Окрема ухвала
від 11.12.2023 по справі 910/15500/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

11.12.2023Справа № 910/15500/23

Господарський суд міста Києва у складі судді Грєхової О.А., розглянувши матеріали господарської справи

за позовом ОСОБА_1

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна група "Євробудстандарт"

про визнання трудових відносин припиненими.

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до Господарського суду міста Києва із позовними вимогами до Товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна група «Євробудстандарт» про визнання трудових відносин припиненими.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що скликані позивачем як директором ТОВ «Будівельна група «Євробудстандарт» загальні збори учасників 22.08.2023 не відбулись, в зв`язку з чим, питання звільнення позивача на підставі поданої ним заяви не вирішено.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 09.10.2023 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі, поставлено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 06.11.2023.

У судове засідання 06.11.2023 представник позивача з`явився, представник відповідача не з`явився.

За результатами судового засідання судом постановлено ухвалу про відкладення підготовчого засідання до 27.11.2023, яку занесено до протоколу судового засідання.

24.11.2023 представником заявника подано заяву про розгляд справи без участі.

У судове засідання 27.11.2023 представники сторін не з`явились.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 27.11.2023 підготовче засідання відкладено на 11.12.2023.

У судове засідання 11.12.2023 представники сторін не з`явились.

Відповідно до частини 3 статті 120 Господарського процесуального кодексу України виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень.

За приписами частини 4 статті 120 Господарського процесуального кодексу України ухвала господарського суду про дату, час та місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії повинна бути вручена завчасно, з таким розрахунком, щоб особи, які викликаються, мали достатньо часу, але не менше ніж п`ять днів, для явки в суд і підготовки до участі в судовому розгляді справи чи вчинення відповідної процесуальної дії.

Положення частини 5 статті 242 Господарського процесуального кодексу України встановлюють, що учасникам справи, які не були присутні в судовому засіданні, або якщо судове рішення було ухвалено поза межами судового засідання чи без повідомлення (виклику) учасників справи, копія судового рішення надсилається протягом двох днів з дня його складення у повному обсязі в електронній формі шляхом надсилання до електронного кабінету у порядку, визначеному законом, а в разі відсутності електронного кабінету - рекомендованим листом з повідомленням про вручення..

В силу приписів частини 6 цієї статті днем вручення судового рішення є, зокрема, день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення (пункт 3); день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду (пункт 4); день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси (пункт 5).

Водночас, ухвали суду від 09.10.2023 та від 06.11.2023 були надіслані відповідачу по справі листом з позначкою "Судова повістка" на адресу, яка вказана у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (01024, м. Київ, вул. Басейна, 5б), однак поштові відправлення № 0600051842232 та № 0600232083147 не були вручені Товариству з обмеженою відповідальністю «Будівельна група «Євробудстандарт» та повернулись до Господарського суду міста Києва без вручення, повідомлення (форми 119) не оформлене, у довідці форми 20 причиною повернення (досилання) зазначено "за закінченням терміну зберігання".

Статтею 68 Конституції України встановлено, що кожен зобов`язаний неухильно додержуватися Конституції та Законів України.

Відповідно до статті 1 Закону України "Про поштовий зв`язок" національний оператор поштового зв`язку (національний оператор) - це оператор, який в установленому законодавством порядку надає універсальні послуги поштового зв`язку на всій території України і якому надаються виключні права на провадження певних видів діяльності у сфері надання послуг поштового зв`язку.

АТ "Укрпошта" входить до сфери управління Міністерства інфраструктури України, є правонаступником УДППЗ "Укрпошта" та національним оператором поштового зв`язку України згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 10.01.2002 та у свої діяльності керується Законом України "Про поштовий зв`язок" та іншими нормативно-правовими актами, які регулюють надання послуг поштового зв`язку.

Слід зазначити, що Господарський суд міста Києва користується лише послугами АТ "Укрпошта" для повідомлення учасників процесу про розгляд справи, про дату, час і місце проведення засідань про прийняття будь яких процесуальних рішень.

Відповідно до статті 2 Закону України "Про поштовий зв`язок" відносини у сфері надання послуг поштового зв`язку регулюються Конституцією України, цим та іншими законами України і прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами.

Згідно норм статті 3 Закон України "Про поштовий зв`язок" із змінами і доповненнями, основними засадами діяльності у сфері надання послуг поштового зв`язку, є зокрема, забезпечення надання послуг поштового зв`язку встановленого рівня якості.

За правилами статті 13 Закону України "Про поштовий зв`язок" послуги поштового зв`язку надаються на договірній основі згідно з Правилами надання послуг поштового зв`язку, що затверджуються Кабінетом Міністрів України, та повинні відповідати встановленим нормам якості.

Згідно із статтею 15 Закону України "Про поштовий зв`язок" Національний оператор, яким є АТ "Укрпошта" (розпорядження Кабінету Міністрів України від 10.01.2002 №10-р "Про національного оператора поштового зв`язку"), забезпечує надання на всій території України універсальних послуг поштового зв`язку за переліком.

Порядок надання послуг поштового зв`язку та порядок оформлень поштових відправлень, зокрема рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення встановлено Правилами надання послуг поштового зв`язку, які затверджено постановою Кабінетів Міністрів України від 05.03.2009 №270 (надалі - Правила надання послуг поштового зв`язку) та Порядком оформлення поштових відправлень з вкладенням матеріалів звітності, розрахункових документів і декларацій затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 28.07.1997 №799 (із змінами і доповненнями).

Пунктом 82 Правил надання послуг поштового зв`язку передбачено, що Рекомендовані листи з позначкою "Судова повістка", адресовані фізичним особам, під час доставки за зазначеною адресою вручаються особисто адресату (одержувачу), а в разі його відсутності - будь-кому з повнолітніх членів його сім`ї, який проживає разом з адресатом (одержувачем). У разі відсутності адресата (одержувача), будь-кого з повнолітніх членів його сім`ї за зазначеною на рекомендованому листі адресою працівник об`єкта поштового зв`язку інформує адресата (одержувача) за наявним номером телефону та/або вкладає до абонентської поштової скриньки повідомлення про надходження рекомендованого листа з позначкою "Судова повістка".

Якщо протягом трьох робочих днів після інформування відділенням поштового зв`язку адресат (одержувач) не з`явився для одержання рекомендованого (реєстрованого) листа з позначкою "Судова повістка", працівник об`єкта поштового зв`язку робить позначку "адресат відсутній за зазначеною адресою", яка засвідчується підписом з проставленням відбитка поштового пристрою, порядок використання якого встановлюється призначеним оператором поштового зв`язку, і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає такий лист до суду (п. 83 Правил надання послуг поштового зв`язку).

Згідно пункту 91 Правил надання послуг поштового зв`язку під час вручення фізичній особі реєстрованого поштового відправлення, виплати коштів за поштовим переказом з повідомленням про вручення працівник об`єкта поштового зв`язку на підставі пред`явленого адресатом (одержувачем) документа, що посвідчує особу згідно із законодавством, робить відповідну відмітку про вручення у порядку, визначеному оператором поштового зв`язку.

Під час вручення поштового відправлення з позначкою "Вручити особисто", внутрішнього рекомендованого листа з позначкою "Судова повістка" адресат (одержувач) підтверджує такий факт своїм підписом та зазначає своє прізвище та ініціали або ім`я та прізвище у спосіб та відповідно до порядку, що встановлені оператором поштового зв`язку.

Відповідні дані про вручення поштового відправлення також повинні містити інформацію про особу, уповноважену на одержання внутрішнього рекомендованого (реєстрованого) листа з позначкою "Судова повістка", адресованого юридичній особі або фізичній особі за місцем роботи.

Інформація про вручення рекомендованого листа з позначкою "Судова повістка" не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертається до суду.

У разі коли адресат (одержувач) відмовляється засвідчити своїм підписом факт відмови від одержання рекомендованого листа з позначкою "Судова повістка", працівник об`єкта поштового зв`язку робить позначку "Адресат відмовився" і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає його до суду.

У разі відмови адресата (одержувача) (представника юридичної особи, уповноваженого на одержання пошти) від одержання рекомендованого листа з позначкою "Судова повістка" працівник об`єкта поштового зв`язку робить на ньому позначку "Адресат відмовився" у спосіб та відповідно до порядку, встановленого оператором поштового зв`язку, і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає його до суду. (абз. 4, 5 п. 99 Правил надання послуг поштового зв`язку).

Абзацом 3 пункту 101 Правил надання послуг поштового зв`язку встановлено, що У разі невручення рекомендованого листа з позначкою "Судова повістка" або реєстрованого поштового відправлення з позначкою "Адміністративна послуга" такі відправлення разом з бланком повідомлення про вручення повертаються за зворотною адресою у порядку, визначеному в пунктах 81, 82, 83, 84, 91, 99 цих Правил, із зазначенням причини невручення.

Тобто, Правилами надання послуг поштового зв`язку чітко визначено порядок та вимоги до вручення листа з позначкою "Судова повістка", якими унеможливлене повернення листа з позначкою "Судова повістка" до суду, зокрема, з підстав "за закінченням терміну зберігання" та/або (оскільки працівники пошти інколи вказують по кілька причин невручення) з підстав "інші причини, що не дали змоги виконати обв`язки щодо пересилання поштового відправлення".

З огляду на положення пунктів 82, 83, 91, 99 та 101 Правил надання послуг поштового зв`язку рекомендований лист з позначкою "Судова повістка" не може бути повернуто з підстави " за закінченням терміну зберігання", яка не належить до об`єктивних причин невручення, які визначені вказаними пунктами Правил, а тому не може вказуватись на таких відправленнях.

За таких обставин, відомості про належне повідомлення про розгляд справи, учасника справи у суду відсутні, оскільки поштові відправлення з судовими повістками, адресовані Товариству з обмеженою відповідальністю "Будівельна група "Євробудстандарт", повернуто суду підприємством поштового зв`язку (АТ "Укрпошта") з відміткою на довідці ф.20 "за закінченням терміну зберігання", тобто з підстави, яка не передбачена ні п.п. 82, 83, 91, 99 та 101 Правил надання послуг поштового зв`язку", які затверджено постановою Кабінетів Міністрів України від 05.03.2009 №270, ні п. 3.1.1.3 Порядку пересилання поштових відправлень, затверджених наказом від 12.05.2006 №211, а отже не свідчить про належне повідомлення особи про розгляд справи, згідно ст. 242 Господарського процесуального кодексу України, зважаючи на те, що така вказівка не свідчить про відмову відповідача від отримання повістки чи про його відсутність за адресою місцезнаходження.

За відсутності в матеріалах справи належно оформленого поштового повідомлення з відповідною відміткою про вручення чи відмову від отримання або про відсутність особи за адресою місцезнаходження, справа не може бути розглянутою по суті, що має своїм наслідком затягування розгляду справи та інколи і порушення строків розгляду справи.

Тобто, працівниками АТ "Укрпошта" не було належно виконано покладені на них службові обов`язки по доставці судової повістки, адресованої Товариству з обмеженою відповідальністю "Будівельна група "Євробудстандарт", як це встановлено в статті 242 Господарського процесуального кодексу України та пунктами п.п. 82, 83, 91, 99 та 101 Правил надання послуг поштового зв`язку".

З огляду на наведене, суд констатує, що працівниками АТ "Укрпошта" систематично порушуються вимоги законодавства та останні не виконують або неналежно виконують свої обов`язки з вручення судової кореспонденції - листів з позначкою "Судова повістка", що в свою чергу має своїм наслідком неповідомлення учасників справи про розгляд справи.

Зокрема, наведене може бути зумовлене тим, що працівники АТ "Укрпошта" не обізнані із змінами, що були внесені до Правил надання послуг поштового зв`язку в частині чіткого регламентування порядку вручення листів з позначкою "Судова повістка" згідно постанови Кабінету Міністрів України №1149 від 27.12.2019.

Згідно ч. 6 ст. 246 Господарського процесуального кодексу України окрема ухвала надсилається відповідним юридичним та фізичним особам, державним та іншим органам, посадовим особам, які за своїми повноваженнями повинні усунути виявлені судом недоліки чи порушення чи запобігти їх повторенню.

Оскільки АТ "Укрпошта" порушено законодавство України та такі порушення мають систематичний характер, то суд вбачає за необхідне надіслати окрему ухвалу для усунення вказаних порушень та з`ясування причин невиконання обов`язку щодо вручення судової повістки.

З метою забезпечення виконання вказівок, що містяться в окремій ухвалі, суд встановлює у ній строк для надання відповіді залежно від змісту вказівок та терміну, необхідного для їх виконання (ч. 7 ст. 246 Господарського процесуального кодексу України).

За таких обставин, Господарський суд міста Києва виносить на адресу Генерального директора АТ «Укрпошта» Смілянського Ігоря Юхимовича окрему ухвалу про необхідність усунення допущених працівниками АТ «Укрпошта» порушень при виконанні своїх обов`язків із пересилання поштової кореспонденції із позначкою «Судова повістка» та вважає, що достатнім та обґрунтованим строком для надання ним відповіді є - п`ять робочих днів з моменту одержання окремої ухвали.

Керуючись статтями 234, 235 та 246 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва -

УХВАЛИВ:

1. Винести на адресу Генерального директора АТ "Укрпошта" Смілянського Ігоря Юхимовича (01001, м. Київ, вул. Хрещатик, 22; ідентифікаційний код 21560045) окрему ухвалу щодо виявлених порушень працівниками АТ "Укрпошта" вимог законодавства - пунктів 82, 83, 91, 99 та 101 Правил надання послуг поштового зв`язку, які затверджено постановою Кабінетів Міністрів України від 05.03.2009 №270, та п. 3.1.1.3. Порядку пересилання поштових відправлень, затвердженим наказом від 12.05.2006 №211.

2. Генеральному директору АТ "Укрпошта" Смілянському Ігорю Юхимовичу вжити заходів щодо доведення до відома працівників відділень поштового зв`язку Акціонерного товариства "Укрпошта" правил пересилання рекомендованих листів з позначкою "Судова повістка" та правил заповнення повідомлення форми 119, довідки форми 20.

3. Встановити термін для виконання вказівок, зазначених в п. 2 окремої ухвали, - п`ять робочих днів з моменту її одержання.

4. Попередити Генерального директора АТ "Укрпошта" Смілянського Ігоря Юхимовича, що залишення посадовою особою без розгляду окремої ухвали суду або невжиття заходів до усунення зазначених в ній порушень закону, а так само несвоєчасна відповідь на окрему ухвалу суду, є підставою для притягнення такої особи до адміністративної відповідальності на підставі ст. 185-6 Кодексу про адміністративні правопорушення України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в апеляційному порядку до Північного апеляційного господарського суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня набрання нею законної сили.

Суддя О.А. Грєхова

Дата ухвалення рішення11.12.2023
Оприлюднено13.12.2023
Номер документу115541492
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин пов’язані з діяльністю органів управління товариства

Судовий реєстр по справі —910/15500/23

Рішення від 05.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Рішення від 05.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 15.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Окрема ухвала від 11.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 11.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 27.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 06.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 09.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні