Ухвала
від 11.12.2023 по справі 734/5407/23
КОЗЕЛЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 1-кп/734/317/23 Справа № 734/5407/23

У х в а л а

іменем України

11 грудня 2023 року смт Козелець

Козелецький районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого судді - ОСОБА_1 ,

секретар судового засідання ОСОБА_2 ,

розглядаючи у відкритому підготовчому судовому засіданні кримінальне провадження № 12023270350000362 від 01.08.2023 за обвинуваченням ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Остер Козелецького району Чернігівської області, з середньою освітою, одруженого, не працюючого, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, у вчиненні кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 2 ст. 307, ч. 1 ст. 308, ч. 2 ст. 308 КК України,

за участі сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

обвинуваченого ОСОБА_3 ,

в с т а н о в и в:

До Козелецького районного суду Чернігівської області надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 12023270350000362 від 01.08.2023 за обвинуваченням ОСОБА_3 у вчиненні кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 2 ст. 307, ч. 1 ст. 308, ч. 2 ст. 308 КК України.

Ухвалою судді Козелецького районного суду Чернігівської області від 20.11.2023 зазначене кримінальне провадження призначено до підготовчого судового засідання.

Учасники судового провадження вважають за можливе призначити справу до судового розгляду.

Прокурором подано клопотання про продовження строку дії застосованого до обвинуваченого запобіжного заходу у виді тримання під вартою.

Обвинувачений та його захисник не заперечували проти задоволення такого клопотання.

Вислухавши думки учасників кримінального провадження, суд дійшов висновку про відсутність передбачених п. п. 1-4 ч. 3 ст. 314 КПК України перешкод для призначення судового розгляду.

Згідно з вимогами ч. 3 ст. 315 КПК України під час підготовчого судового засідання суд за клопотанням учасників судового провадження має право обрати, змінити, продовжити чи скасувати заходи забезпечення кримінального провадження, в тому числі запобіжний захід, обраний щодо обвинуваченого. При розгляді таких клопотань суд додержується правил, передбачених розділом ІІ цього Кодексу.

Вирішуючи клопотання прокурора про продовження обвинуваченому ОСОБА_3 строку тримання під вартою, суд виходить з наступного.

Ухвалою слідчого судді Козелецького районного суду Чернігівської області від 30.08.2023 до підозрюваного ОСОБА_3 застосовано запобіжний захід у виді тримання під вартою на строк 60 діб до 27.10.2023, з можливістю внесення застави у розмірі 80 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що в грошовому еквіваленті становить 214720 грн.

У подальшому, відповідно до ухвал слідчого судді Козелецького районного суду Чернігівської області, востаннє від 23.11.2023 строк тримання ОСОБА_3 під вартою продовжено до 23.12.2023 з можливістю внесення застави у розмірі 80 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що в грошовому еквіваленті становить 214720 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 183 КПК України тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим ст. 177 КПК України.

Згідно з вимогами ст. 177 КПК України підставою для застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави суду вважати, що обвинувачений може здійснити дії, передбачені ч. 1 цієї статті.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 1 ст. 307, ч. 2 ст. 308, ч. 2 ст. 307 КК України. Передбачені п. п. 1, 3, 4, 5 ч. 1 ст. 177 КПК України ризики, які існували на час застосування до ОСОБА_3 запобіжного заходу у виді тримання під вартою, продовження строку його дії не зменшилися та продовжують існувати.

Так, ОСОБА_3 може переховуватися від суду, незаконно впливати на свідків у цьому кримінальному провадженні, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, вчинити інше кримінальне правопорушення.

В підтвердження наявності зазначених ризиків суд враховує те, що ОСОБА_3 обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, які згідно зі ст. 12 КК України є тяжкими злочинами, за один з яких (ч. 2 ст. 307) законом передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк від 6 до 10 років з конфіскацією майна.

Таким чином, ризик можливого переховування обвинуваченого з урахуванням суворості передбаченого покарання, суд оцінює як високий та вважає суттєвим елементом при його оцінці.

Крім того, розгляд кримінального провадження знаходиться в суді на початковій стадії, коли ще не були допитані свідки, що дає підстави суду говорити про ризик можливого незаконного впливу на вказаних осіб, якщо обвинувачений не перебуватиме в умовах тимчасової ізоляції від суспільства.

Також з урахуванням вищезазначеного, та того, що ОСОБА_3 , не працює, не має постійного джерела доходу, є реальними ризики вчинення ним іншого кримінального правопорушення та перешкоджання обвинуваченим провадженню іншим чином шляхом створення штучних доказів та підбурення осіб, які не були свідками кримінальних правопорушень, до дачі завідомо неправдивих свідчень на підтвердження висунутих ним захисних версій.

Ураховуючи викладене, суд приходить до висновку про необхідність продовження строку дії застосованого до обвинуваченого ОСОБА_3 запобіжного заходу у виді тримання під вартою на 60 діб та про відсутність підстав для зміни запобіжного заходу з тримання під вартою на більш м`який запобіжний захід. Саме тримання під вартою забезпечить належну процесуальну поведінку обвинуваченого у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 3 ст. 183 КПК України суд вважає за необхідне визначити обвинуваченому розмір застави, достатній для забезпечення виконання обвинуваченим обов`язків, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ч. 4 ст. 182 КПК Українирозмір застави визначається з урахуванням обставин кримінального правопорушення, майнового та сімейного стану обвинуваченого, інших даних про його особу та ризиків, передбаченихст. 177 цього Кодексу. Розмір застави повинен достатньою мірою гарантувати виконання обвинуваченим покладених на нього обов`язків та не може бути завідомо непомірним для нього.

Враховуючи особу ОСОБА_3 , який обвинувачується у скоєнні трьох тяжких злочинів, для забезпечення його належної процесуальної поведінки, суд вважає за необхідне визначити розмір застави відповідно до розмірів передбачених п. 2 ч. 5ст. 182 КПК України, а саме вісімдесяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Керуючись ст.ст. 176-178, 183, 314-317, 199, 369-372, 376, 395 КПК України, суд,-

у х в а л и в:

Кримінальне провадження за обвинуваченням за обвинуваченням ОСОБА_3 у вчиненні кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 2 ст. 307, ч. 1 ст. 308, ч. 2 ст. 308 КК України, призначити до судового розгляду у відкритому судовому засіданні в приміщенні Козелецького районного суду Чернігівської області (смт. Козелець, вул. Свято-Преображенська, 7 Чернігівської області) на 14.30 год. 18.12.2023.

Розгляд кримінального провадження здійснювати суддею одноособово.

В судове засідання викликати учасників судового провадження.

Клопотання прокурора про продовження строку дії запобіжного заходу задовольнити.

Продовжити обвинуваченому ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 дію застосованого до нього запобіжного заходу у виді тримання під вартою в ДУ «Чернігівський слідчий ізолятор» на строк 60 діб по 09.02.2024 включно.

Відповідно до вимог ч. 5 ст.182 КПК Українивстановити обвинуваченому ОСОБА_3 заставу в розмірі вісімдесяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що в грошовому еквіваленті становить 214720 (двісті чотирнадцять тисяч сімсот двадцять ) гривень 00 копійок, яку необхідно внести у грошовій одиниці України на спеціальний рахунок, визначений в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

У разі внесення застави, уповноваженій службовій особі місця ув`язнення, необхідно негайно звільнити ОСОБА_3 з-під варти та повідомити про це прокурора та суд.

З моменту звільнення ОСОБА_3 з під варти у зв`язку з внесенням застави він буде вважатись таким, до якого застосовано запобіжний захід у вигляді застави.

У разі внесення застави покласти на обвинуваченого ОСОБА_3 наступні обов`язки:

- не відлучатись із постійного місця проживання без дозволу прокурора або суду;

- повідомляти прокурора чи суд про зміну свого місця проживання;

- утримуватися від спілкування з свідками у кримінальному провадженні;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Вказані обов`язки в разі внесення застави покладаються на ОСОБА_3 на строк не більше двох місяців.

Обвинуваченому ОСОБА_3 роз`яснюються положення п. п. 8, 10ст. 182 КПК України, згідно з якими у разі невиконання обов`язків заставодавцем, а також, якщо обвинувачений, будучи належним чином повідомленим, не з`явився за викликом до суду без поважних причин чи не повідомив про причини своєї неявки, або якщо порушив інші покладені на нього при застосуванні запобіжного заходу обов`язки, застава звертається в дохід держави та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України й використовується у порядку, встановленому законом для використання коштів судового збору. У разі звернення застави в дохід держави суд вирішує питання про застосування до обвинуваченого запобіжного заходу у вигляді застави у більшому розмірі або іншого запобіжного заходу з урахуванням положень ч. 7ст. 194 КПК України.

Копію ухвали вручити учасникам судового провадження та направити начальнику Державної установи «Чернігівський слідчий ізолятор» для відома та виконання.

Ухвала в частині продовження обвинуваченому строку тримання під вартою може бути оскаржена до Чернігівського апеляційного суду протягом семи днів з дня її проголошення, а обвинуваченому, який перебуває під вартою - в той же строк з дня отримання копії ухвали, в іншій частині ухвала суду оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

СудКозелецький районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення11.12.2023
Оприлюднено13.12.2023
Номер документу115540648
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров'я населення Викрадення, привласнення, вимагання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів чи заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем

Судовий реєстр по справі —734/5407/23

Ухвала від 21.05.2024

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Салай Г. А.

Ухвала від 18.03.2024

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Салай Г. А.

Ухвала від 11.03.2024

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Салай Г. А.

Вирок від 31.01.2024

Кримінальне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Домашенко Ю. М.

Ухвала від 11.12.2023

Кримінальне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Домашенко Ю. М.

Ухвала від 20.11.2023

Кримінальне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Домашенко Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні