Рішення
від 11.12.2023 по справі 128/4081/23
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 128/4081/23

Провадження № 2-о/127/548/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 грудня 2023 рокум. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Іщук Т. П.,

за участі секретаря судового засідання Коваленко Д. І.,

заявника ОСОБА_1 , заінтересованої особи ОСОБА_2 , представника Державного навчального закладу «Вінницький центр професійно-технічної освіти переробної промисловості» Краснюк А. А., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Вінниці в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Державний навчальний заклад «Вінницький центр професійно-технічної освіти переробної промисловості», Служба у справах дітей Хмельницької міської ради, про надання права на шлюб,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , звернулася до суду із заявою про надання їй права на шлюбі з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Свою заяву мотивувала тим, що вона народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Рудківці Новоушицького району Хмельницької області. На даний час вона навчається на другому курсі у Державному навчальному закладі «Вінницький центр професійно-технічної освіти переробної промисловості», за професією «Кухар, майстер ресторанного обслуговування». Згідно із рішенням виконавчого комітету Хмельницької міської ради № 756 від 27 жовтня 2022 року має статус дитини позбавленої батьківського піклування та знаходиться на повному державному забезпеченні. У 2023 році вона познайомилася із ОСОБА_2 , між ними склалися теплі і щирі стосунки, вони мають взаємні місці почуття любові та поваги один до одного та бажають зареєструвати шлюб. Звернувшись до Відділу державної реєстрації актів цивільного стану у м. Вінниці Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький), їй була роз`яснена необхідність надання рішення про надання права на шлюб, адже вона не досягла шлюбного віку. Визнання права на укладення шлюбу для неї є необхідним та відповідає інтересам, зважаючи, що вона завагітніла та бажає зареєструвати шлюб із ОСОБА_2 до народження дитини. Враховуючи наявні обставини, заявниця звернулася до суду із вказаною заявою та просить надати їй право на шлюб із ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Ухвалою Вінницького міського суду Вінницької області від 30 жовтня 2023 року заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі.

У судовому засіданні заявниця ОСОБА_1 заяву підтримала, надала пояснення, аналогічні викладеним у заяві обставинам, просить її задовольнити, вказуючи, що вона усвідомлює значення реєстрації шлюбу та набуття прав і обов`язків подружжя.

Заінтересована особа ОСОБА_2 у судовому засіданні заяву підтримав, просив її задовольнити, зазначаючи, що бажає створити сім`ю з ОСОБА_1 .

Представник заінтересованої особи Служби у справах дітей Хмельницької міської ради у судове засідання не з`явився, до суду завчасно надійшла їх заява про розгляд справи за відсутності представника служби у справах дітей, заяву ОСОБА_1 підтримав.

Представник Державного навчального закладу «Вінницький центр професійно-технічної освіти переробної промисловості» в судовому засіданні також підтримала заяву та просила надати ОСОБА_1 право на шлюб з ОСОБА_2 .

Вислухавши учасників справи, дослідивши матеріали справи, суд дійшов такого висновку.

Судом установлено, що заявниця ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією повторного свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 21 січня 2022 року Барським ВДРАЦС у Жмеринському районі Вінницької області Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький), паспортом громадянина України від 01 жовтня 2021 року № НОМЕР_2 .

Отже станом на 11 грудня 2023 року заявниця ОСОБА_1 досягла шістнадцятирічного віку, а ОСОБА_2 виповнилося 24 роки.

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , має статус дитини позбавленої батьківського піклування, знаходиться на повному державному забезпеченні та навчається на 2 курсі групи КР-22 за професією «Кухар, майстер ресторанного обслуговування» Державного навчального закладу «Вінницький центр професійно-технічної освіти переробної промисловості», що підтверджується копіями витягів з наказів Державного навчального закладу «Вінницький центр професійно-технічної освіти переробної промисловості» від 01 вересня 2022 року № 192-ОД, від 31 серпня 2022 року № 1 «З-УДЗ», рішенням виконавчого комітету Хмельницької міської ради № 756 від 27 жовтня 2022 року та довідкою Державного навчального закладу «Вінницький центр професійно-технічної освіти переробної промисловості» № 246 від 19 вересня 2023 року.

Відповідно до висновку гінекологічного обстеження від 18 вересня 2023 року та довідки КНП «Вінницької міської клінічної лікарні «Центр матері та дитини» № 71 від 18 вересня 2023 року ОСОБА_1 вагітна.

Між сторонами виникли правовідносини врегульовані нормами Сімейного кодексу України стосовно загальних положень про шлюб, зокрема підстав набуття права на його виникнення.

Згідно ст. 22, 23 СК України право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку. Вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років. За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

Відповідно до ч. 1 ст. 27 СК України державна реєстрація шлюбу встановлена для забезпечення стабільності відносин між жінкою та чоловіком, охорони прав та інтересів подружжя, їхніх дітей, а також в інтересах держави та суспільства.

Пунктом 2 постанови Пленуму Верховного Суду України № 11 від 21 грудня 2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя» зазначено, що головним критерієм для задоволення заяви про надання права на шлюб є встановлення судом факту про відповідність такого права інтересам заявника.

Визначаючись щодо можливості надати заявниці ОСОБА_1 право на шлюб, суд враховує наявність вільного особистого бажання заявниці на укладення шлюбу з ОСОБА_2 , а також бажання останнього, наявні близькі стосунки між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , а також обставину вагітності заявниці та бажання нею реалізувати право на материнство. ОСОБА_1 та ОСОБА_2 усвідомлюють важливість такого кроку та відповідальність, яка виникне у них один до одного. Будь-яких обставин, які б свідчили про можливі негативні наслідки для заявника у разі наданні їй права на шлюб, в судовому засіданні не встановлено, тому суд дійшов висновку про надання заявниці такого права.

На підставі викладеного, керуючись ст. 23 СК України, ст. 11, 76, 293, 315, 352, 354 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Заяву задовольнити.

Надати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , право на шлюб із ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення може бути подана протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Учасники справи:

Заявниця: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 , проживаюча за адресою: АДРЕСА_1 ,

Заінтересовані особи:

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_4 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 ,

Державний навчальний заклад «Вінницький центр професійно-технічної освіти переробної промисловості», м. Вінниця, вул. Левка Лук`яненка, 72, код ЄДРПОУ 20096887,

Служба у справах дітей Хмельницької міської ради, м. Хмельницький, вул. Грушевського, 88, код ЄДРПОУ 26217145.

Повний текст рішення складений 11.12.2023.

Суддя:

Дата ухвалення рішення11.12.2023
Оприлюднено12.12.2023
Номер документу115531598
СудочинствоЦивільне
Сутьнадання права на шлюб

Судовий реєстр по справі —128/4081/23

Рішення від 11.12.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Іщук Т. П.

Рішення від 11.12.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Іщук Т. П.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Іщук Т. П.

Ухвала від 05.10.2023

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Карпінська Ю. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні