Ухвала
від 11.12.2023 по справі 650/2608/23
ВЕЛИКООЛЕКСАНДРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Справа № 650/2608/23

Провадження № 2-з/650/26/23

УХВАЛА

іменем України

11 грудня 2023 року смт. Велика Олександрівка

Великоолександрівський районний суд Херсонської області у складі:

головуючого судді - Хомик І.І.

за участю секретаря судового засідання Ткаченко І.С.

розглянувши заяву представника позивача Гончарова Михайла Васильовича в інтересах Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області про забезпечення позову

встановив:

У провадженніВеликоолександрівського районногосуду Херсонськоїобласті знаходиться заявапредставника позивачаГончарова МихайлаВасильовича вінтересах Головногоуправління Держгеокадаструу Херсонськійобласті прозабезпечення позову по цивільнійсправі запозовом Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області до ОСОБА_1 ,треті особи:Фермерське господарство«ВЕНЕРА»,Калинівська селищнавійськова адміністраціяБериславського районуХерсонської областіпро витребуванняземельної ділянкина користьдержави посилаючись на те, що 03.11.2021 року державним реєстратором Високопільської селищної ради Високопільського району Херсонської області Степановим О.Ю. на підставі рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, зареєстровано право власності на земельну ділянку з кадастровим номером 6520980700:03:001:0198, площею 4,7078 га за ОСОБА_1 , на підставі рішення Калинівської селищної ради Херсонської області від 20.09.2021 року за № 107.

Разом із цим, Головним управлінням Держгеокадастру у Херсонській області виявлено порушення статей 32, 116, 122, 123, 124, 134 Земельного кодексу України та статті 13 Закону України «Про фермерське господарство» під час приватизації вищевказаної земельної ділянки. Будь-яке подальше відчуження ОСОБА_1 спірної земельної ділянки порушуватиме державні інтереси, які мають бути захищені в рамках цієї судової справи шляхом витребування саме від ОСОБА_1 земельної ділянки на користь держави

З 01 липня 2021 року набрав законної сили Закон України від 31 березня 2020 року № 552-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення», яким скасовано дію мораторію і запроваджено ринок земель сільськогосподарського призначення. Зокрема, цим Законом в новій редакції викладено статтю 131 Земельного кодексу України, абзацом першим частини третьої якої передбачено, що земельні ділянки сільськогосподарського призначення приватної власності можуть бути відчужені лише за договорами купівлі-продажу, дарування, довічного утримання (догляду), спадкового договору, міни, шляхом внесення до статутного (складеного) капіталу чи шляхом їх передачі у довірчу власність (у разі якщо відповідно до закону право власності особи, яка передала своє майно у довірчу власність, припиняється), чи шляхом звернення стягнення на них.

Реалізація ОСОБА_1 права розпорядження спірною земельною ділянкою з кадастровим номером 6520980700:03:001:0198, площею 4,7078 га для ведення фермерського господарства, у спосіб визначений абзацом першим частини третьої статті 131 Земельного кодексу України, до вирішення судом спору по суті може утруднити або зробити неможливим виконання судового рішення в разі задоволення позову Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області. Накладення арешту на земельну ділянку є співмірним із заявленою позовною вимогою та підлягає застосуванню судом з метою забезпечення реалізації виконання в майбутньому рішення суду, якщо воно буде ухвалене на користь позивача, та ефективного захисту законних інтересів держави.

Невжиття заходівзабезпечення позовуможе призвестидо наслідків,настання яких(вчиненняправочину щодовідчуження земельноїділянки площею4,7078га, кадастровий номер 6520980700:03:001:0198) у разі задоволення позову вимагатиме значних зусиль з боку позивача для захисту законних інтересів держави. На сьогоднішній день у ОСОБА_1 відсутні будь-які перешкоди в розпорядженні спірною земельною ділянкою. Тому, у випадку задоволення позову, нівелюється мета його звернення, адже зумовить необхідність звертатися з інших підстав з позовами до нових власників вищевказаної земельної ділянки.

Представник Головногоуправління Держгеокадаструу Херсонськійобласті у судовому засіданні підтримав вимоги заяви, просить їх задовольнити.

Представник відповідача ОСОБА_1 та третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача вимоги заяви не визнав, заперечує щодо їх задоволення вказуючи, що представником позивача не надано доказів на підтвердження необхідності забезпечення позову.

Представник Калинівської селищної військова адміністрація Бериславського району Херсонської області у судове засідання не з`явився, заперечень не надав, про причину неявки не повідомив. Тому суд вважає за можливе провести розгляд заяви за його відсутності.

Заслухавши представників сторін, дослідивши та проаналізувавши всі матеріали долучені до заяви, суд приходить до наступного.

У провадженні Великоолександрівського районного суду Херсонської області знаходиться цивільна справа за позовом Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області до ОСОБА_1 , треті особи: Фермерське господарство «ВЕНЕРА», Калинівська селищна військова адміністрація Бериславського району Херсонської області про витребування земельної ділянки на користь держави.

Представник позивача звернувся до суду із заявою про накладення арешту на земельну ділянку, оскільки вважає, що невжиття заходів забезпечення позову може призвести до наслідків, настання яких (вчинення правочину щодо відчуження земельної ділянки площею 4,7078 га, кадастровий номер 6520980700:03:001:0198) у разі задоволення позову вимагатиме значних зусиль з боку позивача для захисту законних інтересів держави. На сьогоднішній день у ОСОБА_1 відсутні будь-які перешкоди в розпорядженні спірною земельною ділянкою. Тому, у випадку задоволення позову, нівелюється мета його звернення, адже зумовить необхідність звертатися з інших підстав з позовами до нових власників вищевказаної земельної ділянки.

Згідно з ч. 1, ч. 2ст. 149 ЦПК Українисуд за заявою учасника справи має право вжити передбаченихст. 150 цього Кодексузаходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Забезпечення позову є засобом спрямованим на запобігання можливим порушенням прав чи охоронюваних законом інтересів юридичної чи фізичної особи, що полягає у вжитті заходів, за допомогою яких, у подальшому гарантується виконання судових рішень.

Забезпечення позову є тимчасовим обмеженням і його значення полягає в тому, що ним захищаються законні інтереси позивача на той випадок, коли відповідач буде діяти недобросовісно або коли невжиття заходів забезпечення позову може потягти за собою неможливість виконання судового рішення.

Як вбачається із заяви позивач звернувся до суду із вимогою про витребування спірної земельної ділянки у ОСОБА_1 . Застосування такого виду забезпечення позову, як заборона ОСОБА_1 вчиняти певні дії, пов`язані з користуванням земельною ділянкою, який є співмірним із заявленими позовними вимогами, та є доцільним, оскільки невжиття заходів забезпечення позову може істотно ускладнити та унеможливити виконання рішення суду по даній справі або ефективний захист, поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся до суду.

З урахуванням викладеного суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення вимог заяви про забезпечення позову в частині заборони вчиняти певні дії щодо земельної ділянки площею 4,7078 га, кадастровий номер 6520980700:03:001:0198 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав: 2496159965209, номер відомостей про речове право: 44832701), яка розташована на території Калинівської селищної ради Бериславського району Херсонської області.

Керуючись ст.ст. 149, 150 ЦПК України, суд

постановив:

Заяву представника позивача Гончарова Михайла Васильовича в інтересах Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області про забезпечення позову по цивільній справі за позовом Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області до ОСОБА_1 ,треті особи:Фермерське господарство«ВЕНЕРА»,Калинівська селищнавійськова адміністраціяБериславського районуХерсонської областіпро витребуванняземельної ділянкина користьдержави задовольнити частково.

Заборонити ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) розпоряджатись, змінювати цільове призначення, здійснювати перетворення, поділ, об`єднання земельної ділянки, розташованої на території Калинівської селищної військової адміністрації Бериславського району Херсонської області, площею 4,7078 га, кадастровий номер6520980700:03:001:0198 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав: 2496159965209, номер відомостей про речове право: 44832701), з іншими земельними ділянками.

Відмовити в накладенні арешту на земельну ділянку площею 4,7078 га, кадастровий номер 6520980700:03:001:0198 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав: 2496159965209, номер відомостей про речове право: 44832701), яка розташована на території Калинівської селищної ради Бериславського району Херсонської області по цивільній справі за позовом Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області до ОСОБА_1 , треті особи: Фермерське господарство «ВЕНЕРА», Калинівська селищна військова адміністрація Бериславського району Херсонської області про витребування земельної ділянки на користь держави.

Ухвала може бути оскаржена до Херсонського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи.

Ухвала про забезпечення позову є виконавчим документом та виконується негайно в порядку встановленому для виконання судових рішень.

Суддя Ірина ХОМИК

СудВеликоолександрівський районний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення11.12.2023
Оприлюднено15.12.2023
Номер документу115614499
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про забезпечення (скасування забезпечення) позову або доказів

Судовий реєстр по справі —650/2608/23

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Хомик І. І.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Хомик І. І.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Хомик І. І.

Ухвала від 28.11.2023

Цивільне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Хомик І. І.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Хомик І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні