Рішення
від 13.12.2023 по справі 592/16914/23
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа№592/16914/23

Провадження №2/592/3486/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 грудня 2023 року м.Суми

Ковпаківський районний суд м.Суми в особі судді Котенко О.А., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Державного підприємства Український державний інститут з проектування об`єктів дорожнього господарства «Укрдіпродор», третя особа Сумський відділ комплексного проектування Державного підприємства - Українського державного інституту з проектування об`єктів дорожнього господарства «Укрдіпродор», про стягнення заборгованості з заробітної плати,

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом та вимоги обгрунтовує тим, що вона була звільнена з роботи у Сумському відділі комплексного проектування державного підприємства українського державного інституту з проектування об`єктів дорожнього господарства «Укрдіпродор» 29.09.2023 року. Відповідно до ст.116 КЗпП України при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред`явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про суми, нараховані та виплачені працівникові при звільненні, із зазначенням окремо кожного виду виплати (основна та додаткова заробітна плата, заохочувальні та компенсаційні виплати, інші виплати, на які працівник має право згідно з умовами трудового договору і відповідно до законодавства, у тому числі при звільненні) роботодавець повинен письмово повідомити працівника в день їх виплати. Дана норма закону відповідачем не виконується. На сьогодні, відповідач заборгував їй 60735,32грн. Позивач просить суд ухвалити рішення, яким стягнути на її користь невиплачену заробітну плату в сумі 60735,32грн. (сума визначена з урахуванням утриманих податків і зборів).

Відповідачу Державному підприємству Український державний інститут з проектування об`єктів дорожнього господарства «Укрдіпродор» надсилалася копія позовної заяви, відзив на позов відповідачем не надано.

Суд, перевіривши матеріали справи, дійшов висновку, що позов обгрунтований та підлягає задоволенню з таких підстав:

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 працювала у Сумському відділі комплексного проектування державного підприємства українського державного інституту з проектування об`єктів дорожнього господарства «Укрдіпродор».

29.09.2023 року позивач звільнилася з роботи за власним бажанням (ст.38 КЗпП України).

Викладені обставини підтверджуються копією Наказу №10-к від 29.09.2023 року (а.с.6).

Відповідно до статті 116 КЗпП України при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник у день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред`явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.

Судом установлено, що в день звільнення позивача Державне підприємство Український державний інститут з проектування об`єктів дорожнього господарства «Укрдіпродор» не виплатило належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені у ст.116 КЗпП України.

Як вбачається з розрахункового листа Державного підприємства Українськийдержавний інститутз проектуванняоб`єктів дорожньогогосподарства «Укрдіпродор» за вересень 2023 року заборгованість по заробітній платі перед ОСОБА_1 , станом на вереснь 2023 року становила 60735грн.32коп. (а.с.7).

Отже, з відповідача на користь позивача підлягає стягненню заборгованість по заробітній платі в розмірі 60735грн.32коп. (ця сума визначена з урахуванням утриманого податку на доходи фізичних осіб та військового збору).

Згідно з ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

З огляду на викладене, порушене право позивача підлягає захисту, суд вважає необхідним стягнути з Державного підприємства Українськийдержавний інститутз проектуванняоб`єктів дорожньогогосподарства «Укрдіпродор» на користь ОСОБА_1 заборгованість по заробітній платі в розмірі 60735грн.32коп. (ця сума визначена з урахуванням утриманих податку на доходи фізичних осіб та військового збору).

Відповідно до ст.141ЦПК України суд стягує з відповідача на користь держави судовий збір в сумі 1073грн.60коп.

Керуючись ст.ст.115,116 КЗпП України, ст.ст.2,12,13,76-81,137,141,259,263-265 ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Стягнути з Державного підприємства Український державний інститут з проектування об`єктів дорожнього господарства «Укрдіпродор» на користь ОСОБА_1 заборгованість по заробітній платі станом на вересень 2023 року у розмірі 60735грн.32коп.

Стягнути з Державного підприємства Українськийдержавний інститутз проектуванняоб`єктів дорожньогогосподарства «Укрдіпродор» на користь держави судовий збір у сумі 1073грн. 60коп.

На рішення суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення може бути подана апеляційна скарга до Сумського апеляційного суду. При оголошенні вступної та резолютивної частини судового рішення апеляційна скарга подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи:

http://kv.su.court.gov.ua/sud1806/gromadyanam/csz/.

Позивач: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Відповідач: Державного підприємства Український державний інститут з проектування об`єктів дорожнього господарства «Укрдіпродор» адреса: м.Київ, пр-т Повітрофлотський, буд. 39/1, код ЄДРПОУ 05416892.

Суддя О.А. Котенко

Дата ухвалення рішення13.12.2023
Оприлюднено15.12.2023
Номер документу115613719
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості з заробітної плати

Судовий реєстр по справі —592/16914/23

Рішення від 13.12.2023

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Котенко О. А.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Котенко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні