Ухвала
від 04.12.2023 по справі 456/5431/23
СТРИЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 456/5431/23

Провадження № 1-кс/456/1221/2023

УХВАЛА

про передачу майна, на котре накладено арешт, на відповідальне зберігання

04 грудня 2023 року місто Стрий Львівської області

Слідчий суддя Стрийського міськрайонного суду Львівської області ОСОБА_1 ,

з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора Стрийської окружної прокуратури ОСОБА_3 ,

представника заявника ТзОВ «ТРАНС-ЛОГІСТИК» ОСОБА_4 ,

в межах здійснення судового контролю за дотриманням прав свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023141130000901 від 20.10.2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України, розглянувши увідкритому судовомузасіданні узалі судовихзасідань приміщеннясуду,що повул.Т.Шевченка,89,клопотання Товаристваз обмеженоювідповідальністю «ТРАНС-ЛОГІСТИК»про передачумайна,на котренакладено арешт у вказаному кримінальному провадженні, на відповідальне зберігання, -

в с т а н о в и в:

ТзОВ «ТРАНС-ЛОГІСТИК» як власник транспортних засобів вантажного сідлового тягача-Е марки SCANIA моделі G380, реєстраційний номер НОМЕР_1 (номер кузова НОМЕР_2 ), та напівпричепа бортового тентованого моделі WIELTON, реєстраційний номер НОМЕР_3 (номер кузова НОМЕР_4 ), сформувавши документ у системі «Електронний суд», 23.11.2023 року подав слідчому судді Стрийського міськрайонного суду Львівської області клопотання про часткове скасування арешту майна, що було зареєстроване в діловодстві за вх. № 20149, в якому фактично ставить вимогу про передачу майна,на котренакладено арешт у вказаному кримінальному провадженні, на відповідальне зберігання, а саме майно, котре було вилучене 20.10.2023 року під час проведення огляду місця дорожньо-транспортної пригоди,з метоюзбереження якречових доказів у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023141130000901 від 20.10.2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України, - вантажний сідловийтягач-Емарки SCANIAмоделі G380,реєстраційний номер НОМЕР_1 (номеркузова НОМЕР_2 ),та напівпричіпбортовий тентованиймоделі WIELTON,реєстраційний номер НОМЕР_3 (номеркузова НОМЕР_4 ), та на котре накладено арештухвалою слідчогосудді Стрийськогоміськрайонного судуЛьвівської області ОСОБА_1 від 23.10.2023року у вказаному кримінальному провадженні. Клопотання вмотивоване тим, що необхідність в зберіганні на арештмайданчику вказаних транспортних засобів відпала, оскільки сідловий тягач танапівпричіпбортовий тентований оглянуті експертами та, відповідно, належним чином зафіксована вся слідова інформація, відтак, стверджує автор клопотання, що належні товариству транспортні засоби слідством повністю досліджені, а тому відпали будь-які ризики щодо їх зміни, приховування слідів, наявних на них та/чи інших негативних для об`єктивного розгляду справи наслідків. Поряд з тим, зазначає, що перебування арештованого майна під відкритим небом призводить до їх розукомплектування та фізичного знищення (корозія, ржавіння), що в свою чергу, призводить до нанесення йому матеріальних збитків, що порушує його права та інтереси передбачені положеннями ст. 2 КПК України, які також повинні захищатись законом.

ТзОВ «ТРАНС-ЛОГІСТИК», будучи повідомленим про місце, дату та час судового засідання згідно ст. 135 КПК України,у такезабезпечив явкууповноваженого представника начальникаюридичного відділу ОСОБА_4 ,який усудовому засіданніпросив пропередачу майна,на котренакладено арешт, на відповідальне зберігання, у зв`язку з чим відповідне клопотання підтримав та просив таке задовольнити з підстав, що у ньому викладені.

Прокурор Стрийської окружної прокуратури ОСОБА_3 , будучи повідомленими про місце, дату та час судового засідання згідно ст. 135 КПК України,у такез`явився,проти задоволенняклопотання прочасткове скасуванняарешту майна,котрим фактичноставиться питанняпро передачуарештованого майнана відповідальнезберігання,заперечив зпідстав необхідностіпроведення увищевказаному кримінальномупровадженні інженерно-транспортноїекспертизи татрасологічної експертизита станомна данийчас щене проведені.Тому вважає,що вирішуватипитання пропередачу арештованихтранспортних засобівна відповідальнезберігання єпередчасним,хоча йпри цьомуне заперечивтієї обставини,що зазначенісідловий тягач танапівпричіпбортовий тентований оглянуті експертами та, відповідно, належним чином зафіксована вся необхідна слідова інформація.

Дослідивши матеріали клопотання та заслухавши з вказаного приводу присутніх у судовому засіданні учасників цього судового провадження, слідчий суддя дійшов такого висновку.

Відповідно до ч. 1ст. 170 КПК Україниарештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Згідно з пунктом 1 ч. 2ст. 170 КПК Україниарешт на майно накладається з метою забезпечення збереження речових доказів.

Відповідно до ч. 3ст. 170 КПК Україниу випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98 цього Кодексу.

Речовими доказами, згідно з ч. 1ст. 98 КПК України,є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, у тому числі предмети, що були об`єктом кримінально-протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально-протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Як встановлено, 23.10.2023 року слідчим суддею Стрийського міськрайонного суду Львівської області ОСОБА_1 постановлено ухвалу у справі за єдиним унікальним номером 456/5431/23 та номером провадження 1-кс/456/1054/2023, котрою накладено арешт на транспортний засіб марки ВАЗ моделі 2115, реєстраційний номер НОМЕР_5 (номер кузова: НОМЕР_6 ), котрий належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; причіп моделі ПЯ, реєстраційний номер НОМЕР_7 (номер кузова НОМЕР_8 ), котрий належить ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; вантажний сідловий тягач-Е марки SCANIA моделі G380, реєстраційний номер НОМЕР_1 (номер кузова НОМЕР_2 ), котрий належить ТзОВ «ТРАНС-ЛОГІСТИК»; напівпричіп бортовий тентований моделі WIELTON, реєстраційний номер НОМЕР_3 (номер кузова НОМЕР_4 ), котрий належить ТзОВ «ТРАНС-ЛОГІСТИК», з метою їх збереження як речових доказів та проведення необхідних криміналістичних експертиз у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023141130000901 від 20.10.2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України.

У зв`язку із призначенням у вказаному кримінальному провадженні інженерно-транспортної експертизи та трасологічної експертизи, котрі станом на даний час ще не проведені, проте для належного проведення таких експертами вже були оглянуті вантажний сідловий тягач-Е марки SCANIA моделі G380, реєстраційний номер НОМЕР_1 (номер кузова НОМЕР_2 ), а також напівпричіп бортовийтентований моделіWIELTON,реєстраційний номер НОМЕР_3 (номеркузова НОМЕР_4 ),котрі належатьзаявнику ТзОВ«ТРАНС-ЛОГІСТИК»,а вся наявна на них необхідна слідова інформація належно зафіксована, що присутніми учасниками судового провадження не заперечувалось.

Відповідно до частин 2, 9 ст. 100 КПК України речовий доказ зберігається у сторони кримінального провадження, якій він наданий. Сторона кримінального провадження, якій наданий речовий доказ, зобов`язана зберігати його у стані, придатному для використання у кримінальному провадженні. Питання про долю речових доказів, які були надані суду, вирішується судом під час ухвалення судового рішення, яким закінчується кримінальне провадження. Такі докази повинні зберігатися до набрання рішенням законної сили. У разі закриття кримінального провадження слідчим або прокурором питання про долю речових доказів і документів вирішується ухвалою суду на підставі відповідного клопотання, яке розглядається згідно із статтями 171-174 цього Кодексу. При цьому спеціальні положення про збереження речових доказів та вирішення питання про них одночасно з постановленням судового рішення, яким закінчується кримінальне провадження, базується на засаді безпосередності дослідження показань, речей і документів (стаття 23 КПК України), відповідно до якої суд досліджує докази безпосередньо.

У той же час, зважаючи на те, що зазначені вище належні заявнику ТзОВ «ТРАНС-ЛОГІСТИК» транспортні засоби знаходяться на зберіганні в умовах, не цілком придатних для цього, є необхідність вжиття заходів щодо технічного обслуговування цих транспортних засобів та належних умов їх зберігання для забезпечення збереження належних експлуатаційних властивостей та цілісності майна, на яке накладено арешт, враховуючи позицію прокурора Стрийської окружної прокуратури ОСОБА_3 щодо даного питання, слідчий суддя вважає за можливе змінити місце зберігання вантажного сідлового тягача-Е марки SCANIA моделі G380, реєстраційний номер НОМЕР_1 (номер кузова НОМЕР_2 ), та напівпричепа бортового тентованого моделі WIELTON, реєстраційний номер НОМЕР_3 (номер кузова НОМЕР_4 ), із передачею таких на відповідальне зберігання і під гарантійну розписку заявнику ТзОВ «ТРАНС-ЛОГІСТИК», з описом цього майна в акті передачі, без надання останньому дозволу на використання, та з попередженням їх уповноважених за зберігання посадових осіб про наслідки порушення умов відповідального зберігання, на яких майно буде передано.

За таких обставин клопотання про часткове скасування арешту майна, котре за своєю суттю та відповідно до його прохальної частини є клопотанням про передачу майна на відповідальне зберігання, підлягає до задоволення, оскільки жодних перешкод для можливості передачі заявнику ТзОВ «ТРАНС-ЛОГІСТИК», як власнику, на відповідальне зберігання без надання йому дозволу на використання визнаних у зазначеному кримінальному провадженні речових доказів вантажного сідлового тягача-Е марки SCANIA моделі G380, реєстраційний номер НОМЕР_1 (номер кузова НОМЕР_2 ), та напівпричепа бортового тентованого моделі WIELTON, реєстраційний номер НОМЕР_3 (номер кузова НОМЕР_4 ), за адресою місцезнаходження наданих йому у користування ТзОВ «АЛЬЯНС ТРАНССЕРВІС» на підставі договору оренди № 10/04/2023-ТЛ від 10.04.2023 року нежитлових приміщень, немає. У такий спосіб будуть відновлені права власника на належне зберігання та експлуатацію належних йому транспортних засобів, хоча й з певними передбаченими чинним КПК України умовами та застереженнями.

На підставі наведеного, керуючись статтями 100, 107, 173-174,220, 309,369-372, 376 КПК України, слідчий суддя, -

п о с т а н о в и в:

Клопотання Товаристваз обмеженоювідповідальністю «ТРАНС-ЛОГІСТИК»про передачумайна,на котренакладено арешт у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023141130000901 від 20.10.2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України, на відповідальне зберігання, - задовольнити.

Передати Товариству з обмеженою відповідальністю «ТРАНС-ЛОГІСТИК» на відповідальне зберігання без надання дозволу на використання визнані у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023141130000901 від 20.10.2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України, речові докази вантажний сідловий тягач-Е марки SCANIA моделі G380, реєстраційний номер НОМЕР_1 (номер кузова НОМЕР_2 ), та напівпричіп бортовий тентований моделі WIELTON, реєстраційний номер НОМЕР_3 (номер кузова НОМЕР_4 ), - за адресою місцезнаходження наданих йому Товариством з обмеженою відповідальністю «АЛЬЯНС ТРАНССЕРВІС» на підставі договору оренди № 10/04/2023-ТЛ від 10.04.2023 року у користування на праві оренди нежитлових приміщень: вул. Броварська, 164, смт. Велика Димерка, Броварський район, Київська область, - до часу остаточного вирішення їх долі як речових доказів правомочним органом.

Попередити відповідальних за збереження майна посадових осіб Товариства з обмеженою відповідальністю «ТРАНС-ЛОГІСТИК» про відповідальність, передбачену статтею 388 КК України, за вчинення незаконних дій щодо майна, на яке накладено арешт, а уповноваженого слідчого Слідчого відділення Стрийського районного управління поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області у даному кримінальному провадженні зобов`язати відібрати у встановленому порядку від відповідальних за збереження майна посадових осіб Товариства з обмеженою відповідальністю «ТРАНС-ЛОГІСТИК» розписки про отримання зазначеного вище арештованого майна на відповідальне зберігання.

Ухвала слідчого судді про передачу майна, на котре накладено арешт, на відповідальне зберігання, під час досудового розслідування, згідно положень ст. 309 КПК України, оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Повний текст ухвали слідчого судді оголошувався 04 грудня 2023 року о 16:30 год..

Слідчий суддя ОСОБА_7

Дата ухвалення рішення04.12.2023
Оприлюднено12.12.2023
Номер документу115521432
СудочинствоКримінальне
Сутьпередачумайна,на котренакладено арешт у вказаному кримінальному провадженні, на відповідальне зберігання

Судовий реєстр по справі —456/5431/23

Ухвала від 04.12.2023

Кримінальне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Микитин В. Я.

Ухвала від 04.12.2023

Кримінальне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Микитин В. Я.

Ухвала від 22.11.2023

Кримінальне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Сас С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні