Рішення
від 28.11.2023 по справі 229/6948/21
ДРУЖКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер справи 229/6948/21

Номер провадження № 2-о/229/21/2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 листопада 2023 року м. Дружківка

Дружківський міський суд Донецької області у складі:

головуючого судді Лебеженка В.О.

за участю:

секретаря судового засідання Слободкіної Т.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Желаннівська селищна рада, про встановлення факту родинних відносин,-

В С Т А Н О В И В:

У заяві, яка надійшла до суду 15 грудня 2021 року заявниця зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Воронеж, Російської Федерації, помер її чоловік ОСОБА_2 .

Заявниця звернулась приватного нотаріуса Ясинуватського нотаріального округу із заявою про видачу їй свідоцтва про право на спадщину, але їй було відмовлено у зв`язку з пропуском шестимісячного строку для подання вказаної заяви. Вона звернулась до суду для отримання додаткового строку для прийняття спадщини і під час судового розгляду з`ясувалось що в документах наявна помилка, а саме в свідоцтві про смерть ОСОБА_2 вказана дата народження « ІНФОРМАЦІЯ_2 », а в свідоцтві про шлюб « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Тому заявниця просить встановити факт родинних відносин, а саме те, що ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , у м.Воронеж, є її чоловіком.

Ухвалою суду від 20 грудня 2021 року було відкрито провадження у цивільній справі.

Ухвалами суду від 01 лютого 2023 року, від 09 листопада 2023 року, від 13 листопада 2023 року витребувано докази.

У судове засідання заявник ОСОБА_1 не з`явилась, про час та місце розгляду справи сповіщена належним чином, а саме СМС-повідомленнями, а також через опублікування оголошення про виклик на офіційному веб-сайті судової влади України. Заяв та клопотань щодо розгляду справи до суду не надходили.

Представник Заінтересованої особи до суду не з`явився, про час та місце розгляду справи сповіщені належним чином, через опублікування оголошення про виклик на офіційному веб-сайті судової влади України. Про причини неявки суду не повідомлено.

З огляду на це, відповідно до ст. 247 ЦПК України, суд, вважає за можливе розглядати справу у відсутності сторін, без фіксації судового засідання, на підставі наявних доказів.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив такі фактичні обставини та зміст правовідносин.

Відповідно до ч.1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно з п.5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Пунктом 1 ч.1 ст. 315 ЦПК України вказано, що суд розглядає справи про встановлення факту: родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ч.1 ст.1258 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

Згідно копії паспорта громадянина України серії НОМЕР_1 виданого на ім`я ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , 02.12.1996 року вона зареєструвала шлюб з ОСОБА_2 , 1961 року народження (а.с.03).

02 грудня 1996 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 уклали шлюб, про що в книзі реєстрації актів про укладення шлюбу зроблено запис №11. Після укладення шлюбу дружині присвоєно прізвище ОСОБА_4 (а.с.04).

У свідоцтві про смерть від 02 квітня 2021 року, складеного російською мовою зазначено, що « ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 в городе Воронеж Воронежская область, Российская Федерация» (а.с.05).

Відповідно до Повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження, наданого на виконання ухвали Дружківського міського суду Донецької області від 13.11.2023 року, ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 в селищі Корсунь, м. Єнакієве Сталінська область.

Пунктом 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» № 5 від 31.03.1995 р. передбачено, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Відповідно до п. 7 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину.

Суд вважає, що всі докази у своїй сукупності підтвердили факт родинних відносин між ОСОБА_2 та ОСОБА_1 . Факт родинних відносин знайшов своє підтвердження у судовому засіданні.

Враховуючи неможливість довести родинні стосунки заявника із її чоловіком в позасудовому порядку, а також те, що встановлення факту родинних відносин відповідатиме інтересам заявника, забезпечить реалізацію її законних прав, суд дійшов до переконання, що заяву слід задовольнити.

Керуючись ст.ст. 76-81, 263-265, 268, 273, 293, 315, ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Желаннівська селищна рада, про встановлення факту родинних відносин - задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_2 , яка зареєстрована за адерсою: АДРЕСА_1 , є дружиною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у місті Воронеж, Воронезької області, Російська Федерація.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, яка може бути подана протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана позивачем до Дніпровського апеляційного суду через Дружківський міський суд Донецької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а у разі оголошення лише вступної та резолютивної частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи - з дня складення повного судового рішення.

Повне судоверішенняскладено28листопада2023 року.

Суддя: В.О. Лебеженко

СудДружківський міський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення28.11.2023
Оприлюднено14.12.2023
Номер документу115593410
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —229/6948/21

Рішення від 28.11.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Лебеженко В. О.

Ухвала від 13.11.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Лебеженко В. О.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Лебеженко В. О.

Ухвала від 01.02.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Лебеженко В. О.

Ухвала від 20.12.2021

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Лебеженко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні