Рішення
від 30.11.2023 по справі 511/1611/23
БІЛЯЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 511/1611/23

Провадження № 2-о/496/142/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 листопада 2023 року Біляївський районний суд Одеської області у складі:

головуючої - судді Портної О.П.,

за участю:

секретаря Ткаченко В.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Біляївка Одеської області в порядку окремого провадження цивільну справу

за заявою: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , реєстрація місця проживання за адресою: АДРЕСА_1 , адреса фактичного проживання: АДРЕСА_2 ,

заінтересована особа:Лиманська селищна рада Роздільнянського району Одеської області, код ЄДРПОУ 44300597, місцезнаходження: індекс 67452, Одеська область, Одеський район, смт. Лиманське, вул. Центральна, буд. 79,

вимоги заявника:про встановлення факту родинних відносин,

заявник повідомлений належним чином про час, дату та місце слухання справи, в судове засідання не з`явилася, але надав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності;

заінтересована особа повідомлена належним чином про час, дату та місце слухання справи, в судове засідання не з`явилась, але представником надано до суду заяву про розгляд справи за його відсутності, -

В С Т А Н О В И В:

І. Виклад позиції заявника та заінтересованої особи.

1. 12 червня 2023 року ОСОБА_1 (далі - заявник) звернувся до Роздільнянського районного суду Одеської області із заявою про встановлення факту родинних відносин.

2. Заява обґрунтована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла мати заявника ОСОБА_2 . 05 жовтня 2018 року ОСОБА_2 було складено заповіт, яким вона усе своє майно нерухоме та рухоме, де б воно не було та з чого б воно не складалося, і взагалі, все те, що на день смерті належало і на що за законом вона мала право заповіла ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Після її смерті відкрилася спадщина, до складу якої входить житловий будинок під АДРЕСА_3 . З метою оформлення спадщини на майно, заявник звернувся з відповідною заявою про прийняття спадщини до приватного нотаріуса Роздільнянського районного нотаріального округу Одеської області Фішер Бориса Івановича, який листом від 11 травня 2023 року за вих. № 65/01-16 повідомив заявника про розбіжності між написанням прізвища спадкодавця та спадкоємця, а саме прізвище спадкодавця « ОСОБА_3 », а прізвище заявника « ОСОБА_3 » та роз`яснено, що для оптимізації фінансового навантаження при оформлені спадкових прав щодо майна ОСОБА_2 , заявнику необхідно звернутися до суду із позовом про встановлення родинних відносин із спадкодавцем. Заявник вважає, що розбіжності у написані прізвищ виникли при перекладі з російської мови на українську мову. У зв`язку з вищевикладеним заявник звернувся до суду з вказаною заявою.

ІІ. Заяви (клопотання) учасників справи.

3. Представник заінтересованої особи, будучи належним чином повідомленим про дату, час та місце розгляду справи, у судове засідання не з`явився, але надіслав листа, в якому просив справу розглянути у його відсутність, не заперечував проти задоволення заявлених вимог. (а.с. 49-50)

4. Заявник у судове засідання не з`явився, але надав письмову заяву про розгляд справи за його відсутності, на заявлені вимоги підтримав в повному обсязі, просив задовольнити. (а.с. 51)

ІІІ. Інші процесуальні дії у справі.

5. На виконання положення п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК ухвалою судді Роздільнянського районного суду Одеської області Бобровської І.В. від 03 липня 2023 року було передано матеріали цивільної справи до Біляївського районного суду Одеської області для подальшого розгляду справи. (а.с. 37, 42)

6. Згідно автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 22 серпня 2023 року, цивільну справу № 511/1611/23, передано судді Біляївського районного суду Одеської області Портній О.П. (а.с. 44)

7. Ухвалою судді Біляївського районного суду Одеської області Портної О.П. від 28 серпня 2023 року було відкрито окреме провадження у цивільній справі та призначено судове засідання. (а.с. 45)

8. Судом на підставі ч. 2 ст. 247 ЦПК, у зв`язку із неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

ІV. Фактичні обставини, встановлені Судом та зміст правовідносини.

9. Судом встановлено, що батьками ОСОБА_1 (мова оригіналу -« ОСОБА_4 »), ІНФОРМАЦІЯ_1 , є (мова оригіналу) « ОСОБА_5 » та « ОСОБА_6 », що підтверджується копією Свідоцтва по народження серії НОМЕР_2 , актовий запис № 19. (а.с. 14)

10. ОСОБА_7 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 , виданого Кучурганською сільською радою Роздільнянського району Одеської області 17 серпня 1999 року, актовий запис № 30. (а.с. 10)

11. ОСОБА_2 складено заповіт, посвідчений виконавчим комітетом Кучурганської сільської ради Роздільнянського району Одеської області 05 жовтня 2018 року, зареєстрований в реєстрі за № 33, яким заповідачка усе її майно нерухоме та рухоме, де б воно не було та з чого б воно не складалося, і взагалі, все те, що на день смерті буде їй належати і на що вона за законом матиме право заповіла ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . (а.с. 8)

12. 12 листопада 2021 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , померла у віці 86 років, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 , виданого Роздільнянським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Роздільнянському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса). (а.с. 6)

13. Вулицю «Леніна» перейменовано на вулицю «Павла Каплуна» і будинок, який належав ОСОБА_2 , має адресу: АДРЕСА_3 , що підтверджується довідкою № 137, виданою 06 червня 2023 року Кучурганським старостинським округом Лиманської селищної ради Роздільнянського району Одеської області. (а.с. 17-18)

14. З копії посвідчення серії НОМЕР_5 , виданого Одеською обласною військовою комісією 30 серпня 2005 року прізвище заявника вказане як (мова оригіналу) « ОСОБА_4 ». (а.с. 20)

15. З копії посвідчення серії НОМЕР_6 , виданого Одеською обласною військовою комісією 30 серпня 2005 року прізвище заявника вказане як « ОСОБА_1 ». (а.с. 21)

16. З наданих ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , письмових пояснень, особу, дієздатність та справжність підпису на яких засвідчено старостою Кучурганського старостинського округу Лиманської селищної ради Роздільнянського району Одеської області Левицьким А.П. 17 травня 2023 року, зареєстровано в реєстрі за № 1-9, вбачається, що вона вважає заявника сином ОСОБА_2 , оскільки особисто знайома з останньою з 1970 року та були сусідами до смерті ОСОБА_2 . (а.с. 23-24)

17. З наданих ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , письмових пояснень, особу, дієздатність та справжність підпису на яких засвідчено старостою Кучурганського старостинського округу Лиманської селищної ради Роздільнянського району Одеської області Левицьким А.П. 18 травня 2023 року, зареєстровано в реєстрі за № 1-10, вбачається, що вона вважає заявника сином ОСОБА_2 , оскільки є сусідами з 1965 року, особисто бачила його разом з ОСОБА_2 , особливо після смерті чоловіка останньої та батька заявника. (а.с. 25-26)

18. З наданих заявником фото-світлин вбачається сумісне проведення дозвілля сина з матір`ю. (а.с. 27-29)

V. Оцінка Суду.

19. Згідно ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому ЦПК України, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

20. За змістом ч. 1 ст. 293 ЦПК України (далі ЦПК України) окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

21. Відповідно п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України в порядку окремого провадження встановлюються факти, що мають юридичне значення.

22. У відповідності до п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

23. Відповідно до ч. 1 ст. 316 ЦПК України, заява фізичної особи про вставлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання.

24. Відповідно до п. 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника. Згідно з п. 10 цієї Постанови суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки.

25. Відповідно до листа Верховного Суду України від 01.01.2012 року «Судова практика розгляду справ про встановлення фактів, що маючих юридичне значення» зазначено, що перелік юридичних фактів, що підлягають встановленню в судовому порядку, наводиться у ст. 315 ЦПК і не є вичерпним. У судовому порядку можуть бути встановлені й інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не передбачено іншого порядку їх встановлення, зокрема встановлення факту родинних відносин тощо.

26. Факт родинних відносин, про встановлення якого просить заявник, має для нього юридичне значення, оскільки відповідно допп.«а» п.п.174.2.1п.174.2ст.174Податкового кодексуУкраїни об`єктиспадщини (дарування),що успадковуютьсячленами сім`їспадкодавця першогота другогоступенів спорідненняоподатковуються занульовою ставкоюПДФО,а керуючисьп.п.174.2.2п.174.2ст.174ПКУ вартістьбудь-якогооб`єкта спадщини,що успадковуєтьсяспадкоємцями,які неє членамисім`ї спадкодавцяпершого тадругого ступенівспоріднення,оподатковується заставкою ПДФО5відсотків.Фізичні особи,які отрималиспадщину,що оподатковуєтьсяПДФО заставкою 5та 18відсотків зобов`язаніподати податковудекларацію промайновий стані доходиу якійвключити сумитаких доходівдо загальногорічного оподатковуваногодоходу йвизначити податковізобов`язання зПДФО таз військовогозбору.Натомістьфізичні особи,які отрималиу спадщину(подарунок)об`єкти спадщини(подарунок),що оподатковуютьсяза нульовоюставкою ПДФО,декларацію промайновий стані доходиможуть неподавати,якщо уних відсутніінші підставидля поданнятакої декларації.

27. Статтею 89 ЦПК України передбачено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

28. Надані заявником докази, Суд визнає належними і допустимими, оскільки ці докази містять у собі інформацію щодо предмета розгляду, вони пов`язані з тими обставинами, які підтверджують факт родинних відносин між заявником ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , а саме те, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , є матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

29. За таких обставин, оскільки законом не визначено іншого, крім судового порядку встановлення факту родинних відносин між особами, і факт, який просить встановити заявник, підтверджуються письмовими матеріалами справи, Суд приходить до висновку, що вимоги заявника є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 13, 81, 89, 259, 263, 265, 268, 315-319 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

1. Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Лиманська селищна рада Роздільнянського району Одеської області, про встановлення факту родинних відносин задовольнити.

2. Встановити факт того, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , є матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

3. Учасникам справи, які не були присутні в судовому засіданні, або якщо судове рішення було ухвалено поза межами судового засідання чи без повідомлення (виклику) учасників справи, копія судового рішення надсилається протягом двох днів з дня його складення у повному обсязі в електронній формі у порядку, визначеному законом, - у випадку наявності у особи офіційної електронної адреси, або рекомендованим листом з повідомленням про вручення якщо така адреса відсутня.

4. Рішення може бути оскаржене до Одеського апеляційного суду на протязі 30 днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги до суду першої інстанції.

5. Повний текст рішення складено 30 листопада 2023 року.

Суддя О.П. Портна

СудБіляївський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення30.11.2023
Оприлюднено13.12.2023
Номер документу115536389
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —511/1611/23

Рішення від 30.11.2023

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Портна О. П.

Ухвала від 28.08.2023

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Портна О. П.

Ухвала від 03.07.2023

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Бобровська І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні