Ухвала
від 11.12.2023 по справі 401/4444/23
СВІТЛОВОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 401/4444/23

Провадження № 2/401/2392/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 грудня 2023 року Суддя Світловодського міськрайонного суду Кіровоградської області Волошина Н.Л., розглянувши позов ОСОБА_1 до Першої Світловодської Державної нотаріальної контори Кіровоградської області Південного міжрегіонального Управління Міністерства юстиції України про визначення додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулась до Світловодського міськрайонного суду Кіровоградської області з позовом до Першої Світловодської Державної нотаріальної контори Кіровоградської області Південного міжрегіонального Управління Міністерства юстиції України та просить суд визначити додатковий строк для подачі нею до нотаріальних органів заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , терміном в один місяць з часу набрання рішенням суду законної сили.

Перевіривши матеріали позовної заяви, суддя приходить до висновку, що вона підлягає залишенню без руху, виходячи з наступного.

Згідно ч. 4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ч. 2ст. 133 ЦПК України, розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір", за подання до суду позовної заяви немайнового характеру позивачем сплачується судовий збір в розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб затверджено Законом України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» та станом на 01 січня 2023 року становить 2684 грн. 00 коп.

У позовній заяві ОСОБА_1 просила суд звільнити її від сплати судового збору на підставі ст. 8 Закону України «Про судовий збір», оскільки вона є малозабезпеченою особою, на підтвердження чого надала довідку форми ОК5 за 1998-2010 роки та довідку про її доходи за період квітень-вересень 2023 року.

Натомість, пунктом 1 частини 1 ст. 8 Закону України «Про судовий збір» передбачено, що враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за умови, що розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік.

Доказів на підтвердження розміру доходів позивача ОСОБА_1 за попередній календарний рік, тобто за 2022 рік, позивачем суду не надано, відтак підстави для задоволення поданого клопотання про її звільнення від сплати судового збору відсутні.

Таким чином, позивачу необхідно сплатити судовий збір в сумі 1073,60 грн. та представити суду квитанцію про його сплату або подати до суду клопотання про відстрочку або звільнення від сплати судового збору із зазначенням конкретного пункту ч.1 ст.8 Закону України «Про судовий збір» як підстави такої відстрочки чи звільнення, що має бути підтверджено належними доказами.

Крім того, за приписами частини першої статті 48 ЦПК України, сторонами у цивільному процесі є позивач і відповідач, саме останній є особою, яка є процесуальним суб`єктом, який на думку позивача, своєю діяльністю (діями або бездіяльністю) порушив його права та до якого позивач направляє свої позовні вимоги (свій позов), звернувшись при цьому до органу суду.

Звертаючись з позовом до суду позивачкою визначено як відповідача Першу Світловодську Державну нотаріальну контору Кіровоградської області Південного міжрегіонального Управління Міністерства юстиції України.

Згідно п. 3 ч. 5 ст. 12 ЦПК України суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, роз`яснює у випадку необхідності учасникам судового процесу їхні процесуальні права та обов`язки, наслідки вчинення або невчинення процесуальних дій.

В силу дії наведеної норми судом роз`яснюється, що відповідачами у справах про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини є спадкоємці, які прийняли спадщину. При відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття відповідачами є територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини. Право визначення суб`єктного складу відповідачів в силу дії положень ст. 51 ЦПК України належить позивачеві, в зв`язку з чим суд пропонує йому визначитись з колом належних відповідачів за заявленими позовними вимогами.

При таких обставинах, в зв`язку з недотриманням позивачем вимог ст.ст. 175,177 ЦПК України, позовна заява в порядку ч. 1 ст. 185 ЦПК України підлягає залишенню без руху.

Керуючись ст.ст. 175,177, 185, 259-261 ЦПК України, суддя, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Першої Світловодської Державної нотаріальної контори Кіровоградської області Південного міжрегіонального Управління Міністерства юстиції України про визначення додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини - залишити без руху.

Запропонувати позивачу в десятиденний строк з дня отримання копії цієї ухвали привести позов у відповідність до вимог ст.ст. 175,177 ЦПК України, а саме:

-сплатити судовий збір у розмірі 1073 грн. 60 коп. за реквізитами: отримувач коштів ГУК у Кіров.обл./тг м.Світловодськ, Код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37918230, рахунок отримувача UA248999980313151206000011563, Код класифікації 22030101, Призначення платежу: судовий збір за позовом (ПІБ чи назва установи, організації позивача), Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області, код ЄДРПОУ 02897017, з таблиці ставок судового збору - 1.2.2., ПІБ (найменування) платника, та надати до суду докази про сплату або надати до суду клопотання про відстрочку або звільнення від сплати судового збору із зазначенням конкретного пункту ч.1 ст.8 Закону України «Про судовий збір» як підстави такої відстрочки чи звільнення, що має бути підтверджено належними доказами.

-визначити коло належних відповідачів у справі за позовом про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, подавши до суду позовну заяву з додатками з дотриманням вимог ст.ст. 175,177 ЦПК України.

Роз`яснити, що у разі невиконання вимог суду в зазначений строк позовна заява буде вважатися неподаною і буде повернута.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Світловодського міськрайонного суду

Кіровоградської області Н.Л. Волошина

СудСвітловодський міськрайонний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення11.12.2023
Оприлюднено14.12.2023
Номер документу115603775
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —401/4444/23

Рішення від 02.04.2024

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Волошина Н. Л.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Волошина Н. Л.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Волошина Н. Л.

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Волошина Н. Л.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Волошина Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні