Ухвала
від 11.12.2023 по справі 569/19803/22
ОСТРОЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/19803/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 грудня 2023 рокум. Острог

Острозький районний суд Рівненської області у складі:

головуючий суддя - Венгерчук А.О.

при секретарі - Пономаренко Р.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву ТОВ "Корпорація ІГ" про заміну сторони у виконавчому провадженні шляхом зміни стягувача його правонаступником у цивільній справі за позовною заявою ТОВ "Компанія Идеал Груп" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором про надання послуг

встановив:

в Острозький районний суд Рівненської області із заявою про заміну стягувача у виконавчому провадженні з примусового виконання рішення суду по цивільній справі за позовною заявою ТОВ "Компанія Идеал Груп" до ОСОБА_1 про стягненнязаборгованості задоговором про надання послуг звернулось ТОВ "Корпорація ІГ".

В обґрунтування заяви зазначає, що 31.07.2023 Острозьким районним судом Рівненської області було видано виконавчий лист у цивільній справі №569/19803/22 про стягненняз ОСОБА_1 на користьТОВ "КомпаніяИдеал Груп"65793,99грн.заборгованості задоговором пронадання послуг,який перебуваєна виконаннів Острозькомувідділі ДВСу Рівненськійобласті. На даний час боржник свої зобов`язання не виконала.

Вказує, що 27.11.2023 між ТОВ "Компанія Идеал Груп" та ТОВ "Корпорація ІГ" було укладено договір про відступлення права вимоги, за яким ТОВ "Корпорація ІГ" набуло право вимоги за договором про надання послуг від 28.05.2021 (боржник ОСОБА_1 ).

Таким чином, вказує що ТОВ "Корпорація ІГ" є новим кредитором та новим стягувачем за виконавчим листом. За вказаних обставин, просить суд замінити стягувача ТОВ "Компанія Идеал Груп" його правонаступником ТОВ "Корпорація ІГ", у зв`язку з переходом до ТОВ "КорпораціяІГ" прав кредитора.

Сторони в судове засідання не з`явились, про час та дату розгляду справи були повідомлені у встановленому законом порядку. Представник заявника просить здійснювати розгляд справи в його відсутності. Клопотань про відкладення розгляду справи, заперечень проти заяви боржником не подано.

Відповідно до ч. 3 ст. 442 ЦПК України, неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Суд, вивчивши матеріали справи вважає, що заява підлягає задоволенню, виходячи з наступних підстав.

В судовому засіданні встановлено, що відповідно до рішення Острозького районного суду Рівненської області від 27.06.2023 у справі №569/19803/22 позов ТОВ "Компанія Идеал Груп" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором про надання послуг, було задоволено частково. Стягнуто з ОСОБА_1 за користь ТОВ "Компанія Идеал Груп" 65793,99 грн. заборгованості за договором про надання послуг та 1163,69 грн. судового збору.

06.09.2023 згідно даного рішення було видано виконавчий лист.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 512 ЦК України, кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Відповідно до вимог статті 514 ЦК України, до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження", сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ. Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення.

Частиною 5 статті 15 Закону України"Провиконавче провадження" зазначено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини (п. 1 ч. 2 ст. 11 ЦК України).

Згідно з ч. 1 ст. 104 ЦК України, юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичної особи майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Згідно з ст.514 ЦК України до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з ст.1077ЦК України за договором факторингу (фінансування під відступлення права грошової вимоги) одна сторона (фактор) передає або зобов`язується передати грошові кошти в розпорядження другої сторони (клієнта) за плату (у будь-який передбачений законом спосіб), а клієнт відступає або зобов`язується відступити факторові своє право грошової вимоги до третьої особи (боржника).

Згідно правової позиції, викладеної Верховним Судом України у постанові від 23.09.2015 у справі №6-979цс15 боржник, який не отримав повідомлення про передачу права вимоги іншій особі, не позбавляється обов`язку погашення заборгованості, а лише має право на погашення заборгованості первісному кредиторові, неповідомлення боржника про зміну кредитора не звільняє його від обов`язку погашення кредиту взагалі.

27.11.2023 між ТОВ "Компанія Идеал Груп" та ТОВ "Корпорація ІГ" було укладено договір про відступлення прав вимоги, за яким ТОВ "Корпорація ІГ" набуло право вимоги до ОСОБА_1 за договором про надання послуг від 28.05.2021 та за рішенням Острозького районного суду від 27.06.2023 в обсязі та на умовах, що існують нам момент укладення цього договору.

Згідно з п.п.1, 2 ч. 1 ст. 512 ЦК України, у разі передання кредитором своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги) чи правонаступництва (припинення юридичної особи шляхом злиття, приєднання поділу, перетворення або ліквідації, спадкування) на стадії виконання судового рішення відбувається вибуття кредитора.

Заміна осіб в окремих зобов`язаннях через волевиявлення сторін є різновидом правонаступництва та можливе на будь-якій стадії процесу.

Відповідно до ст.514ЦК України до нового кредитора переходять права первісного кредитора в зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з ч. 1 ст. 516 ЦК України заміна кредитора у зобов`язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом.

У розумінні статті 1 Закону України "Про виконавче провадження", виконавче провадження є завершальною стадією судового процесу, яка спрямована на примусове виконання судових рішень, тому заміна сторони на цій стадії відбувається як на підставі та в порядку, визначеному нормами ЦПК України, так і згідно приписів Закону України "Про виконавче провадження".

Відповідно до ч. 1 ст.442ЦПК України та ч. 5 ст.15Закону України"Провиконавче провадження" у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

Відповідно до правової позиції, висловленої Верховним Судом України в постанові від 20 листопада 2013 року у справі №6-122цс13, за змістом статей 521, 514 ЦК України, ст. 378 ЦПК України, заміна кредитора у зобов`язанні можлива з підстав відступлення вимоги (цесія), правонаступництва (смерть фізичної особи, припинення юридичної особи) тощо, й до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі та на умовах, що існували на момент переходу цих прав, у тому числі бути стороною виконавчого провадження шляхом подання ним та розгляду судом заяви про заміну стягувача.

Така заміна кредитора відбувається поза межами виконавчого провадження у разі смерті кредитора, припинення юридичної особи чи відступлення права вимоги.

У зв`язку з такою заміною кредитора відбувається вибуття цієї особи з виконавчого провадження, у зв`язку із чим припиняється її статус сторони виконавчого провадження і її заміна належним кредитором проводиться відповідно до ч. 5 ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження", ст. 378 ЦПК України за заявою заінтересованої сторони зобов`язання, якою є правонаступник, що отримав від попереднього кредитора всі права та обов`язки в зобов`язанні, у тому числі й право бути стороною виконавчого провадження.

Процесуальне правонаступництво у виконавчому провадженні - це заміна на будь-якій стадії виконавчого провадження стягувача або боржника іншою особою у зв`язку з вибуттям правопопередника після постановлення щодо нього судового рішення і заміни його правонаступником тобто підставою заміни кредитора внаслідок правонаступництва, в тому числі й у виконавчому провадженні, є настання певних обставин, які мають юридичне значення і в результаті яких виникають цивільні права та обов`язки, або пряма вказівка акта цивільного законодавства, що не залежить від умов та порядку здійснення виконавчого провадження органами і посадовими особами.

У відповідності до ч. 1 ст.18ЦПК України, судові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.

Забезпечення належного виконання судових рішень є складовою права на справедливий суд та однією з процесуальних гарантій доступу до суду, що передбачено ст.6Конвенції прозахист правлюдини іосновоположних свобод 1950 року.

За вказаних обставин, суд дійшов висновку, що наявність судового рішення про задоволення вимог кредитора, яке не виконане боржником, не припиняє зобов`язальних правовідносин сторін договору, тому зміна кредитора у зобов`язанні шляхом правонаступництва юридичної особи із визначеним обсягом зобов`язання, яке передається на стадії виконання судового рішення, не обмежує цивільних прав учасників спірних правовідносин.

Враховуючи наведені обставини, оскільки ТОВ "Корпорація ІГ", як правонаступник ТОВ "Компанія Идеал Груп", набув право вимоги за договором, що був укладений із ОСОБА_1 , та відповідно до положень ч. 5 ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження", ч. 1 ст. 442 ЦПК України, суд приходить до висновку про наявність достатніх підстав для задоволення заяви та заміни стягувача на правонаступника ТОВ "Корпорація ІГ".

На підставі викладеного та керуючись ст.442 ЦПК України,

ухвалив:

заяву ТОВ "Корпорація ІГ" (м. Рівне вул. Шкільна, 31, ідентифікаційний код юридичної особи 44221018) про заміну сторони у виконавчому провадженні шляхом зміни стягувача його правонаступником у цивільній справі за позовною заявою ТОВ "Компанія Идеал Груп" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором про надання послуг задоволити.

Замінити вибулого стягувача ТОВ "Компанія Идеал Груп" за виконавчим листом №569/19803/22, виданим Острозьким районним судом Рівненської області про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за договором про надання послуг в сумі 65793,99 грн. та 1163,69 грн. судового збору, на правонаступника - товариство з обмеженою відповідальністю "Корпорація ІГ" (місцезнаходження м. Рівне вул. Шкільна, 31, ідентифікаційний код юридичної особи 44221018).

Ухвала може бути оскаржена до Рівненського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в п`ятнадцятиденний строк з дня її проголошення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Острозького районного судуВенгерчук А.О.

СудОстрозький районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення11.12.2023
Оприлюднено13.12.2023
Номер документу115564778
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про заміну сторони виконавчого провадження

Судовий реєстр по справі —569/19803/22

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Венгерчук А.О.

Ухвала від 01.12.2023

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Венгерчук А.О.

Рішення від 28.06.2023

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Венгерчук А.О.

Рішення від 27.06.2023

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Венгерчук А.О.

Ухвала від 06.02.2023

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Венгерчук А.О.

Ухвала від 02.01.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Кучина Н. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні