Рішення
від 12.12.2023 по справі 754/13777/23
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Номер провадження 2/754/5505/23 Справа №754/13777/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем України

12 грудня 2023 року Деснянський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді - Саламон О.Б.

з участю секретаря - Рябенка В.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ГРАССА ГРУП», третя особа: Товариство з обмеженою відповідальністю «ГЛОБАЛ СТРОЙ-3» про визнання майнового (речового) права на об`єкт незавершеного будівництва, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 через свого представника - адвоката Сидоренка С.О. звернулась до суду з позовом до відповідача ТОВ «ГРАССА ГРУП», третя особа: ТОВ «ГЛОБАЛ СТРОЙ-3», про визнання майнового (речового) права на об`єкт незавершеного будівництва.

В обґрунтування вказаного позову зазначено про те, що 24.03.2015 між ОСОБА_1 з однієї сторони і ТОВ «Глобал Строй-3», ТОВ «Київмонтажбуд» було укладено Договір № КМБ/03/047 купівлі-продажу майнових прав. Згідно умов вказаного Договору Покупець купує майнові права на об`єкт нерухомості, розташований в Об`єкті капітального будівництва за будівельною адресою АДРЕСА_1 з наступними характеристиками: секція - 3, об`єкт - квартира № 50 , кількість кімнат - 1, загальна площа 38,17 м2; поверх 6. Об`єкт капітального будівництва розташований на земельній ділянці під кадастровим номером 8000000000:62:096:0038. Пунктом 2.4. Договору визначено, що запланований термін будівництва та введення в експлуатацію Об`єкта капітального будівництва - 4 квартал 2016 року. Пунктом 3.1. Договору № КМБ/03/047 від 24.03.2015 визначено, що майнові права на Об`єкт нерухомості за цим Договором закріпляються за Покупцем у момент видачі Довідки про здійснення 100 % оплати майнових прав, зазначеної у пункті 2.2. даного договору. Представник позивача вказує на те, що ОСОБА_1 відповідно до умов Договору сплатила Продавцю грошові кошти у розмірі 423 687,00 грн., що складає 100 % вартості майнових прав Об`єкта нерухомості, що знаходиться за будівельною адресою АДРЕСА_1 . 27.07.2017 між ТОВ «Глобал Строй-3», ТОВ «Київмонтажбуд», позивачем і ТОВ «ГРАССА ГРУП», укладена додаткова угода про заміну сторони у зобов`язанні до договору №КМБ/03/047 купівлі-проджау майнових прав від 24.03.2015 року, за умовами якого ТОВ «Київмонтажбуд» замінюється на ТОВ «Грасса груп». Внесено зміни в п.2.4 Договору яким змінено запланований термін будівництва та введення в експлуатацію об`єкта капітального будівництва змінюється на 4 квартал 2018 року. На теперішній час придбаний позивачем вище вказаний об`єкт нерухомості не введено в експлуатацію. Первинним покупцем було в повному обсязі виконано взяті зобов`язання за Договором купівлі-продажу майнових прав, права за яким передано позивачу, та вона вправі вимагати виконання з боку відповідача. Не передача майнових прав позивачу, порушує її права як добросовісного покупця майнових прав. Окрім того, немає впевненості в тому, що на об`єкт інвестування не претендує жодна інша особа, оскільки на державному рівні її права, як покупця майнових прав саме цієї квартири, ніде не відображено і не визнано, існує необхідність у визнанні майнових прав для ідентифікації квартири в майбутньому.

Ухвалою Деснянського районного суду м. Києва від 02.10.2023 відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою суду від 30.11.2023 внесеною до протоколу судового засідання, постановлено закрити підготовче провадженя та призначити справу до розгляду по суті.

В судове засідання позивач та представник позивача не з`явились, при цьому до суду надали заяву про розгляд справи у їх відсутність.

Представник відповідача - ТОВ «ГРАССА ГРУП» у судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, причини неявки не повідомив.

Представник третьої особи - ТОВ «Глобал Строй-3» у судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, причини неявки не повідомив.

Оскільки представник відповідача та представник третьої особи в судове засідання не з`явилися, про розгляд справи повідомлялися належним чином, причини неявки суду не повідомили та не подали до суду відзив, а також те, що сторона позивача не заперечувала щодо розгляду справи в порядку заочного провадження, суд вважає можливим розглянути спір відповідно до ст.ст. 280-282 ЦПК України та на підставі матеріалів справи постановити заочне рішення.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи розгляд справи за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювався.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновк.

Згідно зі ст.ст. 12, 13 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін, при цьому суд розглядає цивільні справи не інакше як в межах заявлених вимог і на підставі наданих учасниками справи доказів.

Судом встановлено, що між ОСОБА_1 та ТОВ «Глобал Строй-3» укладено Договір № КМБ/03/047 від 24.03.2015 купівлі-продажу майнових прав.

Згідно Договору Покупець купує майнові права на об`єкт нерухомості розташований в об`єкті капітального будівництва за будівельною адресою: АДРЕСА_1 , з наступними характеристиками: секція 3, квартира 500, кількість кімнат -1, загальна площа 38,17 м2, поверх 6.

Об`єкт капітального будівництва розташований на земельній ділянці під кадастровим номером 8000000000:62:096:0038, право на спорудження якого виникло у продавця на підставі Договору генерального підряду № 25/05-ГП/2014 від 25.05.2014 та який надав свою згоду на продаж житлової та нежитлової нерухомості у ЖК «Перспектива» та Декларації про початок виконання будівельних робіт виданої Інспекцією державного архітектурно - будівельного контролю у м. Києві 27.06.2014 № КВ083141780671.

Пунктом 3.1. Договору № КМБ/03/047 від 24.03.2015 визначено, що майнові права на Об`єкт нерухомості за цим Договором закріплюються за Покупцем у момент видачі Довідки про здійснення 100% оплати майнових прав, зазначеної у пункті 4.2. даного договору. Довідка підписується Продавцем не пізніше 3-х робочих днів з дати здійснення Покупцем 100% оплати вартості майнових прав, визначених у п.4.2. даного договору.

31.03.2015 ТОВ «Київмонтажбуд» видано ОСОБА_1 . Довідку про фінансування 100% майнових прав Об`єкта нерухомості по Договору № КМБ/03/047 купівлі-продажу майнових прав від 24.03.2015, а саме підтвердження сплати майнових прав однокімнатної квартири АДРЕСА_1 , загальною площею 38,17 м2. Загальна вартість майнових прав складає 423 687 грн. 00 коп.

27.07.2017 між ТОВ «Глобал Строй-3», ТОВ «Київмонтажбуд», позивачем і ТОВ «ГРАССА ГРУП», укладена додаткова угода про заміну сторони у зобов`язанні до договору № КМБ/03/047 купівлі-проджау майнових прав від 24.03.2015 року, за умовами якого ТОВ «Київмонтажбуд» замінюється на ТОВ «Грасса груп». Внесено зміни в п.2.4 Договору яким змінено запланований термін будівництва та введення в експлуатацію об`єкта капітального будівництва змінюється на 4 квартал 2018 року.

Рішенням Київської міської ради №6894/6935 від 13.07.2023 було перейменовано АДРЕСА_1 .

Отже, відповідач порушив умови договору, не завершивши будівництво по теперішній час, не ввів житловий багатоквартирний будинок в експлуатацію та відповідно не передав позивачеві документи, необхідні для оформлення права власності на профінансовану квартиру, що в цілому призвело до грубого порушення прав позивача як добросовісного інвестора, який належним чином виконав договірні зобов`язання.

Спірна квартира є об`єктом фінансування в об`єкті будівництва - житловому багатоквартирному будинку, будівництво якого не завершено та який не введено в експлуатацію. Після завершення будівництва така квартира стає окремим майном. До завершення будівництва об`єкта фінансування та після виконання договірних зобов`язань з оплати погодженої сторонами вартості квартири до позивача переходять майнові права на спірну квартиру.

Згідно зі ст. 177 ЦК України об`єктами цивільних прав є речі, у тому числі гроші та цінні папери, інше майно, майнові права, результати робіт, послуги, результати інтелектуальної, творчої діяльності, інформація, а також інші матеріальні і нематеріальні блага.

Відповідно до ч. 1 ст. 190 ЦК України майном як особливим об`єктом вважаються окремі речі, сукупність речей, а також майнові права та обов`язки. Майновими правами визнаються будь-які права, пов`язані з майном, відмінні від права власності, у тому числі права, які є складовою частиною права власності (права володіння, розпорядження, користування), а також інші специфічні права та право вимоги.

Майнове право, яке можна визначити як право очікування, є складовою частиною майна як об`єкта цивільних прав. Майнове право - це обмежене речове право, за яким власник цього права наділений певними, але не всіма правами власника майна, та яке засвідчує правомочність його власника отримати право власності на нерухоме майно чи інше речове право на відповідне майно в майбутньому.

Згідно зі ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

У відповідності до ст. 331 ЦК України право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди) виникає з моменту завершення будівництва. Якщо законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації. Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.

Закон України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» дає визначення поняття майнові права, які можуть оцінюватися, як будь-які права, пов`язані з майном, відмінні від права власності, у тому числі права, які є складовими частинами права власності (права володіння, розпорядження, користування), а також інші специфічні права (права на провадження діяльності, використання природних ресурсів тощо) та права вимоги (частина друга стаття 3 Закону).

Захист майнових прав здійснюється в порядку, визначеному законодавством, а якщо такий спеціальний порядок не визначений, захист майнового права здійснюється на загальних підставах цивільного законодавства.

Отже, майнове право, яке можна визначити як право очікування, є складовою частиною майна як об`єкта цивільних прав. Майнове право це обмежене речове право, за яким власник цього права наділений певними, але не всіма правами власника майна, та яке засвідчує правомочність його власника отримати право власності на нерухоме майно чи інше речове право на відповідне майно в майбутньому.

Виходячи з приписів ст. 190 ЦК України, ч. 2 ст. 3 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні «та умов укладених між сторонами договорів, суд визнає позивачку такою, що набула майнових прав на квартиру, оскільки вона в повному обсязі виконала умови договору в будівництві.

Як встановлено судом, при укладенні договору № КМБ/03/047 від 24.03.2015 купівлі-продажу майнових прав ТОВ «Глобал Строй-3» (в особі замовника і землекористувача земельної ділянки) та ТОВ «Київмонтажбуд» (продавець по тексту договору), враховуючи відсутність у останніх в наявності будь-яких прав на земельну ділянку та дозвільних документів на здійснення будівництва, ввели покупця в оману та заволоділи його коштами.

Таким чином судом встановлено, що договір купівлі продажу майнових прав був укладений між сторонами без дозвільних документів на здійснення будівництва, фактично шляхом введення позивача в оману. Згідно умов договору термін закінчення будівництва та введення в експлуатацію об`єкта капітального будівництва запланований до 4 кварталу 2018 року. Відповідач зобов`язувався забезпечити будівництво об`єкту капітального будівництва та введення його в експлуатацію в терміни зазначені в договорі, умовами договору передбачено, що у випадку невиконання або неналежного виконання своїх обов`язків за даним Договором, винна сторона відшкодовує потерпілій стороні всі збитки, спричинені такими її винними діями (бездіяльністю) згідно чинного законодавства України.

Згідно зі ст. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Частиною 2 ст. 11 ЦК України встановлено, що підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ст.ст. 202, 204 ЦК України, правочином є дія, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним.

З урахуванням ст. 626 ЦК України договором є домовленість, спрямована на виникнення, зміну та припинення прав та обов`язків, укладення з позивачкою договору про забезпечення виконання зобов`язань є дією, спрямованою на набуття цивільних прав та обов`язків.

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту та інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно зі ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Крім того, відповідно до правової позиції Верховного Суду, викладеної у постановах від 20 березня 2019 року у справі № 6-14-39цс19 та від 27 лютого 2019 року у справі № 6-14-606цс18, у разі невиконання належним чином взятих на себе зобов`язань, а також, відсутності факту введення будинку в експлуатацію, з урахуванням повної та вчасної сплати пайових внесків, ефективним способом захисту порушених прав є визнання майнових прав на об`єкт інвестування.

Оскільки нежитлове приміщення є оплаченим позивачем об`єктом, який після завершення будівництва стає окремим майном, то до завершення будівництва об`єкту нерухомого майна, в якому знаходиться нежитлове приміщення, та прийняття його до експлуатації - позивачу належить не право власності на нежитлове приміщення, а майнове право на нього.

Згідно із ст. 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором. У випадку, якщо закон або договір не визначають ефективного способу захисту порушеного, невизнаного або оспореного права, свободи чи інтересу особи, яка звернулася до суду, суд відповідно до викладеної в позові вимоги такої особи може визначити у своєму рішенні такий спосіб захисту, який не суперечить закону.

Статтями 10-13 ЦПК України визначено, що суд при розгляді справи керується принципом верховенства права. Суд розглядає справи відповідно до Конституції України, законів України, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України. Суд застосовує інші правові акти, прийняті відповідним органом на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що встановлені Конституцією та законами України.

Суд застосовує при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року і протоколи до неї, згоду на обов`язковість яких надано Верховною Радою України, та практику Європейського суду з прав людини як джерело права. Суд застосовує норми права інших держав у разі, коли це передбачено законом України чи міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України. Суд визначає в межах, встановлених цим Кодексом, порядок здійснення провадження у справі відповідно до принципу пропорційності, враховуючи: завдання цивільного судочинства; забезпечення розумного балансу між приватними й публічними інтересами; особливості предмета спору; ціну позову; складність справи; значення розгляду справи для сторін, час, необхідний для вчинення тих чи інших дій, розмір судових витрат, пов`язаних із відповідними процесуальними діями, тощо.

Аналізуючи зібрані по справі докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 19, 76-81, 141, 258-260, 263-265, 280-284 ЦПК України, ст.ст. 11, 12,16, 177, 178, 190, 328, 525, 526, 876 ЦК України, -

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ГРАССА ГРУП», третя особа: Товариство з обмеженою відповідальністю «ГЛОБАЛ СТРОЙ-3» про визнання майнового (речового) права на об`єкт незавершеного будівництва, - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 майнове (речове) право на об`єкт незавершеного будівництва - однокімнатну квартиру з визначеним згідно проекту № 50 (пятдесят) загальною площею визначеною згідно проекту 38,17 м2 на 6 (шостому) поверсі в секціі № 3 (три), розташованій за будівельною адресою по АДРЕСА_1 , на земельній ділянці за кадастровим номером 8000000000:62:096:0038.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до безпосередньо до Київського апеляційного суду.

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_5 .

Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю «ГРАССА ГРУП», код ЄДРПОУ 40994849, місцезнаходження: м. Київ, просп. Степана Бандери, 28-А.

Третя особа - Товариство з обмеженою відповідальністю «ГЛОБАЛ СТРОЙ-3», ЄДРПОУ 37117755, місцезнаходження: м. Київ, вул. Теодора Драйзера, 40.

Повний текст рішення суду складено 13.12.2023.

Суддя Деснянського районного суду м. Києва О.Б. Саламон

Дата ухвалення рішення12.12.2023
Оприлюднено15.12.2023
Номер документу115608655
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання майнового (речового) права на об`єкт незавершеного будівництва

Судовий реєстр по справі —754/13777/23

Ухвала від 20.12.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Саламон О. Б.

Рішення від 12.12.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Саламон О. Б.

Ухвала від 02.10.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Саламон О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні