Рішення
від 04.12.2023 по справі 532/1064/23
КОБЕЛЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

532/1064/23

2-о/532/50/2023

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 грудня 2023 р. м. Кобеляки

Кобеляцький районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді - Омельченко І.І.,

присяжних: Дівніч М.М., Поцелуйко Т.І.,

за участю секретаря судового засідання - Логвиненко А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кобеляки цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною, встанвлення опіки та призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

30 травня 2023 року до суду звернулася ОСОБА_1 із заявою про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

У заяві вказується, що з 12.10.2022 року її доньці ОСОБА_2 встановлена І «А» група інвалідності з дитинства безстроково. ОСОБА_2 має обмеження самообслуговування, обмеження здатності до самостійного пересування, спілкування, обмеження здатності контролювати свою поведінку. За станом здоров`я ОСОБА_2 потребує постійного стороннього догляду, нагляду та контролю.

Враховуючи зазначене, заявниця ОСОБА_1 прохала суд визнати ОСОБА_2 недієздатною, призначити їй опікуна.

Ухвалою Кобеляцького районного суду Полтавської області від 30 травня 2023 року по даній справі відкрито провадження за правилами окремого провадження (а.с.24-26).

Ухвалою Кобеляцького районного суду Полтавської області від 14 червня 2023 року по справі призначено судово-психіатричну експертизу. Провадження у справі зупинено на час проведення експертизи (а.с.37-41).

Ухвалою Кобеляцького районного суду Полтавської області від 13 листопада 2023 року провадження у справі поновлено (а.с.60-61).

Заявниця ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_3 у судовому засіданні заявлені вимоги підтримали в повному обсязі та прохали задовольнити.

Представник заінтересованої особи ОСОБА_2 - адвокат Бердніченко О.П. у судовому засіданні не заперечувала проти задоволення заяви.

В.п. міського голови Кобеляцької міської ради Полтавського району Полтавської області Фещенко В.В. подав клопотання про розгляд справи за відсутності представника за наявними матеріалами справи. Заяву підтримують.

Представник заінтересованої особи КНП «Кобеляцька міська лікарня» Кобеляцької міської ради Полтавського району Полтавської області, будучи належним чином повідомлений про дату, час та місце судового розгляду, до суду не з`явився, про причини неявки суд не повідомив.

Суд, розглянувши матеріали справи, вважає, що заява підлягає задоволенню повністю.

Судом встановлено, що з 12 жовтня 2022 року ОСОБА_2 є інвалідом І «А» групи з дитинства безстроково (а.с.10).

Згідно висновку лікарської комісії медичного закладу щодо необхідності постійного стороннього догляду за інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу № 34 (а.с.13), ОСОБА_2 має обмеження самообслуговування, обмеження здатності до самостійного пересування, орієнтації, спілкування, обмеження здатності контролювати свою поведінку. Потребує постійного стороннього догляду.

Судово-психіатричною експертизою встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , виявляє ознаки стійкого хронічного психічного розладу у вигляді помірної розумової відсталості. Наявний в ОСОБА_2 стійкий хронічний психічний розлад є таким, що позбавляє її здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними (а.с.51-55).

Відповідно до ч. 1 ст. 30 ЦК України, цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними.

Частиною 1 ст. 39 ЦК України встановлено, що фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно ч. 1 ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою, у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Положеннями статті 63 ЦК України закріплено, що опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю; фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою; опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

У силу ч. 1 ст. 300 ЦПК України, суд ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй опікуна.

Судом встановлено, що догляд за ОСОБА_2 здійснює мати ОСОБА_1 . Проживають у АДРЕСА_1 (а.с.14).

Виконавчим комітетом Кобеляцької міської ради Полтавського району Полтавської області надано подання про доцільність призначення ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_2 та акт обстеження умов проживання ОСОБА_1 (а.с.48-49).

Суд звертає увагу на те, що строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Враховуючи матеріали справи та тривалість хвороби ОСОБА_2 , якій встановлена І «А» група інвалідності з дитинства безстроково, суд вважає за доцільне встановити термін дії рішення два роки.

Оскільки на цей час ОСОБА_2 через хворобу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує постійного стороннього догляду та спостереження, тому доцільним визнати ОСОБА_2 недієздатною, встановити над нею опіку, призначити її опікуном матір ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Керуючись статтями 293, 294, 295, 299, 300 ЦПК України, статтями 30, 39, 60, 63 ЦК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною, встанвлення опіки та призначення опікуна - задовольнити повністю.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною та встановити над нею опіку.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , опікуном над недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Встановити строк дії рішення суду - два роки, який обчислювати з дня набрання рішенням законної сили.

Витрати на проведення експертизи віднести за рахунок держави.

Роз`яснити заявнику положення ст. 300 ЦПК України, відповідно до якого, скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Копію рішення надіслати органу опіки та піклування виконавчого комітету Кобеляцької міської ради Полтавського району Полтавської області та органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку на його оскарження.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Полтавського апеляційного суду.

Повний текст рішення виготовлено 07 грудня 2023 року.

Суддя

Присяжні

Дата ухвалення рішення04.12.2023
Оприлюднено13.12.2023
Номер документу115564234
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, встанвлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —532/1064/23

Рішення від 04.12.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Омельченко І. І.

Рішення від 04.12.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Омельченко І. І.

Ухвала від 13.11.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Омельченко І. І.

Ухвала від 14.06.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Омельченко І. І.

Ухвала від 14.06.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Омельченко І. І.

Ухвала від 30.05.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Омельченко І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні