Рішення
від 11.12.2023 по справі 904/5471/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.12.2023м. ДніпроСправа № 904/5471/23

за позовом Акціонерного товариства "Українська залізниця" в особі філії "Центр будівельно-монтажних робіт та експлуатації будівель і споруд" акціонерного товариства "Українська залізниця", в особі Виробничого структурного підрозділу "Дніпровська дирекція філії "Центр будівельно-монтажних робіт та експлуатації будівель і споруд" акціонерного товариства "Українська залізниця"

до Комунального позашкільного навчального закладу "ЦЕНТР ДИТЯЧОЇ ТА ЮНАЦЬКОЇ ТВОРЧОСТІ" Дніпровської міської ради

про стягнення 32 723 грн. 69 коп.

Суддя Манько Г.В.

Представники:

Без виклику сторін.

СУТЬ СПОРУ:

Акціонерне товариство "Українська залізниця" в особі філії "Центр будівельно-монтажних робіт та експлуатації будівель і споруд" акціонерного товариства "Українська залізниця", в особі Виробничого структурного підрозділу "Дніпровська дирекція філії "Центр будівельно-монтажних робіт та експлуатації будівель і споруд" акціонерного товариства "Українська залізниця" звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом про стягнення з комунального позашкільного навчального закладу "ЦЕНТР ДИТЯЧОЇ ТА ЮНАЦЬКОЇ ТВОРЧОСТІ" Дніпровської міської ради суму боргу за договором оренди відповідно до ст. 795 Цивільного кодексу України, п. 3.12 Договору оренди 11551 грн. 22 коп., суму неустойки в подвійному розмірі орендної плати відповідно до ч. 2 ст. 785 Цивільного кодексу України, п. 10.13 Договору оренди 19252 грн. 07 коп., суму боргу за договором про відшкодування витрат балансоутримувача 1920 гри. 40 коп. та судових витрат у справі.

Позивач та відповідач з заявами та клопотаннями до суду не звертались.

У відповідності до приписів ст. 252 Господарського процесуального кодексу України справу розглянуто в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами оскільки предметом позову є стягнення грошової суми, розмір якої не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб та характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі не вимагають проведення судового засідання з повідомленням сторін.

У судовому засіданні на підставі ст.ст. 232, 233 Господарського процесуального кодексу України судом прийнято рішення.

Розглянувши наявні матеріали справи, дослідивши надані докази, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Регіональним відділенням Фонду держмайна України у Дніпропетровській області та комунальним позашкільним навчальним закладом "Будинок дитячого мистецтва" підписано договір оренди нерухомого майна, що належить до державної власності №12/02-3542-ОД від 05.08.2009р. (далі Договір).

Орендодавець передає, а Орендар приймає в строкове платне користування державне окреме нерухоме майно нежитлове вбудоване приміщення площею 243,8 кв.м., розміщене за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Семафорна, 42 на 2,3 поверсі(ах) 9 (будинку, приміщення, будівлі), що перебуває на балансі: ДП "Придніпровська залізниця (Балансоутримувач), вартість якого визначена згідно зі звітом про оцінку /актом оцінки на 30 квітня 2009р. і становить за незалежною оцінкою/залишковою вартістю 1 284 862 грн. (п. 1.1 Договору).

Майно передається в оренду з метою розміщення позашкільного навчального закладу, що фінансується з місцевого бюджету Використання орендованого державного майна не за призначенням забороняється (п. 1.2 Договору).

У разі припинення цього Договору Майно повертається Орендарем Балансоутримувачу. Майно вважається поверненим Балансоутримувачу з моменту підписання сторонами акта приймання-передачі, копія якого надається Орендарем Орендодавцю у місячний термін з дати його підписання (п. 2.5 Договору).

Орендна плата визначається на підставі Методики розрахунку орендної плати, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 04.10.95 N 786 (зі змінами) (далі - Методика розрахунку), або за результатами конкурсу на право оренди державного Майна і становить без ПДВ за базовий місяць розрахунку (останній місяць, за який є інформація про індекс інфляції) - червень 2009р. 1097,7 грн. Орендна плата за перший місяць оренди - липень 2009р. визначається шляхом коригування орендної плати за базовий місяць на індекси інфляції за липень" (п. 3.1 Договору).

Орендна плата перераховується до державного бюджету та Балансоутримувачу співвідношення 70 % до державного бюджету по місцю реєстрації орендаря у податковій інспекції на рахунки відкриті відділенням казначейства у розмірі 768,39 грн.; 30 % балансоутримувачау розмірі 329,31 грн. щомісяця не пізніше 15 числа місяця відповідно до пропорцій розподілу, установлених Кабінетом Міністрів України і чинних на кінець періоду, за який здійснюється платіж (п. 3.6 Договору).

У разі припинення (розірвання) договору оренди орендар сплачує орендну плату до дня повернення майна за актом приймання-передавання включно. Закінчення строку дії Договору оренди не звільняє орендаря від обов`язку сплати заборгованості за орендною платою, якщо така виникла, у повному обсязі, враховуючи санкції, до державного бюджету та Балансоутримувачу (п. 3.12 Договору).

Цей договір укладено строком на один рік, що діє з 05.08.2009р. до 04 серпня 2010 р. включно. У разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну умов Договору оренди протягом одного місяця після закінчення терміну дії Договору, повній оплаті за Договором і при наданні інформації щодо виконання умов цього Договору, а саме: наявності договору страхування дозволу або декларації наданої органам державного пожежного нагляду та узгодження Балансоутримувача, Договір, за заявою орендаря щодо продовження терміну дії, може бути продовжений на тих самих умовах, які передбачені у Договорі (п. 10.1 Договору).

Якщо орендар не виконує обов`язку щодо повернення майна після припинення договору, орендодавець має право вимагати сплати неустойки у розмірі подвійної орендної плати за поточний місяць користування майном за час прострочення (п. 10.13 Договору).

Регіональним відділенням Фонду держмайна України у Дніпропетровській області, ДП "Придніпровська залізниця" та комунальним позашкільним навчальним закладом "Будинок дитячого мистецтва" підписано акт від 05.08.2009р. приймання-передачі в оренду приміщення площею 243,8 кв.м. будівлі, що знаходиться на балансі: ДП "Придніпровська залізниця" за адресою м. Дніпропетровськ, вул. Семафорна, 42.

Публічним акціонерним товариством "Українська залізниця" та комунальним позашкільним навчальним закладом "Центр дитячої та юнацької творчості" підписано договір ПР\БМЕУ-1-17-005/НКМ-В від 25.05.2017р. про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю до договору оренди від 05.08.2009р. №12/02-3542-ОД" (далі Договір).

Балансоутримувач "Дніпровське будівельно-монтажне експлуатаційне управління" регіональна філія "Придніпровська залізниця" публічне акціонерне товариство "Українська залізниця" здійснює обслуговування майна, що знаходиться за адресою: м. Дніпро, вул. Семафорна, 42 (надалі - Майно), загальною площею 243,8 кв. м, а також утримання прилеглої території, а Орендар відшкодовує витрати Балансоутримувача на утримання орендованого Майна, експлуатаційні витрати та комунальні послуги пропорційно до займаної ним площі, якщо інше не випливає з характеру послуг, наданих Балансоутримувачем за цим Договором (п. 1.1 Договору).

Орендар користується Майном, загальною площею 243,8 кв. м, яке складається з нежитлового вбудованого приміщення, розміщеного на 2-3 поверхах, дев`ятиповерхового будинку, відповідно до плану розміщення орендованого майна, що додається до договору (Додаток № 1), вартість якого, згідно зі звітом про оцінку (незалежну, залишкову, експертну) станом на 30.07.2015 становить 869064,00 грн. (п. 1.2 Договору).

Орендоване Майно використовується для розміщення позашкільного навчального закладу, що фінансується з міського бюджету (п. 1.3 Договору).

Орендар зобов`язується не пізніше 5 числа місяця, наступного за звітним, вносити плату на рахунок Балансоутримувача за утримання орендованого майна та прилеглої території згідно виставленого рахунку фактично наданих послуг (п. 2.2, 2.2.3 Договору).

Цей договір набуває чинності з моменту укладання та діє до 31.12.2017 року згідно ст.631 Цивільного кодексу України та ст. 180 Господарського кодексу України, а в частині забов`язань до повного виконання. У будь-якому разі його умови розповсюджуються на відносини Сторін до повернення Майна Орендарем Балансоутримувачу згідно з актом приймання- передачі.

14.07.2023р. позивачем складено акт перевірки стану оренди державного майна на об`єктах виробничого структурного підрозділу "Дніпровська дирекції" філії "Центр будівельно-монтажних робіт та експлуатації будівель і споруд " AT "Укрзалізниця".

За текстом акту при огляді майна встановлено: Комунальний позашкільний навчальний заклад "Центр дитячої та юнацької творчості" займає приміщення другого та третього поверхів, площею 243,8 кв.м., яке розташоване за адресою : м. Дніпро, вул. Семафорна, 42, згідно договору оренди від 05.08.2009 № 12/02-3542-ОД. Термін дії договору оренди закінчився 30.06.2018 року.

31.07.2023р. комунальним позашкільним навчальним закладом "Центр дитячої та юнацької творчості" Дніпровської міської ради та виконавчою філією "Центр будівельно-монтажних робіт та експлуатації будівель і споруд" АТ "Укрзалізниця", виробничим структурним підрозділом "Дніпровська дирекція" філії "Центр будівельно-монтажних робіт та експлуатації будівель і споруд" АТ "Укрзалізниця" складено акт приймання-передачі майна.

За текстом акту орендар передав, а орендодавець прийняв відповідно до умов Договору № 12/02-3542-ОД від "05" серпня 2009 року в восьмиповерховій нежитловій прибудові (А '-8) до житлового будинку (літ. А-9), ґанки (а, а1, а2), за адресою: м. Дніпро, вул. Семафорна, 42, частину нежитлових приміщень 2-го та 3-го поверхів площею 243,8 кв.м. згідно з планом за поверхами.

Згідно витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності за реєстраційним номером об`єкта нерухомого майна 520044512101 облікується об`єкт нерухомого майна: інше нежнтлова прибудова , об`єкт житлової нерухомості: Ні. Опис об`єкта: Опис: нежитлова прибудова літ. А{ І }-8 до житлового будинку літ. А-9, загальною площею 1750,7 кв.м, ґанки літ. а, а{ 1}, а{2}. Адреса: Дніпропетровська обл., м. Дніпропетровськ, вулиця Семафорна, будинок 42. Тип права власності: Право власності. Дата, час державної реєстрації: 07.06.2017р. Підстава для державної реєстрації: зведений перелік майна ДП "Придніпровська залізниця", що вноситься до статутного капіталу ПАТ "Українська залізниця", серія та номер: б/н, виданий 18.08.2015, видавник: затверджено Міністром інфраструктури України; передавальний акт ДП "Придніпровська залізниця", серія та номер: б/н, виданий 03.08.2015, видавник: затверджено Міністром інфраструктури України; Закон України "Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування", серія та номер: 4442-VI, виданий 23,02.2012, видавник: Верховна Рада України. Підстава внесення запису: Рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 35634111 від 13.06.2017 10:21:01, Калініченко Тетяна Володимирівна, Департамент адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради Дніпропетровської обл. Форма власності: приватна. Розмір частки: 1/1. Власники: Публічне акціонерне товариство "Українська залізниця".

За наявними у справі доказами, на час прийняття рішення у справі сума боргу за договором оренди становить 11551 грн. 22 коп., неустойка в розмірі подвійної орендної плати без ПДВ становить 19252 грн. 07 коп., сума боргу за Договором відшкодування становить 1920 гри. 40 коп.

Відповідно до вимог ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до вимог ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до вимог ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно ст. 785 Цивільного кодексу України у разі припинення договору найму наймач зобов`язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі. Якщо наймач не виконує обов`язку щодо повернення речі, наймодавець має право вимагати від наймача сплати неустойки у розмірі подвійної плати за найм речі за час прострочення.

Згідно ст. 795 Цивільного кодексу України передання наймачеві будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) оформляється відповідним документом (актом), який підписується сторонами договору. З цього моменту починається обчислення строку договору найму, якщо інше не встановлено договором. Повернення наймачем предмета договору найму оформляється відповідним документом (актом), який підписується сторонами договору. З цього моменту договір найму припиняється.

Наявні у справі докази є підставою для задоволення позовних вимог.

Згідно вимог ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на сторони пропорційно задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 73, 74, 123, 129, 232, 233, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ :

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Комунального позашкільного навчального закладу "Центр дитячої та юнацької творчості" Дніпровської міської ради (49127, м. Дніпро, вул. Космонавтів, буд. 8, ідентифікаційний код 24432141) на користь акціонерного товариства "Українська залізниця" (03680, м. Київ, вул. Єжи Гедройця 5, ідентифікаційний код 40075815) в особі Філії "Центр будівельно-монтажних робіт та експлуатації будівель і споруд" акціонерного товариства "Українська залізниця" (03035, м. Київ, вул. Льва Толстого, 61, ідентифікаційний код 4149437) в особі Виробничого структурного підрозділу "Дніпровська дирекція" філії "Центр будівельно-монтажних робіт та експлуатації будівель і споруд" акціонерного товариства "Українська залізниця" (49124, м. Дніпро, вул. Магаданська, буд. 43, ідентифікаційний код 41149437) заборгованість за договором оренди 11551 грн. 22 коп., неустойку 19252 грн. 07 коп., заборгованість за договором про відшкодування витрат балансоутримувача 1920 гри. 40 коп., судовий збір в сумі 2684 грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили у відповідності до приписів ст. 241 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржена в порядку та строк, передбачений ст. ст. 254, 256 Господарського процесуального кодексу України .

Повне рішення складено 12.12.2023

Суддя Г.В. Манько

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення11.12.2023
Оприлюднено14.12.2023
Номер документу115583509
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі) про державну власність щодо оренди

Судовий реєстр по справі —904/5471/23

Судовий наказ від 11.01.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Рішення від 11.12.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 23.10.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні