товару, що поставлявся у грудні 2021 року - липні 2023 року відображено в оборотно-сальдовій відомості по рахунку 281 «Товари на складі» за грудень 2021 року - липень 2023 року.

Розрахунки з ТОВ «ЄВРО ФУД СЕРВІС» відображені в банківській виписці по рахунку НОМЕР_1 з 01.12.2021 до 31.07.2023 та оборотно-сальдовій відомості по рахунку 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками».

На виконання умов договору поставки № 07-12-17/08 від 01.12.2017 року та № 07-12-17/09 від 01.12.2017 року, відповідно до ст. 201 п.201.1 ПК України, ТОВ «ЄВРО ФУД СЕРВІС» (Постачальником) було виписано та зареєстровано у грудні 2021 року - липні 2023 року податкові накладні.

Між ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» (Покупець) та ТОВ «ТК «АКУРА» (Постачальник, код за ЄДРПОУ 41596442), укладено договір поставки № 27/10/2021 від 27.10.2021 року.

У грудні 2021 року - березні 2023 року ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» від ТОВ «ТК «АКУРА» було отримано товар (соус соєвий, васабі паста, приправа, суміш прянощів, код УКТЗЕД 2103) згідно виписаних видаткових накладних.

Рух товару, що поставлявся у грудні 2021 року - березні 2023 року відображено в оборотно-сальдовій відомості по рахунку 281 «Товари на складі» за грудень 2021 року - липень 2023 року.

Розрахунки з ТОВ «ТК «АКУРА» відображені в банківській виписці по рахунку НОМЕР_1 з 01.12.2021 до 31.07.2023 та оборотно-сальдовій відомості по рахунку 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками».

На виконання умов договору поставки № 27/10/2021 від 27.10.2021 року, відповідно до ст. 201 п.201.1 ПК України, ТОВ «ТК «АКУРА» (Постачальником) було виписано та зареєстровано у грудні 2021 року - березні 2023 року податкові накладні.

Між ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» (Покупець) та ПП «ОЛЕКСІЇВСЬКИЙ КОМБІНАТ ПРОДТОВАРІВ» (Постачальник, код за ЄДРПОУ 22717081), укладено договір поставки № 011201 від 01.12.2017 року та договір поставки № 170101 від 17.01.2023 року.

У грудні 2021 року - липні 2023 року ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» від ПП «ОЛЕКСІЇВСЬКИЙ КОМБІНАТ ПРОДТОВАРІВ» було отримано товар (приправи в асортименті, код УКТЗЕД 2103) згідно виписаних видаткових накладних .

Рух товару, що поставлявся у грудні 2021 року - липні 2023 року відображено в оборотно-сальдовій відомості по рахунку 281 «Товари на складі» за грудень 2021 року - липень 2023 року.

Розрахунки з ПП «ОЛЕКСІЇВСЬКИЙ КОМБІНАТ ПРОДТОВАРІВ» відображені в банківській виписці по рахунку НОМЕР_1 з 01.12.2021 до 31.07.2023 (додано Позивачем до Адміністративного позову) та оборотно-сальдовій відомості по рахунку 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками».

На виконання умов договору поставки № 011201 від 01.12.2017 року та № 170101 від 17.01.2023 року, відповідно до ст. 201 п.201.1 ПК України, ПП «ОЛЕКСІЇВСЬКИЙ КОМБІНАТ ПРОДТОВАРІВ» (Постачальником) було виписано та зареєстровано у грудні 2021 року - липні 2023 року податкові накладні.

Між ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» (Покупець) та ТОВ «ТД «ААС ТРЕЙД» (Постачальник, код за ЄДРПОУ 38354655), укладено договір поставки № т-00000014 від 01.04.2019 року.

У грудні 2021 року - червні 2022 року ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» від ТОВ «ТД «ААС ТРЕЙД» було отримано товар (соус томатний, соус майонезний, приправи в асортименті, гірчиця, код УКТЗЕД 2103) згідно виписаних видаткових накладних.

Рух товару, що поставлявся у грудні 2021 року - червні 2022 року відображено в оборотно-сальдовій відомості по рахунку 281 «Товари на складі» за грудень 2021 року - липень 2023 року.

Розрахунки з ТОВ «ТД «ААС ТРЕЙД» відображені в банківській виписці по рахунку НОМЕР_1 з 01.12.2021 до 31.07.2023 та оборотно-сальдовій відомості по рахунку 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками».

На виконання умов договору поставки № т-00000014 від 01.04.2019 року, відповідно до ст. 201 п.201.1 ПК України, ТОВ «ТД «ААС ТРЕЙД» (Постачальником) було виписано та зареєстровано у грудні 2021 року - червні 2022 року податкові накладні.

Між ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» (Покупець) та Товариством з обмеженою відповідальністю «КИЇВСЬКИЙ МАРГАРИНОВИЙ ЗАВОД» (Постачальник, код за ЄДРПОУ 40441851) укладено договір поставки товару № 122 від 02.09.2019 року.

У грудні 2021 року та січні, лютому, квітні 2022 року ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» від ТОВ «КМЗ» було отримано товар (соус, майонез, гірчиця код УКТЗЕД 2103; маргарин та жири в асортименті код УКТЗЕД 1517) згідно виписаних видаткових накладних.

Рух товару, що поставлявся у грудні 2021 року та січні, лютому, квітні 2022 року відображено в оборотно-сальдових відомостях по рахунку 281 «Товари на складі» за грудень 2021 року липень 2023 року.

Розрахунки з ТОВ «КМЗ» відображені в банківській виписці по рахунку НОМЕР_1 з 01.12.2021 до 31.07.2023 та оборотно-сальдовій відомості по рахунку 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками» за грудень 2021 липень 2023 року.

На виконання умов договору поставки товару №122 від 02.09.2019 року, відповідно до ст. 201 п.201.1 ПК України ТОВ «КМЗ» (Постачальником) було виписано та зареєстровано у грудні 2021 року та в січні, лютому, квітні 2022 року податкові накладні.

Між ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» (Покупець) та ПрАТ «КИЇВСЬКИЙ МАРГАРИНОВИЙ ЗАВОД» (Постачальник, код за ЄДРПОУ 00333581) укладено договір поставки товару № 190 від 03.01.2019 року.

В березні 2022 року ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» від ПрАТ «КИЇВСЬКИЙ МАРГАРИНОВИЙ ЗАВОД» було отримано товар (олія соняшникава рафінована дезодорована виморожена код УКТЗЕД 1517) згідно виписаної видаткової накладної №2307 від 19 березня 2022 року.

Рух товару, що поставлявся в березні 2022 року відображено в оборотно-сальдовій відомості по рахунку 281 «Товари на складі» за грудень 2021 року липень 2023 року.

Розрахунки з ПрАТ «КИЇВСЬКИЙ МАРГАРИНОВИЙ ЗАВОД» відображені в банківській виписці по рахунку НОМЕР_1 з 01.12.2021 до 31.07.2023 та оборотно-сальдовій відомості по рахунку 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками» за грудень 2021 липень 2023 року.

На виконання умов договору поставки товару №190 від 03.01.2019 року, відповідно до ст. 201 п.201.1 ПК України ПрАТ «КИЇВСЬКИЙ МАРГАРИНОВИЙ ЗАВОД» (Постачальником) було виписано та зареєстровано у березні 2022 року податкову накладну.

Між ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» (Покупець) та ТОВ «МЕТРО КЕШ ЕНД КЕРІ УКРАЇНА» (Постачальник, код за ЄДРПОУ 32049199) укладено договір поставки №11530160 від 23.09.2019 року.

В грудні 2021 року ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» від ТОВ «МЕТРО КЕШ ЕНД КЕРІ УКРАЇНА» було отримано товар (соус соєвий, кетчуп код УКТЗЕД 2103) згідно виписаних товарних накладних, товарно-транспортних накладних.

Рух товару, що поставлявся в грудні 2021 року відображено в оборотно-сальдовій відомості по рахунку 281 «Товари на складі» за грудень 2021 року липень 2023 року.

Розрахунки з ТОВ «МЕТРО КЕШ ЕНД КЕРІ УКРАЇНА» відображені в банківській виписці по рахунку НОМЕР_1 з 01.12.2021 до 31.07.2023 та оборотно-сальдовій відомості по рахунку 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками» за грудень 2021 липень 2023 року.

На виконання умов договору поставки № 11530160 від 23.09.2019 року, відповідно до ст. 201 п.201.1 ПК України ТОВ «МЕТРО КЕШ ЕНД КЕРІ УКРАЇНА» (Постачальником) було виписано та зареєстровано у грудні 2021 року податкові накладні.

ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» подальшу реалізацію придбаного товару за кодом УКТЗЕД 2103 та за кодом УКТЗЕД 1517 протягом 2021-2023 років у ТОВ «НЕСТЛЕ УКРАЇНА», ТОВ «ЄВРО ФУД СЕРВІС», ТОВ «ТОРГОВА КОМПАНІЯ «АКУРА», ПП «ОЛЕКСІЇВСЬКИЙ КОМБІНАТ ПРОДТОВАРІВ», ТОВ «ТОРГОВИЙ ДІМ «ААС ТРЕЙД», ТОВ «КМЗ», ПрАТ «КИЇВСЬКИЙ МАРГАРИНОВИЙ ЗАВОД», ТОВ «МЕТРО КЕШ ЕНД КЕРІ УКРАЇНА» за договорами, переліченими вище було здійснено на користь ТОВ «ЯРТРЕЙД» (код за ЄДРПОУ 44289322), ТОВ «БЕСКИД ТРЕЙД» (код за ЄДРПОУ 44291182), ТОВ «ЛЕОН ПЛЮС ТРЕЙД» (код за ЄДРПОУ 39223406), ТОВ «АЛЬЯНС ХОЛДИНГ» (код за ЄДРПОУ 34430873), ФОП ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_2 ), ТОВ «УРБАН-МЕНЕДЖМЕНТ» (код за ЄДРПОУ 43656115), ФОП ОСОБА_2 (ідентифікаційний номер НОМЕР_3 ), ТОВ «МОСТАРД» (код за ЄДРПОУ 38158834), ТОВ «ЄВРО СМАРТ ПАУЕР» (код за ЄДРПОУ 42547705), ТОВ «КОНВЕРС ЛІНКС» (код за ЄДРПОУ 41612364), ТОВ «ЕНЕРГОТЕХ МЕНЕДЖМЕНТ» (код за ЄДРПОУ 44212988), ТОВ «ДАФНАМЕКС» (код за ЄДРПОУ 40680344) та кінцевим споживачам.

Судом встановлено, що документи, які підтверджують подальшу реалізацію придбаного товару за кодом УКТЗЕД 2103 та за кодом УКТЗЕД 1517 протягом 2021-2023 років було надано позивачем до контролюючого органу повідомлення №2 про подання інформації та копій документів щодо невідповідності платника податку критеріям ризиковості платника податку від 26 липня 2023 року та додано позивачем до матеріалів справи, а саме:

Між ТОВ «ЯРТРЕЙД» (Покупець, код за ЄДРПОУ 44289322) та ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» (Постачальник) укладено договір поставки № 01/07/122021 від 07.12.2021 року.

Підтвердженням отримання ТОВ «ЯРТРЕЙД» від ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» у квітні 2022 року товару (майонезний соус, код УКТЗЕД 2103) є видаткові накладні (копії додаються) та на виконання умов даного договору ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» (Постачальником) було виписано й зареєстровано податкові накладні.

Розрахунки ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» з ТОВ «ЯРТРЕЙД» відображені у оборотно-сальдовій відомості по рахунку 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями» за грудень 2021 року липень 2023 року (додається) та банківській виписці по рахунку НОМЕР_1 з 01.12.2021 до 31.07.2023.

Між ТОВ «БЕСКИД ТРЕЙД» (Покупець) та ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» (Постачальник, код за ЄДРПОУ 44291182) укладено договір поставки № 01/13/072021 від 13.07.2021 року.

Підтвердженням отримання ТОВ «БЕСКИД ТРЕЙД» від ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» у грудні 2021 року товару (майонезний соус, код УКТЗЕД 2103) є видаткові накладні (копії додаються) та на виконання умов даного договору ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» (Постачальником) було виписано й зареєстровано податкові накладні.

Розрахунки ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» з ТОВ «БЕСКИД ТРЕЙД» відображені у оборотно-сальдовій відомості по рахунку 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями» за грудень 2021 року липень 2023 року (додається) та банківській виписці по рахунку НОМЕР_1 з 01.12.2021 до 31.07.2023.

Між ТОВ «ЛЕОН ПЛЮС ТРЕЙД» (Покупець, код за ЄДРПОУ 39223406) та ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» (Постачальник) укладено договір поставки № 01/07/062018 від 07.06.2018 року.

Підтвердженням отримання ТОВ «ЛЕОН ПЛЮС ТРЕЙД» від ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» у травні 2022 року товару (приправи, код УКТЗЕД 2103) є видаткові накладні та на виконання умов даного договору ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» (Постачальником) було виписано й зареєстровано податкові накладні.

Розрахунки ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» з ТОВ «ЛЕОН ПЛЮС ТРЕЙД» відображені у оборотно-сальдовій відомості по рахунку 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями» за грудень 2021 року липень 2023 року та банківській виписці по рахунку НОМЕР_1 з 01.12.2021 до 31.07.2023.

Між ТОВ «АЛЬЯНС ХОЛДИНГ» (Покупець, код за ЄДРПОУ 34430873) та ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» (Постачальник) укладено договір поставки товару № 011217/01 від 01.12.2017 року.

Підтвердженням отримання ТОВ «АЛЬЯНС ХОЛДИНГ» від ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» у лютому 2022 року лютому 2023 року товару (гірчиця, кетчуп, майонезний соус, майонез, код УКТЗЕД 2103) є видаткові накладні та на виконання умов даного договору ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» (Постачальником) було виписано й зареєстровано податкові накладні.

Розрахунки ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» з ТОВ «АЛЬЯНС ХОЛДИНГ» відображені у оборотно-сальдовій відомості по рахунку 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями» за грудень 2021 року липень 2023 року (додається) та банківській виписці по рахунку НОМЕР_1 з 01.12.2021 до 31.07.2023.

Між ФОП ОСОБА_1 (Покупець, (ідентифікаційний номер НОМЕР_2 ) та ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» (Постачальник) укладено договір поставки № 01/24/122020 від 24.12.2020 року.

Підтвердженням отримання ФОП ОСОБА_3 від ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» у липні 2022 року товару (приправа, код УКТЗЕД 2103) є видаткова накладна та на виконання умов даного договору ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» (Постачальником) було виписано й зареєстровано податкову накладну.

Розрахунки ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» з ФОП ОСОБА_3 відображені у оборотно-сальдовій відомості по рахунку 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями» за грудень 2021 року липень 2023 року та банківській виписці по рахунку НОМЕР_1 з 01.12.2021 до 31.07.2023.

Між ТОВ «УРБАН-МЕНЕДЖМЕНТ» (Покупець, код за ЄДРПОУ 43656115) та ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» (Постачальник) укладено договір поставки № 338/УР-20 від 10.09.2020 року.

Підтвердженням отримання ТОВ «УРБАН-МЕНЕДЖМЕНТ» від ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» у січні 2022 року товару (гірчиця, кетчуп, майонезний соус, код УКТЗЕД 2103) є видаткова накладна та на виконання умов даного договору ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» (Постачальником) було виписано й зареєстровано податкову накладну.

Розрахунки ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» з ТОВ «УРБАН-МЕНЕДЖМЕНТ» відображені у оборотно-сальдовій відомості по рахунку 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями» за грудень 2021 року липень 2023 року (додається) та банківській виписці по рахунку НОМЕР_1 з 01.12.2021 до 31.07.2023.

Між ФОП ОСОБА_2 (Покупець, ідентифікаційний номер НОМЕР_3 ) та ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» (Постачальник) укладено договір поставки № 01/04/022022 від 04.02.2022 року.

Підтвердженням отримання ФОП ОСОБА_4 від ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» у липні 2022 року товару (приправа, код УКТЗЕД 2103) є видаткові накладні та на виконання умов даного договору ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» (Постачальником) було виписано й зареєстровано податкові накладні.

Розрахунки ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» з ФОП ОСОБА_4 відображені у оборотно-сальдовій відомості по рахунку 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями» за грудень 2021 року липень 2023 року та банківській виписці по рахунку НОМЕР_1 з 01.12.2021 до 31.07.2023.

Між ТОВ «МОСТАРД» (Покупець, код за ЄДРПОУ 38158834) та ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» (Постачальник) укладено договір поставки № 01/18/022019 від 18.02.2019 року.

Підтвердженням отримання ТОВ «МОСТАРД» від ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» у травні 2023 року товару (кетчуп, гірчиця, майонез, код УКТЗЕД 2103) є видаткова накладна та на виконання умов даного договору ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» (Постачальником) було виписано й зареєстровано податкову накладну.

Розрахунки ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» з ТОВ «МОСТАРД» відображені у оборотно-сальдовій відомості по рахунку 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями» за грудень 2021 року липень 2023 року та банківській виписці по рахунку НОМЕР_1 з 01.12.2021 до 31.07.2023.

Між ТОВ «ЄВРО СМАРТ ПАУЕР» (Покупець, код за ЄДРПОУ 42547705) та ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» (Постачальник) укладено договір поставки № 140 від 23.12.2019 року.

Підтвердженням отримання ТОВ «ЄВРО СМАРТ ПАУЕР» від ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» у січні, лютому, травні 2022 року, березні - квітні 2023 року товару (кетчуп, майонез, гірчиця, код УКТЗЕД 2103) є видаткові накладні та на виконання умов даного договору ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» (Постачальником) було виписано й зареєстровано податкові накладні.

Розрахунки ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» з ТОВ «ЄВРО СМАРТ ПАУЕР» відображені у оборотно-сальдовій відомості по рахунку 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями» за грудень 2021 року липень 2023 року та банківській виписці по рахунку НОМЕР_1 з 01.12.2021 до 31.07.2023.

Між ТОВ «КОНВЕРС ЛІНКС» (Покупець, код за ЄДРПОУ 41612364) та ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» (Постачальник) укладено договір поставки товару № 18/КС-18 від 15.01.2018 року.

Підтвердженням отримання ТОВ «КОНВЕРС ЛІНКС» від ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» у грудні 2021 року - травні 2023 року товару (кетчуп, майонезний соус, майонез, гірчиця, код УКТЗЕД 2103) є видаткові накладні та на виконання умов даного договору ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» (Постачальником) було виписано й зареєстровано податкові накладні.

Розрахунки ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» з ТОВ «КОНВЕРС ЛІНКС» відображені у оборотно-сальдовій відомості по рахунку 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями» за грудень 2021 року липень 2023 року та банківській виписці по рахунку НОМЕР_1 з 01.12.2021 до 31.07.2023.

Між ТОВ «ЕНЕРГОТЕХ МЕНЕДЖМЕНТ» (Покупець, код за ЄДРПОУ 44212988) та ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» (Постачальник) укладено договір поставки № 11/ЕМ-21 від 13.08.2021 року.

Підтвердженням отримання ТОВ «ЕНЕРГОТЕХ МЕНЕДЖМЕНТ» від ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» у серпні, жовтні 2022 товару (кетчуп, майонезний соус, гірчиця, код УКТЗЕД 2103) є видаткові накладні та на виконання умов даного договору ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» (Постачальником) було виписано й зареєстровано податкові накладні.

Розрахунки ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» з ТОВ «ЕНЕРГОТЕХ МЕНЕДЖМЕНТ» відображені у оборотно-сальдовій відомості по рахунку 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями» за грудень 2021 року липень 2023 року та банківській виписці по рахунку НОМЕР_1 з 01.12.2021 до 31.07.2023.

Між ТОВ «ДАФНАМЕКС» (Покупець, код за ЄДРПОУ 40680344) та ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» (Постачальник) укладено договір поставки № 10/ДФ від 13.04.2023 року.

Підтвердженням отримання ТОВ «ДАФНАМЕКС» від ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» у травні 2023 товару (кетчуп, майонезний соус, гірчиця, код УКТЗЕД 2103) є видаткова накладна (копія додається) та на виконання умов даного договору ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» (Постачальником) було виписано й зареєстровано податкову накладну.

Розрахунки ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» з ТОВ «ДАФНАМЕКС» відображені у оборотно-сальдовій відомості по рахунку 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями» за грудень 2021 року липень 2023 року (додається) та банківській виписці по рахунку НОМЕР_1 з 01.12.2021 до 31.07.2023.

ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» протягом 2022 року липня 2023 року здійснювалася реалізація товару за кодом УКТЗЕД 1517 та 2103 кінцевим споживачам.

Підтвердженням отримання кінцевими споживачами від ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» у 2022 році липні 2023 року товару за кодом УКТЗЕД 1517 та 2103 є фіскальні чеки.

Отже, з матеріалів справи судом встановлено, що станом на дату віднесення контролюючим органом ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» до ризикових платників податків за п. 8 Критеріїв ризиковості платника податку:

- на залишку ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» обліковувалась продукція за кодом УКТЗЕД 2103 (заправки, кетчупи, соуси, майонези, майонезні соуси, концентрати харчові, приправи, гірчиця, томатна паста в асортименті), придбана у вказаних в п. 3 адміністративного позову контрагентів-постачальників;

- на залишку ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» обліковувалась продукція за кодом УКТЗЕД 1517 (маргарин та жири в асортименті), яка реалізовувалася кінцевим споживачам. Залишки продукції за кодом УКТЗЕД 1517 до 24.02.2022 зберігалися на складах у м. Маріуполь з метою подальшого експорту цієї продукції закордон. В зв`язку з початком військової агресії російської федерації проти України, Товариство не мало змоги повернути товар на інші склади Позивача. Таким чином, 99% залишку продукції (маргаринів та жирів) залишилось на складах у м. Маріуполі, що є окупованою територією.

У зв`язку з тим, що термін придатності товару по коду УКТЗЕД 1517 «Маргарин» та «Жир» перевищив терміни зберігання, встановлені у декларації виробника, ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» вказаний товар по коду УКТЗЕД 1517 - «Маргарин» та «Жир» списано:

- на підставі наказу директора ТОВ «КФ «Альянс Україна» №12-аг від 30.06.2023 року про списання товарно-матеріальних цінностей (копію додано позивачем до адміністративного позову), здійснено списання всіх залишків товару за номенклатурою «Маргарин», що був придбаний в період з 01.01.2019 року по 28.02.2021 року на інші витрати операційної діяльності Товариства, про що складений акт списання товарів №845 від 30 червня 2023 року (копію додано позивачем до адміністративного позову) та донараховані податкові зобов?язання з ПДВ - 20% у розмірі 5 024 146,34 грн. Відповідно на суму донарахованих податкових зобов`язань 30 червня 2023 р. складена податкова накладна №4935 та зареєстрована у ЄРПН (додано позивачем до адміністративного позову);

- на підставі наказу директора ТОВ «КФ «Альянс Україна» №15-аг від 25.07.2023 року про списання товарно-матеріальних цінностей (копію додано позивачем до адміністративного позову) здійснено списання всіх залишків товару за номенклатурною групою «Маргарин» та за номенклатурною групою «Жир» на інші витрати операційної діяльності Товариства, про що складений акт списання товарів №876 від 25 липня 2023 року (копію додано позивачем до адміністративного позову) та донараховані податкові зобов`язання з ПДВ - 20% у розмірі 14 289 619,32 грн. Відповідно на суму донарахованих податкових зобов?язань 25 липня 2023 р. складена податкова накладна №2370 та зареєстрована у ЄРПН (додано позивачем до адміністративного позову);

26 липня 2023 року через електронний кабінет платника податків Державної податкової служби України ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» подано Повідомлення №2 про надання інформації та копій документів щодо невідповідності платника податку критеріям ризиковості платника податку. До вказаного Повідомлення №2 від 26 липня 2023 року ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» було додано лист №109-26/072023 від 26.07.2023 року з поясненнями щодо фінансово-господарської діяльності Товариства, а також додано вказані вище накази №12-аг від 30.06.2023 року та №15-аг від 25.07.2023 року про списання товарно-матеріальних цінностей та акти списання товарів №845 від 30 червня 2023 року та №876 від 25 липня 2023 року та копії документів необхідних для виключення Товариства з переліку платників податку, що відповідають п. 8 Критеріїв ризиковості платника податку.

В оскаржуваному рішенні №86849 від 04.08.2023 року відповідачем, з урахуванням отриманих від Позивача інформації та копій документів щодо невідповідності ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» критеріям ризиковості платника податку від 26.07.2023 року №2, вказано: «ненадання платником податку копій документів, які можуть свідчити про невідповідність критеріям ризиковості платника податку: первинні документи щодо постачання/придбання товарів/послуг, накладна, розрахунковий документ, банківська виписка з особових рахунків, первинні документи щодо транспортування, складські документи, рахунки-фактури».

Разом з тим, зі змісту оскаржуваного рішення №86849 від 04.08.2023 року слідує, що комісією регіонального рівня прийнято рішення про відповідність ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» п.8 Критеріїв ризиковості платника податку не за наслідками подання останнім податкової накладної/розрахунку коригування для реєстрації, що має передувати моніторингу платника податку, моніторингу такої накладної/розрахунку коригування.

Суд відзначає, що загальними вимогами, які висуваються до акта індивідуальної дії, як акта правозастосування, є його обґрунтованість та вмотивованість, тобто наведення податковим органом конкретних підстав його прийняття (фактичних і юридичних), а також переконливих і зрозумілих мотивів його прийняття, що узгоджується із висновками щодо застосування норм права, викладеними зокрема у постанові Верховного Суду від 05 січня 2021 року по справі №640/11321/20. На думку Суду правовий акт індивідуальної дії - це виданий суб`єктом владних повноважень документ, прийнятий із метою реалізації положень нормативно-правового акту (актів) щодо конкретної життєвої ситуації, який не містить загальнообов`язкових правил поведінки та стосується прав і обов`язків лише чітко визначеного суб`єкта (суб`єктів), якому (яким) він адресований. Головною рисою таких актів є їхня конкретність, а саме: чітке формулювання конкретних юридичних волевиявлень суб`єктами адміністративного права, які видають такі акти; розв`язання за їх допомогою конкретних питань, що виникають у сфері державного управління; чітка визначеність адресата, конкретної особи або осіб; виникнення конкретних адміністративно-правових обов`язків, обумовлених цими актами; при цьому за умов відповідності такого акту нормам чинного законодавства.

Аналогічна правова позиція висловлена Верховним Судом в постановах від 23.10.2018 року у справі № 822/1817/18, від 21.05.2019 року у справі № 0940/1240/18, від 02.07.2019 року у справі № 140/2160/18.

Здійснення моніторингу відповідності платника податків критеріям ризиковості є превентивним заходом, спрямованим на убезпечення від безпідставного формування податкового кредиту за операціями, що не підтверджені первинними документами або підтверджені платником податку копіями документів, які складені з порушенням законодавства.

Здійснення моніторингу не повинне підміняти за своїм змістом проведення податкових перевірок як способу реалізації владних управлінських функцій податкового органу.

Відтак, невиконання податковим органом законодавчо встановлених вимог щодо змісту, форми, обґрунтованості та вмотивованості акта індивідуальної дії призводить до його протиправності.

Верховний Суд у постановах від 05.01.2021 у справах №640/10988/20, №640/11321/20 зазначив, що комісія контролюючого органу, приймаючи рішення з посиланням на те, що у контролюючих органах наявна податкова інформація, яка стала відома у процесі провадження поточної діяльності під час виконання покладених на контролюючі органи завдань і функцій, що визначає ризиковість здійснення господарської операції, має обґрунтувати на підставі якої інформації комісія дійшла такого висновку та надати належні, допустимі докази в підтвердження цієї інформації.

Однак, як вбачається з матеріалів справи, відповідачем не надано до суду конкретної податкової інформації, що передбачено у п. 8 Критеріїв ризиковості платника податку, на підставі якої прийнято спірне рішення про відповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА». Таким чином, оскаржуване рішення №86849 від 04 серпня 2023 року, як акт індивідуальної дії, не відповідає критеріям обґрунтованості та вмотивованості.

У справі "Рисовський проти України" Європейський Суд з прав людини підкреслює особливу важливість принципу належного урядування. Цей принцип передбачає, що у разі, коли йдеться про питання загального інтересу, зокрема, якщо справа впливає на такі основоположні права людини, як майнові права, державні органи повинні діяти вчасно та в належний і якомога послідовніший спосіб. Зокрема, на державні органи покладено обов`язок запровадити внутрішні процедури, які посилять прозорість і ясність їхніх дій, мінімізують ризик помилок … і сприятимуть юридичній визначеності у цивільних правовідносинах, які зачіпають майнові інтереси. Державні органи, які не впроваджують або не дотримуються своїх власних процедур, не повинні мати можливість отримувати вигоду від своїх протиправних дій або уникати виконання своїх обов`язків. Ризик будь-якої помилки державного органу повинен покладатися на саму державу, а помилки не можуть виправлятися за рахунок осіб, яких вони стосуються.

Не виклавши розшифрування податкової інформації, не навівши ризикових операцій та назв підприємств, що були задіяні в таких операціях, в спірному рішенні, як це передбачено пунктом 8 Порядку № 1165, відповідач фактично діяв без дотримання власної процедури, не прозоро та у спосіб, що виключає можливість мінімізувати ризик помилки у спірних відносинах.

Отже, приймаючи оскаржуване рішення про віднесення позивача до категорії ризикових платників податків, податковий орган не виконав законодавчо встановлених вимог щодо вмотивованості цих рішень, як актів індивідуальної дії.

Недотримання ж податковим органом вимог п.6 Порядку №1165 в частині мотивування оскаржуваного Рішення, суд уважає істотним порушенням, наслідком чого є визнання такого рішення протиправним та його скасування.

Відповідач у відзиві на позовну заяву зазначає, заявлений позивачем спосіб захисту зобов`язання ГУ ДПС у Київській області виключити ТОВ «КФ «АЛЬЯНС УКРАЇНА» з переліку ризикових платників податків, суперечить Порядку зупинення, визначеному законодавством та втручається у дискреційні повноваження податкового органу, а тому не може бути застосований судом, так як в даному випадку суд буде перебирати фунцію органу ДПС щодо зібрання, опрацювання та контролю за своєчасністю та достовірністю сплати коштів до бюджету.

Суд зазначає, що Додатком 4 Порядку №1165 затверджено форму рішення про відповідність/невідповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку, яке у своїй резолютивній частині містить право адміністративного та судового оскарження для платника податку.

Разом з тим, відповідно до вимог Порядку №1165 рішення комісії про відповідність/невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку може бути оскаржено в суді, що, в свою чергу, свідчить про безпідставність доводів відповідача та правильне обрання позивачем способу захисту порушеного права.

Суд зазначає, що під ефективним засобом (способом) захисту порушених прав Позивача слід розуміти такий, що призводить до потрібних результатів, наслідків, дає найбільший ефект.

Такий підхід узгоджується з практикою Європейського Суду з прав людини. Так, у пункті 110 рішення від 23 липня 2002 року у справі "Компанія "Вестберґа таксі Актіеболаґ" та "Вуліч проти Швеції" суд визначив, що "... адміністративні суди, які розглядають скарги заявників стосовно рішень податкового управління, мають повну юрисдикцію у цих справах та повноваження скасувати оскаржені рішення. Справи мають бути розглянуті на підставі і поданих доказів, а довести наявність підстав, передбачених відповідними законами, для призначення податкових штрафів має саме податкове управління".

Обираючи спосіб захисту порушеного права позивача суд враховує, що положеннями п.6 Порядку №1165 визначено, що у разі надходження до контролюючого органу відповідного рішення суду, яке набрало законної сили, комісія регіонального рівня виключає платника податку з переліку платників податку, які відповідають критеріям ризиковості платника податку.

За таких обставин, зобов`язання відповідача виключити позивача з переліку платників податку, які відповідають критеріям ризиковості, є належним і ефективним способом захисту його порушеного права. Крім цього, такий спосіб захисту є дотриманням судом гарантій того, що спір між сторонами буде остаточно вирішений.

Відповідно до п. 30. Рішення Європейського Суду з прав людини у справі "Hirvisaari v. Finland" від 27 вересня 2001 р., рішення судів повинні достатнім чином містити мотиви, на яких вони базуються для того, щоб засвідчити, що сторони були заслухані, та для того, щоб забезпечити нагляд громадськості за здійсненням правосуддя.

При вирішенні даної справи суд враховує, що згідно п. 41 висновку №11 (2008) Консультативної ради європейських суддів до уваги Комітету Європи щодо якості судових рішень обов`язок суддів наводити підстави для своїх рішень не означає необхідності відповідати на кожен аргумент захисту на підтримку кожної підстави захисту. Обсяг цього обов`язку може змінюватися залежно від характеру рішення. Слід зазначити, що згідно практики Європейського суду з прав людини та зокрема, рішення у справі "Серявін та інші проти України" від 10 лютого 2010 року, заява 4909/04, відповідно до п. 58 якого суд повторює, що згідно з його усталеною практикою, яка відображає принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, у рішеннях судів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються. Хоча пункт 1 статті 6 Конвенції зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожен аргумент. Міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною в залежності від характеру рішення (рішення у справі "Руїс Торіха проти Іспанії" від 9 грудня 1994 року, серія A, №303-A, п.29).

На переконання суду, питання, які можуть вплинути на результат розгляду даної справи, судом було розглянуто та надано їм оцінку у повній мірі.

За загальним правилом, що випливає з принципу змагальності, кожна сторона повинна подати докази на підтвердження обставин, на які вона посилається, або на спростування обставин, про які стверджує інша сторона.

Відповідно до частини другої статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України, в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

На виконання цих вимог відповідач, як суб`єкт владних повноважень, не надав суду належних і достатніх доказів, які спростовували б твердження позивача, а відтак не довів правомірності свого рішення.

Таким чином, виходячи з меж заявлених позовних вимог, системного аналізу положень законодавства України та доказів, наявних в матеріалах справи, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог та вважає їх такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до частини першої статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України при задоволенні позову сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Судом встановлено, що під час звернення до суду позивачем було сплачено судовий збір у розмірі 2684,00 грн.

Відтак, зважаючи на задоволення позовних вимог, понесені позивачем судові витрати у вигляді сплаченого судового збору на суму 2684,00 грн. підлягають стягненню на його користь за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень - Головного управління ДПС у Київській області.

Керуючись статтями 9, 14, 73-78, 90, 139, 143, 242 - 246, 250, 255 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

в и р і ш и в:

Адміністративний позов задовольнити.

Визнати протиправним та скасувати рішення Комісії з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних Головного управління ДПС у Київській області від 04.08.2023 №86849 про відповідність Товариства з обмеженою відповідальністю "Комерційна фірма "Альянс Україна" (ідентифікаційний код 41692188) п. 8 Критеріїв ризиковості платника податку.

Зобов`язати Головне управління ДПС у Київській області виключити Товариство з обмеженою відповідальністю "Комерційна фірма "Альянс Україна" (ідентифікаційний код 41692188) з переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості.

Стягнути з Головного управління ДПС у Київській області (ідентифікаційний код відокремленого підрозділу: 44096797) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Комерційна фірма "Альянс Україна" (ідентифікаційний код 41692188) витрати по сплаті судового збору у розмірі 2684,00 грн. (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири грн. 00 коп.).

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі оголошення судом лише вступної та резолютивної частини рішення, або розгляду справи в порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення.

Суддя Балаклицький А. І.

СудКиївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення06.12.2023
Оприлюднено12.12.2023
Номер документу115518513
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства, зокрема щодо адміністрування окремих податків, зборів, платежів, з них зупинення реєстрації податкових накладних

Судовий реєстр по справі —320/31227/23

Ухвала від 31.05.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Васильєва І.А.

Постанова від 17.04.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Сорочко Євген Олександрович

Постанова від 17.04.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Сорочко Євген Олександрович

Ухвала від 25.03.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Сорочко Євген Олександрович

Ухвала від 25.03.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Сорочко Євген Олександрович

Ухвала від 25.03.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Сорочко Євген Олександрович

Ухвала від 25.03.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Сорочко Євген Олександрович

Постанова від 14.03.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Костюк Любов Олександрівна

Постанова від 14.03.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Костюк Любов Олександрівна

Ухвала від 29.01.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Костюк Любов Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні