Рішення
від 05.12.2023 по справі 675/1822/23
ІЗЯСЛАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 675/1822/23

Провадження № 2-о/675/80/2023

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"05" грудня 2023 р. Ізяславський районний суд Хмельницької області в складі: головуючого судді Столковського В. І., з участю: секретаря судового засідання Половенко Н. О., заявниці ОСОБА_1 , представника заінтересованої особи ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження у залі суду в м. Ізяслав цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Ізяславська міська рада Шепетівського району Хмельницької області, про встановлення факту родинних відносин,

В С Т А Н О В И В :

У жовтні 2023 року ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин.

В обґрунтування заяви зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її двоюрідний дядько ОСОБА_3 , після смерті якого залишилось спадкове майно квартира і земельна ділянка, що знаходяться у с. Клубівка Шепетівського району Хмельницької області. Заявниця є спадкоємцем за законом після смерті двоюрідного дядька, однак не може оформити свої спадкові права у нотаріальній конторі на належне спадкодавцю майно через відсутність документів, що підтверджують родинний зв`язок між нею та ОСОБА_3 .

Іншим чином довести зазначений факт родинних відносин вона не має змоги, а тому просить суд встановити факт, що ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , дійсно являлася рідною сестрою ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , та рідною тіткою ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою судді від 06 листопада 2023 року відкрито провадження у даній справі та постановлено розглядати її у порядку окремого провадження.

Під час судового розгляду заявниця ОСОБА_1 заяву підтримала та просила її задовольнити.

Представник заінтересованої особи Ковальська Ю. О. проти задоволення заяви не заперечувала.

Суд, заслухавши пояснення заявниці та представника заінтересованої особи, перевіривши письмові матеріали справи, допитавши свідків, приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню із наступних підстав.

Як вбачається із свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого Ізяславським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Шепетівському районі Хмельницької області Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 .

У відповідності до довідки старости Клубівського старостинського округу від 19 липня 2022 року № 654 на день смерті ОСОБА_3 разом із ним за зареєстрованим місцем його проживання у АДРЕСА_1 зареєстровані особи відсутні.

Ізяславською державною нотаріальною конторою заведено спадкову після смерті ОСОБА_3 за № 221/2022 на підставі заяви ОСОБА_1 (заявниці по справі). Інші спадкоємці ОСОБА_6 , ОСОБА_7 і ОСОБА_8 звернулися до нотаріальної контори із заявами про відмову від прийняття спадщини на користь заявниці ОСОБА_1 .

Згідно з свідоцтвом про народження заявниці серії НОМЕР_2 встановлено, що батьками заявниці значаться ОСОБА_9 та ОСОБА_8 .

Відповідно до свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_3 , виданого Відділом державної реєстрації актів цивільного стану Ленінського районного управління юстиції у м. Донецьку 24 вересня 2011 року, при реєстрації шлюбу заявниця змінила прізвище на « ОСОБА_10 ».

Згідно з свідоцтвом про народження матері заявниці ОСОБА_8 серії НОМЕР_4 від 14 січня 1953 року встановлено, що її батьками значаться ОСОБА_11 та ОСОБА_4 .

За змістом свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_5 , виданого Клубівською сільською радою Ізяславського району 25 червня 1978 року, при реєстрації шлюбу мати заявниці змінила прізвище з « ОСОБА_12 » на « ОСОБА_13 ».

У відповідності до свідоцтва про народження ОСОБА_5 серії НОМЕР_6 його батьками значаться ОСОБА_14 та ОСОБА_15 .

Згідно з наданими начальником Ізяславського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Шепетівському районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) копії актових записів про смерть № 31 від 29 червня 1994 року та № 39 від 25 липня 1992 року встановлено, що ОСОБА_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , а ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Разом з тим, як вбачається із повідомлення Ізяславського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Шепетівському районі Хмельницької області Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) від 31 серпня 2022 року № 778/23.7-38, актовий запис про народження бабусі заявниці ОСОБА_5 в архіві відділу відсутній.

Також згідно з повідомленням Центрального відділу державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) від 09 вересня 2021 року № 1471/05.1-36 встановлено, що в архівах Ізяславського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Шепетівському районі Хмельницької області Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) та Центрального відділу державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) актовий запис про народження ОСОБА_5 відсутній.

Допитані в судовому засіданні свідки ОСОБА_16 та ОСОБА_17 підтвердили суду, що ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , дійсно являлася рідною сестрою ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , та рідною тіткою ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до ст. 315 ч. 1 п. 1 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Так, згідно п. 7Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення»суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину.

Факт, про встановлення якого просить заявниця, має для неї юридичне значення, оскільки надає право на спадкування, що передбачено Цивільним кодексом України.

Таким чином, оцінюючи всі досліджені в судовому засіданні докази в їх сукупності, суд знаходить достатньо підстав для встановлення факту родинних відносин.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 259, 263-265, 315, 319, 354, 355 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , дійсно являлася рідною сестрою ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , та рідною тіткою ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бу ти оскаржене до Хмельницького апеляційного суду протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

Заявниця ОСОБА_1 : місце проживання - АДРЕСА_2 , рнокпп - НОМЕР_7 .

Заінтересована особа Ізяславська міська рада Шепетівського району Хмельницької області: місце знаходження м. Ізяслав, вул. Незалежності, 43 Шепетівського району Хмельницької області, код ЄДРПОУ - 04060720.

Повне рішення суду складене 12 грудня 2023 року.

Суддя: В. І. Столковський

СудІзяславський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення05.12.2023
Оприлюднено14.12.2023
Номер документу115580427
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —675/1822/23

Рішення від 05.12.2023

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Столковський В. І.

Рішення від 05.12.2023

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Столковський В. І.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Столковський В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні