Рішення
від 12.12.2023 по справі 759/22038/23
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ун. № 759/22038/23

пр. № 2-о/759/1658/23

12 грудня 2023 року м. Київ

Святошинський районний суд м. Києва у складі головуючої судді Горбенко Н.О., за участю секретаря судового засідання - Радзівіл А.Б., представника Органу опіки та піклування Святошинської районної в м. Києві державної адміністрації Гур`євої О.Г., заінтересованої особи ОСОБА_1 , розглянувши матеріали подання Органу опіки та піклування Святошинської районної в м. Києві державної адміністрації, заінтересована особа: ОСОБА_1 про встановлення опіки над ОСОБА_2 ,

В С Т А Н О В И В:

У листопаді 2023 року представник Органу опіки та піклування Святошинської районної в м. Києві державної адміністрації звернувся до Святошинського районного суду м. Києва із поданням, в якому просив встановити опіку над недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та призначити її опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Обґрунтовуючи підстави звернення до суду Орган опіки та піклування Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації посилається на те, що до органу опіки та піклування звернувся ОСОБА_1 щодо призначення його опікуном над недієздатною матір`ю ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 , для захисту її прав та законних інтересів.

Рішенням Святошинського районного суду міста Києва від 05.07.2023 року у справі №759/4721/23 ОСОБА_2 визнана недієздатною, є особою з інвалідністю ІІ групи внаслідок загального захворювання безстроково, з 23.11.2021 року мешкає у Святошинському психоневрологічному інтернаті.

Перешкод для встановлення опіки над недієздатною ОСОБА_2 та призначення опікуном ОСОБА_1 не виявлено, за станом здоров`я може бути опікуном над недієздатним.

Ухвалою Святошинського районного суду м. Києва від 14 листопада 2023 року заява прийнята до розгляду і відкрито провадження у справі за правилами окремого провадження.

Представник Органу опіки та піклування Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації у судовому засіданні подання підтримала та просила задовольнити.

У судовому засіданні заінтересована особа подання підтримав, просив призначити його опікуном недієздатної ОСОБА_2 .

Заслухавши учасників справи, дослідивши матеріали справи, оцінивши наявні у справі докази у їх сукупності, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до витягу із акту огляду МСЕК серії МСЕ №130968 ОСОБА_2 , 1964 року народження, має другу групу інвалідності, причина інвалідності: загальне захворювання, інвалідність встановлена на строк до: довічно.

Рішенням Святошинського районного суду м. Києва від 05 липня 2023 року у справі №759/4721/23 (провадження №2-о/759/512/23) ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , визнано недієздатною.

Судом встановлено, що відповідно до заяви від 07.08.2023 року ОСОБА_1 звернувся до Опікунської ради Святошинської районної в м. Києві державної адміністрації з заявою, в якій просив звернутись до Святошинського районного суду м. Києва із поданням про встановлення опіки над його матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та призначити його опікуном для захисту прав і законних інтересів недієздатної.

ОСОБА_1 є сином ОСОБА_2 , що встановлено із свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 .

Із витягу з протоколу №12/23 засідання опікунської ради Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації від 28.09.2023 року встановлено, що ОСОБА_1 надано погодження на призначення опікуном над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до Висновку опікунської ради при Оболонській районній в місті Києві державній адміністрації, члени опікунської ради вважають за можливе призначення ОСОБА_1 опікуном недієздатної особи.

З витягу з протоколу №11 засідання опікунської ради Святошинської районної в м. Києві державної адміністрації від 18.10.2023 року вбачається, що рекомендовано Органу опіки та піклування Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації заяву ОСОБА_1 задовольнити та на підставі статті 60 ЦК України підготувати подання до Святошинського районного суду м. Києва про встановлення опіки та призначення опікуна.

Із довідки Святошинського психоневрологічного інтернату від 12.07.2023 року №156 встановлено, що ОСОБА_2 , 1694 року народження, мешкає і знаходиться на повному державному утриманні в Святошинському психоневрологічному інтернаті з 23.11.2021 року. Також у вказаній довідці зазначено, що підопічну постійно відвідує та проявляє турботу про неї ОСОБА_1 , адміністрація СПНІ не заперечує проти призначення ОСОБА_1 опікуном.

Відповідно до побутової характеристики на ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , складеної Комунальним підприємством «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Оболонського району м. Києва» від 02.10.2023 року №463/505-265, скарг від мешканців житлового будинку АДРЕСА_1 на ОСОБА_1 до ОД-505 не надходило.

Згідно з висновком про стан здоров`я громадянина, який бажає встановити опіку (піклування) ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , практично здоровий.

Відповідно до Витягу з інформаційно-аналітичної системи «облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , станом на 12.07.2023 року до кримінальної відповідальності не притягується, не знятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває.

У своїй заяві ОСОБА_3 (дружина ОСОБА_1 ) вказала, що не заперечує проти того, щоб її чоловік встановив опіку над своєю недієздатною матір`ю ОСОБА_2 .

Відповідно до ч. 4 ст. 82 ЦПК України підставами звільнення від доказування є обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Опіка (піклування) є особливою формою державної турботи про неповнолітніх дітей, що залишились без піклування батьків, та повнолітніх осіб, які потребують допомоги щодо забезпечення їх прав та інтересів.

Порядок встановлення опіки над особою, яка визнана судом недієздатною, виконання опікуном своїх обов`язків та звільнення від повноважень опікуна визначений главою 6 ЦК України та Правилами опіки та піклування, затвердженими наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26 травня 1999 року № 34/166/131/88 (далі - Правила).

Згідно ст. 55 ЦК України та п. 1.2 Правил, опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 Цивільного кодексу України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

У відповідності до приписів ст. 67 ЦК України та Розділу 4 Правил, опікун зобов`язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням. Опікун зобов`язаний вживати заходів щодо захисту цивільних прав та інтересів підопічного.

Статтею 56 ЦК України встановлено, що органами опіки та піклування є районні, районні в містах Києві та Севастополі державні адміністрації, виконавчі органи міських, районних у містах, сільських, селищних рад.

Права та обов`язки органів, на які покладено здійснення опіки та піклування, щодо забезпечення прав та інтересів фізичних осіб, які потребують опіки та піклування, встановлюються законом та іншими нормативно-правовими актами.

Статтею 58 ЦК України визначено коло осіб над якими встановлюється опіка, зокрема у ній зазначено, що опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Відповідно до ч. 2, 3, 4 ст. 63 ЦК України опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун та піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Як передбачено ч. 5 статті 63 Цивільного кодексу України фізичній особі може бути призначено одного або кількох опікунів або піклувальників.

Відповідно до норм ч.1 ст. 300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Як встановлено судом, ОСОБА_1 звернувся із відповідною заявою до Органу опіки та піклування Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації про доцільність призначення його опікуном над недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

При вирішенні питання щодо призначення опікуном, суд враховує, що ОСОБА_1 не має медичних протипоказань для здійснення повноважень опікуна, що дає підстави вважати можливим виконання ним обов`язків опікуна над недієздатною.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що подання Органу опіки та піклування Святошинської районної в м. Києві державної адміністрації підлягає задоволенню.

Враховуючи вищенаведене та керуючись ст.ст. 58, 60, 62, 63 Цивільного кодексу України, ст.ст. 2, 4, 12, 76-81, 89, 259, 263-265, 273, 293, 294, 295-300, 354,355 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

У Х В А Л И В:

Подання Органу опіки та піклування Святошинської районної в м. Києві державної адміністрації, заінтересована особа: ОСОБА_1 про встановлення опіки над ОСОБА_2 - задовольнити.

Встановити опіку над недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , та фактично проживає у Святошинському ПНІ за адресою: АДРЕСА_3 .

Призначити недієздатній ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , опікуном сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_4 , для захисту прав та законних інтересів підопічної.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення судового рішення.

Суддя Н.О. Горбенко

Дата ухвалення рішення12.12.2023
Оприлюднено13.12.2023
Номер документу115568481
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —759/22038/23

Рішення від 12.12.2023

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Горбенко Н. О.

Ухвала від 14.11.2023

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Горбенко Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні