Ухвала
від 11.12.2023 по справі 554/1830/23
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 11.12.2023Справа № 554/1830/23 Провадження № 1-кс/554/15131/2023

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11грудня 2023 року слідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави- ОСОБА_1 ,

за участю секретаря- ОСОБА_2

розглянувши в м. Полтава клопотання слідчого відділу СУ ГУ НП в Полтавській області майора поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів

матеріали кримінального провадження внесеного до ЄРДР 21.10.2022 за № 42022170000000105 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 204 України, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні слідчого управління Головного управління Національної поліції в Полтавській області знаходиться кримінальне провадження № 42022170000000105 від 21.10.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 204 України, за фактом того, що службові особи ПрАТ ВТФ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , організували діяльність з незаконного виготовлення, зберігання, збуту та транспортування з метою збуту підакцизних товарів, що становлять загрозу для життя і здоров`я людей.

Під час проведення досудового розслідування, у кримінальному провадженні оперативному підрозділу УСБУ в Полтавській області надано доручення в порядку ст. 40 КПК України.

За результатами виконання доручення оперативними працівниками УСБУ в Полтавській області встановлено, що мешканець м. Кременчука ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_10 організував та здійснює на території м. Кременчука незаконне виробництво бензину з його подальшим збутом за готівкові кошти з ухиленням від сплати ПДВ та акцизного податку.

Так, використовуючи підконтрольне ПП « ОСОБА_4 » (код НОМЕР_3 ), директор якого є ОСОБА_8 ), який здійснює імпорт з Республіки Польща «метанолу (метилового спирту)», який в подальшому нібито продається (з відображенням у податковому обліку) іншому підконтрольному йому підприємству ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_10 ), директор, якого є ОСОБА_9 .

В подальшому, на території виробничих потужностей «міні-НПЗ» ( АДРЕСА_1 , земельна ділянка 5310436100:01:001:0081, де фактично господарську діяльність здійснює ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » на праві суборенди) працівниками ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ОСОБА_10 , начальник виробництва, ОСОБА_11 та ОСОБА_12 загальним керівництвом ОСОБА_9 здійснюється незаконне виробництво бензину шляхом змішування вищевказаного «метанолу» та бензину А95 з іншими хімічними сполуками (стабільний бензин, розчинник спиртовмісний R-5, октанопідвищуюча присадка МТБЕ (метилтретбутиловий ефір) тощо), які закуповуються як за готівкові кошти (без відображення у податковому обліку) так і за безготівковий розрахунок, з відображенням у податковому обліку як «Суміш вуглеводнів. Бензино-лігроїнова фракція ТУ У 23.2-31514949-004:2009». Вироблений вказаним чином бензин є низькоякісним та не відповідає вимогам «Технічного регламенту щодо вимог до автомобільних бензинів, дизельного, суднових та котельних палив» (Постанова КМУ №927 від 01.08.2013).

Для надання протиправній діяльності з незаконного виробництва бензину вигляду законної у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » наявні ліцензії на виробництво та реалізацію палива альтернативного для бензинових двигунів. Проте, з 11 РГС (резервуар горизонтальний стальний), розміщених на території вказаного «міні-НПЗ», лише один являється акцизним (обладнаний лічильником для обліку виробництва та реалізації пального). В інших РГС по вищезазначеній технології незаконно виробляється бензин, який не обліковується на балансі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та в подальшому реалізовується за готівкові кошти, а також зберігаються компоненти для його виробництва.

Разом з цим, з метою маскування зазначеної протиправної діяльності, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ПП « ОСОБА_4 » документально нібито продають «метанол» та «бензино-лігроїнову фракцію» в адресу інших СПД (які мають окремі ознаки фіктивності).

Крім того, встановлено, що частина виробленого вказаним чином бензину належними ПП « ОСОБА_4 » вантажними автомобілями (за фіктивними ТТН) доставляється для подальшої реалізації на «партнерські» АЗС, власники яких розраховуються за нього готівкою, яка передається ОСОБА_8 через водіїв, що здійснюють доставку. Вказані поставки здійснюються без відображення у податковій звітності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ПП « ОСОБА_4 », що дозволяє ухилитися від сплати акцизного податку та ПДВ.

Зокрема, встановлено, що однією із зазначених АЗС являється заправка під ТМ « ІНФОРМАЦІЯ_11 », Полтавська обл., Ковалівська сільська рада, 349км+800м автомобільної дороги М03 «Київ-Харків-Довжанський», земельна ділянка 5324081900:00:020:0002, на яку за вказівкою ОСОБА_8 здійснюється доставка одного бензовоза на 25-28 тон кожного тижня. Господарську діяльність на вказаній АЗС здійснює ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 , юридична адреса: АДРЕСА_2 ). Розрахунок за поставлений бензин здійснюється представником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » ОСОБА_13 , який надає грошові кошти готівкою водіям, що здійснюють доставку, для подальшої передачі ОСОБА_8 .

Вище викладена схема вчинення злочину підтверджується матеріалами проведених негласних слідчих дій в рамках кримінального провадження.

У зв`язку із вказаним 04.10.2023 року, за адресою: АДРЕСА_3 , на території автозаправної станції (АЗС) « ІНФОРМАЦІЯ_11 » в порядку ч. 3 ст. 233КПК України безпосередньо з метою врятуванням майна здійснено проникнення до території АЗС « ІНФОРМАЦІЯ_11 », і в подальшому згідно із положеннями ст.ст. 234, 235 КПК України проведено невідкладний обшук з метою відшукання та фіксації слідів вчинення кримінального правопорушення та речових доказів, які зберегли на собі сліди вчинення злочину, а саме документацію з відображенням господарської діяльності АЗС « ІНФОРМАЦІЯ_11 » та інше.

На даний час слідству необхідно отримати тимчасовий доступ до документів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_12 (код НОМЕР_12 ), розташованої за адресою: АДРЕСА_4 .

Прохали надати тимчасовий доступ та вилучення оригіналів документів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_12 (код НОМЕР_12 ), розташованої за адресою: АДРЕСА_4 та вилучити (здійснити виїмку) інформації з баз даних, оригіналів, належним чином завірених копій, електронних (в електронному, сканованому вигляді) наступних документів, а саме: інформацію з баз даних відносно здійснення імпортних операцій та ввезення товарів у режимі імпорт за період з 01.01.2023 по 30.11.2023 суб`єктом господарюванняПП « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код НОМЕР_3 ), відповідно до наступних ідентифікаційних ознак пошуку ідентифікатор пошуку: продукція виробництва, торгівельна марка, назва товару «метанол, метаноловий спирт, розчинник спиртовий», з зазначенням наступних відомостей: назва імпортера, експортера (отримувача, набувача), код підприємства, адреси, номер декларації та дата проведення операції, код товару, опис та номенклатура товару, вартість товару, ціна товару за одиницю, назва митниці ДФС та код митниці, пункт перетину кордону, декларант, відомості про декларанта (П.І.Б., назва та код брокера, телефон), інші відомості з бази даних;митні декларації з оформлення вантажів у режимі імпорт за період з 01.01.2023 по 30.11.2023 суб`єктом господарювання ПП « ОСОБА_4 » (код НОМЕР_3 ), відповідно до наступних ідентифікаційних ознак пошуку ідентифікатор пошуку: продукція виробництва, торгівельна марка, назва товару «метанол , метаноловий спирт, розчинник спиртовий», з додатками до них, на підставі яких здійснювалося оформлення вантажів у режимі імпорт, у тому числі зовнішньоекономічні контракти, договори, специфікації, інвойси, міжнародні товарно-транспорті накладні, сертифікати відповідності, пакувальні листи, паспорти якості, реєстраційні посвідчення, інші документи, які були надані при митному оформленні вантажів, які мають значення у кримінальному провадженні.

Слідчий надав заяву про розгляд справи без його участі. Клопотання підтримує у повному обсязі.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов наступних висновків.

Відповідно до вимог ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

За змістом п. 3 ч. 5ст. 163 КПК Українипередбачено, що слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

За змістом ч. 6ст. 163 КПК Українислідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до ч.7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе про наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

На даний час слідству необхідно отримати тимчасовий доступ та вилучення оригіналів документів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_12 (код НОМЕР_12 ), розташованої за адресою: АДРЕСА_4 та вилучити (здійснити виїмку) інформації з баз даних, оригіналів, належним чином завірених копій, електронних (в електронному, сканованому вигляді) наступних документів, а саме: інформацію з баз даних відносно здійснення імпортних операцій та ввезення товарів у режимі імпорт за період з 01.01.2023 по 30.11.2023 суб`єктом господарюванняПП « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код НОМЕР_3 ), відповідно до наступних ідентифікаційних ознак пошуку ідентифікатор пошуку: продукція виробництва, торгівельна марка, назва товару «метанол, метаноловий спирт, розчинник спиртовий», з зазначенням наступних відомостей: назва імпортера, експортера (отримувача, набувача), код підприємства, адреси, номер декларації та дата проведення операції, код товару, опис та номенклатура товару, вартість товару, ціна товару за одиницю, назва митниці ДФС та код митниці, пункт перетину кордону, декларант, відомості про декларанта (П.І.Б., назва та код брокера, телефон), інші відомості з бази даних;митні декларації з оформлення вантажів у режимі імпорт за період з 01.01.2023 по 30.11.2023 суб`єктом господарювання ПП « ОСОБА_4 » (код НОМЕР_3 ), відповідно до наступних ідентифікаційних ознак пошуку ідентифікатор пошуку: продукція виробництва, торгівельна марка, назва товару «метанол , метаноловий спирт, розчинник спиртовий», з додатками до них, на підставі яких здійснювалося оформлення вантажів у режимі імпорт, у тому числі зовнішньоекономічні контракти, договори, специфікації, інвойси, міжнародні товарно-транспорті накладні, сертифікати відповідності, пакувальні листи, паспорти якості, реєстраційні посвідчення, інші документи, які були надані при митному оформленні вантажів, які мають значення у кримінальному провадженні, з метою перевірки фактів з незаконного виготовлення, зберігання, збуту та транспортування з метою збуту підакцизних товарів, що становлять загрозу для життя і здоров`я людей, перевірки останніх на причетність до даного кримінального правопорушення, а також з метою проведення ряду товарознавчих та економічних експертиз.

Вказані документи перебувають у володільця - ІНФОРМАЦІЯ_12 (код НОМЕР_12 ), розташованої за адресою: АДРЕСА_4 .

За допомогою вищевказаних документів можливо зафіксувати відомості, що мають значення для досудового розслідування кримінального провадження та в подальшому провести ряд ревізій, судових експертиз, висновки яких можливо буде використати в якості доказів під час судового розгляду.

Отримання вищевказані документи у інший спосіб, окрім як на підставі ухвали суду, не представляється можливим.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. 159-163 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Надати дозвіл слідчому СУ ГУНП в Полтавській області капітану поліції ОСОБА_14 ,старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_15 , старшому слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_16 , старшому слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 , слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_17 , слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_18 , слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_19 , слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_20 , на тимчасовий доступ та вилучення оригіналів документів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_12 (код НОМЕР_12 ), розташованої за адресою: АДРЕСА_4 та вилучити (здійснити виїмку) інформації з баз даних, оригіналів, належним чином завірених копій, електронних (в електронному, сканованому вигляді) наступних документів, а саме:

- інформацію з баз даних відносно здійснення імпортних операцій та ввезення товарів у режимі імпорт за період з 01.01.2023 по 30.11.2023 суб`єктом господарюванняПП « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код НОМЕР_3 ), відповідно до наступних ідентифікаційних ознак пошуку ідентифікатор пошуку: продукція виробництва, торгівельна марка, назва товару «метанол, метаноловий спирт, розчинник спиртовий», з зазначенням наступних відомостей: назва імпортера, експортера (отримувача, набувача), код підприємства, адреси, номер декларації та дата проведення операції, код товару, опис та номенклатура товару, вартість товару, ціна товару за одиницю, назва митниці ДФС та код митниці, пункт перетину кордону, декларант, відомості про декларанта (П.І.Б., назва та код брокера, телефон), інші відомості з бази даних;

- митні декларації з оформлення вантажів у режимі імпорт за період з 01.01.2023 по 30.11.2023 суб`єктом господарювання ПП « ОСОБА_4 » (код НОМЕР_3 ), відповідно до наступних ідентифікаційних ознак пошуку ідентифікатор пошуку: продукція виробництва, торгівельна марка, назва товару «метанол , метаноловий спирт, розчинник спиртовий», з додатками до них, на підставі яких здійснювалося оформлення вантажів у режимі імпорт, у тому числі зовнішньоекономічні контракти, договори, специфікації, інвойси, міжнародні товарно-транспорті накладні, сертифікати відповідності, пакувальні листи, паспорти якості, реєстраційні посвідчення, інші документи, які були надані при митному оформленні вантажів, які мають значення у кримінальному провадженні.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Строк дії ухвали один місяць.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей та документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукування зазначених речей та документів.

Слідчий суддя Октябрського

районного суду м. Полтави ОСОБА_1

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення11.12.2023
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу115573010
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —554/1830/23

Ухвала від 01.04.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 07.02.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

Ухвала від 07.02.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

Ухвала від 07.02.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

Ухвала від 07.02.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

Ухвала від 07.02.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

Ухвала від 25.01.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

Ухвала від 25.01.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

Ухвала від 11.12.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

Ухвала від 11.12.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні