Рішення
від 12.12.2023 по справі 289/85/23
РАДОМИШЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 289/85/23

Номер провадження 2-о/289/43/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.12.2023 м. Радомишль

Радомишльський районний суд Житомирської області в складі: головуючого судді Мельника О.В., присяжних Данилюка П.А., Туровець Л.І., за участю секретаря судового засідання Галькевич Ю.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Радомишль цивільну справу за заявою Ради з питань опіки і піклування Радомишльської міської ради в Житомирській області, заінтересована особа: КУ «Радомишльський психоневрологічний інтернат» Житомирської обласної ради, про визнання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник просить суд визнати ОСОБА_1 недієздатною, оскільки вона страждає хронічним, стійким психічним розладом внаслідок чого не може усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними, потребує постійного стороннього догляду та залишити її під опікою і піклуванням в КУ «Радомишльський психоневрологічний інтернат» Житомирської обласної ради куди вона була евакуйована у зв`язку з військовими діями на території Донецької області де вона знаходилась на повному державному утриманні в КУ «Слов`янський психоневрологічний інтернат».

Представник заявника Ради з питань опіки та піклування Радомишльської міської ради в Житомирській області в судове засідання не з`явився. До суду надав заяву, в якій просив проводити розгляд справи у його відсутність. Заявлені вимоги підтримала повністю.

Представник заінтересованої особи КУ «Радомишльський психоневрологічний інтернат» Житомирської обласної ради в судове засідання не з`явився. До суду надав заяву, в якій просив проводити розгляд справи у його відсутність, заперечень проти заявлених вимог не надав.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступних висновків.

Судом встановлено, що згідно із висновком судово-психіатричного експерта КНП "Обласний медичний спеціалізований центр" Житомирської обласної ради за №533-2023 від 07.11.2023 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає на стійкий психічний розлад, а саме: органічний маячний (шизофреноподібний) розлад внаслідок церебрального атеросклерозу (шифр F 06.2 МКХ-10) внаслідок якого вона не здатна усвідомлювати значення своїх дій, віддати звіт своїм діям та керувати ними.

Ступінь наявного у ОСОБА_1 стійкого психічного розладу, а саме: органічний маячний (шизофреноподібний) розлад внаслідок церебрального атеросклерозу (шифр F 06.2 МКХ-10), що позбавляє її здатності до самообслуговування, потребує постійного стороннього догляду та нагляду.

Зазначене стверджується протоколом засідання ЛКК №372, заключенням ВКК № 44, медичною картою.

Згідно рішення Слов`янського міськрайонного суду Донецької області від 20.11.2020 року по справі № 243/5593/20, клопотання Слов`янського психоневрологічного інтернату про продовження строку дії рішення суду задоволено повністю. Продовжено строк дії рішення Слов`янського міськрайонного суду Донецької області від 03.08.2018 року про визнання недієздатною ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 - строком на два роки з дня набрання цим рішенням законної сили.

Як вбачається з витягу з протоколу засідання ради з питань опіки та піклування Радомишльської міської ради №7 від 08.12.2022 року, остання вважає доцільним звернутися до суду із заявою про визнання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною та залишити її під опікою КУ «Радомишльський психоневрологічний інтернат» Житомирської обласної ради.

Згідно витягу з наказу КУ «Радомишльський психоневрологічний інтернат» Житомирської обласної ради № 14 від 13.04.2022 року новоприбулу ОСОБА_1 зараховано на всі види державного забезпечення.

Відповідно до Путівки Департаменту соціального захисту населення Житомирської адміністрації від 08.04.2022 №362 на влаштування до інтернатної установи КУ «Радомишльський психоневрологічний інтернат» Житомирської обласної ради Шаімову Р.Д. направлено на обслуговування та отримання соціальних послуг.

Частиною 1 ст. 30 ЦК України передбачено, що цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними.

Відповідно до частин 1, 2 ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

З огляду на наведене, заява Ради з питань опіки і піклування Радомишльської міської ради в Житомирській області, щодо визнання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною підлягає до задоволення.

Відповідно до ч.1 ст.41 ЦК України над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Згідно з ст. 55 ЦК України опіка та піклування встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових та майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

У відповідності до положень ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно з ч. 4 ст. 63 ЦК України опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Відповідно до ч. 1 ст. 300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Застережень, передбачених ст. 64 ЦК України для призначення КУ «Радомишльський психоневрологічний інтернат» Житомирської обласної ради опікуном недієздатної фізичної особи не встановлено.

Відтак, вимога заявника про призначення її опікуном також підлягає задоволенню.

Згідно приписів ст. 300 ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Судові витрати по справі суд відносить на рахунок держави.

Керуючись статтями 259, 265, 299, 300 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву Ради з питань опіки і піклування Радомишльської міської ради в Житомирській області, заінтересована особа: КУ «Радомишльський психоневрологічний інтернат» Житомирської обласної ради, про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна - задовольнити.

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт НОМЕР_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , уроджену м. Єнакієве, Донецької області - недієздатною.

Встановити опіку над недієздатною ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , призначивши її опікуном - КУ «Радомишльський психоневрологічний інтернат» Житомирської обласної ради (адреса місця проживання: АДРЕСА_2 , ЄДРПОУ НОМЕР_3 ).

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначити в два роки з дня набрання рішенням законної сили.

Рішення суду може бути оскаржено сторонами до Житомирського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя О. В. Мельник

Присяжні П.А.Данилюк

Л.І. Туровець

Дата ухвалення рішення12.12.2023
Оприлюднено14.12.2023
Номер документу115571371
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —289/85/23

Рішення від 12.12.2023

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Мельник О. В.

Ухвала від 28.11.2023

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Мельник О. В.

Ухвала від 24.01.2023

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Мельник О. В.

Ухвала від 12.01.2023

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Мельник О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні