Ухвала
від 11.12.2023 по справі 600/7304/23-а
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

11 грудня 2023 р. м. Чернівці Справа № 600/7304/23-а

Чернівецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Маренича І.В. розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Фермерського господарства "СГТ Полонина-Агро" до Головного управління ДПС у Чернівецькій області, Державної податкової служби України про визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити дії,-

В С Т А Н О В И В:

Фермерське господарство "СГТ Полонина-Агро" (далі - позивач) звернувся в суд з позовом до Головного управління ДПС у Чернівецькій області (далі - відповідач-1), Державної податкової служби України (далі - відповідач-2) в якому просить:

- визнати протиправним та скасувати рішення № 9242046/36755235 від 25.07.2023 року про відмову у реєстрації податкової накладної, що прийняте комісією з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, яким відмовлено у реєстрації податкової накладної №3 від 22 березня 2023 року

визнати протиправним та скасувати рішення №63101/36755235/2 від 11.08.2023 року Голови комісії з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних за результатами розгляду скарги щодо рішення про відмову у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних;

- зобов`язати Державну податкову службу України зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних, податкову накладну №3 від 22 березня 2023 року, подану Фермерським господарством "СГТ Полонина-Агро" у встановленому чинним українським законодавством порядку.

Ухвалою Чернівецького окружного адміністративного суду відкрите спрощене провадження без повідомлення учасників справи.

На адресу суду від представника відповідачів надійшло клопотання про об`єднання адміністративних справ №600/7403/23-а, №600/7404/23-а, 600/7405/23-а та №600/7406/23-а. Клопотання мотивоване тим, що позовні вимоги по вказаним справам пов`язані між собою підставами виникнення та доказами, що підтверджують ці вимоги, а саме: підставою виписки податкових накладних є договір купівлі-продажу №1703 від 17.03.2023 року

Вивчивши матеріали справи та оцінивши наявні у ній докази в їх сукупності, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч.1 ст.172 КАС України в одній позовній заяві може бути об`єднано декілька вимог, пов`язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами, основні та похідні позовні вимоги.

Згідно з ч.2 ст.172 КАС України суд з урахуванням положень частини першої цієї статті може за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи об`єднати в одне провадження декілька справ за позовами: одного й того самого позивача до одного й того самого відповідача; одного й того самого позивача до різних відповідачів; різних позивачів до одного й того самого відповідача.

Про об`єднання справ в одне провадження або роз`єднання позовних вимог, про відмову в об`єднанні справ в одне провадження, роз`єднанні позовних вимог суд постановляє ухвалу (ч.7 ст.172 КАС України).

Як свідчить зміст поданого до суду клопотання, останнє не містить обґрунтувань щодо доцільності об`єднання справ, які на думку відповідача слід об`єднати в одне провадження як і не додано жодних доказів на підтвердження його обґрунтованості.

В контексті наведеного, суд звертає увагу відповідача, що інститут об`єднання та роз`єднання позовів, в першу чергу спрямований на пришвидшення розгляду справи.

Водночас, об`єднання в одне позовне провадження справ зазначених в клопотанні, з відмінністю заявлених в кожній з них позовних вимог, може призвести до сповільнення їх розгляду через обсяг та характер доказів, що не відповідає принципам адміністративного судочинства, зокрема, щодо розумності строків розгляду справи судом.

Крім того, суд зазначає, що об`єднання справ є правом, а не обов`язком суду. При цьому, положення ст.172 КАС України не передбачають обов`язку об`єднання справ за позовними заявами скерованими до одного і того самого відповідача.

Сумісний розгляд декількох вимог, навіть тісно пов`язаних і однорідних, розширює предмет доказування у справі та ускладнює розгляд та вирішення справи.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що спільний розгляд вказаних справ ускладнить та сповільнить вирішення справи в цілому, а тому в задоволенні клопотання відповідача про об`єднання справ в одне провадження слід відмовити.

Окрім того, суд звертає увагу, що відповідачем не вірно зазначено номери адміністративних справ.

На підставі наведеного та керуючись статтями 241, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В:

В задоволенні клопотання представника Головного управління ДПС у Чернівецькій області, Державної податкової служби України про об`єднання адміністративних справ в одне провадження - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та оскарженню не підлягає.

Заперечення на ухвалу, що не підлягає оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя І.В. Маренич

Дата ухвалення рішення11.12.2023
Оприлюднено14.12.2023
Номер документу115590062
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними дій та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —600/7304/23-а

Ухвала від 29.12.2023

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Маренич Ігор Володимирович

Ухвала від 11.12.2023

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Маренич Ігор Володимирович

Ухвала від 11.12.2023

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Маренич Ігор Володимирович

Ухвала від 11.12.2023

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Маренич Ігор Володимирович

Ухвала від 17.11.2023

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Маренич Ігор Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні