Рішення
від 12.12.2023 по справі 289/83/23
РАДОМИШЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 289/83/23

Номер провадження 2-о/289/41/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.12.2023 м. Радомишль

Радомишльський районний суд Житомирської області в складі: головуючого судді Мельника О.В., присяжних Данилюка П.А., Туровець Л.І., за участю секретаря судового засідання Галькевич Ю.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Радомишль цивільну справу за заявою Ради з питань опіки і піклування Радомишльської міської ради в Житомирській області, заінтересована особа: КУ «Радомишльський психоневрологічний інтернат» Житомирської обласної ради, КУ «Слов`янський психоневрологічний інтернат» про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною та звільнення КУ «Слов`янський психоневрологічний інтернат» від обов`язків опікуна недієздатної ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та залишення останньої під опікою в КУ «Радомишльський психоневрологічний інтернат» Житомирської обласної ради,-

ВСТАНОВИВ:

Рада з питань опіки і піклування Радомишльської міської ради в Житомирській області звернулася до судуіз заявою, в якій просить суд продовжити строк дії рішення Слов`янського міськрайонного суду Донецької області по справі №243/7163/20 від 20 січня 2021 року про визнання фізичної особи ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною, посилаючись на те, що строк дії вказаного судового рішення закінчується 20 січня 2023 року, а також на наявність обставин, що свідчать про продовження хронічного стійкого психічного розладу у ОСОБА_1 .

Також Рада з питань опіки і піклування Радомишльської міської ради в Житомирській області звернулася до суду із клопотанням про звільнення від обов`язків опікуна КУ «Слов`янський психоневрологічний інтернат» посилаючись на те, що рішенням Слов`янського міськрайонного суду Донецької області по справі №243/7163/20 від 20 січня 2021 року внаслідок психічного захворювання, визнано недієздатною ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , встановлено опіку та призначено опікуном над нею КУ «Слов`янський психоневрологічний інтернат», де вона перебувала на повному державному утриманні. Узв`язку із військовими діями на території Донецької області 08.04.2022 ОСОБА_1 була евакуйована до КУ «Радомишльський психоневрологічний інтернат» де остання на даний час проживає та перебуває на повному державному утриманні.

Представник заявника Ради з питань опіки та піклування Радомишльської міської ради в Житомирській області в судове засідання не з`явився. До суду надав заяву, в якій просив проводити розгляд справи у його відсутність. Заявлені вимоги підтримала повністю.

Представник заінтересованої особи КУ «Радомишльський психоневрологічний інтернат» Житомирської обласної ради в судове засідання не з`явився. До суду надав заяву, в якій просив проводити розгляд справи у його відсутність, заперечень проти заявлених вимог не надав.

Представник заінтересованої особи КУ «Слов`янський психоневрологічний інтернат» в судове засідання не з`явився. До суду надав заяву, в якій просив проводити розгляд справи у його відсутність, заперечень проти заявлених вимог не надав.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступних висновків.

Судом встановлено, що рішенням Слов`янського міськрайонного суду Донецької області по справі №243/7163/20 від 20 січня 2021 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 визнано недієздатною та призначено КУ «Слов`янський психоневрологічний інтернат» її опікуном. Строк дії вказаного рішення визначено до 20 січня 2023 року.

За змістом статті 300 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України) у рішенні суду про визнання особи недієздатною, слід визначити строк його дії, який не може перевищити двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку який не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Рішенням Європейського суду з прав людини від 30 травня 2013 року у справі «Наталія Михайленко проти України», яке 30 серпня 2013 року набуло статусу остаточного, Європейським судом з прав людини констатовано, що у цій справі відсутність у заявниці можливості безпосередньо вимагати поновлення своєї цивільної дієздатності призвела до того, що це питання не розглядалося судами взагалі. Європейський суд з прав людини в своєму рішенні зазначив, що «відсутність судового розгляду цього питання, яке серйозно вплинуло на численні аспекти життя заявниці, не можна виправдати легітимними цілями, що лежать в основі обмеження доступу до суду осіб, визнаних недієздатними» (п. 40). За таких обставин Європейський суд з прав людини дійшов висновку, що ситуація, в якій опинилася заявниця, призвела до відмови у правосудді щодо можливості забезпечення перегляду її цивільної дієздатності, тобто було порушення пункту 1статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

15.12.2017 року набрала чинності нова редакція Цивільного процесуального кодексу.

Відповідно до приписів законодавства у справах про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності ЦПК передбачається періодичний судовий контроль за наявністю/продовженням існування підстав для обмеження чи позбавлення особи дієздатності (принцип, визначений у рішеннях ЄСПЛ «Наталія Михайленко проти України» (2013), «Станєв проти Болгарії» (2012), «Штукатуров проти Росії» (2008), адже ч. 6 ст. 300 встановлюється максимальний строк дії судового рішення про визнання фізичної особи недієздатною у 2 роки).

Згідно із висновком судово-психіатричного експерта КНП "Обласний медичний спеціалізований центр" Житомирської обласної ради за №534-2023 від 07.11.2023 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , страждає на стійкий психічний розлад, а саме: шизофренію, параноїдну форму, безперервний тип перебігу, пізньої стадії, дефектного (шифр F 20.00 МКХ-10) внаслідок якого вона не здатна до самообслуговування, потребує постійного стороннього догляду та нагляду.

Ступінь наявної у ОСОБА_1 стійкого хронічного психічного розладу, а саме: шизофренію, параноїдну форму, безперервний тип перебігу, пізньої стадії, дефектного (шифр F 20.00 МКХ-10) внаслідок якого вона не здатна усвідомлювати значення своїх дій, віддавати звіт своїм діям та керувати ними.

Згідно пенсійного посвідчення № НОМЕР_1 ОСОБА_1 являється особою з інвалідністю другої групи за віком загальне захворювання.

Згідно витягу з наказу КУ «Радомишльський психоневрологічний інтернат» Житомирської обласної ради № 14 від 13.04.2022 року новоприбулу ОСОБА_1 зараховано на всі види державного забезпечення.

Відповідно до Путівки № 323 на влаштування до інтернатної установи КУ «Радомишльський психоневрологічний інтернат» Житомирської обласної ради Сивак К.П. направлено на обслуговування та отримання соціальних послуг.

Як вбачається з витягу з протоколу засідання ради з питань опіки та піклування Радомишльської міської ради №7 від 08.12.2022 року остання вважає доцільним звільнити КУ «Слов`янський психоневрологічний інтернат» від виконання обов`язків опікуна над ОСОБА_1 та залишити її під опікою КУ «Радомишльський психоневрологічний інтернат» Житомирської обласної ради та звернутися до суду з заявою про звільнення КУ «Слов`янський психоневрологічний інтернат» від виконання обов`язків опікуна над ОСОБА_1 та залишити останню під опікою КУ «Радомишльський психоневрологічний інтернат» Житомирської обласної ради та клопотати про продовження строку дії рішення Слов`янського міськрайонного суду Донецької області по справі № 243/7163/20 від 20 січня 2021 року про визнання недієздатною ОСОБА_1 .

Частиною 1 ст. 30 ЦК України передбачено, що цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними.

Відповідно до частин 1, 2 ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

Відповідно до ч.1 ст.41 ЦК України над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Згідно з ст. 55 ЦК України опіка та піклування встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових та майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

У відповідності до положень ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно з ч. 4 ст. 63 ЦК України опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Відповідно до ч. 1 ст. 300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Застережень, передбачених ст. 64 ЦК України для призначення КУ «Радомишльський психоневрологічний інтернат» Житомирської обласної ради опікуном недієздатної фізичної особи не встановлено.

Таким чином, зібрані у справі докази свідчать про наявність підстав для продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_1 недієздатною, та звільнення від обов`язків опікуна КУ «Слов`янський психоневрологічний інтернат» залишивши останню під опікою КУ «Радомишльський психоневрологічний інтернат» Житомирської обласної ради.

Відтак, вимога заявника про призначення їх опікуном також підлягає задоволенню.

Згідно приписів ст. 300 ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Судові витрати по справі суд відносить на рахунок держави.

На підставі вищевикладеного, керуючись статтями 39, 259, 265, 299, 300 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В :

Заяву Ради з питань опіки і піклування Радомишльської міської ради в Житомирській області (адреса місця перебування: вул. Соборний майдан, 12, м. Радомишль, Житомирська область, 12201, ЄДРПОУ 04053358) пропродовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною та звільнення КУ «Слов`янський психоневрологічний інтернат» від обов`язків опікуна недієздатної ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та залишення останньої під опікою в КУ «Радомишльський психоневрологічний інтернат» Житомирської обласної ради - задоволити.

Продовжити строк дії рішення Слов`янського міськрайонного суду Донецької області від 20 січня 2021 року про визнання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки села Топори, Рутійського району Житомирської області, недієздатною строком на два роки до 20 січня 2025 року.

Звільнити КУ «Слов`янський психоневрологічний інтернат» (адреса місця перебування: вул. Курчатова,72, м. Слов`янськ, Донецька область, 84122, ЄДРПОУ 03190231)від обов`язків опікуна недієздатної ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Встановити опіку над недієздатною ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 призначивши її опікуном КУ «Радомишльський психоневрологічний інтернат» Житомирської обласної ради (адреса місця перебування: вул. Гоголя, 1, м. Радомишль, Житомирський район, Житомирська область, 12201, ЄДРПОУ 03188429).

Рішення суду може бути оскаржено сторонами до Житомирського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя О. В. Мельник

Присяжні: П.А.Данилюк

Л.І.Туровець

Дата ухвалення рішення12.12.2023
Оприлюднено14.12.2023
Номер документу115571370
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та звільнення КУ «Слов`янський психоневрологічний інтернат» від обов`язків опікуна недієздатної ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та залишення останньої під опікою в КУ «Радомишльський психоневрологічний інтернат» Житомирської обласної ради

Судовий реєстр по справі —289/83/23

Рішення від 12.12.2023

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Мельник О. В.

Ухвала від 28.11.2023

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Мельник О. В.

Ухвала від 24.01.2023

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Мельник О. В.

Ухвала від 12.01.2023

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Мельник О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні