Ухвала
від 11.12.2023 по справі 918/1227/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

11 грудня 2023 р. Справа № 918/1227/23

Господарський суд Рівненської області у складі головуючого судді Політики Н.А., розглянувши матеріали позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "АРКТУР"

до Товариства з обмеженою відповідальністю-фірми "Фронтон"

про стягнення заборгованості в сумі 42 844 грн 51 коп.

ВСТАНОВИВ:

В грудні 2023 року Товариство з обмеженою відповідальністю "АРКТУР" звернулося до Господарського суду Рівненської області із позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю-фірми "Фронтон" про стягнення заборгованості в сумі 42 844 грн 51 коп., з яких: 24 660 грн 00 коп. - основний борг, 10 237 грн 72 коп. - інфляційні втрати, 1 873 грн 00 коп. - 3% річних та 6 073 грн 79 коп. - пеня.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд дійшов до висновку про наявність підстав для залишення її без руху, зважаючи на наступне.

Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами" від 29 червня 2023 року № 3200-IX, який набрав чинності з 18 жовтня 2023 року внесено зміни зокрема до Господарського процесуального кодексу України (Відомості Верховної Ради України, 2017 р., № 48, ст. 436).

Відповідно до ч. 6 ст. 6 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) (в редакції Закону № 3200-IX від 29.06.2023) адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України (в редакції Закону № 3200-IX від 29.06.2023) позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), якщо такі відомості відомі позивачу, вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців), відомі номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

В той час, при огляді вказаної позовної заяви судом встановлено, що позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "АРКТУР" не містить відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету позивача, його представника та відповідача.

Отже, позивач не виконав вимоги п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України, оскільки не зазначив в позовній заяві про наявність або відсутність електронного кабінету позивача, його представника та відповідача.

Відповідно до п. 3 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява має містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

В позовній заяві позивач просить суд стягнути, крім іншого, пеню в розмірі 6 073 грн 79 коп.

В той час, позовна заява не містить обґрунтувань з посиланням на пункти договору щодо нарахування пені.

Крім того в позовній заяві позивач просить суд стягнути, крім іншого, 3% річних в розмірі 1 873 грн 00 коп.

В той час, позивачем не подано обґрунтованого розрахунку 3% річних, які є складовими ціни позову.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку про невідповідність позовної заяви вимогам пункту 3 частини 3 ст. 162 ГПК України, оскільки позовна заява не містить обґрунтувань з посиланням на пункти договору щодо нарахування пені та обґрунтованого розрахунку 3% річних.

Відповідно до п. 5 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити, зокрема, виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Згідно з ч. 2 ст. 164 ГПК України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Позов обґрунтовано неналежним виконанням з боку відповідача своїх зобов`язань за договором про виконання робіт із монтажу систем протипожежного захисту від 08.02.2021 року № 14/21-МСПЗ/02, укладеного між Товариством з обмеженою відповідальністю "АРКТУР" та Товариством з обмеженою відповідальністю-фірми "Фронтон", в частині здійснення повної та своєчасної оплати за виконані роботи у визначені договором порядку та строки.

Однак, при огляді вказаної позовної заяви та доданих до неї документів судом встановлено, що позивачем не додано договору про виконання робіт із монтажу систем протипожежного захисту від 08.02.2021 року № 14/21-МСПЗ/02.

При цьому, суд зазначає, що відповідно до ч. 4 ст. 74 ГПК України суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів.

Крім того у відповідності до п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Закон України "Про судовий збір" визначає правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про судовий збір", судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат.

Як вбачається з прохальної частини позовної заяви, позивач звернувся з вимогою про стягнення заборгованості в сумі 42 844 грн 51 коп.

Таким чином, позивачем заявлено одну вимогу майнового характеру.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

На підставі п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" ставки судового збору встановлюються у таких розмірах за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру: збір становить - 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно з ст. 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2023 рік" установлено у 2023 році прожитковий мінімум для працездатних осіб: з 01.01.2023 року становить 2 684 грн 00 коп.

Законом 2147 до ст. 4 Закону України "Про судовий збір" включено частину третю, відповідно до якої при поданні до суду процесуальних документів, передбачених частиною другою цієї статті, в електронній формі - застосовується коефіцієнт 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору (підп. "б" підпункту 1 п. 17 § 1 розділу 4).

Особи, які після 04.10.2021 року подають до суду документи через підсистему "Електронний суд", мають правомірні очікування, що розмір судового збору буде розрахований із застосуванням понижуючого коефіцієнта 0,8. (Аналогічна позиція викладена у постанові Великої Палати Верховного Суду від 16.11.2022 року у справі № 916/228/22, Провадження № 12-26гс22).

Враховуючи, що позивачем заявлено одну вимогу майнового характеру, за яку судовий збір становить не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, та позовну заяву подано через систему "Електронний суд", відповідно останній зобов`язаний був сплатити при поданні позову до суду, судовий збір в розмірі 2 147 грн 20 коп., так як у даному випадку застосовується коефіцієнт 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору (2 684,00*0,8).

Як вбачається з додатків до позовної заяви від 06.12.2023 року, в підтвердження сплати судового збору Товариством з обмеженою відповідальністю "АРКТУР" додано квитанцію від 24.09.2023 року № 5987-0401-3590-9701 про сплату судового збору в сумі 2 147 грн 00 коп.

Таким чином, Товариством з обмеженою відповідальністю "АРКТУР" сплачено судовий збір у розмірі 2 147 грн 00 коп., що на 20 коп. менше від необхідного (2 147,20 - 2147,00).

З урахуванням наведеного вище, позивачу необхідно доплатити судовий збір за подання даної позовної заяви в розмірі 20 коп.

Враховуючи викладене, Товариством з обмеженою відповідальністю "АРКТУР" не виконано вимог п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України.

Згідно ч. 1 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Оскільки позовна заява не відповідає вимогам господарського процесуального законодавства, суд вважає за необхідне залишити позовну заяву без руху.

Відповідно до ч. 2 ст. 174 ГПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави, визначеної абзацом другим частини першої цієї статті, суд у такій ухвалі зазначає про обов`язок такої особи зареєструвати електронний кабінет відповідно до статті 6 цього Кодексу (абзац 2 ч. 2 ст. 174 ГПК України (в редакції Закону № 3200-IX від 29.06.2023)).

З урахуванням наведеного вище, позивачу слід усунути зазначені недоліки позовної заяви, шляхом подання до суду:

- заяви із зазначенням відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету позивача, його представника та відповідача. В разі відсутності у позивача та/або в його представника електронного кабінету останні зобов`язані зареєструвати електронний кабінет відповідно до статті 6 ГПК України;

- обґрунтування з посиланням на пункти договору щодо нарахування пені;

- обґрунтованого розрахунку 3% річних;

- належним чином засвідченої копії договору про виконання робіт із монтажу систем протипожежного захисту від 08.02.2021 року № 14/21-МСПЗ/02;

- доказів про доплату судового збору за подання даної позовної заяви в розмірі 20 коп.

Суд звертає увагу позивача на те, що відповідно до ч. 4 ст. 174 ГПК України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Керуючись ст. ст. 162, 164, 174, 234, 235 ГПК України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "АРКТУР" залишити без руху.

2. Встановити Товариству з обмеженою відповідальністю "АРКТУР" строк на усунення недоліків позовної заяви - 5 (п`ять) днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

3. Встановити Товариству з обмеженою відповідальністю "АРКТУР" спосіб усунення недоліків позовної заяви шляхом подання до суду:

- заяви із зазначенням відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету позивача, його представника та відповідача. В разі відсутності у позивача та/або в його представника електронного кабінету останні зобов`язані зареєструвати електронний кабінет відповідно до статті 6 ГПК України;

- обґрунтування з посиланням на пункти договору щодо нарахування пені;

- обґрунтованого розрахунку 3% річних;

- належним чином засвідченої копії договору про виконання робіт із монтажу систем протипожежного захисту від 08.02.2021 року № 14/21-МСПЗ/02;

- доказів про доплату судового збору за подання даної позовної заяви в розмірі 20 коп.

Ухвала згідно частини 2 статті 235 ГПК України підписана та набрала законної сили 11 грудня 2023 року та оскарженню не підлягає.

Суддя Політика Н.А.

СудГосподарський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення11.12.2023
Оприлюднено13.12.2023
Номер документу115542108
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань підряду

Судовий реєстр по справі —918/1227/23

Судовий наказ від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Політика Н.А.

Рішення від 05.02.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Політика Н.А.

Ухвала від 20.12.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Політика Н.А.

Ухвала від 11.12.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Політика Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні