Ухвала
від 11.12.2023 по справі 906/1578/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

майдан Путятинський, 3/65, м. Житомир, 10002, тел. (0412) 48 16 20,

e-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, web: https://zt.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ 03499916

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

"11" грудня 2023 р. м. Житомир Справа № 906/1578/23

Господарський суд Житомирської області у складі судді Шніт А.В.,

перевіривши матеріали позовної заяви

Управління комунального господарства Житомирської міської ради

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Житомирська обласна енергопостачальна компанія"

про визнання недійсними додаткових угод до договору від 13.01.2021 №171-Т та стягнення 582 908,85грн,

ВСТАНОВИВ:

Управління комунального господарства Житомирської міської ради звернулось до Господарського суду Житомирської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Житомирська обласна енергопостачальна компанія" про визнання недійсними додаткових угод до договору №171-Т від 13.01.2021 та стягнення 582 908,85грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на порушення відповідачем норм чинного законодавства у сфері публічних закупівель під час виконання договору про постачання електричної енергії споживачу №171-Т від 13.01.2021.

Перевіривши матеріали позовної заяви на предмет їх відповідності нормам Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), які регулюють порядок дотримання заявником вимог щодо подачі та форми позовної заяви, господарський суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення позовної заяви без руху з огляду на наступне.

Згідно з ч.5 ст.6 ГПК України суд направляє судові рішення та інші процесуальні документи учасникам судового процесу до їхніх електронних кабінетів, вчиняє інші процесуальні дії в електронній формі із застосуванням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, в порядку, визначеному цим Кодексом, Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Електронний кабінет - це персональний кабінет (веб-сервіс чи інший користувацький інтерфейс) у підсистемі (модулі) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за допомогою якого особі, яка пройшла електронну ідентифікацію, надається доступ до інформації та сервісів Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремих підсистем (модулів), у тому числі можливість обміну (надсилання та отримання) документами (в тому числі процесуальними документами, письмовими та електронними доказами тощо) між судом та учасниками судового процесу, а також між учасниками судового процесу. Електронна ідентифікація особи здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису чи інших засобів електронної ідентифікації, які дають змогу однозначно встановити особу.

Відповідно до положень ч.6 ст.6 ГПК України адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші ю р и д и ч н і о с о б и реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Проте, всупереч вищезазначених вимог Господарського процесуального кодексу, юридична особа - Управління комунального господарства Житомирської міської ради не має зареєстрованого Електронного кабінету в підсистемі Електронний суд ЄСІТС, що підтверджується відповіддю №338532 про відсутність зареєстрованого Електронного кабінету ЄСІТС, сформованого засобами підсистеми ЄСІТС "Електронний суд" 11.12.2023.

Крім того, згідно п.3 ч.3 ст.162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Водночас, у тексті позовної заяви відсутній обґрунтований розрахунок стягуваної суми (582 908,85грн).

Згідно ч.1 ст.174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. Суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху також у разі, якщо позовну заяву подано особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що позовну заяву Управління комунального господарства Житомирської міської ради необхідно залишити без руху та надати заявнику строк для усунення виявлених недоліків шляхом здійснення реєстрації електронного кабінету в підсистемі Електронний суд ЄСІТС відповідно до статті 6 ГПК України та надання та подання до суду обґрунтованого розрахунку стягуваної суми.

Приписами ч.3, 4 ст.174 Господарського процесуального кодексу України передбачено, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому ст.176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Керуючись ст.6, 162, 164, 172, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву залишити без руху.

2. Управлінню комунального господарства Житомирської міської ради протягом 10 днів з дня вручення даної ухвали суду усунути недоліки позовної заяви з поданням відповідної заяви з:

- доказами здійснення Управлінням комунального господарства Житомирської міської ради реєстрації електронного кабінету в підсистемі Електронний суд ЄСІТС відповідно до статті 6 ГПК України;

- обґрунтованим розрахунком стягуваної суми, копію якого надіслати відповідачу (докази направлення - надати суду).

3. Роз`яснити Управлінню комунального господарства Житомирської міської ради , що в разі не усунення всіх недоліків у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається особі, яка з нею звернулася, згідно з ч.4 ст.174 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Шніт А.В.

Друк:

1 - у справу

2 - Управлінню комунального господарства Житомирської міської ради (10014, м. Житомир, майдан ім.С.П. Корольова, 4/2, код ЄДРПОУ 34900570) (рек. з пов.) та на електронну пошту: ukg@zt-rada.gov.ua

Дата ухвалення рішення11.12.2023
Оприлюднено14.12.2023
Номер документу115583722
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсними додаткових угод до договору від 13.01.2021 №171-Т та стягнення 582 908,85грн

Судовий реєстр по справі —906/1578/23

Ухвала від 18.04.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

Ухвала від 26.03.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

Ухвала від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

Ухвала від 22.12.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

Ухвала від 19.12.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

Ухвала від 11.12.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні