Ухвала
від 11.12.2023 по справі 300/4310/23
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

"11" грудня 2023 р. справа №300/4310/23

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі:

Головуючий суддя Остап`юк С.В.,

за участю секретаря Дяків Х.Ю.,

розглянувши у підготовчому засіданні в приміщенні суду заяву про залишення позовної заяви без розгляду та матеріали адміністративної справи за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Карпатнафтохім" до Рожнятівської селищної ради Калуського району Івано-Франківської області про визнання протиправним та скасування рішення, -

ВСТАНОВИВ:

06.07.2023 Товариство з обмеженою відповідальністю "Карпатнафтохім" (далі позивач) звернулося в суд з адміністративним позовом до Рожнятівської селищної ради Калуського району Івано-Франківської області (далі відповідач) про визнання протиправним та скасування рішення «Про відмову у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки цільове призначення якої змінюється» за № 830-30/2023 від 18.05.2023.

11.07.2023 ухвалою Івано-Франківського окружного адміністративного суду відкрито провадження в даній адміністративній справі, а справу призначено до розгляду за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче засідання.

12.10.2023 суд оголосив перерву в підготовчому засідання у зв`язку з необхідністю сторін визначитись з можливістю вирішення спору шляхом примирення. Підготовче засідання призначено на 02.11.2023.

02.11.2023 та 20.11.2023 підготовче засідання не відбулося за наслідками клопотань представників відповідача та позивача відповідно про відкладення підготовчого засідання.

Підготовче засідання призначено на 11.12.2023.

07.12.2023 позивач подав заяву про залишення позовної заяви без розгляду та про повернення сплаченого судового збору.

11.12.2023 учасники справи в підготовче засідання не з`явилися, то відповідно до частини 4 статті 229 Кодексу адміністративного судочинства України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Розглянувши подану позивачем заяву суд зазначає наступне.

Частиною 1 статті 183 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що у підготовчому засіданні суд постановляє ухвалу (ухвали) про процесуальні дії, що необхідно вчинити до закінчення підготовчого провадження та початку судового розгляду справи по суті.

Відповідно до пункту 1 частини 2 статті 183 Кодексу адміністративного судочинства України за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без розгляду.

Згідно з частиною 3 статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України кожна особа, яка звернулася за судовим захистом, розпоряджається своїми вимогами на свій розсуд, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Пунктом 5 частини 1 статті 240 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що суд своєю ухвалою залишає позов без розгляду, якщо надійшла заява позивача про залишення позову без розгляду.

Згідно з частиною 2 статті 240 Кодексу адміністративного судочинства України заява про залишення позову без розгляду може бути подана лише до початку розгляду справи по суті.

Враховуючи, що заяву про залишення позовної заяви без розгляду подано в підготовчому засіданні до початку розгляду справи по суті, то заява підлягає задоволенню, а дана позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Карпатнафтохім" до Рожнятівської селищної ради Калуського району Івано-Франківської області про визнання протиправним та скасування рішення «Про відмову у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки цільове призначення якої змінюється» за № 830-30/2023 від 18.05.2023 залишенню без розгляду.

Згідно з частиною 5 статті 240 Кодексу адміністративного судочинства України в ухвалі про залишення позову без розгляду можуть бути вирішені питання про розподіл між сторонами судових витрат, про повернення судового збору з бюджету.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначає Закон України «Про судовий збір».

Пунктом 4 частини 1 статті 7 Закону України «Про судовий збір» встановлено, що сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв`язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, або за його заявою (клопотанням).

Таким чином, пунктом 4 частини 1 статті 7 Закону України «Про судовий збір» встановлено випадки коли сума судового збору не повертається, зокрема, у разі залишення позовної заяви без розгляду за заявою (клопотанням) позивача.

Оскільки позовна заява залишена судом без розгляду за заявою позивача, то відсутні підстави для повернення судового збору і, як наслідок, заява позивача в частині повернення судового збору задоволенню не підлягає.

На підставі статті 129-1 Конституції України, керуючись статтями 240, 243, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Карпатнафтохім" про залишення позовної заяви без розгляду задовольнити.

Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Карпатнафтохім" (індекс 77306, вулиця Промислова, будинок 4, місто Калуш, Івано-Франківська область, код ЄДРПОУ 33129683) до Рожнятівської селищної ради Калуського району Івано-Франківської області (індекс 77600, вулиця Шкільна, будинок 1, селище міського типу Рожнятів, Калуський район, Івано-Франківська область, код ЄДРПОУ 04355125) про визнання протиправним та скасування рішення «Про відмову у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки цільове призначення якої змінюється» за № 830-30/2023 від 18.05.2023, залишити без розгляду.

В задоволенні заяви про повернення судового збору відмовити.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 295 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання.

Учасник справи, якому ухвала суду не були вручені у день її підписання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Восьмого апеляційного адміністративного суду.

Відповідно до статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України ухвала набирає законної сили негайно після її підписання суддею, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Суддя Остап`юк С.В.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення11.12.2023
Оприлюднено14.12.2023
Номер документу115586050
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу регулюванню містобудівної діяльності та землекористування, зокрема у сфері землеустрою; державної експертизи землевпорядної документації; регулювання земельних відносин, з них

Судовий реєстр по справі —300/4310/23

Ухвала від 11.12.2023

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Остап'юк С.В.

Ухвала від 11.07.2023

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Остап'юк С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні