Рішення
від 27.11.2023 по справі 183/4313/20
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер справи 183/4313/20

Провадження № 2-о/183/198/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 листопада 2023 року м. Новомосковськ Дніпропетровської області

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Майної Г. Є.,

присяжних Сергєєвої Н. А.,

Сіденко І. В.,

з участю секретаря судового засідання Коссовича А. О.,

представника особи, стосовно якої

розглядається справа про визнання її недієздатною адвоката Оверченко О. А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Новомосковськ Дніпропетровської області цивільну справу за клопотанням ОСОБА_1 , заінтересована особа Орган опіки та піклування Перещепинської міської ради Новомосковського району Дніпропетровської області про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною,-

В С Т А Н О В И В:

У травні 2023 року заявник звернулась до суду з вищевказаним клопотанням.

В обґрунтування своїх вимог заявник зазначає, що рішенням Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 19 липня 2021 року у цивільній справі 183/4313/20 визнано ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця Дніпропетровської області, Новомосковського району, м. Перещепине, який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , - недієздатним.

Призначено ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , опікуном над недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Цим же рішенням установлено строк його дії, який становить два роки з дня набрання ним законної сили.

Заявник зазначає, що син не розуміє наслідків своєї поведінки, не може правильно орієнтуватися та оцінювати прості життєві ситуації, також він не може розмовляти і не може себе обслуговувати. Така поведінка її сина обумовлена його інвалідністю з дитинства. З моменту ухвалення рішення стан сина не покращився, як і раніше зберігається хронічний стійкий розлад психіки і він надалі потребує стороннього догляду. Таким чином, заявник просить продовжити строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на підставі п.п. 7, 8 ст.300 ЦПК України.

Ухвалою судді від 15 травня 2023 року постановлено про прийняття заяви до розгляду і відкриття провадження у справі у порядку окремого провадження з призначенням судового засідання. Ухвалою суду від 29 червня 2023 року за клопотанням заявника у справі призначено судову психіатричну експертизу, у зв`язку з чим провадження у справі зупинялось. 26 вересня 2023 року на адресу суду надійшов висновок судово-психіатричного експерта Дніпровської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» №298 від 06 вересня 2023 року, складений за результатами проведення судової психіатричної експертизи. Ухвалою судді від 27 вересня 2023 року постановлено про поновлення провадження у справі. Цією ж ухвалою, з урахуванням вимог ч. 1 ст. 299 ЦПК України (в редакції від 03 серпня 2023 року), доручено Дніпровському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити адвоката для надання ним безоплатної вторинної правничої допомоги у вигляді правничих послуг, визначених п. 2 та п.3 частини 2 статті 13 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» особі, відносно якої вирішується питання про визнання недієздатним, - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (адреса: АДРЕСА_1 ).

За дорученням для надання безоплатної вторинної правничої допомоги від 27 жовтня 2023 року № 033-02-9/434 у справі призначено адвоката Оверченко О. А.

Представник особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною - адвокат Оверченко О. А. у судовому засіданні просила задовольнити заяву, оскільки в матеріалах справи наявний висновок щодо стану здоров`я ОСОБА_2 .

У судове засідання заявник ОСОБА_1 не з`явилась, подала суду заяву про розгляд справи за її відсутності, заявлені вимоги підтримала в повному обсязі.

Представник заінтересованої особи Органу опіки та піклування Перещепинської міської ради Новомосковського району Дніпропетровської області у судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомив, клопотань про відкладення розгляду справи не подавав, тому суд вважає можливим провести розгляд справи за його відсутності.

З урахуванням викладеного у висновку судово-психіатричного експерта №298від 06вересня 2023 року відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , судом вирішено про недоцільність виклику цієї фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, у судове засідання, з урахуванням стану її здоров`я.

У зв`язку з неявкою осіб, які приймають участь у справі, суд розглядає справу у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Суд, дослідивши матеріали цивільної справи, приходить висновку, що вимоги заявника обґрунтовані і підлягають задоволенню, виходячи з таких підстав.

Рішенням Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 19липня 2021 року, яке набрало законної сили 19 серпня 2021 року, у справі № 183/4313/20 визнано ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця Дніпропетровської області, Новомосковського району, м. Перещепине, який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , - недієздатним. Призначено ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , опікуном над недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною встановлено два роки, з дня набрання рішенням законної сили.

Указаним рішенням установлено, що заявниця є матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про народження (а.с. 10). Також судом установлено, що ОСОБА_2 , є інвалідом 1Б групи з дитинства, що підтверджується копією медичного висновку лікарської комісії медичного закладу щодо необхідності постійного стороннього догляду за інвалідом 1 чи 2 групи внаслідок психічного розладу № 45 та копією посвідчення дитини інваліда, серії НОМЕР_1 від 15 листопада 2007 року (а.с. 11). Також установлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за своїм психічним станом не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, що стверджується висновком проведеної судово-психіатричної експертизи № 92 від 25 травня 2021 року.

Згідно з висновком судово-психіатричного експерта Дніпровської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» № 298 від 06вересня 2023 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає на хронічний стійкий психічний розлад у формі глибокої розумової відсталості, за своїм психічним станом в теперішній час не може розуміти значення своїх дій та керувати ними. Психічний стан: оглянутий в автотранспорті. Продуктивному контакту недоступний через важку розумову відсталість та відсутність мови. На протязі усього огляду розхитується тулубом, головою зі сторони в сторону. Реагує на ім?я. Звернену мову не розуміє. В навколишньому середовищі не орієнтований. Сенсорні еталони не сформовані. Порушені загальна та дрібна моторика. Прості перцептивні та конструктивні завдання не виконує. Увага розсіяна, довільна, на відповідних подразниках не фіксується. Мислення не розвинене. Пізнавальна діяльність відсутня. Навички самообслуговування не розвинені. Не читає, не рахує. Психотичної продуктивної симптоматики (маячіння, галюцинацій) не виявлено. Емоції примітивні, недиференційовані. Прогностичні, адаптаційні та критичні здібності у іспитованого відсутні (а.с. 33-35).

Відповідно до ч.ч. 6-9 ст. 300 ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи. Суд зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною до закінчення строку його дії в порядку, встановленому статтею 299 цього Кодексу.

Ураховуючи вищевикладене, приймаючи до уваги, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , продовжує страждати хронічним, стійким психічним розладом, внаслідок чого продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, з моменту ухвалення рішення Новомосковським міськрайонним судом Дніпропетровської області про визнання його недієздатним, його стан не змінився, суд вважає клопотання обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 4, 81, 82, 247, 259, 263-265, 268, 272, 273, 295, 299, 300 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Клопотання ОСОБА_1 , заінтересована особа Орган опіки та піклування Перещепинської міської ради Новомосковського району Дніпропетровської області про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною задовольнити повністю.

Продовжити строк дії рішення Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області у цивільній справі № 183/4313/20 про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Перещепине Новомосковського району Дніпропетровської області, недієздатним на два роки, починаючи з дня набрання цим рішенням законної сили.

Роз`яснитиопікунові ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та представникові органу опіки та піклування, згідно з ч. 7 ст. 300 ЦПК України, право подати до суду клопотання про продовження строку дії рішення у цій справі не пізніше ніж за 15(п`ятнадцять) днів до закінчення строку його дії.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Дніпровського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів, починаючи з наступного за днем його проголошення, а особами відсутніми в судовому засіданні - з наступного за днем вручення його копії.

Учасники справи:

- заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_2 ;

- заінтересована особа: Орган опіки та піклування Перещепинської міської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, код ЄДРПОУ 04338463, місцезнаходження юридичної особи за адресою: 51220, Дніпропетровська область, Новомосковський район, м.Перещпине,вул.Шевченка,буд.43.

Рішення суду складено і підписано 27 листопада 2023 року.

Суддя Г.Є. Майна

Присяжні Н.А. Сергєєва

І.В. Сіденко

Дата ухвалення рішення27.11.2023
Оприлюднено12.12.2023
Номер документу115529038
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —183/4313/20

Рішення від 27.11.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 27.09.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 29.06.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 29.06.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 15.05.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Рішення від 19.07.2021

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Сорока О. В.

Ухвала від 14.08.2020

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Сорока О. В.

Ухвала від 10.08.2020

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Сорока О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні