Ухвала
від 04.12.2023 по справі 920/1309/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

04.12.2023м. СумиСправа № 920/1309/20

Господарський суд Сумської області у складі судді Соп`яненко О.Ю., за участі секретаря судового засідання Бардакової О.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи № 920/1309/20,

за заявою кредитора: Головного управління ДПС у Сумській області (40009, м. Суми, вул. Іллінська, 13, код ЄДРПОУ 43144399)

до боржника: Товариства з обмеженою відповідальністю Суми Трейд (40000, м.Суми, вул.Гагаріна,9, код ЄДРПОУ 40689462)

про визнання банкрутом,

За участі представників:

Арбітражний керуючий Іваненко Н.О.

УСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду від 26.01.2021 відкрито провадження у справі №920/1309/20 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю Суми Трейд (40000, м.Суми, вул. Гагаріна,9, код ЄДРПОУ 40689462), введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, введено процедуру розпорядження майном строком 170 календарних днів, розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Іваненко Наталію Олександрівну.

27.01.2021 на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України здійснено офіційне оприлюднення повідомлення про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю Суми Трейд (40000, м.Суми, вул.Гагаріна,9, код ЄДРПОУ 40689462). Строк подання заяв кредиторів з вимогами до боржника встановлено до 26.02.2021.

Постановою господарського суду Сумської області від 20.04.2021 боржника визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором ТОВ Суми Трейд призначено арбітражного керуючого Іваненко Н.О.

Ліквідатором арбітражним керуючим Іваненко Н.О. до суду подано клопотання №02-09/45 від 10.11.2023 (вх.№ 4371) про зобов`язання надати інформацію у справі № 920/1309/20.

Ухвалою суду від 15.11.2023 призначено клопотання ліквідатора до розгляду в судовому засіданні 04.12.2023.

17.11.2023 ліквідатором арбітражним керуючим Іваненко Н.О. до суду подано клопотання №02-09/51 від 17.11.2023 про залучення до матеріалів справи, в якому просить долучити до матеріалів справи, а саме до поданого клопотання про зобов`язання банк надати інформацію щодо залишків на банківських рахунках боржника, копію відповіді від АТ «КБ «ГЛОБУС» №3837 від 03.11.2023. Судом оглянуто поданий документ та долучено до матеріалів справи.

У судовому засіданні ліквідатор підтримала заявлене клопотання і просила суд його задовольнити.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши подані документи, заслухавши учасника судового процесу, суд встановив наступне.

Відповідно до заявленого клопотання, ліквідатор просить суд зобов`язати Акціонерне товариство «Комерційний банк «Глобус» (04073, м. Київ, пров. Куренівський, 19/5, код ЄДРПОУ 35591059) надати інформацію щодо залишків на банківських рахунках відкритих в Акціонерному товаристві «Комерційний банк «Глобус», а саме: на НОМЕР_1 -980 українська гривня та на UA793805260000002600600134285 - 840 долар США, арбітражному керуючому Іваненко Наталії Олександрівні (ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , 40020, м. Суми, пр. Перемоги, буд. 26/1, каб. 4).

На даний час повноваження керівника ТОВ «Суми Трейд» Забари Дмитра Володимировича відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 59 Кодексу України з процедур банкрутства припинилися. Отже, ліквідатор виконує повноваження керівника банкрута.

27.04.2021 року ліквідатором на адресу Головного управління ДПС у Сумській області було направлено запит з проханням надати довідку про наявність відкритих рахунків ТОВ «Суми Трейд» у банківських установах.

У відповіді від 03.06.2021 року Головним управлінням ДПС у Сумській області, було повідомлено ліквідатора про наявність відкритих банківських рахунків в АТ «КБ «Глобус», а саме: НОМЕР_1 - 980 українська гривня та НОМЕР_1 - 840 долар США.

Як вбачається з матеріалів справи, з метою отримання інформації про залишок коштів на відкритих рахунках у банківських установах ліквідатором ТОВ «Суми Трейд» направлено запит до АТ «КБ «ГЛОБУС». Ліквідатором надано лист №3837 від 03.11.2023 року АТ БК «Глобус», відповідно до якого надано ліквідатору повідомлено, що банківська установа не має можливості надати запитувану інформацію посилаючись на ЗУ «Про банки і банківську діяльності».

Ліквідатор з огляду на приписи ст.ст.60, 61 Закону України «Про банки та банківську діяльність» не може самостійно отримати необхідну для виконання повноважень ліквідатора інформацію щодо залишку коштів на рахунках ТОВ «Суми Трейд».

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 12 Кодексу України з процедур банкрутства арбітражний керуючий користується усіма правами розпорядника майна, керуючого санацією, керуючого реструктуризацією, керуючого реалізацією, ліквідатора відповідно до законодавства, у тому числі має право: запитувати та отримувати документи або їх копії від юридичних осіб, органів державної влади, органів місцевого самоврядування та від фізичних осіб за їхньою згодою; отримувати інформацію з державних реєстрів.

Згідно 3 ч. 1 ст. 59 Кодексу України з питань банкрутства з дня ухвали господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, зокрема, відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю; припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, якщо цього не було зроблено раніше, члени виконавчого органу (керівник) банкрута звільняються з роботи у зв`язку з банкрутством підприємства, а також припиняються повноваження власника (органу, уповноваженого управляти майном) майна банкрута.

Відповідно до ч. 1 ст. 61 Кодексу України з процедури банкрута ліквідатор з дня свого призначення серед іншого здійснює такі повноваження: приймає у своє відання майно боржника, забезпечує його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; проводить інвентаризацію та визначає початкову вартість майна банкрута; аналізує фінансовий стан банкрута; виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута; вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб; передає в установленому порядку на зберігання документи банкрута, які відповідно до нормативно-правових актів підлягають обов`язковому зберіганню; здійснює інші повноваження, передбачені цим Кодексом.

За приписами частин 1, 3 статті 13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Доказами, за визначенням частини 1 статті 73 Господарського процесуального кодексу України, є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Частинами 1-2, 4 статті 81 Господарського процесуального кодексу України визначено, що учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У клопотанні повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується (крім клопотання про витребування судом групи однотипних документів як доказів); 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; 5) причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Судом враховано, що згідно з частиною 1 статті 14 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ч. 1 ст.81 Господарського процесуального кодексу України, учасники справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Відповідно до ч.3 ст.81 ГПК України у разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Враховуючи вищезазначене, отримання вищезазначеної інформації розпорядником майна безпосередньо впливає на виконання його обов`язків у процедурі банкрутства, передбачених Кодексом України з процедур банкрутства.

При цьому, господарський суд звертає увагу АТ «КБ «ГЛОБУС» на вимоги частин 7, 8 статті 81 Господарського процесуального кодексу України, відповідно до яких будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Також, Законом України № 3249-IX від 13.07.2023 Кодекс України з процедур банкрутства доповнений ст. 12-1 "Запит арбітражного керуючого", відповідно до якої запит арбітражного керуючого - це письмове або у формі електронного документа звернення арбітражного керуючого, призначеного господарським судом розпорядником майна, керуючим санацією, ліквідатором, керуючим реструктуризацією, керуючим реалізацією, до органу державної влади, органу місцевого самоврядування, їх посадових та службових осіб, підприємств, установ, у тому числі банків, небанківських надавачів платіжних послуг, емітентів електронних грошей, депозитарних установ та інших професійних учасників ринків капіталу, організацій незалежно від форми власності та підпорядкування, громадських об`єднань, фізичних осіб про надання інформації, копій документів, необхідних арбітражному керуючому для здійснення повноважень у справі про банкрутство (неплатоспроможність) щодо боржника, а також членів сім`ї боржника - фізичних осіб, визначених абзацом другим частини п`ятої статті 116 цього Кодексу, стосовно якого арбітражний керуючий здійснює повноваження розпорядника майна керуючого санацією, ліквідатора, керуючого реструктуризацію або керуючого реалізацією. Отримання арбітражним керуючим від банків інформації, що містить банківську таємницю, здійснюється в порядку та обсязі, визначених Законом України "Про банки і банківську діяльність". До запиту арбітражного керуючого додається посвідчена арбітражним керуючим копія судового рішення про призначення його у справі про банкрутство (неплатоспроможність) розпорядником майна, керуючим санацією, ліквідатором, керуючим реструктуризацією або керуючим реалізацією. Вимагати від арбітражного керуючого надання разом із запитом арбітражного керуючого інших документів забороняється (ч. 1 ст. 12-1).

Орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їх посадові та службові особи, керівники підприємств, установ, у тому числі банків, небанківських надавачів платіжних послуг, емітентів електронних грошей, депозитарних установ та інших професійних учасників ринків капіталу, організацій, громадських об`єднань, фізичні особи, яким направлено запит арбітражного керуючого, зобов`язані не пізніше десяти робочих днів з дня отримання запиту надати арбітражному керуючому відповідну інформацію, у тому числі таку, що становить банківську таємницю, таємницю надавача платіжних послуг або емітента електронних грошей, крім таємної та/або службової інформації та копій документів, у яких міститься таємна та/або службова інформація, копії документів. Задоволення запиту арбітражного керуючого може бути здійснено шляхом надання відповідної інформації, копій документів у формі електронного документа (ч. 2 ст. 12-1).

Відмова в наданні інформації на запит арбітражного керуючого, несвоєчасне або неповне надання інформації, надання недостовірної інформації тягнуть за собою відповідальність згідно із законом, крім випадків відмови в наданні таємної та/або службової інформації (ч. 3 ст. 12-1 Кодексу).

Враховуючи вищевикладене, господарський суд дійшов висновку, що клопотання ліквідатора ТОВ «Суми Трейд» арбітражного керуючого Іваненко Н.О. про зобов`язання надати інформацію у справі обґрунтоване, доведене належними та допустимими доказами, а тому підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 12, 59, 61 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 73, 81, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Клопотання ліквідатора ТОВ «Суми Трейд» арбітражного керуючого Іваненко Н.О. про зобов`язання надати інформацію №02-09/45 від 10.11.2023 (вх.№ 4371) у справі № 920/1309/20 задовольнити.

2. Зобов`язати Акціонерне товариство «Комерційний банк «Глобус» (04073, м. Київ, пров. Куренівський, 19/5, код ЄДРПОУ 35591059) надати інформацію щодо залишків на банківських рахунках, відкритих в Акціонерному товаристві «Комерційний банк «Глобус», а саме: на НОМЕР_1 - 980 українська гривня та на UA793805260000002600600134285 - 840 долар США, арбітражному керуючому Іваненко Наталії Олександрівні (ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , 40020, м. Суми, пр. Перемоги, буд. 26/1, каб. 4).

3. Копію ухвали надіслати арбітражному керуючому Іваненко Н.О., АТ «КБ «ГЛОБУС».

Згідно п.2 ч.2 статті 17 Закону України «Про виконавче провадження» дана ухвала являється виконавчим документом.

Ухвала господарського суду Сумської області від 04.12.2023 року у справі №920/1309/20 може бути пред`явлена до виконання у строк до 04.12.2026.

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення та підлягає оскарженню в порядку, передбаченому розділом IV ГПК України.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: htps://court.gov.ua/sud5021/.

Повний текст ухвали підписано 11.12.2023.

СуддяО.Ю. Соп`яненко

Дата ухвалення рішення04.12.2023
Оприлюднено13.12.2023
Номер документу115542172
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом,

Судовий реєстр по справі —920/1309/20

Ухвала від 19.02.2024

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 19.02.2024

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 19.01.2024

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 04.12.2023

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 15.11.2023

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 14.06.2021

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 27.05.2021

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 11.05.2021

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 20.04.2021

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Постанова від 20.04.2021

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні