Ухвала
від 05.12.2023 по справі 991/10583/23
ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

Справа № 991/10583/23

Провадження № 1-кс/991/10673/23

У Х В А Л А

05 грудня 2023 року місто Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1 ,

за участі:

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання детектива Національного бюро першого відділу детективів третього підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України (далі детектив, НАБУ) ОСОБА_3 , погоджене прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури України Офісу Генерального прокурора (далі САП) ОСОБА_4 про арешт майна,

у с т а н о в и в:

Суть питання, що вирішується, за чиєю ініціативою воно розглядається

1.На розгляд слідчого судді Вищого антикорупційного суду (далі слідчий суддя, ВАКС) надійшло клопотання детектива НАБУ ОСОБА_5 про арешт майна.

2.Клопотання обґрунтоване тим, що НАБУ здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань (далі ЄРДР) за №42023170000000061 від 31 липня 2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України (далі КК).

3.Під час досудового розслідування встановлено, що рішенням Миргородської міської ради Полтавської області VIIІ скликання від 18листопада 2020 року №2 «Про визнання повноважень депутатів Миргородської міської ради восьмого скликання» за результатами підсумків виборів депутатів Миргородської міської ради, визнано повноваження депутата ОСОБА_6 .

4.Згідно з ч. 1 ст. 49 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі Закон) повноваження депутата ради починаються з моменту офіційного оголошення відповідною територіальною виборчою комісією на сесії ради рішення про підсумки виборів та визнання повноважень депутатів і закінчуються в день першої сесії ради нового скликання.

5.Згідно зч. 2 ст. 49 Закону депутат представляє інтереси всієї територіальної громади, має всю повноту прав, що забезпечують його активну участь у діяльності ради та утворюваних нею органів, несе обов`язки перед виборцями, радою та її органами, виконує їх доручення.

6.Відповідно до ч. 6 ст. 49 Закону депутат має право ухвального голосу з усіх питань, які розглядаються на сесіях ради, а також на засіданнях постійної та інших комісій ради, до складу яких його обрано.

7.Рішенням Миргородської міської ради Полтавської області VIIІ скликання від 09грудня 2020 року №6 «Про утворення постійних комісій Миргородської міської ради, затвердження їх складу, обрання голів комісій» утворено постійну комісію Миргородської міської ради з питань земельних ресурсів, охорони довкілля та затверджено її персональний склад, до якого увійшов, у тому числі ОСОБА_6 .

8.Згідно зі ст. 47 Закону постійні комісії ради є органами ради, що обираються з числа її депутатів, для вивчення, попереднього розгляду і підготовки питань, які належать до її відання, здійснення контролю за виконанням рішень ради, її виконавчого комітету. Перелік, функціональна спрямованість і порядок організації роботи постійних комісій визначаються у тому числі Положенням про постійні комісії, що затверджується радою.

9.Відповідно до ст. 5.5 Положення про постійні комісії Миргородської міської ради, затвердженого рішенням другої сесії Миргородської міської ради VIIІ скликання від 09грудня 2020 року № 5 (далі Положення) до компетенції постійної комісії з питань земельних ресурсів, охорони довкілля належить: (1)попередній розгляд та узгодження проектів нормативних та індивідуальних юридичних актів, що стосуються питань земельних відносин; (2)здійснення інших заходів, що пов`язані з упорядкуванням вирішення земельних питань у громаді; (3)попередній розгляд питань щодо контролю за охороною та використанням земель; (4)контроль за виконанням рішень ради та її виконавчих органів з питань земельних ресурсів та охорони довкілля.

10.Згідно з ч. 5 ст. 8 Положення рішення комісії, що ухвалюються у вигляді висновків та рекомендацій приймаються шляхом голосування більшістю голосів від загального складу комісії.

11.Відповідно до частин 2, 3, 5 ст. 11 Положення рішення комісії ухвалюються у формі висновків та рекомендацій. Рішення у формі висновків приймається при розгляді питань, які віднесені до компетенції комісії і стосуються підготовки проектів рішень до розгляду радою. Висновки комісії є обов`язковими до розгляду сесією ради, міським головою та виконавчими органами ради.

12.Згідно з ч. 1 примітки до ст. 364 КК службовими особами, зокрема у ст. 368 КК є особи, які постійно, тимчасово чи за спеціальним повноваженням здійснюють функції представників влади чи місцевого самоврядування, а також обіймають постійно чи тимчасово в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на державних чи комунальних підприємствах, в установах чи організаціях посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій, або виконують такі функції за спеціальним повноваженням, яким особа наділяється повноважним органом державної влади, органом місцевого самоврядування, центральним органом державного управління із спеціальним статусом, повноважним органом чи повноважною особою підприємства, установи, організації, судом або законом.

13.Отже, ОСОБА_6 , будучи депутатом Миргородської міської ради VIIІ скликання і членом її постійної комісії з питань земельних ресурсів, охорони довкілля, здійснював функції представника місцевого самоврядування, а також виконував організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції за спеціальним повноваженням, яким особа наділяється повноважним органом місцевого самоврядування.

14.Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

15.Згідно з ч. 1 ст. 3 Закону України «Про запобігання корупції» депутат Миргородської міської ради є суб`єктом, на якого поширюється дія цього Закону.

16.У зв`язку із цим, на ОСОБА_6 відповідно до статей 22, 39, 42 Закону України «Про запобігання корупції» поширюються такі обмеження та вимоги: (1)забороняється використовувати свої службові повноваження або своє становище та пов`язані з цим можливості з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи інших осіб, у тому числі використовувати будь-яке державне чи комунальне майно або кошти в приватних інтересах; (2)представляючи державу чи територіальну громаду, діяти виключно в їх інтересах; (3)сумлінно, компетентно, вчасно, результативно і відповідально виконувати службові повноваження та професійні обов`язки, не допускати зловживань та неефективного використання державної і комунальної власності.

17.Водночас, за версією органу досудового розслідування, ОСОБА_6 , будучи службовою особою, висловив прохання надати неправомірну вигоду в особливо великому розмірі для себе за вчинення ним в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду дій з використанням наданої йому влади та службового становища, а також одержав неправомірну вигоду в особливо великому розмірі для себе за вчинення ним в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду дій з використанням наданої йому влади та службового становища за таких обставин.

18.Не пізніше 17 серпня 2023 року у ОСОБА_6 , який достовірно знав, що ОСОБА_7 займається підприємницькою діяльністю, пов`язаною з вирощуванням сільськогосподарських культур на землях Миргородської територіальної громади, виник умисел, спрямований на одержання неправомірної вигоди за особисте голосування під час ухвалення висновку постійної комісії з питань земельних ресурсів, охорони довкілля щодо погодження та винесення на розгляд найближчої сесії Миргородської міської ради VIIІ скликання проєкту рішення про надання в оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення та продовження дії договорів оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які використовує у своїй підприємницькій діяльності ОСОБА_7 .

19.Так, близько 17 год 17 серпня 2023 року ОСОБА_6 під час зустрічі із ОСОБА_7 , яка відбулась у парку імені Андрія Вовка, дізнавшись про зацікавленість ОСОБА_8 у продовженні договору оренди земельної ділянки, площею 75,0762 га, кадастровий номер 5323287500:00:005:0075 від 23 березня 2018 року № 1, укладеного між Миргородською районною державною адміністрацією та ПП«ЛЗТРАНС», довів до відома ОСОБА_7 , що за його голосування та прийняття висновку постійною комісією з питань земельних ресурсів, охорони довкілля, щодо погодження та винесення на розгляд сесії Миргородської міської ради VIIІ скликання проєкту рішення про продовження дії договорів оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, ОСОБА_7 повинен сплатити ОСОБА_6 особисто по 100 доларів США за гектар за кожен додатковий рік, тобто висловив прохання надати неправомірну вигоду. Окрім цього, ОСОБА_6 повідомив, що цим питанням можна зайнятися тоді, коли ОСОБА_8 стане директором ПП«ЛЗТРАНС».

20.Близько 14 год 50 хв 20вересня2023року ОСОБА_7 під час зустрічі із ОСОБА_6 , яка відбулась у парку імені Андрія Вовка у місті Миргороді поінформував, що керівництво ПП «ЛЗТРАНС» подало заяву про продовження договору оренди земельної ділянки від 23 березня 2018 року № 1. ОСОБА_6 повідомив ОСОБА_8 , що за цією заявою жодного рішення про продовження договору оренди прийнято не буде.

21.27 жовтня 2023 року директором ПП «ЛЗТРАНС» став ОСОБА_7 .

22.За твердженням органу досудового розслідування, 09 жовтня 2023 року, близько 17год 40 хв ОСОБА_6 під час зустрічі із ОСОБА_7 , яка відбулась у парку імені Андрія Вовка у місті Миргороді, повідомив про смерть одного з фермерів, у користуванні якого перебувало близько 63 га земельних ділянок невитребуваних земельних часток (паїв), та можливість укласти договір про їх оренду. Також, під час зустрічі ОСОБА_6 пояснив, що ОСОБА_7 необхідно написати і подати до Миргородської міської ради заяви від трьох суб`єктів господарювання на отримання в оренду земельних ділянок, для створення штучної конкуренції, оскільки цей масив буде розділено між декількома суб`єктами господарювання.

23.11 жовтня 2023 року ОСОБА_8 , виконуючи домовленості з ОСОБА_6 , подав до Миргородської міської ради заяви від імені ФГ «Супрун» та ТОВ«Агросем ЛТД» щодо надання в оренду земельних ділянок. Цього ж дня дружина ОСОБА_7 ОСОБА_9 подала до Миргородської міської ради заяву від імені ФОП « ОСОБА_9 » щодо надання в оренду земельних ділянок.

24.Близько 17 год 10 хв 12 листопада 2023 року ОСОБА_6 , під час зустрічі із ОСОБА_7 , яка відбулась біля багатоповерхового будинку за адресою: АДРЕСА_1 повідомив, що за голосування та прийняття висновку постійної комісії з питань земельних ресурсів, охорони довкілля щодо погодження та винесення на розгляд сесії Миргородської міської ради VIIІ скликання проєкту рішення щодо продовження дії договору оренди земельної ділянки, площею 75,0762га, кадастровий номер 5323287500:00:005:0075 від 23 березня 2018 року №1, необхідно сплатити йому особисто по 100 доларів США за гектар за кожен рік з округленням до цілого, тобто 50000 доларів США, а також додатково 5000доларів США за відмову в задоволенні заяви колишнього керівництва ПП «ЛЗТРАНС» щодо продовження договору за їх ініціативою.

25.14 листопада 2023 року, ОСОБА_6 під час зустрічі із ОСОБА_7 , яка відбулась у місті Миргороді, повідомив, що через позицію одного з членів постійної комісії ОСОБА_7 , можливо буде виділити лише частину земельних ділянок невитребуваних земельних часток (паїв) - загальною площею 31,8466 гектара.

26.Також, цього ж дня ОСОБА_7 , діючи від імені ПП «ЛЗТРАНС», відповідно до попередньої домовленості з ОСОБА_6 подав до Миргородської міської ради заяву про продовження строку дії договору оренди земельної ділянки площею 75,0762 га, кадастровий номер 5323287500:00:005:0075 від 23 березня 2018 року № 1, строком на 7 років.

27.22 листопада 2023 року, ОСОБА_6 підтвердив ОСОБА_7 можливість продовження строку дії договору оренди землі та надання в оренду невитребуваних земельних часток (паїв) загальною площею 31,8466 га. Також під час цієї зустрічі ОСОБА_6 зазначив, що додатково до обговореної суми необхідно сплатити 8500 доларів США за те, щоб у проєкті рішення про продовження строку дії договору від 23березня 2018 року №1, не було перервано право користування та продовжений семирічний строк не починав обчислюватися з моменту прийняття рішення Миргородською міською радою.

28.Окрім того, ОСОБА_6 під час зустрічі підсумував, що для позитивного вирішення питань, ОСОБА_7 потрібно передати ОСОБА_6 неправомірну вигоду в розмірі: 50000 доларів США за продовження строку дії договору від 23 березня 2018 року №1, 3200 доларів США за надання в оренду невитребуваних земельних часток (паїв) загальною площею 31,8466 га з розрахунком по 100 доларів США за гектар за кожен рік відповідно, 5000доларів США за не розгляд заяви колишнього керівництва ПП «ЛЗТРАНС» щодо продовження договору від 23 березня 2018 року № 1 та 8500 доларів США за те, щоб у проєкті рішення про продовження строку дії договору від 23 березня 2018 року №1, не було перервано право користування, та продовжений семирічний строк не починав обчислюватися з моменту прийняття такого рішення Миргородською міською радою.

29.28 листопада 2023 року на засіданні постійної комісії з питань земельних ресурсів, охорони довкілля Миргородської міської ради було прийнято висновок щодо погодження кінцевої редакції та винесення на розгляд сесії Миргородської міської ради проєкту рішення щодо продовження дії договору оренди земельної ділянки площею 75,0762 га, кадастровий номер 5323287500:00:005:0075 строком на 7 років, шляхом укладення додаткового договору, яким змінювався його термін дії з 7років на 14 років, а також надання в оренду ФГ«Супрун» невитребуваних земельних часток (паїв), площею 31,8466 га.

30.Близько 14 год 10 хв 29 листопада 2023 року ОСОБА_6 , під час зустрічі із ОСОБА_7 одержав від останнього заздалегідь обумовлену неправомірну вигоду, загальною сумою 66700 доларів США, за особисте голосування під час ухвалення висновку постійної комісії з питань земельних ресурсів, охорони довкілля щодо погодження та винесення на розгляд сесії Миргородської міської ради проєкту рішення про надання в оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення та продовження дії договорів оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які використовує у своїй підприємницькій діяльності ОСОБА_7 .

31.29листопада 2023року о14годині 18хвилин ОСОБА_6 затримано та 30 листопада 2023 року ОСОБА_6 вручено письмове повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 368 КК.

32.Детектив зазначав, що 29 листопада 2023 року детективами НАБУ було проведено обшук у приміщенні Миргородської міської ради Полтавської області, що розташоване за адресою: вул. Незалежності, 17, м. Миргород, Полтавська обл.,за результатами якого виявлено та вилучено пакет документів.

33.Згідно з постановою детектива від 30листопада2023року, вилучене майно під час обшуку визнано речовим доказом.

34.Зважаючи на це, детектив просив, з метою забезпечення збереження речових доказів накласти арешт на: (1) протокол № 37 від 28листопада 2023 року засідання постійної комісії Миргородської міської ради 8 скликання з питань земельних ресурсів, охорони довкілля на 6 арк.; (2) копію розпорядження від 30вересня 2021 року № 61-р з додатками №№ 1-5 на 8 арк.; (3) копію рішення від 15грудня2020 року № 16 на 1 арк.; (4) копію регламенту роботи Миргородської міської ради восьмого скликання, затвердженого рішенням другої сесії міської ради восьмого скликання від 15 грудня 2020 року № 16 на 24 арк.; (5) копію рішення від 09 грудня 2020 року № 5 Прозатвердження Положення про постійні комісії Миргородської міської ради та Положення про постійні комісії Миргородської міської ради на 8 арк.; (6) копію рішення від 09грудня2020 року № 6 на 1 арк.; (7) копію рішення від 18 листопада 2020 року № 2 на 1 арк.; (8) лист ПП «ЛЗ-ТРАНС» від 14 листопада 2023 року № 1 міському голові м. Миргород на 1арк.; (9) копію наказу 38 від 25 жовтня 2023 року на 1 арк.; (10) копію виписки з ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань код 40976993 на 2 арк.; (11) заяву від ФГ «СУПРУН» від 10 жовтня 2023 року № 255/16-19 на 3 арк.; (12) копію виписки з ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань код 44395914 на 2 арк.; (13) копію наказу № 1 від 15 квітня 2021 на 1 арк.; (14) лист Миргородської міської ради від 09 листопада 2023року № 7/255 на 1 арк.; (15) карту земельних ділянок укладення договору оренди на новий строк ОСОБА_10 колишня Шахворостівська с/р на 1 арк.; (16) заяву від ФОП ОСОБА_11 від 11 жовтня 2023 року (одержано вхідний 261/16-19 від 12жовтня 2023 року) на 1 арк.; (17) копію витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права 85128016 на 1 арк.; (18) копію додаткової угоди від 04 квітня 2017 237/57-17-ДО на 1 арк.; (19) копію наказу від 31 березня 2017 року № 3335 на 1 арк.; (20) копію договору оренди землі від 30 березня 2007 року зі схемою на 3 арк.; (21) копію акта про встановлення та погодження меж земельної ділянки загальною площею 111,1 Шахворостівська с/р на 1 арк.; (22) копію акта про передачу та прийом земельної ділянки від 30 березня 2007 року на 1 арк.; (23) копію розрахунку розміру орендної плати за земельні ділянки від 30 березня 2007 року Шахворостівська с/р на 1 арк.; (24) копію додаткової угоди № 1 (реєстраційний № 040754500142 від 20 квітня 2007 року) на 1 арк.; (25) копію витягу з технічної документації про нормативно грошову оцінку від 30березня 2012 року № 04-10/1520 на 1 арк.; (26) копію листа від 01 квітня 2012 року до договору оренди земельної ділянки площею 37,40 ріллі ПП ОСОБА_11 на 1 арк.; (27) копію свідоцтва про державну реєстрацію ФОП серія ВОО 891159 на 1 арк.; (28) копію Витягу з Єдиного державного реєстру Юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 346019400657 на 3 арк.; (29) копію довіреності нсв 395367 на 1 арк.; (30) лист Миргородської міської ради від 09 листопада 2023року № 7/261 на 1 арк.; (31) заяву від 11жовтня 2023 року (вхідний 260/16-19) на 1 арк.; (32) копію витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права 85129814 на 1 арк.; (33) копію додаткової угоди від 04 квітня 2017 року 236/57-17-ДО на 1 арк.; (34) копію наказу від 31 березня 2017 року № 3336 на 1 арк.; (35) копію договору оренди землі від 30 березня 2007 року зі схемою на 4 арк.; (36) копію акта про встановлення та погодження меж земельної ділянки загальною площею 111,1 Шахворостівська с/р на 1 арк.; (37) копію акта про передачу та прийом земельної ділянки від 30 березня 2007 року на 1 арк.; (38) копію розрахунку розміру орендної плати за земельні ділянки від 30 березня 2007 року Шахворостівська с/р на 1 арк.; (39) копію додаткової угоди № 1 (реєстраційний № 040754500139 від 20 квітня 2007 року) на 1 арк.; (40) копію витягу з технічної документації про нормативно грошову оцінку від 30березня 2012 року № 04-10/1525 на 1 арк.; (41) копію листа від 01 квітня 2012 року до договору оренди земельної ділянки площею 53,3 ріллі ПП ОСОБА_11 на 1 арк.; (42) копію свідоцтва про державну реєстрацію ФОП серія ВОО 891159 на 1 арк.; (43) копію Витягу з Єдиного державного реєстру Юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 346019400657 на 3 арк.; (44) копію довіреності нсв 395367 на 1 арк.; (45) лист Миргородської міської ради від 09 листопада 2023 року № 7/260 на 1 арк.; (46) заяву ФГ «СВК» вх. № 14090 від 10 жовтня 2023 року на 2 арк.; (47) графічний матеріал земельної ділянки к.н. 5323289200:00:010:0077 на 1 арк.; (48) графічний матеріал земельної ділянки к.н. 5323289200:00:010:0076 на 1 арк.; (49) графічний матеріал земельної ділянки к.н. 5323289200:00:010:0074 на 1 арк.; (50) графічний матеріал земельної ділянки к.н. 5323289200:00:010:0075 на 1 арк.; (51) графічний матеріал земельної ділянки к.н. 5323289200:00:010:0067 на 1 арк.; (52) графічний матеріал земельної ділянки к.н. 5323289200:00:010:0085 на 1 арк.; (53) графічний матеріал земельної ділянки к.н. 5323289200:00:010:0068 на 1 арк.; (54) графічний матеріал земельної ділянки к.н. 5323289200:00:010:0069 на 1 арк.; (55) графічний матеріал земельної ділянки к.н. 5323289200:00:010:0070 на 1 арк.; (56) графічний матеріал земельної ділянки к.н. 5323289200:00:010:0083 на 1 арк.; (57) графічний матеріал земельної ділянки к.н. 5323289200:00:010:0062 на 1 арк.; (58) графічний матеріал земельної ділянки к.н. 5323289200:00:010:0089 на 1 арк.; (59) графічний матеріал земельної ділянки к.н. 5323289200:00:010:0059 на 1 арк.; (60) графічний матеріал земельної ділянки к.н. 5323289200:00:010:0055 на 1 арк.; (61) графічний матеріал земельної ділянки к.н. 5323289200:00:010:0054 на 1 арк.; (62) графічний матеріал земельної ділянки к.н. 5323289200:00:010:0051 на 1 арк.; (63) графічний матеріал земельної ділянки к.н. 5323289200:00:010:0058 на 1 арк.; (64) графічний матеріал земельної ділянки к.н. 5323289200:00:010:0082 на 1 арк.; (65) графічний матеріал земельної ділянки к.н. 5323289200:00:010:0078 на 1 арк.; (66) графічний матеріал земельної ділянки к.н. 5323289200:00:010:0084 на 1 арк.; (67) графічний матеріал земельної ділянки к.н. 5323289200:00:010:0066 на 1 арк.; (68) графічний матеріал земельної ділянки к.н. 5323289200:00:010:0064 на 1 арк.; (69) копію свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи ФГ «СВК» на 1 арк.; (70) копію витягу з ЄДРПОУ ФОП ОСОБА_11 на 3 арк. (5 арк. -двосторонніх); (71) копію опису документів, що додаються для проведення державної реєстрації ФГ «СВК» на 1 арк.; (72) копію статуту ФГ «СВК» на 14 арк.; (73) копію довіреності від ФГ «СВК» на ім`я ОСОБА_12 на 1 арк.; (74) лист Миргородської міської ради від 09листопада 2023 року № 7/254 на 1 арк.; (75) проєкт рішення Миргородської міської ради №40 «Про затвердження, погодження документації із землеустрою» на 13 арк.; (76) проєкт рішення Миргородської міської ради № 41 «Про проведення земельних торгів щодо продажу земельних ділянок або прав на них» на 4 арк.; (77) проєкт рішення Миргородської міської ради № 42 «Про продаж земельної ділянки сільськогосподарського призначення для ведення фермерського господарства ОСОБА_13 » на 2 арк.; (78) проєкт рішення Миргородської міської ради № 43 «Про укладення договорів оренди землі на новий строк та надання в оренду земельних ділянок» на 3 арк.; (79) проєкт рішення Миргородської міської ради № 44 «Про надання дозволів на виготовлення документації із землеустрою» на 2 арк.; (80) проєкт рішення Миргородської міської ради № 45 «Про припинення прав на земельні ділянки» на 2 арк.; (81)проєкт рішення Миргородської міської ради № 46 «Про надання в постійне користування земельних ділянок» на 1 арк.; (82) проєкт рішення Миргородської міської ради № 47 «Про оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення» на 6 арк.; (83) проєкт рішення Миргородської міської ради № 48 «Про затвердження, документації із землеустрою, передачу громадянам у власність земельних ділянок, що перебувають у їх користуванні» на 8арк.; (84) проєкт рішення Миргородської міської ради № 49 «Про затвердження, технічних документацій із землеустрою для виділення в натурі (на місцевості) земельних часток (паїв)» на 1 арк.; (85) проєкт рішення Миргородської міської ради № 50 «Про відмову громадянам у наданні дозволів на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок» на 2арк.; (86) проєкт рішення Миргородської міської ради № 51 «Про укладення з громадянами договорів оренди землі на новий строк, надання в оренду земельних ділянок » на 1 арк.; (87)проєкт рішення Миргородської міської ради № 52 «Про надання громадянам дозволів на розроблення документації із землеустрою» на 1 арк.

Позиція учасників у судовому засіданні

35.Детектив у судове засідання не прибув, подав заяву, у якій підтримав подане ним клопотання про арешт майна, а розгляд клопотання просив здійснити за його відсутності. Відповідно до ч. 1 ст. 172 КПК неприбуття детектива у судове засідання не перешкоджає розгляду клопотання.

36.Власник вилученого майна або його представник у судове засідання не з`явився, будучи належним чином повідомленим про день, час та місце розгляду клопотання. Будь-яких заяв до суду не надавали.

37.Відповідно до ч. 1 ст. 172 КПК неприбуття у судове власника майна, не перешкоджає розгляду клопотання про арешт.

Установлені слідчим суддею обставини, і положення закону, якими він керувався. Мотиви, з яких слідчий суддя виходив при постановленні ухвали

Факти та обставини, встановлені слідчим суддею, що мають значення для кримінального провадження

38.Вирішуючи заявлене клопотання, слідчий суддя, на підставі витягу з ЄРДРустановив, що детективами НАБУ здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42023170000000061 від 31 липня 2023 року (далі кп №42023170000000061). У межах цього кримінального провадження розслідується те, що службова особа вимагає у громадянина неправомірну вигоду в особливо великому розмірі, за вчинення дій в його інтересах.

39.29листопада 2023року детективамиНАБУ булопроведено обшук у приміщенні Миргородської міської ради Полтавської області, що розташоване за адресою: вул.Незалежності, 17, м. Миргород, Полтавська обл., за результатами якого складений відповідний протокол (далі протокол обшуку від 29 листопада 2023 року).

40.Згідно з протоколом обшуку від 29 листопада 2023 року, детективами НАБУ було вилучено пакет документів.

41.Постановою детектива від 30 листопада 2023 року вилучені під час проведення обшуку, документи визнані речовими доказами.

42.30 листопада 2023 року ОСОБА_6 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК у проханні службовою особою надати неправомірну вигоду в особливо великому розмірі для себе за вчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду дій звикористанням наданої їй влади та службового становища та в одержанні службовою особою неправомірної вигоди в особливо великому розмірі для себе за вчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, дій з використанням наданої їй влади та службового становища.

Положення закону, якими керувався слідчий суддя

43.З огляду на встановлені обставини, далі будуть наведені норми КПК, якими керувався слідчий суддя, вирішуючи це клопотання.

44.Позбавлення абообмеження прававласності підчас кримінальногопровадження здійснюєтьсялише напідставі вмотивованогосудового рішення,ухваленого впорядку,передбаченому цимКодексом. На підставах та в порядку, передбачених цим Кодексом, допускається тимчасове вилучення майна без судового рішення (ст. 16 КПК).

45.Згідно зч.1та п.7ч.2ст.131КПК заходизабезпечення кримінальногопровадження застосовуютьсяз метоюдосягнення дієвостіцього провадження. Арешт майна є одним із заходів забезпечення кримінального провадження.

46.Відповідно до ч. 3 ст. 132 КПК застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що:(1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; (2)потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора; (3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

47.Згідно з ч.1ст.170КПК арештоммайна єтимчасове,до скасуванняу встановленомуКПК порядку,позбавлення заухвалою слідчогосудді абосуду правана відчуження,розпорядження та/абокористування майном,щодо якогоіснує сукупністьпідстав чирозумних підозрвважати,що воноє доказомкримінального правопорушення,підлягає спеціальнійконфіскації упідозрюваного,обвинуваченого,засудженого,третіх осіб,конфіскації уюридичної особи,для забезпеченняцивільного позову,стягнення зюридичної особиотриманої неправомірноївигоди,можливої конфіскаціїмайна. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

48.Відповідно до ч. 2 ст. 170 КПК арешт майнадопускається з метою забезпечення: (1)збереження речовихдоказів; (2) спеціальноїконфіскації; (3) конфіскації майнаяк виду покарання; (4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

49.Згідно з ч. 3 ст. 170 КПК у випадку, передбаченому пунктом 1 ч. 2 ст. 170 КПК арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у ст. 98 КПК.

50.Відповідно до ч. 10 ст. 170 КПК арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, віртуальні активи, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

51.Згідно з ч. 11 ст. 170 КПК заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

52.Відповідно до ч. 1 ст. 171 КПК із клопотанням про арешт майна до слідчого судді має право звернутися, зокрема, прокурор, слідчий за погодженням з прокурором.

53.Згідно з ч. 2 ст. 171 КПК у клопотанні слідчого, прокурора про арешт майна повинно бути зазначено: (1) підстави і мету відповідно до положень статті 170 цього Кодексу та відповідне обґрунтування необхідності арешту майна; (2) перелік і види майна, що належить арештувати; (3) документи, які підтверджують право власності на майно, що належить арештувати, або конкретні факти і докази, що свідчать про володіння, користування чи розпорядження підозрюваним, обвинуваченим, засудженим, третіми особами таким майном; (4) розмір шкоди, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, у разі подання клопотання відповідно до частини шостої статті 170 цього Кодексу.

54.Відповідно до ч. 1 ст. 173 КПК слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про арешт майна, якщо особа, що його подала, не доведе необхідність такого арешту, а також наявність ризиків, передбачених абзацом другим частини першої статті 170 цього Кодексу.

55.Згідно з ч. 2 ст. 173 КПК при вирішенніпитання про арешт майна слідчий суддя повиненвраховувати: (1) правову підставу для арешту майна; (2) можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої статті 170 цього Кодексу); (3) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); (3-1) можливість спеціальної конфіскації майна (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другої статті 170 цього Кодексу); (4) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); (5) розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; (6) наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

56.Відповідно до ч. 3 ст. 173 КПК відмова у задоволенні або часткове задоволення клопотання про арешт майна тягне за собою негайне повернення особі відповідно всього або частини тимчасово вилученого майна.

57.Згідно з ч. 4 ст. 173 КПК у разі задоволення клопотання слідчий суддя застосовує найменш обтяжливий спосіб арешту майна. Слідчий суддя зобов`язаний застосувати такий спосіб арешту майна, який не призведе до зупинення або надмірного обмеження правомірної підприємницької діяльності особи, або інших наслідків, які суттєво позначаються на інтересах інших осіб.

58.Відповідно до ч. 5 ст. 173 КПК у разізадоволення клопотанняслідчий суддя постановляєухвалу,в якійзазначає: (1)перелік майна,на якенакладено арешт; (2)підстави застосуванняарешту майна; (3) перелік тимчасово вилученого майна, яке підлягає поверненню особі, у разі прийняття такого рішення; (4) заборону, обмеження розпоряджатися або користуватися майном у разі їх передбачення та вказівку на таке майно; (5) порядок виконання ухвали із зазначенням способу інформування заінтересованих осіб.

59.Оскільки у клопотанні детектив просив накласти арешт на речі з метою забезпечення збереження речових доказів, то далі слідчий суддя, вирішуватиме чи є підстави для арешту вилучених під час обшуку речей за цих підстав.

Щодо арешту вилученого майна з метою забезпечення збереження речових доказів

60.Відповідно до ч. 1 ст. 98 КПК речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

61.Обґрунтовуючи цю підставу для арешту, детектив у клопотанні покликався на те, що вилучені під час проведення обшуку документи можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, у зв`язку з чим мають значення речових доказів.

62.Тому, на переконання сторони обвинувачення, вилучені документи можуть зберігати на собі сліди вчинення кримінального правопорушення та можуть бути використані як докази.

63.Слідчий суддя не погоджується з такою позицією, позаяк документи, які містять ознаки доказу у кримінальному провадженні та вилучаються слідчим, прокурором за результатами обшуку, однак не наділені ознаками майна, не є об`єктами цивільних прав, не мають історичної, художньої, наукової, літературної, економічної або іншої істотної цінності, зокрема, для особи, у якої вони вилучені (листи, чорнові записи, блокноти, візитівки, господарські договори, рахунки на оплату, накладні, чеки, довіреності, речі немайнового характеру тощо), та підлягають зберіганню протягом усього часу кримінального провадження за правилами, передбаченими статтею 100 КПК. Водночас, за клопотанням володільця документа слідчий, прокурор, суд можуть видати копії цього документа, за необхідності його оригінал, долучивши замість них до кримінального провадження завірені копії.

64.У цій справі вилучені документи, на які детектив просив накласти арешт не мають жодної істотної цінності, корисних властивостей, їх вилученням не завдається майнової шкоди володільцям, тож такі дії не містять ознак втручання у володіння особою майном.

65.Тому, ці документи повинні зберігатися в матеріалах кримінального провадження та згідно з нормами КПК не потребують ухвалення щодо цього окремого рішення слідчим суддею чи судом.

66.З огляду на це, арешт на документи, вилучені детективами НАБУ під час обшуку, проведеного 29 листопада 2023 року у приміщенні Миргородської міської ради Полтавської області, що розташована за адресою: Полтавська область, місто Миргород, вул.Незалежності,17, накладати не слід.

67.Ураховуючи викладене, слідчий суддя доходить висновку, що клопотання детектива задоволенню не підлягає.

З цих підстав, керуючись статтями 371, 372, 375, 376 КПК, слідчий суддя

п о с т а н о в и в:

У задоволенні клопотання детектива НАБУ ОСОБА_3 , погодженого прокурором САП ОСОБА_4 про арешт майна у кримінальному провадженні № 42023170000000061, внесеному до ЄРДР 31липня 2023 року відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Слідчий суддя Ігор СТРОГИЙ

СудВищий антикорупційний суд
Дата ухвалення рішення05.12.2023
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу115547401
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —991/10583/23

Ухвала від 05.12.2023

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Строгий І. Л.

Ухвала від 05.12.2023

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Строгий І. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні