Рішення
від 11.12.2023 по справі 709/1478/23
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 709/1478/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 грудня 2023 року смт Чорнобай

Чорнобаївський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді - Левченка В. В.,

за участі секретаря судового засідання - Нікітенко В. Г.,

заявника - ОСОБА_1 ,

представника заявника - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Чорнобаївського районного суду Черкаської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Чорнобаївська державна нотаріальна контора, про встановлення факту, що має юридичне значення,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 (далі - заявник) звернулася до Чорнобаївського районного суду Черкаської області із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення.

В обґрунтування вказаної заяви зазначала, що вона з 2015 року постійно проживала зі своєю матір`ю ОСОБА_3 до дня її смерті до ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 . Після смерті ОСОБА_3 відклилася спадщина на спадкове майно. Заявник є єдиною спадкоємицею після смерті матері, але не може отримати свідоцтво про право на спадщину, оскільки відсутні докази постійного проживання заявника зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, у зв`язку з чим звернулася до суду.

Ухвалою Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 18 жовтня 2023 року відкрито провадження у справі та призначено справу до судового розгляду в порядку окремого провадження.

Представник заявника ОСОБА_2 в судовому засіданні просила заяву задовольнити з підстав викладених у заяві. Заявник ОСОБА_1 підтримала заяву, просила задовольнити.

Заінтересована особа Чорнобаївська державна нотаріальна контора в судове засідання не з`явилася, про час, дату та місце розгляду справи повідомлялися належним чином.

Допитаний у судовому засіданні свідок ОСОБА_4 який є сусідом заявника, показав, що дійсно ОСОБА_1 проживала із своєю матір`ю ОСОБА_3 . Йому також відомо, що заявник це єдина дочка померлої, вона займалася організацією поховання своєї матері.

Допитана у судовому засіданні свідок ОСОБА_5 , яка є сусідкою заявника, надала аналогічні пояснення.

Виходячи з приписів ч. 1 ст. 223 ЦПК України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті.

Судом встановлені наступні обставини справи та визначені відповідно до них правовідносини.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 (а.с. 10).

Заявник є дочкою ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про народження від

26 листопада 1975 року серії НОМЕР_2 (а.с. 12), та копією свідоцтва про укладення шлюбу від 19 серпня 1993 року серії НОМЕР_3 , згідно з яким заявник після укладення шлюбу змінила дівоче прізвище " ОСОБА_6 " на шлюбне прізвище " ОСОБА_7 " (а.с. 13).

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина на земельну ділянку, житловий будинок, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 та транспортний засіб DAEWOO LANOS.

Згідно з довідкою Іркліївської сільської ради від 05 січня 2023 року № 15 ОСОБА_1 за рішенням Чорнобаївського районного суду від 09 січня 2018 року знята з реєстраційного обліку за адресою: АДРЕСА_2 . На даний час проживає в с. Мельники без реєстраційного обліку (а.с. 14).

Відповідно до довідки Іркліївської сільської ради від 13 вересня 2023 року № 466 ОСОБА_1 , проживала без реєстраційного обліку з 2015 року за адресою: АДРЕСА_1 разом з ОСОБА_3 , яка померла

ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 15).

Відповідно до довідки Іркліївської сільської ради від 25 вересня 2023 року № 499

ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 постійно проживала та була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 . В будинку проживала та була зареєстрована одна (а.с. 16).

Постановою державного нотаріуса Чорнобаївської державної натаріальної контори від 19 вересня 2023 року ОСОБА_1 відмовлено у вчиненні нотаріальної дії (а.с. 17).

Згідно із змістом листа Чорнобаївської державної нотаріальної контори після смерті

ОСОБА_3 заяви про прийняття спадщини та про відмову від прийняття спадщини в нотаріальну контору не поступали (а.с. 47-48).

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно з ч. 2 ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно з п. 2 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» справи про спадкування розглядаються судами за правилами позовного провадження, якщо особа звертається до суду з вимогою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, які можуть вплинути на спадкові права й обов`язки інших осіб та (або) за наявності інших спадкоємців і спору між ними. Якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім`єю, постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, прийняття спадщини, яка відкрилася до 1 січня 2004 року тощо.

Аналогічні роз`яснення містяться в абз. 1 п. 9 листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16 травня 2013 року № 2-753/0/4-13 «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування».

Беручи до уваги вищенаведене, досліджені у судовому засіданні докази, що з достовірністю підтверджують факт постійного проживання заявника зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, суд дійшов висновку про достатність підстав для встановлення даного факту та задоволення заяви, оскільки іншим чином встановити його неможливо, а встановлення даного факту необхідне заявнику для оформлення своїх спадкових прав.

На підставі викладеного вище, керуючись ст.ст. 259, 263-265, 293, 315 ЦПК України, суд,

в и р і ш и в:

Заяву ОСОБА_1 ,заінтересована особа-Чорнобаївська державнанотаріальна контора,про встановленняфакту,що маєюридичне значення- задовольнити повністю.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зі спадкодавцем ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 однією сім`єю до часу відкриття спадщини.

Повні найменування сторін та інших учасників справи:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_4 .

Чорнобаївська державнанотаріальна контора- місцезнаходження: вул. Центральна, 218,

смт. Чорнобай, Черкаська область, код ЄДРПОУ 02901411.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцятии днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Черкаського апеляційного суду.

Суддя В. В. Левченко

СудЧорнобаївський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення11.12.2023
Оприлюднено12.12.2023
Номер документу115526910
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —709/1478/23

Рішення від 11.12.2023

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 18.10.2023

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні