Рішення
від 13.12.2023 по справі 572/3795/23
САРНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 572/3795/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 грудня 2023 року Сарненський районний суд Рівненської області

в складі:

головуючого судді - ВЕДЯНІНОЇ Т.О.

при секретарі - ШЕВНІ І.С.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Сарни цивільну справу №572/3795/23 за позовною заявою КЕРІВНИКА САРНЕНСЬКОЇ ОКРУЖНОЇ ПРОКУРАТУРИ в інтересах держави в особі Національної служби здоров`я, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача КНП «САРНЕНСЬКА ЦЕНТРАЛЬНА РАЙОННА ЛІКАРНЯ» Сарненської міської ради до ОСОБА_1 про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину,-

ВСТАНОВИВ :

Керівник Сарненської окружної прокуратури звернувся до суду з позовом в інтересах держави в особі Національної служби здоров`я, в якому просить стягнути з ОСОБА_2 на користь держави в особі Національної служби здоров`я України кошти, витрачені на лікування потерпілого від злочину ОСОБА_3 в сумі 21 930 грн. 91 коп., вирішивши питання розподілу судових витрат.

В обґрунтування заявлених вимог позивач вказує, що вироком Рівненського міського суду від 20 жовтня 2023 року ОСОБА_2 визнано винним за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.286 КК України та призначено покарання у вигляді 3 років позбавлення волі без позбавлення права керування транспортними засобами, зі звільненням від призначеного покарання з випробуванням, на підставі ст.75 КК України, та встановленням іспитового строку 1 рік.

Під час кримінального провадження судом встановлено, що неповнолітній ОСОБА_2 15 серпня 2021 року, приблизно о 19 год. 30 хв., у світлу пору доби, в порушення вимог підпункту а), ґ) пункту 2.1, підпунктів б) пункту 2.3, Правил дорожнього руху, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України №1306 від 10.10.2001 (далі - Правила дорожнього руху), не маючи посвідчення водія на право керування транспортними засобами, поліса обов`язкового страхування цивільно- правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, керуючи мотоциклом «LONCIN», реєстраційний номер НОМЕР_1 , виїжджаючи з лісової дороги, котра є другорядною на проїзну частину вул.Вереснева с.Тинне Сарненського району Рівненської області, рухаючись в напрямку вул.Українська с.Тинне Сарненського району Рівненської області, з одним пасажиром, з порушенням вимог пункту 16.11 Правил порожнього руху, наближаючись до нерівнозначного нерегульованого перехрестя лісової дороги з вул. Вереснева с. Тинне Сарненського району Рівненської області, проявив неуважність до дорожньої обстановки, перед виїздом на головну дорогу з другорядної, котрою рухався, не надав переваги у русі автомобілю «ВMW 320», реєстраційний номер НОМЕР_2 під керуванням ОСОБА_4 , котрий наближався головною дорогою до перехрещення проїзних частин, а раптово та в безпосередній близькості виїхав на зазначене перехрестя, де допустив зіткнення з вищевказаним автомобілем, водій якого був позбавлений технічної можливості цього уникнути по незалежних від нього причинах.

В результаті вказаної дорожньо-транспортної пригоди пасажир мотоцикла «LONCIN», реєстраційний номер НОМЕР_1 , ОСОБА_3 , отримав тілесні ушкодження у вигляді рваних ран ділянки І плюсне-фалангового суглобу правої стопи, передньої поверхні правого гомілкового-ступневого суглобу, нижньої та середньої третин правої гомілки та відкритого перелому обох кісток в межах середніх третин обох кісток правої гомілки; закритого уламкового перелому середньої третини правої плечової кістки, які в своїй сукупності, відносяться до категорії тяжких тілесних ушкоджень, які небезпечні для життя в момент їх заподіяння.

Порушення ОСОБА_2 вимог пункту 16.11 Правил дорожнього руху, який вимагає від водія транспортного засобу, що рухається по другорядній дорозі, на перехресті нерівнозначних доріг, дати дорогу транспортним засобам, які наближаються до даного перехрещення проїзних частин по головній дорозі, незалежно від напрямку їх подальшого руху - знаходяться у прямому безпосередньому причинному зв`язку з виникненням дорожньо- транспортної пригоди і суспільно небезпечними наслідками, що настали.

Отже, ОСОБА_2 визнаний винним та засуджений за ч.2 ст.286 КК України.

Позивач зазначає, що потерпілий від кримінального правопорушення ОСОБА_3 , який отримав тілесні ушкодження, перебував на лікуванні у травматологічному відділенні КНП «Сарненська центральна районна лікарня» протягом 23 ліжко-днів, внаслідок чого заклад охорони здоров`я поніс витрати на лікування потерпілого у сумі 23 581 грн. 62 коп., до яких включено : витрати на харчування в сумі 441 грн. 83 коп., комунальні послуги у сумі 1650 грн. 71 коп., заробітна плата медперсоналу в сумі 11 521 грн. 16 коп., нарахування на заробітну плату у сумі 2 534 грн. 66 коп., медикаменти у сумі 4 210 грн. 52 коп., господарчі витрати у сумі 3222 грн. 74 коп.

За інформацією КНП «Сарненська ЦРЛ» - джерелом фінансування витрат, понесених закладом охорони здоров`я на лікування потерпілого ОСОБА_3 , є кошти Національної служби здоров`я України.

З огляду на наведене, та враховуючи, що КНП не вжито заходів, спрямованих на відшкодування винною особою витрат, понесених закладом охорони здоров`я в зв`язку із лікуванням потерпілого від кримінального правопорушення, прокурором подано до суду даний позов.

Представник позивача в судове засідання подала письмову заяву, якою позовні вимоги підтримала, просить проводити розгляд справи у відсутність сторони.

Відповідачі у судове засідання також подав письмову заяву, згідно із якою заявлені до нього позовні вимоги визнав в повному обсязі, просить здійснювати розгляд справи у його відсутності.

Представник третьої особи - КНП «Сарненська ЦРЛ» у судове засідання не з`явилась, подала заяву про розгляд справи у її відсутності.

Клопотання сторін про розгляд справи у їх відсутності судом задоволені.

Інших заяв та клопотань сторонами заявлено не було.

Врахувавши позицію сторін, суд дійшов до наступного.

Правовідносини між сторонами по справі виникли з приводу відшкодування шкоди, завданої неправомірними діями особи.

Вказані правовідносини регулюються нормами ЦК України.

Відповідно до ч.1 ст.1206 ЦК України - особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, зобов`язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього кримінального правопорушення, крім випадку завдання шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або у стані сильного душевного хвилювання, що виникло раптово внаслідок насильства або тяжкої образи з боку потерпілого.

Однак, згідно із ч.2 ст.1206 ЦК України - якщо кримінальне правопорушення вчинено малолітньою або неповнолітньою особою, витрати на лікування потерпілого відшкодовуються особами, визначеними статтями 1178 і 1179 цього Кодексу.

Статтею 1179 ЦК України визначено обов`язок батьків (усиновлювачів), піклувальника, закладу, який за законом здійснює щодо неповнолітньої особи функції піклувальника, відшкодувати шкоду завдану неповнолітньою особою, який припиняється після досягнення особою, яка завдала шкоди, повноліття або коли вона до досягнення повноліття стане власником майна, достатнього для відшкодування шкоди.

Оскільки ОСОБА_2 вчинив кримінальне правопорушення до досягнення 18-ти річного віку, однак, на даний час є повнолітнім, саме він має відповідати за вимогами прокурора в даному випадку.

Правомірність вимог керівника Сарненської окружної прокуратури повністю доводиться наданими доказами.

Із копії вироку Сарненського районного суду Рівненської області від 30 березня 2023 року встановлено, що ОСОБА_2 визнано винним за заподіяння 15 серпня 2021 року внаслідок дорожньо-транспортної пригоди потерпілому ОСОБА_3 , тяжких тілесних ушкоджень, небезпечних для життя в момент заподіяння, внаслідок чого обвинувачений засуджений за ч.2 ст.286 КК України до покарання у виді 3 років позбавлення волі без позбавлення права керування транспортними засобами, зі звільненням від призначеного покарання з випробуванням, на підставі ст.75 КК України, та встановленням іспитового строку 1 рік, з покладенням обов`язків, визначених на підставі ст.76 КК України.

Розрахунок вартості лікування хворого ОСОБА_3 , виданий за підписом в.о.головного лікаря КНП «Сарненська ЦРЛ» та головного бухгалтера, доводить, що ОСОБА_3 дійсно знаходився на стаціонарному лікуванні в травматологічному відділенні вказаного закладу з 15 серпня 2021 року по 08 вересня 2021 року (23 ліжко-дні). Вартість лікування ОСОБА_3 протягом вказаного часу становить 23 581 грн. 62 коп. (до вказаної суми включено витрати на харчування, накладні витрати, заробітна плата медперсоналу, нарахування на заробітну плату, вартість медикаментів).

Вказані обставини підтверджені додатково повідомленням КНП «Сарненська ЦРЛ Сарненської міської ради» №903 від 04 серпня 2023 року, яке надано на запит прокурора Сарненської окружної прокуратури.

Крім цього, Національною службою здоров`я України на запит прокурора Сарненської окружної прокуратури надано інформацію щодо укладених договорів із КНП «Сарненська ЦРЛ , витрат за медичні послуги, надані відповідним медичним закладом та джерела їх фінансування, яким є Державний бюджет.

Таким чином, позивачем доведено факт понесення витрат закладом охорони здоров`я на лікування потерпілого від злочину, вчиненого відповідачем, а тому вимоги прокурора є обґрунтованими ( судом приймається до уваги, що надано доказів понесених витрат на суму 23 581 грн. 62 коп., в той час як прокурор просить стягнути з відповідача 21 930 грн. 91 коп., отже, позов заявлено в межах підтверджених витрат).

Відповідно до ч.1 ст.81 ЦПК України - кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно із наведеною нормою позивачем підтверджено належними, допустимими та достатніми доказами пред`явлені вимоги, відповідачем заперечень та доказів на їх підтвердження надано не було, ОСОБА_2 позов визнав.

Враховуючи наведені обставини, позов прокурора підлягає до задоволення.

Відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України - судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Під час звернення із даним позовом до суду позивачем сплачено судовий збір у сумі 2 684 грн., що документально підтверджено платіжною інструкцією №1360 від 09 серпня 2023 року, а тому вказані судові витрати підлягають стягненню з відповідача.

На підставі наведеного, ст.ст. 16, 22, 1206 ЦК України, керуючись ст.ст. 81, 141, 263-265 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ :

Позов КЕРІВНИКА САРНЕНСЬКОЇ ОКРУЖНОЇ ПРОКУРАТУРИ (м.Сарни вул.Демократична,32, Рівненської області, код ЄДРПОУ 02910077) в інтересах держави в особі Національної служби здоров`я України (м.Київ вул.Степана Бандери,19, код ЄДРПОУ 42032422), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача КНП «САРНЕНСЬКА ЦЕНТРАЛЬНА РАЙОННА ЛІКАРНЯ» Сарненської міської ради (м.Сарни вул.Я.Мудрого, 3 Рівненської області, код ЄДРПОУ 01999796) до ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (жителя АДРЕСА_1 , паспорт громадянина України № НОМЕР_3 ) про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину - задоволити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави в особі Національної служби здоров`я України 21 930 грн. 91 коп. витрат на лікування потерпілого від кримінального правопорушення - ОСОБА_3 .

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Рівненської обласної прокуратури 2 684 грн. понесених судових витрат.

Рішення може бути оскаржено безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з моменту проголошення. У разі оголошення в судовому засіданні лише вступної та резолютивної частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Суддя:

Дата ухвалення рішення13.12.2023
Оприлюднено18.12.2023
Номер документу115620021
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину

Судовий реєстр по справі —572/3795/23

Рішення від 13.12.2023

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Ведяніна Т.О.

Ухвала від 23.11.2023

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Ведяніна Т.О.

Ухвала від 22.09.2023

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Ведяніна Т.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні