Постанова
від 05.12.2023 по справі 916/3040/22
ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 грудня 2023 рокум. ОдесаСправа № 916/3040/22Південно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Л.В. Поліщук,

суддів: К.В. Богатиря, С.В. Таран,

секретар судового засідання І.С. Мисько,

за участю представників сторін:

від позивача: І.В. Сільницький

від відповідача: А.Б. Малявкін

від третьої особи: не з`явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції апеляційну скаргу Комунального підприємства «Теплопостачання міста Одеси»

на рішення Господарського суду Одеської області від 19.06.2023 (суддя Ю.С. Бездоля, м.Одеса, повний текст складено 12.07.2023)

у справі №916/3040/22

за позовом Фізичної особи-підприємця Годлевської Оксани Анатоліївни

до відповідача: Комунального підприємства «Теплопостачання міста Одеси»

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ДНІПРО 76,78»

про зобов`язання вчинити певні дії,

В С Т А Н О В И В :

Короткий зміст та обґрунтування позовних вимог. Процесуальні дії суду першої інстанції

Фізична особа-підприємець Годлевська Оксана Анатоліївна (надалі також ФОП Годлевська О.А.) звернулась до Господарського суду Одеської області з позовом до Комунального підприємства «Теплопостачання міста Одеси», в якому просила:

-зобов`язати Комунальне підприємство «Теплопостачання міста Одеси» здійснювати нарахування оплати за спожиту теплову енергію за адресою: вул. Семена Палія, буд. 78, м.Одеса (нежитлове приміщення - Медична клініка площею 189,6 кв.м) та за адресою: вул.Семена Палія, буд. 78, м. Одеса (нежитлове приміщення - Медична клініка площею 112,6кв.м) на підставі показників вузлів розподільного обліку №21003814 та №15010632;

-зобов`язати Комунальне підприємство «Теплопостачання міста Одеси» здійснити за період з листопада 2021 року по серпень 2022 року перерахунок вартості спожитої теплової енергії з урахуванням показників вузлів розподільного обліку теплової енергії.

В обґрунтування позовних вимог позивач вказує на протиправність дій відповідача щодо ненарахування обсягів спожитих послуг на підставі показників вузлів комерційного обліку теплової енергії.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 05.12.2022 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі; визначено здійснювати розгляд справи у порядку загального позовного провадження; призначено підготовче засідання.

У підготовчому засіданні 28.02.2023 судом першої інстанції прийнято ухвалу в порядку статті 50 Господарського процесуального кодексу України, якою залучено Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ДНІПРО 76,78» до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача.

Короткий зміст рішення суду першої інстанції

Рішенням Господарського суду Одеської області від 19.06.2023 позовні вимоги Фізичної особи-підприємця Годлевської Оксани Анатоліївни задоволено.

Зобов`язано Комунальне підприємство «Теплопостачання міста Одеси» здійснювати нарахування оплати Фізичній особі-підприємцю Годлевській Оксані Анатоліївні за спожиту теплову енергію за адресою: вул. Семена Палія, буд. 78, м. Одеса (нежитлове приміщення - Медична клініка площею 189,6 кв.м) та за адресою: вул. Семена Палія, буд. 78, м. Одеса (нежитлове приміщення - Медична клініка площею 112,6 кв.м) на підставі показників вузлів розподільного обліку №21003814 та №15010632.

Зобов`язано Комунальне підприємство «Теплопостачання міста Одеси» при здійсненні розрахунків за спожиту Фізичною особою-підприємцем Годлевською Оксаною Анатоліївною теплову енергію за період з листопада 2021 року по серпень 2022 року враховувати показники вузлів розподільного обліку теплової енергії.

Стягнуто з Комунального підприємства «Теплопостачання міста Одеси» на користь Фізичної особи-підприємця Годлевської Оксани Анатоліївни 4962,00 грн судового збору.

Суд першої інстанції, проаналізувавши наявні матеріали справи, законодавство, що регулює спірні правовідносини, дійшов висновку, що повторне прийняття на абонентський облік вузлів розподільного обліку, які раніше були прийняті на абонентський облік, що підтверджується наявними в матеріалах справи документами, законодавством не передбачено, а тому здійснюючи нарахування позивачу вартості послуг без урахування показників вузлів обліку відповідач обмежує право позивача на раціональне споживання теплової енергії та оплату за фактично отримані послуги з постачання теплової енергії, у зв`язку з чим дії відповідача в цій частині є протиправними, з огляду на що суд вказав про доведеність, підставність та необхідність задоволення позовної вимоги позивача про зобов`язання Комунального підприємства «Теплопостачання міста Одеси» здійснювати нарахування оплати за спожиту теплову енергію за адресою: вул. Семена Палія, буд. 78, м.Одеса (нежитлове приміщення - Медична клініка площею 189,6 кв.м) та за адресою: вул. Семена Палія, буд. 78, м. Одеса (нежитлове приміщення - Медична клініка площею 112,6кв.м) на підставі показників вузлів розподільного обліку №21003814 та №15010632.

Щодо другої позовної вимоги про зобов`язання Комунального підприємства «Теплопостачання міста Одеси» здійснити за період з листопада 2021 року по серпень 2022 року перерахунок вартості спожитої теплової енергії з урахуванням показників вузлів розподільного обліку теплової енергії, господарський суд, врахувавши, що за спірний період розрахунки за постачання теплової енергії мають проводитись на підставі показників вузлів обліку за №21003814 та №15010632, з урахуванням статті 5 Господарського процесуального кодексу України, дійшов висновку про задоволення вказаної позовної вимоги шляхом зобов`язання Комунального підприємства «Теплопостачання міста Одеси» при здійсненні розрахунків за спожиту теплову енергію за період з листопада 2021 року по серпень 2022 року враховувати показники вузлів розподільного обліку теплової енергії.

Короткий зміст та обґрунтування вимог апеляційної скарги

Не погодившись з ухваленим рішенням суду, Комунальне підприємство «Теплопостачання міста Одеси» звернулося до Південно-західного апеляційного господарського суду із апеляційною скаргою, в якій просило рішення Господарського суду Одеської області від 19.06.2023 у даній справі скасувати та ухвалити нове рішення, яким у задоволенні позовних вимог відмовити у повному обсязі.

В обґрунтування доводів апеляційної скарги скаржник послався на те, що ухвалюючи оскаржуване рішення суд першої інстанції, окрім іншого, зобов`язав відповідача при здійсненні розрахунків за спожиту позивачем теплову енергію за період з листопада 2021 року по серпень 2022 року враховувати показники вузлів розподільного обліку теплової енергії.

В той же час, протягом означеного періоду часу відповідачем здійснювався розподіл теплової енергії (та відповідне нарахування її вартості) пропорційно опалювальній площі (об`єму) приміщення споживача, згідно із Методикою розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, лише протягом двох місяців, а саме: у лютому та березні 2022 року.

З квітня по серпень 2022 року тривав міжопалювальний період, в якому розподіл теплової енергії взагалі не здійснювався.

Що ж до трьох місяців, а саме: листопада та грудня 2021 року та січня 2022 року, то у ці місяці відповідачем здійснювався розподіл теплової енергії (та відповідне нарахування її вартості) саме з урахуванням показань вузлів розподільного обліку теплової енергії №21003814 та №15010632.

Відтак, апелянт зазначив, що місцевий господарський суд неповно та невсебічно з`ясував обставини, на які позивач посилався як на підставу своїх вимог, та неналежно дослідив докази, надані як відповідачем, так і позивачем, у зв`язку з чим зобов`язав відповідача здійснити перерахунок вартості спожитої Фізичною особою - підприємцем Годлевською Оксаною Анатоліївною теплової енергії за той період, за який позивачеві вже і так було здійснено розподіл спожитої теплової енергії саме з урахуванням показників вузлів розподільного обліку теплової енергії.

Крім того, скаржник звернув увагу на те, що під час розгляду справи в суді першої інстанції Комунальне підприємство «Теплопостачання міста Одеси» неодноразово наголошувало на тому, що у разі прийняття у цій справі рішення щодо задоволення позовних вимог в частині нарахування оплати за спожиту позивачем теплову енергію на підставі показників вузлів розподільного обліку будуть суттєво порушені права та інтереси певних третіх осіб, а саме, інших споживачів власників (співвласників) інших житлових та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку №78 по вул. Семена Палія у місті Одесі.

З посиланням на пункт 11 типового індивідуального договору про надання послуги з постачання теплової енергії та пункт 24 Правил надання послуги з постачання теплової енергії, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 №830 №830, апелянт зазначив, що у разі зобов`язання відповідача нараховувати позивачеві оплату за спожиту теплову енергію на підставі показань вузлів розподільного обліку теплової енергії, різниця між показаннями будинкового вузла комерційного обліку та вузлів розподільного обліку позивача буде покладатись на інших співвласників будинку пропорційно опалювальній площі (об`єму) їх приміщень (з огляду на відсутність у інших споживачів вузлів розподільного обліку/приладів-розподілювачів теплової енергії), внаслідок чого зростуть і платіжні вимоги теплопостачальної організації до інших споживачів.

Також скаржник звернув увагу на те, що матеріали справи не містять жодних доказів на підтвердження здійснення позивачем будь-яких дій щодо узгодження здійсненого ним відгалуження від внутрішньобудинкової системи централізованого опалення з іншими власниками житлових і нежитлових приміщень у даному багатоквартирному будинку.

Так, відповідач наголошував на тому, що згідно із наданою позивачем випискою з протоколу №13 засідання комісії Суворовської районної адміністрації Одеської міської ради з розгляду питань, пов`язаних з відключенням споживачів від систем центрального опалення від 14.11.2006, рішенням означеної комісії попередньому власнику квартири №111 у будинку №78 по вул. Дніпропетровська дорога (гр. ОСОБА_1 ) було дозволено провести лише демонтаж центрального опалення у квартирі відповідно до існуючих вимог.

В той же час, згідно із наданими позивачем Технічними вимогами на виконання самостійної системи опалення житлових приміщень квартири АДРЕСА_1 , за вих.№15/02-05-645 від 20.05.2015, у вказаній квартирі було фактично здійнено не демонтаж, а переобладнання системи опалення шляхом її підключення напряму до теплового пункту житлового будинку. Таким чином, система центрального опалення у вказаній квартирі демонтована не була, а фактично залишилася тією ж, було змінено лише схему руху теплоносія.

При цьому відповідного дозволу на таке переобладнання системи опалення квартири АДРЕСА_2 позивач до суду не надала.

Окрім того, усі подані позивачем копії документів стосувались лише квартири №111 площею 46,6 кв.м у будинку №78 по вул. Дніпропетровська дорога. Натомість у позові фігурують розташовані у цьому ж будинку та належні позивачеві квартири (приміщення) №111 та №112 загальною площею 112,2 кв.м, а також квартира (приміщення) №145 площею 189,9 кв.м. Проте з матеріалів справи не вбачається отримання аналогічних або подібних дозволів, погоджень або технічних вимог щодо демонтажу або переобладнання систем центрального опалення із подальшим облаштуванням інших систем опалення у належних позивачу квартирах АДРЕСА_3 та АДРЕСА_4 .

Позиція позивача щодо апеляційної скарги

У відзиві на апеляційну скаргу Фізична особа - підприємець Годлевська Оксана Анатоліївна просила у задоволенні апеляційної скарги відмовити у повному обсязі.

Заперечуючи проти доводів апеляційної скарги позивач зазначила, що апелянтом не наведено жодного заперечення щодо позиції суду першої інстанції про обов`язок відповідача здійснювати нарахування оплати за послуги з теплопостачання на підставі показань приладів обліку, які були встановлені згідно проектів, узгоджених з відповідачем, та прийняті в експлуатацію згідно актів прийому в експлуатацію вузла обліку теплової енергії від 28.08.2020 та від 04.08.2021, складених Комунальним підприємством «Теплопостачання міста Одеси» у повній відповідності з діючим на той час законодавством.

Також Фізична особа - підприємець Годлевська Оксана Анатоліївна зазначила, що Комунальне підприємство «Теплопостачання міста Одеси» надавало Технічні вимоги на дооснащення системи опалення нежитлових приміщень в житловому будинку. Пунктом 1 Технічних вимог встановлено, що підключення системи опалення приміщення вузлом обліку теплової енергії необхідно виконати самостійними трубопроводами в тепловому пункті житлового будинку. Невиконання технічних вимoг Комунального підприємства «Теплопостачання міста Одеси» мало б наслідком непідписання договору з позивачем, проте договір був підписаний.

Крім того, судом першої інстанції в ході судового розгляду досліджувалась позиція третьої особи, викладена у відповідному листі, згідно якого не висловлено жодних заперечень щодо погодження та встановлення позивачем приладів обліку теплової енергії. Доказів на спростування позиції третьої особи відповідачем не надавалося.

Позивач також зазначила, що доводи апеляційної скарги про невідповідність висновків суду першої інстанції щодо здійснення перерахунку за листопад, грудень 2021 року та січень 2022 року обставинам справи є необґрунтованими. Надання відповідачем послуг не припинялося у зв`язку з припиненням договорів № 1804 від 01.09.2021 та № 2806078111 від 01.10.2020 на теплопостачання після приєднання позивачем до індивідуального договору про надання послуги з постачання теплової енергії, а оплата за надані послуги від Фізичної особи - підприємця Годлевської Оксани Анатоліївни приймалася без жодних заперечень згідно показників вузла розподільного обліку теплової енергії.

Позивач зауважила на тому, що у відповідності з умовами договорів нею було направлено відповідачу показання приладів розподільного обліку теплової енергії за листопад 2021 року, грудень 2021 року, січень 2022 року, лютий 2022 року, березень 2022 року для проведення нарахування оплати за спожиті послуги. Однак відповідач відмовився від прийняття наданих показань приладів обліку теплової енергії у зв`язку з тим, що, на його думку, прилади розподільного обліку, які були встановлені у приміщеннях протягом 2020 та 2021 років, на абонентський облік Комунального підприємства «Теплопостачання міста Одеси» не прийняті (наведене підтверджується листом відповідача, наявним у матеріалах справи та дослідженим судом першої інстанції). Відмова від прийняття показань приладів обліку теплової енергії за вказаний період підтверджується відсутністю підписів представника Комунального підприємства «Теплопостачання міста Одеси» у звітах про споживання теплової енергії за відповідний період, підписаних з боку Фізичної особи - підприємця Годлевської Оксани Анатоліївни. Тому, на переконання позивача, суд першої інстанції, всебічно і повно дослідивши матеріали справи, дійшов правильного висновку про здійснення перерахунку за листопад 2021 року, грудень 2021 року, січень 2022 року, лютий 2022 року, березень 2022 р.

Заяви, клопотання, інші процесуальні дії в суді апеляційної інстанції

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 01.08.2023 для розгляду справи сформовано колегію суддів у складі: головуючого судді Л.В. Поліщук, суддів: К.В. Богатиря, С.В. Таран.

У зв`язку з тим, що на час надходження апеляційної скарги матеріали справи №916/3040/22 на адресу Південно-західного апеляційного господарського суду не надходили, ухвалою від 07.08.2023 відкладено вирішення питання щодо можливості відкриття, повернення, залишення без руху або відмови у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою Комунального підприємства «Теплопостачання міста Одеси» на рішення Господарського суду Одеської області від 19.06.2023 у справі №916/3040/22 до надходження матеріалів справи на адресу Південно-західного апеляційного господарського суду. Доручено Господарському суду Одеської області надіслати матеріали справи №916/3040/22 на адресу Південно-західного апеляційного господарського суду.

11.08.2023 на адресу суду апеляційної інстанції надійшли матеріали справи №916/3040/22.

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 16.08.2023 апеляційну скаргу Комунального підприємства «Теплопостачання міста Одеси» на рішення Господарського суду Одеської області від 19.06.2023 у справі №916/3040/22 залишено без руху.

В межах встановленого ухвалою суду від 16.08.2023 строку від Комунального підприємства «Теплопостачання міста Одеси» надійшла заява про усунення недоліків апеляційної скарги (вх.№2390/23/Д1 від 24.08.2023).

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 28.08.2023 відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Комунального підприємства «Теплопостачання міста Одеси» на рішення Господарського суду Одеської області від 19.06.2023 у справі №916/3040/22. Встановлено позивачу строк до 14.09.2023 для подання відзиву на апеляційну скаргу та роз`яснено учасникам справи про їх право у цей же строк подати до суду будь-які заяви чи клопотання з процесуальних питань, оформлені відповідно до статті 170 Господарського процесуального кодексу України, разом з доказами направлення копій таких заяв чи клопотань іншим учасникам справи. Попереджено учасників справи про наслідки подання письмових заяв чи клопотань без додержання вимог частини першої та другої вказаної вище норми або не у строк, встановлений судом, у вигляді їх повернення заявникові без розгляду.

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 18.09.2023 розгляд справи №916/3040/22 призначено на 31.10.2023 о 10:00 год.

20.09.2023 представником Фізичної особи - підприємця Годлевської Оксани Анатоліївни у системі «Електронний суд» сформовано відзив на апеляційну скаргу.

Одночасно із поданням відзиву на апеляційну скаргу позивачем заявлено клопотання про поновлення строків на його подання, яке мотивоване тим, що копію апеляційної скарги з додатками ні Фізична особа - підприємець Годлевська Оксана Анатоліївна, ні її представник Сільницький І.В. засобами поштового зв`язку чи на офіційну електронну адресу не отримували, в системі «Електронний суд» апеляційна скарга з додатками не відображалася, у зв`язку з чим 05.09.2023 представником позивача було подано клопотання про ознайомлення з матеріалами справи, а 08.09.2023 було отримано копію апеляційної скарги з додатками.

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 25.09.2023 забезпечено участь представника Фізичної особи-підприємця Годлевської Оксани Анатоліївни - адвоката Сільницького Ігоря Володимировича у судовому засіданні 31.10.2023 о 10:00 год у справі №916/3040/22 в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою власних технічних засобів.

В судовому засіданні, яке відбулось 31.10.2023, представник позивача уточнив заявлене ним клопотання, а саме, просив не поновлювати строк на подання відзиву на апеляційну скаргу, а продовжити такий строк.

Протокольною ухвалою суду, постановленою в судовому засіданні 31.10.2023, задоволено клопотання позивача, продовжено строк на подання відзиву на апеляційну скаргу, прийнято відзив до розгляду та долучено до матеріалів справи.

З метою повного, об`єктивного та всебічного розгляду справи протокольною ухвалою суду оголошено перерву до 05.12.2023 о 11:45 год.

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 31.10.2023, з огляду на положення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини, постановлено розглянути апеляційну скаргу Комунального підприємства «Теплопостачання міста Одеси» на рішення Господарського суду Одеської області від 19.06.2023 у справі № 916/3040/22 поза межами строку, встановленого у частині першій статті 273 Господарського процесуального кодексу України, у розумний строк. Повідомлено Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ДНІПРО 76,78» про дату, час та місце наступного судового засідання. Окрім того, забезпечено участь представника Фізичної особи-підприємця Годлевської Оксани Анатоліївни - адвоката Сільницького Ігоря Володимировича у судовому засіданні 05.12.2023 об 11:45 год у справі №916/3040/22 в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою власних технічних засобів.

Представники сторін у судових засіданнях надали усні пояснення. Представник скаржника підтримав доводи, що викладені в апеляційній скарзі, та просив її задовольнити. Представник позивача заперечував проти доводів апеляційної скарги з підстав, викладених у відзиві на апеляційну скаргу.

Третя особа про дату, час та місце проведення судових засідань повідомлена належним чином, проте участі не брала.

Приймаючи до уваги, що матеріали справи містять обсяг відомостей, достатній для розгляду апеляційної скарги, обов`язкова явка учасників справи в судове засідання апеляційної інстанції Південно-західним апеляційним господарським судом не визнавалась, а частиною 12 статті 270 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що неявка сторін або інших учасників справи, належним чином повідомлених про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає розгляду справи, колегія суддів апеляційного господарського суду вважає за можливе розглянути апеляційну скаргу за відсутності в судовому засіданні представника третьої особи.

За умовами частин першої, другої статті 269 Господарського процесуального кодексу України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги. Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї.

Заслухавши представників сторін, дослідивши матеріали справи, доводи апеляційної скарги та відзиву на неї, перевіривши правильність застосування місцевим господарським судом норм матеріального та процесуального права, апеляційна інстанція встановила наступне.

Фактичні обставини справи

01.10.2020 між Комунальним підприємством «Теплопостачання міста Одеси» (виконавцем) та Фізичною особою-підприємцем Годлевською Оксаною Анатоліївною (споживачем) укладено договір №2806078111 з індивідуальним споживачем про надання послуги з постачання теплової енергії.

Відповідно до пункту 1 договору №2806078111 від 01.10.2020 виконавець зобов`язується надавати споживачу послугу з постачання теплової енергії для потреб опалення на індивідуальний тепловий пункт для потреб опалення та приготування гарячої води (далі - послуга) відповідної якості та в обсязі відповідно до теплового навантаження будинку, а споживач зобов`язується своєчасно та в повному обсязі оплачувати надану послугу у строки і на умовах, що визначені договором.

Цим же пунктом договору №2806078111 від 01.10.2020 передбачено, що обсяг спожитої споживачем послуги визначається як частина обсягу теплової енергії, спожитої у будинку, визначена та розподілена згідно з вимогами Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» та складається з: обсягу теплової енергії на опалення приміщення споживача; обсягу теплової енергії на опалення місць загального користування та допоміжних приміщень будинку; обсягу теплової енергії на забезпечення функціонування внутрішньобудинкових систем опалення та гарячого водопостачання. За наявності у будинку індивідуального теплового пункту, що належить власнику (співвласникам) будинку та якщо виконавця послуги з постачання гарячої води не визначено, до обсягу спожитої послуги входить обсяг теплової енергії, що надійшов до індивідуального теплового пункту, витраченої на приготування гарячої води.

У пункті 3 договору №2806078111 від 01.10.2020 зазначено інформацію про споживача: адреса - вулиця Семена Палія, будинок №78, м.Одеса, нежитлове приміщення - Медична клініка, опалювальна площа - 132,6 кв.м.

Згідно із пунктом 5 договору будинок обладнано вузлом (вузлами) комерційного обліку теплової енергії: заводський номер - №68911549, Multical 402, показання засобу вимірювальної техніки на дату укладання договору - 8881,22 Гдж, місце встановлення - ІТП, дата останньої періодичної повірки - 01.10.2016, міжповірочний інтервал - 4 роки.

Відповідно до пункту 6 договору №2806078111 від 01.10.2020 приміщення споживача обладнане вузлом (вузлами) розподільного обліку теплової енергії: вид приладу обліку - Gross WMZ-UA, заводський номер - 15010632, показання засобу вимірювальної техніки на дату укладання договору 9,916; дата останньої повірки - 3 квартал 2019 року.

За умовами пункту 11 договору №2806078111 від 01.10.2020 визначення якісних та кількісних показників послуги здійснюється за показаннями вузла (вузлів) комерційного обліку теплової енергії.

Обсяг спожитої у будинку послуги визначається як обсяг теплової енергії за показаннями вузла (вузлів) комерційного обліку. Якщо будинок оснащено двома або більше вузлами комерційного обліку теплової енергії відповідно до вимог Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», обсяг спожитої послуги у будинку визначається як сума показників таких вузлів обліку (пункт 13 договору №2806078111 від 01.10.2020).

Згідно із пунктом 19 договору №2806078111 від 01.10.2020 зняття показань засобів вимірювальної техніки вузла (вузлів) комерційного обліку теплової енергії здійснюється щомісяця з 25 числа з 8-00 до 17-00 годин виконавцем у присутності споживача або його представника, крiм випадків, коли зняття таких показань здійснюється виконавцем за допомогою систем дистанційного зняття показань.

Пунктом 23 договору №2806078111 від 01.10.2020 перебачено, що зняття показань засобів вимірювальної техніки вузла (вузлів) розподільного обліку теплової енергії (приладів розподілювачів теплової енергії) щомісяця здійснюється споживачем, крім випадків, коли зняття таких показань здійснюється виконавцем за допомогою систем дистанційного зняття показань.

Відповідно до пункту 34 договору №2806078111 від 01.10.2020 споживач вносить плату виконавцю, яка складається з: плати за послугу, що розраховується виходячи з розміру затвердженого тарифу на послуги та обсягу спожитої послуги; плати за абонентське обслуговування.

Виконавець формує та не пізніше 10 числа місяця, що настає за розрахунковим, надає рахунок на оплату послуги. Рахунок надається не пізніше ніж за 10 днів до граничного строку внесення плати за спожиту послугу (пункт 37 договору №2806078111 від 01.10.2020).

У пункті 38 договору №2806078111 від 01.10.2020 визначено, що споживач здійснює оплату за цим договором щомісяця не пізніше останнього числа місяця, що настає за розрахунковим періодом, що є граничним строком внесення плати за спожиту послугу.

Цей договір набирає чинності з 01.10.2020 року і діє протягом одного року з дати набрання чинності. Якщо за один місяць до закінчення строку дії цього договору жодна із сторін не повідомить письмово іншу сторону про відмову від договору, договір вважається продовженим на черговий однорічний строк (пункти 55, 56 договору №2806078111 від 01.10.2020).

01.09.2021 між Комунальним підприємством «Теплопостачання міста Одеси» (виконавцем) та Фізичною особою-підприємцем Годлевською Оксаною Анатоліївною (споживачем) укладений договір №1804 з індивідуальним споживачем про надання послуги з постачання теплової енергії.

Відповідно до пункту 1 договору №1804 від 01.09.2021 виконавець зобов`язується надавати споживачу послугу з постачання теплової енергії для потреб опалення на індивідуальний тепловий пункт для потреб опалення та приготування гарячої води (далі - послуга) відповідної якості та в обсязі відповідно до теплового навантаження будинку, а споживач зобов`язується своєчасно та в повному обсязі оплачувати надану послугу у строки і на умовах, що визначені договором.

У пункті 3 договору №1804 від 01.09.2021 зазначено таку інформацію про споживача: адреса - вулиця Семена Палія, будинок №78, м.Одеса, нежитлове приміщення - Медична клініка, опалювальна площа - 189,6 кв.м.

Згідно із пунктом 5 договору №1804 від 01.09.2021 будинок обладнано вузлом (вузлами) комерційного обліку теплової енергії: заводський номер - №68911548, Multical 402, показання засобу вимірювальної техніки на дату укладання договору - 12285,11 Гдж, місце встановлення - ІТП, дата останньої періодичної повірки - 01.07.2017, міжповірочний інтервал - 4 роки (п.5 договору).

Пунктом 6 договору №1804 від 01.09.2021 передбачено, що приміщення споживача обладнане вузлом (вузлами) розподільного обліку теплової енергії: вид приладу обліку - Gross WMZ-UA, заводський номер - 21003814, показання засобу вимірювальної техніки на дату укладання договору - 0.0; дата останньої повірки - 11 кв. 2021.

Цей договір набирає чинності з 01.09.2021 року і діє протягом одного року з дати набрання чинності. Якщо за один місяць до закінчення строку дії цього договору жодна із сторін не повідомить письмово іншу сторону про відмову від договору, договір вважається продовженим на черговий однорічний період (пункти 55, 56 договору).

Інші умови договору №1804 від 01.09.2021 співпадають з умовами договору №2806078111 від 01.10.2020.

З матеріалів справи вбачається, що інженером-проектувальником Постоловським Ю.Л. розроблено робочий проект ИСО.2605-20.4 «Індивідуальна система опалення з вузлом обліку теплової енергії, об`єкт - квартири №111, 112, по вул. Семена Палія, 78 в м. Одеса» та робочий проект ИСО.0207-21.3 «Індивідуальна система опалення з вузлом обліку теплової енергії, об`єкт - квартири №145, по вул. Семена Палія, 78 в м. Одеса».

Згідно з актом приймання в експлуатацію вузла обліку теплової енергії від 28.08.2020, Комунальне підприємство «Теплопостачання міста Одеси» допустило в експлуатацію з 28.08.2020 вузол обліку теплової енергії на об`єкті за адресою: нежитлові приміщення №111-112 по вул. Семена Палія, 78 в м. Одеса, а саме: теплолічильник Gross WMZ-UA (заводський номер 15010632). У вказаному акті засвідчено, що вузол обліку теплової енергії відповідає технічним умовам №153-04-326 від 29.07.2020 та проекту системи обліку, розробленому ІП Постоловським Ю.Л.

Окрім того, згідно з актом приймання в експлуатацію вузла обліку теплової енергії від 04.08.2021, Комунальне підприємство «Теплопостачання міста Одеси» допустило в експлуатацію з 04.08.2021 вузол обліку теплової енергії на об`єкті: нежитлове приміщення №145 за адресою: вул. Семена Палія, 78 в м. Одеса, а саме: теплолічильник «WMZ-UA» (заводський номер 21003814). У вказаному акті засвідчено, що вузол обліку теплової енергії відповідає проекту системи обліку, розробленому ІП Постоловським Ю.Л.

В матеріалах справи наявний акт №746 схоронності пломб споживача Медичного центру «Альтмед», квартира №145, по вул. Семена Палія, 78 в м. Одеса.

В матеріалах справи наявні звіти за спожиту теплову енергію за показниками засобу вимірювання (відображено показники на початок звітного періоду та показники на кінець звітного періоду):

-за договором №2806078111, а саме: звіт за період з 01.11.2021 по 26.11.2021, звіт за період з 26.11.2021 по 31.12.2021, звіт за період з 31.12.2021 по 26.01.2022, звіт за період з 26.01.2022 по 28.02.2022, звіт за період з 28.02.2022 по 31.03.2022.

-за договором №1804, а саме: звіт за період з 01.11.2021 по 26.11.2021, звіт за період з 26.11.2021 по 31.12.2021, звіт за період з 31.12.2021 по 26.01.2022, звіт за період з 26.01.2022 по 28.02.2022, звіт за період з 28.02.2022 по 31.03.2022.

На звернення позивача щодо розподілу обсягу послуги з постачання теплової енергії, спожитої у будівлі за адресою: м.Одеса, вул. Семена Палія, 78, відповідач листом від 15.08.2022 №1506.1063 повідомив позивача про те, що 01.05.2021 набрав чинності Закон України від 03.12.2020 №1060 «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг», яким внесено зміни до статті 13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», а саме, передбачено запровадження публічних договорів приєднання про надання комунальних послуг для житлових багатоквартирних будинків. Текст такого договору було затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 №830 «Про затвердження Правил надання послуги з постачання теплової енергії і типових договорів про надання послуги з постачання теплової енергії» та було розміщено на офіційному сайті Комунального підприємства «Теплопостачання міста Одеси» 04.10.2021. Таким чином, станом на 05.11.2021 типові договори з індивідуальними споживачами про надання послуги з постачання теплової енергії вважаються укладеними. У зв`язку із вищезазначеними змінами у законодавстві, договір №1804 про постачання теплової енергії між Комунальним підприємством «Теплопостачання міста Одеси» та споживачем Годлевською О.А. про надання послуги з постачання теплової енергії до приміщень у житловому багатоквартирному будинку за адресою: АДРЕСА_5 , було припинено, а замість нього укладений типовий публічний договір приєднання про надання комунальної послуги постачання теплової енергії, передбачений Правилами надання послуг з постачання теплової енергії і типових договорів про надання послуги з постачання теплової енергії, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 №830.

Також у вказаному листі відповідач зазначив, що прийняття на абонентський облік вузлів комерційного обліку та вузлів розподільного обліку теплової енергії здійснюється відповідно до Порядку прийняття приладу обліку на абонентський облік, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 12.10.2018 №270. Вказаним порядком передбачено складання відповідного акту про прийняття вузла комерційного/розподільного обліку/приладу-розподілювача на абонентський облік на підставі заяви власників/споживача до оператора зовнішніх інженерних мереж. Оскільки вузли обліку, які встановлені за адресою: м. Одеса, вул. Семена Палія, 78, офіс 145, не приймались на абонентський облік, тому розподіл обсягу послуги, спожитої у вказаних будівлях з часу впровадження типового договору, здійснюється відповідно до вимог Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, затвердженої наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 22.11.2018 №315, пропорційно опалювальній площі (об`єму) приміщення споживачів.

Згідно із актом звіряння розрахунків №1804 від 07.09.2022, підписаним представниками відповідача, станом на 01.09.2022 заборгованість позивача становить 58465,13 грн.

Також на підтвердження позовних вимог позивачем надано:

-виписку з протоколу №13 засідання комісії з розгляду питань, пов`язаних з відключенням споживачів центрального опалення від 14.11.2006, відповідно до якої за результатами розгляду заяви гр. Дубравіна (Дніпропетровська дорога, 78, кв.111), дозволено провести в квартирі №111 демонтаж центрального опалення у відповідності з чинними вимогами;

-технічні вимоги від 20.05.2015 №15/02-05-645 на виконання самостійної системи опалення житлових приміщень кв.№111 за адресою: вул. Дніпропетровська дорога, 78;

-витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 27.12.2019, з якого вачається, що на підставі договору купівлі-продажу №1106 від 27.12.2019 ОСОБА_2 стала власником квартири АДРЕСА_1 ;

-технічні вимоги від 29.07.2020 №15.3-04-326 на дооснащення системи опалення нежитлових приміщень в житлових приміщень в житловому будинку;

-рахунки-фактури та платіжні доручення про сплату постачання теплової енергії;

-Типовий індивідуальний договір про надання послуги з постачання теплової енергії (в редакції від 08.09.2021 №1022); вказаним договором, зокрема визначено, що обсяг спожитої у будинку послуги визначається як обсяг теплової енергії, спожитої в будинку за показаннями засобів вимірювальної техніки вузла (вузлів) комерційного обліку або розрахунково відповідно до Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, затвердженої наказом Мінрегіону від 22 листопада 2018 №315 (далі - Методика розподілу); якщо будинок оснащено двома та більше вузлами комерційного обліку теплової енергії відповідно до вимог Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», обсяг спожитої послуги у будинку визначається як сума показань таких вузлів обліку. За рішенням співвласників багатоквартирного будинку розподіл обсягу спожитої теплової енергії здійснюється для кожної окремої частини будинку, обладнаної вузлом комерційного обліку послуги; одиницею вимірювання обсягу спожитої послуги є гігакалорія (Гкал); у разі коли будинок на дату укладення цього договору не обладнаний вузлом (вузлами) комерційного обліку теплової енергії, до встановлення такого (таких) вузла (вузлів) обліку обсяг споживання послуги у будинку визначається за нормою споживання, встановленою органом місцевого самоврядування, що підлягає щомісячному коригуванню виконавцем за фактичною кількістю годин постачання теплової енергії та фактичною середньомісячною температурою зовнішнього повітря; у разі виходу з ладу або втрати вузла комерційного обліку теплової енергії до відновлення його роботи або заміни ведення комерційного обліку спожитої послуги здійснюється розрахунково відповідно до Методики розподілу (пункти 11-13 Типового договору);

-розрахунок оплати за постачання спожитих послуг з теплової енергії на підставі показників приладів обліку, в якому відображено: опалення за період листопад 2021 - березень 2022 та окремо оплата з листопада 2022 року по березень 2023.

Відповідачем надано до суду також наступні документи:

-роздруківку з рішення Виконавчого комітету Одеської міської ради №395 від 23.12.2021 «Про встановлення тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування і постачання, послуги з постачання теплової енергії Комунальному підприємству «Теплопостачання міста Одеси» з додатком №30 «Тарифи на послугу з постачання теплової енергії Комунального підприємства «Теплопостачання міста Одеси»;

-службову записку начальника служби теплозбуту №13-09-49 від 12.04.2023, в якій вказано, що рахунки на оплату за постачання теплової енергії на ім`я ФОП Годлевська О.А. (нежитлове приміщення медична клініка 112,6 кв.м, нежитлове приміщення медична клініка 189,6 кв.м) надавались до січня 2022 року (включно) згідно з показникам вузлів обліку №15010632 та №21003814;

-перелік здійснених нарахувань з 11.2021 по 03.2023.

Неврахування Комунальним підприємством «Теплопостачання міста Одеси» при розрахунку обсягів спожитих послуг показань вузлів комерційного обліку теплової енергії стало підставою для звернення позивача до господарського суду з відповідним позовом.

Позиція суду апеляційної інстанції

Правовідносини між суб`єктом господарювання, предметом діяльності якого є надання житлово-комунальних послуг (виконавцем), та суб`єктом господарювання (споживачем), який отримує послуги з постачання теплової енергії, Законом України «Про житлово-комунальні послуги», Законом України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», Законом України «Про теплопостачання» та підзаконними нормативно-правовими актами.

Відповідно до частини першої статті 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (в редакції, чинній на час укладення договорів):

виконавець комунальної послуги - суб`єкт господарювання, що надає комунальну послугу споживачу відповідно до умов договору;

споживач житлово-комунальних послуг (далі - споживач) - індивідуальний або колективний споживач; індивідуальний споживач - фізична або юридична особа, яка є власником (співвласником) нерухомого майна, або за згодою власника інша особа, яка користується об`єктом нерухомого майна і отримує житлово-комунальну послугу для власних потреб та з якою або від імені якої укладено відповідний договір про надання житлово-комунальної послуги;

житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг;

кількісний показник комунальних послуг - кількість одиниць виміру обсягу отриманої споживачем комунальної послуги, визначена відповідно до показань вузла обліку та/або вимог нормативів, норм, стандартів, порядків і правил згідно із законодавством.

За змістом частин першої та другої статті 12 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (в редакції, чинній на час укладення договорів) надання житлово-комунальних послуг здійснюється виключно на договірних засадах. Договори про надання житлово-комунальних послуг укладаються відповідно до типових або примірних договорів, затверджених Кабінетом Міністрів України або іншими уповноваженими законом державними органами відповідно до закону. Договори про надання комунальних послуг можуть затверджуватися окремо для різних моделей організації договірних відносин та для різних категорій споживачів.

Згідно із частиною першою статті 17 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (в редакції, чинній на час укладення договорів) комерційний облік комунальних послуг з постачання теплової енергії, гарячої води, централізованого водопостачання здійснюється вузлами обліку відповідних комунальних послуг, що забезпечують загальний облік їх споживання в будівлі, її частині (під`їзді), обладнаній окремим інженерним вводом, згідно з показаннями його (їх) засобів вимірювальної техніки.

Стаття 6 Закону України «Про теплопостачання» передбачає, що державна політика у сфері теплопостачання базується на принципах, зокрема, забезпечення захисту прав та інтересів споживачів; забезпечення комерційного обліку постачання теплової енергії.

Закон України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» визначає засади забезпечення комерційного, у тому числі розподільного, обліку послуг з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання та забезпечення відповідною обліковою інформацією споживачів таких послуг.

Відповідно до частини першої статті 1 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» абонентський облік вузла обліку (далі - абонентський облік) - процедура реєстрації та періодичний огляд вузлів обліку для використання показань вузлів обліку з метою комерційного або розподільного обліку; вузол розподільного обліку - вузол обліку, що забезпечує індивідуальний облік споживання відповідної комунальної послуги в будівлях, де налічуються два та більше споживачів; комерційний облік комунальних послуг (далі - комерційний облік) - визначення за допомогою вузла комерційного обліку або за встановленими правилами у передбачених цим Законом випадках кількісних та якісних показників комунальної послуги, вимірювання яких забезпечується вузлом обліку, на підставі яких проводяться розрахунки за спожиті комунальні послуги.

Частина перша статті 4 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» визначає, що оснащення окремих приміщень у будівлях вузлами розподільного обліку/приладами - розподілювачами теплової енергії та обладнанням інженерних систем для забезпечення такого обліку здійснюється у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері житлово-комунального господарства, та не потребує розроблення проектної документації, видачі технічних умов та інших вимог до встановлення вузла розподільного обліку, погодження з державними органами, органами місцевого самоврядування, їхніми посадовими особами, оператором зовнішніх інженерних мереж, виконавцем відповідної послуги.

Згідно із частиною сьомою статті 4 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», за наявності окремого відгалуження системи опалення у квартиру, інше житлове або нежитлове приміщення встановлення вузлів розподільного обліку теплової енергії для такої квартири (приміщення) є обов`язковим.

За приписами частини четвертої статті 6 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» оператор зовнішніх інженерних мереж, виконавець комунальної послуги, інша особа, що здійснює розподіл обсягів комунальних послуг, зобов`язані приймати вузли обліку, встановлені відповідно до вимог цього Закону, на абонентський облік протягом 14 календарних днів, про що складається відповідний акт. Прийняття приладу обліку на абонентський облік здійснюється у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері житлово-комунального господарства.

Згідно із частиною першою статті 8 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» рахунки на оплату наданої комунальної послуги формуються виконавцем або визначеною власником (співвласниками) іншою особою, що здійснює розподіл обсягів комунальної послуги, на основі показань вузла комерційного обліку відповідної комунальної послуги згідно з вимогами статей 9-11 цього Закону.

Відповідно до частини першої статті 10 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» у будівлях, зазначених у частинах другій і третій статті 4 цього Закону, обсяг відповідної комунальної послуги, визначений за допомогою вузла комерційного обліку (а у випадках, передбачених частиною другою статті 9 цього Закону, - за розрахунковим або середнім споживанням), розподіляється між усіма споживачами з урахуванням показань вузлів розподільного обліку, приладів - розподілювачів теплової енергії відповідно до частин другої - четвертої цієї статті.

До прийняття порядку, яким мала бути встановлена процедура взяття на абонентський облік, а також здійснений перегляд інших нормативно-правових актів протягом 6 місяців з дня опублікування Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» (02.08.2017), діяли Правила надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 №630, далі Правила №630 (втратили чинність 01.05.2022).

Пункт 10 Правил № 630 передбачав, що справляння плати за нормативами споживання за наявності квартирних засобів обліку без урахування їх показань не допускається, за винятком випадків, передбачених абзацом п`ятим пункту 15 цих Правил. Виконавець і споживач не мали права відмовлятися від врахування показань засобів обліку.

Відповідно до пункту 29 Правил № 630 споживач має право, зокрема, на установлення квартирних засобів обліку та взяття їх на абонентський облік; на періодичну повірку, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) квартирних засобів обліку.

У пункті 10 Порядку оснащення окремих приміщень у будівлях вузлами розподільного обліку/приладами-розподілювачами теплової енергії та обладнанням інженерних систем для забезпечення такого обліку, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 09.0008.2018 № 205, який набрав чинності 18.09.2018, визначено, що за наявності окремого відгалуження системи опалення у квартиру, інше житлове або нежитлове приміщення встановлення вузлів розподільного обліку теплової енергії для такої квартири (приміщення) є обов`язковим.

Вузол розподільного обліку теплової енергії встановлюється за межами приміщення у будівлі із забезпеченням доступу для зняття показань засобів вимірювальної техніки. При встановленні вузла розподільного обліку теплової енергії забезпечується захист від несанкціонованого втручання в його роботу.

Тобто, за наявності окремого відгалуження системи опалення у квартиру встановлення вузлів розподільного обліку теплової енергії є обов`язковим.

Порядок прийняття приладу обліку на абонентський облік, затверджений наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України 12.10.2018 №270, далі Порядок №270, встановлює процедуру прийняття на абонентський облік вузлів комерційного обліку та вузлів розподільного обліку теплової енергії та водопостачання.

Відповідно до пункту 4 розділу І Порядку №270 прийняття на абонентський облік вузлів обліку здійснюється: вузла комерційного обліку - оператором зовнішніх інженерних мереж, а в разі, якщо оператор зовнішніх інженерних мереж не є виконавцем відповідної комунальної послуги,- оператором зовнішніх інженерних мереж та виконавцем відповідної комунальної послуги; вузла розподільного обліку - виконавцем відповідної комунальної послуги або визначеною власником (співвласниками) іншою особою, що здійснює розподіл обсягів комунальних послуг між споживачами.

Згідно з пунктом 1 розділу ІІ Порядку №270 вузол комерційного обліку, встановлений у будівлі, що приєднана до зовнішніх інженерних мереж, приймається на абонентський облік оператором зовнішніх інженерних мереж, а в разі, якщо оператор зовнішніх інженерних мереж не є виконавцем відповідної комунальної послуги,- оператором зовнішніх інженерних мереж та виконавцем відповідної комунальної послуги протягом 14 календарних днів з дня встановлення або дня отримання оператором зовнішніх інженерних мереж або виконавцем відповідної комунальної послуги (у разі якщо виконавець не є оператором зовнішніх інженерних мереж) звернення від власника (співвласників) будівлі.

За умовами пунктів 5 - 7 розділу ІІ Порядку №270 огляд і опломбування вузла комерційного обліку проводить представник оператора зовнішніх інженерних мереж. Під час огляду вузла комерційного обліку перевіряються наявність проектної документації, а також: відповідність даних засобу вимірювальної техніки зазначеним у супровідній документації; копія декларації про відповідність засобу вимірювальної техніки (для засобів вимірювальної техніки, що встановлюються вперше); відповідність параметрів витрати за приладом обліку витраті згідно із тепловим навантаженням; наявність повірочного тавра на засобі вимірювальної техніки або запису з відбитком повірочного тавра у відповідному розділі експлуатаційних документів або свідоцтва про повірку засобу вимірювальної техніки, що входять до вузла розподільного обліку (для засобів вимірювальної техніки, що були у використанні); строк дії повірки засобу вимірювальної техніки, що входить до складу вузла комерційного обліку. Представник оператора зовнішніх інженерних мереж виконує опломбування вузла комерційного обліку (його засобу вимірювальної техніки, запірної арматури) та складає акт про прийняття вузла комерційного обліку на абонентський облік відповідно до додатка 1 до цього Порядку.

Відповідно до пункту 1 розділу ІІІ Порядку №270 вузол розподільного обліку / прилад - розподілювач теплової енергії, встановлений у приміщенні будівлі, приймається на абонентський облік виконавцем відповідної комунальної послуги або визначеною власником (співвласниками) іншою особою, яка здійснює розподіл обсягів комунальних послуг між споживачами протягом 14 календарних днів з дня надходження відповідного звернення від власника (співвласників) будівлі (для приміщення у будівлі, яке не є самостійним об`єктом нерухомого майна) або власника відповідного приміщення (якщо окреме приміщення у будівлі є самостійним об`єктом нерухомого майна).

Згідно із пунктом 5 розділу ІІІ Порядку №270 огляд і опломбування вузла розподільного обліку (приладу - розподілювача теплової енергії) проводяться представником виконавця відповідної комунальної послуги, іншої особи, яка здійснює розподіл обсягів комунальної послуги між споживачами, у присутності власника (співвласників) окремого приміщення/будівлі (для приміщень, які не є самостійними об`єктами нерухомого майна) або його представника.

За приписами пункту 6 розділу ІІІ Порядку №270 під час огляду вузла розподільного обліку / приладу - розподілювача теплової енергії перевіряються: відповідність даних елементів вузла обліку (приладу - розподілювача теплової енергії) зазначеним у супровідній документації; копія декларації про відповідність засобу вимірювальної техніки (для засобів вимірювальної техніки, що встановлюються вперше); наявність повірочного тавра на засобі вимірювальної техніки або запису з відбитком повірочного тавра у відповідному розділі експлуатаційних документів або свідоцтва про повірку засобу вимірювальної техніки, що входять до вузла розподільного обліку (для засобів вимірювальної техніки, що були у використанні); строк дії повірки приладу обліку. Для приладу - розподілювача теплової енергії перевіряється його відповідність моделі приладу - розподілювача теплової енергії, погодженій з виконавцем комунальної послуги або визначеною власником (співвласниками) іншою особою, яка здійснює розподіл обсягів комунальних послуг між споживачами.

У відповідності до пункту 7 розділу ІІІ Порядку №270 у разі відсутності порушень вимог частини першої статті 4 Закону представник виконавця відповідної комунальної послуги, визначеної власником (співвласниками) іншої особи, яка здійснює розподіл обсягів комунальних послуг між споживачами, виконує опломбування вузла розподільного обліку (його засобу вимірювальної техніки, запірної арматури), приладу - розподілювача теплової енергії та запірної арматури на опалювальному приладі, на якому прилад-розподілювач встановлено, та складає акт про прийняття вузла розподільного обліку / приладу - розподілювача теплової енергії на абонентський облік відповідно до додатка 2 до цього Порядку.

Згідно із пунктами 10 - 12 розділу ІІІ Порядку №270 з дати складання акта про прийняття вузла розподільного обліку (приладу - розподілювача теплової енергії) на абонентський облік такий вузол (прилад - розподілювач теплової енергії) є прийнятим виконавцем відповідної комунальної послуги (визначеною власником (співвласниками) будівлі іншою особою, яка здійснює розподіл обсягів комунальної послуги між споживачами) на абонентський облік, а показання його засобів вимірювальної техніки є обов`язковими для визначення обсягів спожитої комунальної послуги та розрахунків за неї. У разі зміни виконавця відповідної комунальної послуги (визначеної власником (співвласниками) будівлі іншої особи, яка здійснює розподіл обсягів комунальної послуги між споживачами) попередній виконавець (визначена власником (співвласниками) будівлі інша особа, яка здійснює розподіл обсягів комунальної послуги між споживачами) передає новому виконавцю (визначеній власником (співвласниками) будівлі іншій особі, яка здійснює розподіл обсягів комунальної послуги між споживачами) акти про прийняття вузлів розподільного обліку (приладів - розподілювачів теплової енергії) на абонентський облік. Не вимагається повторне прийняття на абонентський облік вузла розподільного обліку (приладу - розподілювача теплової енергії), який раніше був прийнятий на абонентський облік, в приміщенні реконструйованої, капітально відремонтованої будівлі, якщо реконструкція, капітальний ремонт будівлі були здійснені без заміни такого вузла обліку (приладу - розподілювача теплової енергії).

Правила надання послуги з постачання теплової енергії, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 №830 (набрали чинності 04.09.2019), далі Правила №830, регулюють відносини між суб`єктом господарювання, що провадить господарську діяльність з постачання теплової енергії (далі - виконавець), та індивідуальним і колективним споживачем (далі - споживач), який отримує або має намір отримати послугу з постачання теплової енергії (далі - послуга), та визначають вимоги до якості послуги, одиниці вимірювання обсягу спожитої споживачем теплової енергії, порядок оплати.

Відповідно до пункту 7 Правил №830 (в редакції, чинній на час укладення договорів) визначення кількісних та якісних показників послуги здійснюється відповідно до умов договору: 1) за показаннями вузла комерційного обліку теплової енергії - для колективного договору, договору з колективним споживачем, договору з власником (користувачем) будівлі, індивідуального договору; 2) з урахуванням показань вузла (вузлів) розподільного обліку теплової енергії/приладів - розподілювачів теплової енергії (у разі їх наявності) або дотриманням нормативної температури повітря у приміщеннях (для приміщень не оснащених вузлами розподільного обліку теплової енергії/приладами - розподілювачами теплової енергії) - для індивідуального договору (із здійсненням обслуговування і проведення поточного ремонту внутрішньобудинкових систем теплопостачання).

В подальшому, Правила №830 викладені в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 08.09.2021 №1022.

Так, згідно із пунктом 7 Правил №830 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 08.09.2021 №1022) визначення кількості та якості послуги здійснюється відповідно до умов договору: 1) за показаннями вузла комерційного обліку теплової енергії та іншими засобами вимірювальної техніки - для колективного договору, договору з колективним споживачем, договору з власником (користувачем) будівлі, індивідуального договору; 2) з урахуванням показань вузла (вузлів) розподільного обліку/приладів-розподілювачів теплової енергії (у разі їх наявності) або дотриманням нормативної температури повітря у приміщеннях (для приміщень, не оснащених вузлами розподільного обліку/приладами-розподілювачами теплової енергії) - для індивідуального договору з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем.

Пунктом 13 Правил №830 встановлено, що надання послуги здійснюється виключно на договірних засадах. Індивідуальний договір вважається укладеним із споживачем, якщо протягом 30 днів з дня опублікування тексту договору на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування та/або на веб-сайті виконавця співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали відповідний договір з виконавцем. Фактом приєднання споживача до умов індивідуального договору (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, які свідчать про його бажання укласти договір, зокрема надання виконавцю підписаної заяви-приєднання, сплата рахунка за надані послуги, факт отримання послуги.

Згідно із пунктами 19, 20 Правил №830 комерційний облік послуги здійснюється вузлом (вузлами) комерційного обліку, що забезпечує (забезпечують) загальний облік споживання послуги у будівлі, її частині (під`їзді), обладнаній окремим інженерним вводом, згідно з показаннями його (їх) засобів вимірювальної техніки. Якщо будівлю (будинок) оснащено двома та більше вузлами комерційного обліку послуги відповідно до вимог Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», то визначення обсягу спожитої послуги та її розподіл здійснюються за сумою показань всіх вузлів комерційного обліку послуги у будівлі (будинку). За рішенням співвласників багатоквартирного будинку розподіл здійснюється для кожної окремої частини будинку, обладнаної вузлом комерційного обліку послуги. До встановлення вузла (вузлів) комерційного обліку теплової енергії обсяг споживання теплової енергії у будівлі визначається відповідно до Методики розподілу.

Відповідно до п.42 Правил №830 споживач має право, зокрема, своєчасно одержувати послугу належної якості відповідно до законодавства та договору; без додаткової оплати одержувати від виконавця інформацію про ціни/тарифи, загальну вартість місячного платежу, структуру ціни/тарифу, порядок оплати, норми споживання та порядок надання послуги, а також про її споживчі властивості; на перевірку кількості та якості послуги в установленому законодавством порядку; на обрання однієї з моделей організації договірних відносин з виконавцем; на усунення протягом строку, встановленого договором або законодавством, виявлених недоліків у наданні послуги; без додаткової оплати отримувати інформацію про проведені виконавцем нарахування плати за послугу (з розподілом за періодами та видами нарахувань) та отримані від споживача платежі; після закінчення опалювального періоду отримувати в міжопалювальний період перерахунок за спожиту теплову енергію з урахуванням здійсненого авансового платежу та показань вузлів обліку теплової енергії; звертатися до суду в разі порушення виконавцем умов договору.

З урахуванням наведеного, як правильно зазначено судом першої інстанції, враховуючи законодавчі зміни та приєднання споживача до умов індивідуального договору (акцептування договору), що підтверджується вчиненням споживачем дій, які свідчать про його бажання укласти договір, в даному випадку, зокрема, сплатою рахунків за надані послуги та отриманням позивачем відповідних послуг, попередні договори, які укладені між сторонами про постачання теплової енергії №2806078111 від 01.10.2020 та №1804 від 01.09.2021, є припиненими. Натомість між Комунальним підприємством «Теплопостачання міста Одеси», як постачальником, та Фізичною особою - підприємцем Годлевською Оксаною Анатоліївною, як споживачем, діє договір постачання теплової енергії на умовах типового індивідуального договору про надання послуги з постачання теплової енергії, передбаченого Правилами надання послуг з постачання теплової енергії і типових договорів про надання послуги з постачання теплової енергії, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 №830 в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 08.09.2021 №1022.

При цьому, як укладеними договорами про постачання теплової енергії №2806078111 від 01.10.2020, №1804 від 01.09.2021, так і Типовим індивідуальним договором про надання послуги з постачання теплової енергії передбачено, зокрема, що визначення якісних та кількісних показників послуги здійснюється за показаннями вузла (вузлів) комерційного обліку теплової енергії; обсяг спожитої у будинку послуги визначається як обсяг теплової енергії, спожитої в будинку за показаннями засобів вимірювальної техніки вузла (вузлів) комерційного обліку або розрахунково відповідно до Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг.

Як вбачається із наявних в матеріалах справи актів приймання в експлуатацію вузлів обліку теплової енергії від 28.08.2020 та від 04.08.2021, представниками відповідача було допущено в експлуатацію на відповідних об`єктах вузли обліку теплової енергії №21003814 та №15010632.

Окрім того, влаштування вузлів комерційного обліку теплової енергії здійснено на підставі робочих проектів, виконаних інженером-проектувальником Постоловським Ю.Л.

Позивач направив відповідачу показання приладів розподільного обліку теплової енергії за листопад 2021 року, грудень 2021 року, січень 2022 року, лютий 2022 року, березень 2022 року для проведення нарахування оплати за спожиті послуги.

Однак відповідач відмовився від прийняття наданих показань приладів обліку теплової енергії, з посиланням на запровадження публічних договорів приєднання про надання комунальних послуг для житлових багатоквартирних будинків та неприйняття вузлів обліку на абонентський облік, що підтверджується листом Комунального підприємства «Теплопостачання міста Одеси» від 15.08.2022 №1506.1063. Відмова від прийняття показань приладів обліку теплової енергії за вказаний період підтверджується відсутністю підписів представника Комунального підприємства «Теплопостачання міста Одеси» у звітах про споживання теплової енергії за відповідний період, підписаних з боку Фізичної особи - підприємця Годлевської Оксани Анатоліївни.

Колегія суддів зауважує, що повторне прийняття на абонентський облік вузлів розподільного обліку, які раніше були прийняті на абонентський облік, що підтверджується наявними в матеріалах справи документами, законодавством не передбачено, а тому відповідач, здійснюючи нарахування позивачу вартості послуг без урахування показників вузлів обліку, обмежує право позивача на раціональне споживання теплової енергії та оплату за фактично отримані послуги з постачання теплової енергії; відтак, зважаючи на наявність встановлених вузлів розподільчого обліку теплової енергії, нарахування оплати за теплову енергію має проводитись з їх врахуванням, про що було правильно зазначено судом першої інстанції.

З огляду на викладене, Господарський суд Одеської області дійшов обґрунтованого та правомірного висновку про зобов`язання Комунального підприємства «Теплопостачання міста Одеси» здійснювати нарахування оплати за спожиту теплову енергію за адресою: вул. Семена Палія, буд. 78, м. Одеса (нежитлове приміщення - Медична клініка площею 189,6 кв.м.) та за адресою: вул. Семена Палія, буд. 78, м. Одеса (нежитлове приміщення - Медична клініка площею 112,6 кв.м.) на підставі показників вузлів розподільного обліку №21003814 та №15010632, а також про зобов`язання Комунального підприємства «Теплопостачання міста Одеси» здійснити за період з листопада 2021 року по серпень 2022 року перерахунок вартості спожитої теплової енергії з урахуванням показників вузлів розподільного обліку теплової енергії.

Твердження Комунального підприємства «Теплопостачання міста Одеси» про те, що у листопаді та грудні 2021 року, січні 2022 року відповідачем здійснювався розподіл теплової енергії (та відповідне нарахування її вартості) саме з урахуванням показань вузлів розподільного обліку теплової енергії №21003814 та №15010632, колегія суддів не бере до уваги, оскільки такі доводи відповідач підтверджує лише власним розрахунком та службовою запискою начальника служби теплозбуту №13-09-49 від 12.04.2023, які не є належними доказами у розумінні статті 76 Господарського процесуального кодексу України для підтвердження обставин здійснення нарахування вартості надання послуг з постачання теплової енергії на підставі показань вузлів розподільного обліку теплової енергії №21003814 та №15010632

Посилання апелянта на те, що матеріали справи не містять жодних доказів на підтвердження здійснення позивачем будь-яких дій щодо узгодження здійсненого ним відгалуження від внутрішньобудинкової системи централізованого опалення з іншими власниками житлових і нежитлових приміщень у даному багатоквартирному будинку, колегією суддів відхиляються, оскільки невиконання зазначених вимог мало б наслідком непідписання з ФОП Годлевською О.А. договорів № 2806078111 від 01.10.2020 та № 1804 від 01.09.2021 про надання послуги з постачання теплової енергії та актів приймання в експлуатацію вузлів обліку теплової енергії від 28.08.2020 та від 04.08.2021.

Доводи скаржника стосовно того, що у разі зобов`язання нараховувати позивачеві оплату за спожиту теплову енергію на підставі показань вузлів розподільного обліку теплової енергії, різниця між показаннями будинкового вузла комерційного обліку та вузлів розподільного обліку позивача буде покладатись на інших співвласників будинку пропорційно опалювальній площі (об`єму) їх приміщень (з огляду на відсутність у інших споживачів вузлів розподільного обліку/приладів-розподілювачів теплової енергії), внаслідок чого зростуть і платіжні вимоги теплопостачальної організації до інших споживачів, колегія суддів не бере до уваги, адже позивач за наявності встановленого індивідуального приладу обліку має оплачувати послуги з постачання теплової енергії за показниками відповідного лічильника, та, крім того, згідно із позицією ОСББ «ДНІПРО 76,78», останнім не висловлено жодних заперечень проти встановлення вузлів розподільного обліку теплової енергії у приміщеннях 111, 112, 145 у будинку 78 вул. Семена Палія у місті Одесі.

Висновки суду апеляційної інстанції

Згідно зі статтею 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Європейський суд з прав людини у рішенні від 10.02.2010 у справі «Серявін та інші проти України» зауважив, що згідно з його усталеною практикою, яка відображає принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, у рішеннях, зокрема, судів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються. Хоча пункт 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожний аргумент. Міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною залежно від характеру рішення.

У справі «Трофимчук проти України» Європейський суд з прав людини також зазначив, що хоча пункт 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, це не може розумітись як вимога детально відповідати на кожен довід.

В силу приписів статті 236 Господарського процесуального кодексу України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним та обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи.

Згідно статті 276 Господарського процесуального кодексу України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Доводи скаржника не спростовують висновків Господарського суду Одеської області про задоволення позову, у зв`язку з чим підстав для зміни чи скасування оскаржуваного рішення колегія суддів не вбачає, а в задоволенні апеляційної скарги слід відмовити.

Розподіл судових витрат

У зв`язку з відмовою у задоволенні апеляційної скарги відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України витрати зі сплати судового збору за її подання та розгляд покладаються на скаржника.

Керуючись ст.ст. 129, 269, 270, 276, 281 - 284 ГПК України,

Південно-західний апеляційний господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

1.Апеляційну скаргу Комунального підприємства «Теплопостачання міста Одеси» залишити без задоволення.

2.Рішення Господарського суду Одеської області від 19.06.2023 у справі №916/3040/22 залишити без змін.

3.Витрати по сплаті судового збору за подання апеляційної скарги покласти на скаржника.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена у касаційному порядку до Верховного Суду у випадках і строки, передбачені ст.ст.287, 288 ГПК України.

Повний текст постанови складено 11.12.2023.

Головуючий суддяЛ.В. Поліщук

СуддяК.В. Богатир

СуддяС.В. Таран

Дата ухвалення рішення05.12.2023
Оприлюднено14.12.2023
Номер документу115582277
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/3040/22

Постанова від 05.12.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 31.10.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 25.09.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 18.09.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 28.08.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 16.08.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 07.08.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Рішення від 19.06.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бездоля Ю.С.

Ухвала від 06.06.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бездоля Ю.С.

Ухвала від 10.05.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бездоля Ю.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні