Ухвала
від 06.12.2023 по справі 909/80/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/80/14

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

06.12.2023 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Шкіндер П. А., секретарі судового засідання Попович Л.І. розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Відділу державної виконавчої служби в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління юстиції про заміну сторони виконавчого провадження її правонаступником у справі

за позовом: ДП "Остерський військовий лісгосп", вул. Гнедаша, 2, смт. Десна, Козелецький район, Чернігівська область,17024

до відповідача: Державне підприємство "Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат" вул. Л. Ребета, буд. 6, м. Івано-Франківськ, 76014

про стягнення заборгованості в сумі 99000,00 грн.

за участю:

представників відповідача: Шпег О.В., Бумба А.В.

від заявника Пшеничний Б.Я.

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду Івано-Франківської області від 04.03.2014 позов Державного підприємства "Остерський військовий лісгосп" до Державного підприємства "Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат" про стягнення заборгованості в сумі 99000,00 грн. задоволено.

17.03.2014 на виконання рішення Господарського суду Івано-Франківської області видано наказ.

30.10.2023 до суду надійшла заява відділу державної виконавчої служби в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління юстиції про заміну сторони виконавчого провадження її правонаступником, в якій просить замінити сторону виконавчого провадження державне підприємство "Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат" на його правонаступника Державне підприємство "Сколівський військовий лісгосп" .

Ухвалою суду від 31.10.2023 суд прийняв подану заяву до розгляду та призначив судового засідання з розгляду заяви про заміну сторони її правонаступником на 14.11.2023

У поданій заяві заявник посилається на наказ Міністра оборони України № 94 від 04.03.2019 року «Про реорганізацію державного підприємства «Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат» яким вказане підприємство реорганізовано шляхом виділу з його складу відокремлених підрозділів, зокрема, Сколівського військового лісгоспу та перетворення останнього у державне підприємство «Сколівський військовий лісгосп», до якого перейшло за розподільчим балансом у відповідній частині майно, права та обов`язки.

Таким чином, заявник зазначає, що відповідач ДП «Сколівський військовий лісгосп» є правонаступником іншого відповідача ДП «Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат», будучи самостійною юридичною особою з 24.06.2019.

06.12.2023 у судовому засіданні заявник Відділ державної виконавчої служби в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління юстиції звернувся до господарського суду із клопотанням про витребування доказів в якому просить суд:

- витребувати у Державного підприємства «Івано-Франківський військовий лісопромисловий комбінат» код ЄДРПОУ 08033772, та ДП "Сколівський військовий лісгосп" копію розподільчого балансу від 31.05.2019 року, згідно якого державне підприємство «СКОЛІВСЬКИЙ ВІЙСЬКОВИЙ ЛІСГОСП», код ЄДРПОУ 43074458 прийняло актив та пасив від державного підприємства «Івано-Франківський ліспромкомбінат», код ЄДРПОУ 08033772; копії документів, актів, підписаних договорів, щодо прийняття від державного підприємства «Івано-Франківський ліспромкомбінат», код ЄДРПОУ 08033772 державним підприємством «СКОЛІВСЬКИЙ ВІЙСЬКОВИЙ ЛІСГОСП», код ЄДРПОУ 43074458 поточних зобов`язань і забезпечень згідно розділу III розподільчого балансу, зокрема за кодами рядків 1600, 1605, 1610, 1615, 1620, 1621, 560, 1625, 1630, 1635, 1640, 1645, 1660, 1665, 1690,1965. та надати документи, щодо розшифрування сум, згідно вищенаведених рядків розподільчого балансу, в тому числі щодо переходу зобов`язання згідно наказу № 373 виданого 17.03.2014 документ видав: Господарський суд Івано-Франківської області, про стягнути з Державного підприємства "Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат" (вул. Ребета, 6, м. Івано-Франківськ, 76014, код 24981630) на користь Державного підприємства "Остерський військовий лісгосп", (вул. Гнедаїпа, 2, смт. Десна, Козелецький район, Чернігівська область, 17024 код 14304732) заборгованість в сумі 99000,00 грн. ( дев`яносто дев`ять тисяч 00 копійок) та 1980,00 (одну тисячу дев`ятсот вісімдесят грн. 00 копійок) судового збору.

Згідно ст. 8 Цивільного кодексу України, якщо цивільні відносини не врегульовані цим Кодексом, іншими актами цивільного законодавства або договором, вони регулюються тими правовими нормами цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, що регулюють подібні за змістом цивільні відносини (аналогія закону). У разі неможливості використати аналогію закону для регулювання цивільних відносин вони регулюються відповідно до загальних засад цивільного законодавства (аналогія права). Відповідно до ст. 81 ГПК України, учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу.

У виконавчому провадженні заміна сторони виконавчого провадження відбувається на підставі статті 334 Господарського процесуального кодексу України, а саме: у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Відповідно до частини 5 статті 15 Закону України "Про виконавче провадження", у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Статтею 1 Закону України "Про виконавче провадження" закріплено, що виконавче провадження визначається як завершальна стадія судового провадження. Таке розуміння виконавчого провадження відповідає практиці Європейського суду з прав людини (далі - ЄСПЛ). Так у пункті 15 рішення ЄСПЛ у справі "Моргуненко проти України" від 6 вересня 2007 року (заява № 43382/02) вказується таке: "Суд зазначає, що провадження в суді та виконавче провадження є відповідно першою і другою стадією загального провадження (див. "Скордіно проти Італії" (Scordino v. Itali) (no. 1) [GC], no. 36813/97, п. 197). Таким чином, виконавче провадження не має бути відокремлене від судового і ці обидва провадження мають розглядатися як цілісний процес (див. "Естіма Джордж проти Португалії" (Estima Jorge v. Portugal), рішення від 21 квітня 1998 року, Report of Judgments and Decisions 1998-II, п. 35, та, з нових джерел, "Сіка проти Словаччини" (Sika v. Slovakia), N 2132/02, пп. 24-27, 13 червня 2006 року)".

Заміна сторони виконавчого провадження правонаступником, тобто здійснення процесуального правонаступництва після набрання судовим рішенням законної сили, полягає в поширенні на правонаступників законної сили судового рішення. При цьому на правонаступників законна сила судового рішення поширюється усіма своїми правовими наслідками - незмінністю, неспростовністю, виключністю, преюдиційністю, виконуваністю.

Правонаступництво як інститут цивільного процесуального права нерозривно пов`язане з правонаступництвом як інститутом цивільного права, адже зміни у матеріально-правових відносинах зумовлюють необхідність привести процесуальний стан осіб як учасників таких матеріально-правових відносин у відповідність з їх дійсною юридичною зацікавленістю у перебігу та результаті судового провадження, в тому числі у виконанні рішення суду.

Правонаступництво як інститут цивільного процесуального права має універсальний характер. У разі вибуття правопопередника з виконавчого провадження до правонаступника переходить весь комплекс процесуальних прав та обов`язків, притаманних для сторони виконавчого провадження, і, відповідно, комплекс процесуальних прав та обов`язків, притаманних стороні судового провадження, враховуючи стадію, на якій відбулося правонаступництво.

Закінчення виконавчого провадження, у тому числі й у випадку фактичного виконання в повному обсязі рішення згідно з виконавчим документом, не виключає подальшого існування процесуальних правомочностей учасника справи в межах судового провадження, тож не має наслідком заборону здійснення процесуального правонаступництва щодо них. Питання процесуального правонаступництва у всіх випадках вирішується судом, який при його вирішенні повинен дослідити по суті обставини та підстави правонаступництва.

З аналізу наведеного можна зробити висновок про те, що оскільки виконавче провадження є самостійною стадією судового процесу, сторони виконавчого провадження належать до учасників справи, а отже, якщо процесуальне правонаступництво має місце на стадії виконавчого провадження, заміна сторони виконавчого провадження означає й заміну учасника справи. Відтак заміна у разі вибуття сторони виконавчого провадження правонаступником (стаття 334 Господарського процесуального кодексу України) має відбуватись з одночасною заміною правонаступником відповідного учасника справи (стаття 52 Господарського процесуального кодексу України). Відповідний висновок викладено Великою Палатою Верховного Суду у постановах від 03.11.2020 у справі № 916/16/17 та від 16.02.2021 по справі № 911/3411/14.

Відповідно до ст. 52 ГПК України, у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

За змістом частин 1, 5 ст. 104 ЦК України, юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Відповідно до витягів з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, 24.06.2019 року проведена державна реєстрація юридичної особи Державного підприємства «Сколівський військовий лісгосп» та відповідно Державне підприємство «Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат» з 11.07.2019 року перебуває в процесі припинення.

У провадженні Господарського суду Івано-Франківської області знаходиться справа за заявою ПП "Поділля-2008" про банкрутство ДП "Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат" (справа № 9090/965/20).

Ухвалою суду від 17.10.2023 суд у справі про банкрутство ДП "Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат" ( справа № 9090/965/20) ухвалив продовжити строк процедури розпорядження майном боржника Державного підприємства "Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат" у справі № 909/965/20 на 170 днів.

Відповідно до частини 4 статті 4 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань", у разі виділу юридичних осіб здійснюється державна реєстрація юридичних осіб, утворених у результаті виділу, та державна реєстрація змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі, про юридичну особу, з якої здійснено виділ, щодо юридичної особи - правонаступника. Виділ вважається завершеним з дати державної реєстрації змін до відомостей, що містяться у Єдиному державному реєстрі, про юридичну особу, з якої здійснено виділ, щодо юридичної особи - правонаступника.

Разом з тим доказів що ДП «Сколівський військовий лісгосп» є правонаступником відповідача ДП «Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат» в частині виконання рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 04.03.2014 року у справі № 909/80/14 суд не надано.

Враховуючи, що станом на день розгляду цього клопотання відповідні відомості про ліквідацію ДП "Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат" як юридичної особи до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань не внесені, підстави для задоволення клопотання відділу державної виконавчої служби в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління юстиції про заміну сторони виконавчого провадження її правонаступником відсутні.

Матеріали справи містять обсяг відомостей, достатній для розгляду заяви про заміну сторони виконавчого провадження її правонаступником, отже суд відмовляє у задоволенні клопотання про витребування доказів.

Керуючись статтями 52, 234, 235 ГПК України,

у х в а л и в:

відмовити у задоволенні заяви Відділу державної виконавчої служби в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління юстиції про витребування доказів.

у задоволенні клопотання Відділу державної виконавчої служби в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління юстиції про заміну сторони виконавчого провадження її правонаступником- відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та може бути оскаржена у визначені статтями 256, 257 ГПК України строк та порядку.

СуддяШкіндер П.А.

Дата ухвалення рішення06.12.2023
Оприлюднено13.12.2023
Номер документу115540396
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості в сумі 99000,00 грн.

Судовий реєстр по справі —909/80/14

Постанова від 06.03.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Малех Ірина Богданівна

Ухвала від 20.02.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Малех Ірина Богданівна

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Малех Ірина Богданівна

Ухвала від 24.01.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Малех Ірина Богданівна

Ухвала від 02.01.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Малех Ірина Богданівна

Ухвала від 28.12.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Малех Ірина Богданівна

Ухвала від 06.12.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П. А.

Ухвала від 31.10.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П. А.

Ухвала від 18.02.2014

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П. А.

Рішення від 04.03.2014

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні