Ухвала
від 11.12.2023 по справі 198/578/23
ЮР'ЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 198/578/23

провадження № 2/0198/256/23

У Х В А Л А

11 грудня 2023 року Юр`ївський районний суд Дніпропетровської області у складі судді ГайдарІ.О., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до СЕЛЯНСЬКОГО (ФЕРМЕРСЬКОГО) ГОСПОДАРСТВА «ЛЮДМИЛА» про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою та скасування рішення про державну реєстрацію права оренди,

в с т а н о в и в:

Позивачка ОСОБА_1 через свого представника адвоката Ільченко І.В. звернулась до суду з позовною заявою до СФГ «ЛЮДМИЛА» про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою та скасування рішення про державну реєстрацію права оренди.

В обґрунтування позовних вимог представник позивача зазначила, що ОСОБА_1 на праві власності належить земельна ділянка, кадастровий номер 1225980700:01:002:0024, площею 6,03 га, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована на території Юр`ївської селищної ради Павлоградського району Дніпропетровської області, яка відповідно до державного акта на землю серії ІІ-ДП № 120356 від 12.04.2002 належить їй на праві приватної власності.

03.11.2011 між ОСОБА_1 та СФГ «ЛЮДМИЛА» укладено договір № 35 оренди зазначеної земельної ділянки на строк 10 років.

За положеннями п. 33 вказаного договору оренди цей договір набирає чинності після підписання сторонами та його державної реєстрації, а в пункті 14 сторони погодили, що передача земельної ділянки орендарю здійснюється в 5-тиденний строк з моменту державної реєстрації договору оренди за актом приймання-передачі.

02.06.2015 фермерське господарство на підставі договору оренди землі № 35 від 03.11.2011 зареєструвало інше речове право оренди в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Разом з тим, на думку позивачки, оскільки відповідно до вимог закону та умов договору останній підлягав державній реєстрації, проте не був зареєстрований, він не набрав чинності, тому подальше перебування земельної ділянки у відповідача та реєстрація права оренди порушує право ОСОБА_1 вільно користуватися та розпоряджатися власним майном.

Оскільки СФГ «ЛЮДМИЛА» добровільно повернути земельну ділянку відмовляється, позивачка змушена звернутись до суду з цим позовом та просить усунути перешкоди у користуванні земельною ділянкою, кадастровий номер 1225980700:01:002:0024, площею 6,03 га, шляхом її повернення власнику та скасування рішення про державну реєстрацію іншого речового права оренди цієї ж земельної ділянки за господарством.

Справа підсудна суду, підстав для залишення заяви без руху, її повернення або відмови у відкритті провадження немає.

За ч. 3 ст. 274 ЦПК України при вирішенніпитання пророзгляд справив порядкуспрощеного абозагального позовногопровадження судвраховує: цінупозову; значеннясправи длясторін; обранийпозивачем спосібзахисту; категоріюта складністьсправи; обсяг тахарактер доказіву справі,в томучислі чипотрібно усправі призначитиекспертизу,викликати свідківтощо; кількістьсторін таінших учасниківсправи; чистановить розглядсправи значнийсуспільний інтерес; думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Оскільки позовна заява та додані до неї матеріали не містять клопотання позивачки про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження, а також враховуючи категорію та складність справи, предметом розгляду якої є позовні вимоги про захист речових прав на земельну ділянку, які в свою чергу мають істотне значення для сторін, суд вважає необхідним прийняти справу до розгляду в порядку загального позовного провадження та призначити підготовче засідання.

Керуючись ст.ст. 187, 274 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в:

Прийняти до розгляду позовну заяву ОСОБА_1 (адреса зареєстрованогомісця проживання: АДРЕСА_1 ) до СЕЛЯНСЬКОГО (ФЕРМЕРСЬКОГО) ГОСПОДАРСТВА «ЛЮДМИЛА» (адреса місцезнаходження: 51300,Дніпропетровська область,Павлоградський район,с.Вербуватівка,вул.Набережна,буд.2) про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою та скасування рішення про державну реєстрацію права оренди та відкрити у цивільній справі загальне позовне провадження.

Призначити підготовче судове засідання на 04січня 2024 року о 10:00годині у залі Юр`ївського районного суду Дніпропетровської області за адресою: Дніпропетровська область, смтЮр`ївка, вул. Центральна, 89, поверх 1, к. 2.

Встановити, що учасники справи мають право подати:

- відповідач відзив на позов та зустрічний позов (якщо такий є) разом з відповідними доказами протягом 15 днів з дня вручення ухвали; заперечення протягом 5 днів з дня отримання відповіді на відзив;

- позивач відповідь на відзив протягом 5 днів з дня отримання відзиву на позов.

Копія відзиву, зустрічного позову, заяв по суті справи та доданих до них документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) вказаних заяв до суду.

Роз`яснити, що позивач має право збільшити або зменшити розмір позовних вимог, змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви до закінчення підготовчого засідання, надавши суду докази направлення копії такої заяви та доданих документів іншим учасникам справи.

Роз`яснити, що позивач повинен подати докази разом з поданням позовної заяви, а відповідач разом з поданням відзиву. Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу. Докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї. Копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи в мережі Інтернет за веб-адресою: http://yr.dp.court.gov.ua, а також отримувати судові виклики і повідомлення в електронному вигляді за допомогою SMS-повідомлення, подавши до суду заявку, роздруковану з порталу Судової влади України (http://court.gov.ua/smsec), або отримати її в суді. В разі подання відповідної заявки судові повістки, повідомлення у зазначеній справі будуть надсилатись на номер мобільного телефону, вказаний у заявці.

Копію ухвали направити учасникам справи, а відповідачу також копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення або підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвала складената підписана11.12.2023.

Суддя Ірина ГАЙДАР

Дата ухвалення рішення11.12.2023
Оприлюднено12.12.2023
Номер документу115529421
СудочинствоЦивільне
Сутьдержавну реєстрацію права оренди

Судовий реєстр по справі —198/578/23

Рішення від 04.01.2024

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Гайдар І. О.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Гайдар І. О.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Гайдар І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні