Ухвала
від 11.12.2023 по справі 642/6373/23
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

11.12.2023

Справа №642/4244/23

Провадження №1-кс/642/2191/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 грудня 2023 року м. Харків

Слідчий суддя Ленінського районного суду м. Харкова ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого Другого слідчого відділу (з дислокацією в м. Харкові) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві ОСОБА_3 , погоджене прокурором про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР за №62023170020002496 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий Другого слідчого відділу (з дислокацією у м.Харкові) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, в якому просить надати тимчасовий доступ до речей і документів.

Як вбачається з наданих матеріалів, другим слідчим відділом (з дислокацією у м. Харкові) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №62023170020002496 від 28.10.2023, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що 28.10.2023 приблизно

о 10.18, в районі будинку АДРЕСА_1 , водій автомобіля «НYUNDАІ ТUСSОN», д.н.з. НОМЕР_1 (належить ІНФОРМАЦІЯ_1 ) - поліцейський взводу реагування роти ІНФОРМАЦІЯ_1 сержант поліції ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , рухаючись з ввімкненим проблисковим маячком синього кольору по пр. Гагаріна в напрямку з вул. Вишнева в бік

вул. Молочної, прямуючи на опрацювання виклику «102», виїхавши на перехрестя, на червоний сигнал світлофора, здійснив зіткнення з автомобілем «NISSAN LEAF», д.н.з. НОМЕР_2 під керуванням ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який рухався на зелений сигнал світлофора з вул. Чугуївська в бік пров. Золотий. Внаслідок зіткнення, автомобіль «NISSAN LEAF» змінив траєкторію руху та здійснив зіткнення з автомобілем «ВАЗ 21013», д.н.з. НОМЕР_3 під керуванням ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та з автомобілем «INFINITI QX70» д.н.з. НОМЕР_4 під керуванням ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , які виїхали на перехрестя з боку пров. Золотий. Внаслідок зіткнення, водії ОСОБА_4 та ОСОБА_5 отримали тілесні ушкодження, після чого були госпіталізовані до лікарні.

Відповідно до «Виписки із медичної картки стаціонарного хворого

1-е н/х відд. № 18905» ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , перебував на стаціонарному лікуванні у КНП « ІНФОРМАЦІЯ_6 » ХМР за адресою: АДРЕСА_2 , у період з 28.10.2023 по 14.11.2023 з діагнозом: важка ЗЧМТ. Забій головного мозку. Контузія мозолистого тіла. Субдуральні крововиливи на рівні конвекситальних відділів скроневої, потиличної часток зліва, правої гемісфери мозочка. Забій м`яких тканин голови. Дрібні множинні забійні рани та садна обличчя. Гострий травматичний психоорганічний синдром. Патореакція.

Відповідно до «Виписки із медичної картки стаціонарного хворого

1-е н/х відд. № 18904» ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , перебував на стаціонарному лікуванні у КНП « ІНФОРМАЦІЯ_6 » ХМР за адресою: АДРЕСА_2 ,

у період з 28.10.2023 по 31.10.2023 з діагнозом: закрита ЧМТ. Струс головного мозку. Забої м`яких тканин голови.

В ході досудового розслідування виникла необхідність в проведенні судово-медичних експертних досліджень, з метою встановлення наявності тілесних ушкоджень у ОСОБА_5 та ОСОБА_4 , а також ступеня тяжкості тілесних ушкоджень, що неможливо здійснити без вилучення медичної документації за фактом звернення вказаних осіб до лікарняного закладу.

Статтею 92 КПК України встановлено, щообов`язок доказування обставин, передбаченихстаттею 91цього Кодексу, за винятком випадків, передбаченихчастиною другоюцієї статті, покладається на слідчого, прокурора та, в установлених цим Кодексом випадках, - на потерпілого.

Збирання доказівздійснюється сторонамикримінального провадження,потерпілим,представником юридичноїособи,щодо якоїздійснюється провадження,у порядку,передбаченому цимКодексом. Сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом (ч. ч. 1, 2 ст. 93 КПК України).

Документом є спеціально створений з метою збереження інформації матеріальний об`єкт, який містить зафіксовані за допомогою письмових знаків, звуку, зображення тощо відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження. Сторона кримінальногопровадження,потерпілий,представник юридичноїособи,щодо якоїздійснюється провадження,зобов`язані надатисуду оригіналдокумента.Оригіналом документає самдокумент,а оригіналомелектронного документа-його відображення,якому надаєтьсятаке жзначення,як документу(ч.ч.1,3ст.99КПК України).

Заходи забезпеченнякримінального провадженнязастосовуються зметою досягненнядієвості цьогопровадження. Заходамизабезпечення кримінальногопровадження зокремає тимчасовийдоступ доречей ідокументів (ч.ч.1,2ст.131КПК України). Заходизабезпечення кримінальногопровадження застосовуютьсяна підставіухвали слідчогосудді абосуду,за виняткомвипадків,передбачених цимКодексом (ч. 1 ст. 132 КПК України).

Згідно зі ст. ст. 162, 163 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю: відомості, які можуть становити лікарську таємницю, персональні данні особи, що знаходяться у її особистому володінні, або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних, тобто персональні дані особи, полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Пунктом 4.4. Правил судово-медичного визначення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень встановлено, що при проведенні судово-медичної експертизи експерт повинен використовувати оригінали медичних документів.

Таким чином, у кримінальному провадженні № 62023170020002496 від 28.10.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України, необхідно здійснити вилучення оригіналу або належним чином завірених копій, в тому числі, рентген знімків, носіїв інформації за результатами проведених обстежень із застосуванням технічного обладнання (пристроїв), тощо: медичної картки стаціонарного хворого № 18905 ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ; медичної картки стаціонарного хворого № 18904 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , які знаходяться у володінні комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_6 » Харківської міської ради, розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , ЄДРПОУ НОМЕР_5 .

Вказана медична документація сама по собі та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Отримати речі та документи, які знаходяться у володінні комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_6 » Харківської міської ради, розташованого за адресою:

АДРЕСА_2 , ЄДРПОУ НОМЕР_5 і відносяться до охоронюваної законом таємниці (персональні дані особи, лікарська таємниця), можливо виключно шляхом отримання тимчасового доступу до речей і документів.

Слідчий у судове засідання не з`явився, звернувся до суду з заявою про розгляд клопотання за його відсутності. Клопотання підтримує у повному обсязі. Також слідчий надав довідку, згідно якої представник комунального некомерційногопідприємства « ІНФОРМАЦІЯ_6 » Харківськоїміської ради,розташованого заадресою: АДРЕСА_2 , повідомлений про слухання справи.

Представник особи, у володіння якої перебувають вказані документи у судове засідання не з`явився.

На підставі ч.4 ст.107 КПК України, враховуючи неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Суд, дослідивши надані матеріали, приходить до висновку, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Як зазначено у ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходиться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії, та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно зі ст. ст. 162, 163 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю: відомості, які можуть становити лікарську таємницю, персональні данні особи, що знаходяться у її особистому володінні, або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних, тобто персональні дані особи, полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Як зазначено у ч.1 ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходиться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії, та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до вимог Закону України "Про судову експертизу" та «Правил проведення комісійних судово-медичних експертиз в бюро судово-медичної експертизи», затвердженихНаказом №6 від 17.01.1995 року МОЗ України, однією з вимог для проведення судово-медичної експертизи передбачено обов`язкове надання експертній установі оригінали медичних карток амбулаторного хворого та стаціонарного хворого.

Судом при розгляді вказаного кримінального провадження було встановлено, що в комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_6 » Харківської міської ради, розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , знаходиться медична документація, доступ до якої є необхідним для проведення судової експертизи.

Медична документація містить відомості, які становлять лікарську таємницю і відносяться до охоронюваної законом таємниці.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що існує обґрунтована підстава щодо вчинення кримінального правопорушення, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого та завдання, для виконання якого слідчий звертається із клопотанням, може бути виконане.

Таким чином, вищезазначені обставини дають слідчому судді підстави для висновку про наявність передбачених ст.132, ч.5 ст.163 та ч.6 ст.163 КПК України підстав для задоволення клопотання, та надає дозвіл на доступ до документів.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст.132, 159, 160, 162, 163 КПК України,-

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого Другого слідчого відділу (з дислокацією в м. Харкові) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві ОСОБА_3 , погоджене прокурором про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР за №62023170020002496 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України задовольнити.

Надати слідчомуДругого слідчоговідділу (здислокацією ум.Харкові)Територіального управлінняДержавного бюророзслідувань,розташованого умісті Полтаві, ОСОБА_3 укримінальному провадженні№ 62023170020002496від 28.10.2023,тимчасовий доступдо речейта документів,які перебуваютьу володінні комунального некомерційногопідприємства « ІНФОРМАЦІЯ_6 » Харківськоїміської ради,розташованого заадресою: АДРЕСА_2 ,ЄДРПОУ НОМЕР_5 ,з правомвиготовлення копій(фотокопій)або вилученняу разінеобхідності речейі документів(воригіналі), такого виду та змісту:

- належним чином завірених копій медичної картки стаціонарного хворого № 18905 ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , з усіма наявними додатками (рентген знімками, томографіями, кардіограмами, актами огляду тощо), іншої медичної документації за фактом звернення ОСОБА_5 , або оригіналів вказаних документів, в разі неможливості здійснити їх копіювання;

- належним чином завірених копій медичної картки стаціонарного хворого № 18904 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з усіма наявними додатками (рентген знімками, томографіями, кардіограмами, актами огляду тощо), іншої медичної документації за фактом звернення ОСОБА_4 , або оригіналів вказаних документів, в разі неможливості здійснити їх копіювання.

Строк дії ухвали становить два місяці з дня її постановлення.

Відповідно до ч.1 ст.166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.12.2023
Оприлюднено14.12.2023
Номер документу115573912
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР за №62023170020002496 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України

Судовий реєстр по справі —642/6373/23

Ухвала від 11.12.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 06.11.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Петрова Н. М.

Ухвала від 06.11.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Петрова Н. М.

Ухвала від 31.10.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Петрова Н. М.

Ухвала від 31.10.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Петрова Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні