Ухвала
від 27.11.2023 по справі 916/4644/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про визнання вимог кредитора

"27" листопада 2023 р.м. ОдесаСправа № 916/4644/15Господарський суд Одеської області у складі судді Райчевої Світлани Іванівни,

при секретарі судового засідання Скогутовському І.П.

дослідивши матеріали справи,

За заявою кредитора: Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія ДЕВІАНТ (65069, м. Одеса, вул. Марсельська, буд. 2Б; код ЄДРПОУ 43011293)

до боржника: Товариства з обмеженою відповідальністю "ПІВДЕНБУД" (65005, Одеська обл., м. Одеса, вул. Михайлівська, буд. 5; код ЄДРПОУ 22471390);

про визнання банкрутом,

Учасники справи у судове засідання не з`явились;

ВСТАНОВИВ:

Публічне акціонерне товариство „Райффайзен Банк Аваль в особі Одеської обласної дирекції Публічного акціонерного товариства „Райффайзен Банк Аваль звернулось до господарського суду Одеської області із заявою про порушення справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю „ПІВДЕНБУД.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 11.01.2016р. порушено провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю „ПІВДЕНБУД; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів; введено процедуру розпорядження майном Боржника.

Постановою Господарського суду Одеської області від 30.08.2023р. Товариство з обмеженою відповідальністю "ПІВДЕНБУД" визнано банкрутом; відкрито відносно Товариства з обмеженою відповідальністю "ПІВДЕНБУД" ліквідаційну процедуру; ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "ПІВДЕНБУД" призначено арбітражного керуючого Мензаренка Юрія Миколайовича.

31.08.2023р. на офіційному сайті Касаційного господарського суду України опубліковано повідомлення про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю "ПІВДЕНБУД" банкрутом та відкриття відносно нього ліквідаційної процедури (публікація №71295 від 31.08.2023 р.).

26.10.2023 р. до Господарського суду Одеської області надійшла заява (вх. ГСОО №3-761/23) Головного управління ДПС в Одеській області з грошовими вимогами до Товариства з обмеженою відповідальністю "ПІВДЕНБУД" у сумі 99 959, 73 грн.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 30.10.2023р. заяву Головного управління ДПС в Одеській області з грошовими вимогами до Товариства з обмеженою відповідальністю "ПІВДЕНБУД" залишено без руху. Заявника зобов`язано надати до господарського суду заяву про усунення недоліків у строк, що не перевищує п`яти днів з дня вручення даної ухвали та визначено перелік доказів, які слід додати до заяви про усунення недоліків.

31.10.2023р. до господарського суду надійшла заява Головного управління ДПС в Одеській області про усунення недоліків заяви з грошовими вимогами до Боржника.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 06.11.2023р. заяву Головного управління ДПС в Одеській області з грошовими вимогами до Товариства з обмеженою відповідальністю "ПІВДЕНБУД" прийнято та призначено до розгляду у засіданні суду на 27.11.2023р. о 16:00 год.

Розглянувши заяву Головного управління ДПС в Одеській області, господарським судом встановлено наступне:

Частиною 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України. Застосування положень Господарського процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України здійснюється з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Поняття грошового зобов`язання визначено у Стаття 1 Кодексу України з процедур банкрутства.

Відповідно до ч. 4 ст. 60 Кодексу України з процедур банкрутства у ліквідаційній процедурі господарський суд розглядає заяви з вимогами поточних кредиторів, які надійшли до господарського суду після офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом.

Частиною 1 ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що кредитор - юридична або фізична особа, а також контролюючий орган, уповноважений відповідно до Податкового кодексу України здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у межах своїх повноважень, та інші державні органи, які мають вимоги щодо грошових зобов`язань до боржника; забезпечені кредитори - кредитори, вимоги яких до боржника або іншої особи забезпечені заставою майна боржника; конкурсні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, що виникли до відкриття провадження у справі про банкрутство і виконання яких не забезпечено заставою майна боржника; поточні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, що виникли після відкриття провадження у справі про банкрутство.

Товариство з обмеженою відповідальністю "ПІВДЕНБУД" перебуває на обліку як платник податків у Головному управлінню ДПС в Одеській області.

Частиною 1.1. Податкового кодексу України визначено, що Податковий кодекс України регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов`язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов`язки їх посадових осіб під час адміністрування податків та зборів, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Згідно п. 15.1. ст. 15 Податкового кодексу України, платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об`єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об`єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов`язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом.

Відповідно до п.п. 16.1.4. п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України, платник податків зобов`язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Пунктом 36.1. ст. 36 Податкового кодексу України встановлено, що податковим обов`язком визнається обов`язок платника податків обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом, законами з питань митної справи.

Згідно п. 36.5. ст.36 Податкового кодексу України відповідальність за невиконання або неналежне виконання податкового обов`язку несе платник податків, крім випадків, визначених цим Кодексом або законами з питань митної справи.

Статтею 61 Податкового кодексу України передбачено, що одним із основних завдань органів державної податкової служби є здійснення контролю правильності нарахування, повноти і своєчасності сплати податків і зборів, а також дотримання законодавства з питань регулювання обігу готівки, проведення розрахункових та касових операцій, патентування, ліцензування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а саме на орган державної податкової служби України.

Пунктом 54.1. ст. 54 Податкового кодексу України передбачено, що крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов`язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов`язання та/або пені вважається узгодженою.

Відповідно до п.п.14.1.175. п. 14.1 ст.14 Податкового кодексу України податковий борг - сума узгодженого грошового зобов`язання, не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному цим Кодексом.

Заявником заявлено до визнання заборгованість Товариства з обмеженою відповідальністю "ПІВДЕНБУД" по орендній платі з юридичних осіб 99 959, 73 грн., яка виникла в результаті нарахування по податковій декларації з плати за землю (податковий розрахунок земельного податку) за 2022 р. у розмірі 49 942, 21 грн. та податковій декларації з плати за землю (податковий розрахунок земельного податку) за 2023 р. у розмірі 50 017, 52 грн.

На підтвердження розміру заборгованості Боржника перед бюджетом Кредитором надано суду: розрахунок податкового боргу станом на 13.10.2023р., довідку про суму податкового боргу на 13.10.2023р., інтегровані картки платника (ІКП), копії податкових декларацій Боржника.

27.11.2023р. до господарського суду надійшов відзив ліквідатора Банкрута на заяву Головного управління ДПС в Одеській області з грошовими вимогами до Товариства з обмеженою відповідальністю «ПІВДЕНБУД», відповідно до якого арбітражний керуючий заперечень щодо визнання грошових вимог Кредитора не має.

Доказів погашення заборгованості Товариства з обмеженою відповідальністю «ПІВДЕНБУД» перед Головним управлінням ДПС в Одеській області до господарського суду не надано.

Враховуючи викладене, господарський суд визнає грошові вимоги Головного управління ДПС в Одеській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "ШПАК ТРЕЙД ГРУП" у сумі 99 959, 73 грн., що підлягають задоволенню у третю чергу задоволення вимог кредиторів.

Крім того, п. 1. ч 1 ст. 64 Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що витрати, пов`язані з провадженням у справі про банкрутство в господарському суді, підлягають задоволенню у першу чергу вимог кредиторів.

Таким чином, витрати Кредитора, пов`язанні зі сплатою судового збору за подання до суду заяви з грошовими вимогами у розмірі 5 368, 00 грн., підлягають визнанню та задоволенню у першу чергу задоволення вимог кредиторів.

Керуючись ст.ст. 1, 2, 60, 64 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Визнати поточні грошові вимоги Головного управління ДПС в Одеській області (65044, м. Одеса, вул. Семінарська, буд. 5; код ЄДРПОУ 44069166) до Товариства з обмеженою відповідальністю "ПІВДЕНБУД" (65005, Одеська обл., м. Одеса, вул. Михайлівська, буд. 5; код ЄДРПОУ 22471390) у сумі 99 959, 73 грн., що підлягають задоволенню у третю чергу задоволення вимог кредиторів та витрати у сумі 5 368,00 грн. (судовий збір), що підлягають задоволенню у першу чергу задоволення вимог кредиторів.

2. Визнані у п. 2 резолютивної частини ухвали грошові вимоги Головного управління ДПС в Одеській області підлягають включенню до реєстру вимог кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю "ПІВДЕНБУД".

Ухвала набрала законної сили 27.11.2023 р. та може бути оскаржена у порядку, встановленому ст. 9 Кодексу України з процедур банкрутства та ст.ст. 254, 255 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали складено 11 грудня 2023 р., у зв`язку з відключенням комп`ютерної мережі Господарського суду Одеської області через несанкціоноване втручання в інформаційну (автоматизовану) систему Суду з 30.11.2023 р. по 07.12.2023 р. включно.

Копію постанови надіслати до електронного кабінету користувача підсистеми "Електронний суд": арбітражному керуючому Мензаренку Ю.М.; Головному управлінню ДПС в Одеській області.

Суддя С.І. Райчева

Дата ухвалення рішення27.11.2023
Оприлюднено15.12.2023
Номер документу115616720
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/4644/15

Ухвала від 30.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 25.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 05.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Рішення від 17.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 26.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 23.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 20.12.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 27.11.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 11.12.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні