Постанова
від 13.12.2023 по справі 712/7797/23
ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження 22-ц/821/2054/23Головуючий по 1 інстанціїСправа №712/7797/23 Категорія: 304070000 Токова С.Є. Доповідач в апеляційній інстанції Фетісова Т. Л.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 грудня 2023 року м. Черкаси

Черкаський апеляційний суд в складі колегії суддів цивільної палати:

суддя-доповідачФетісова Т.Л. суддіНовіков О.М., Сіренко Ю.В.

розглянув у порядку письмового провадження апеляційну скаргу позивача на рішення Соснівського районного суду міста Черкаси від 13.10.2023 (повний текст складено 13.10.2023, суддя в суді першої інстанції Токова С.Є.) у цивільній справі за позовом ОСББ «Пушкіна 67» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по оплаті послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій,

в с т а н о в и в :

ОСББ «Пушкіна 67» звернулося до суду у липні 2023 року з даним позовом, яким просило стягнути з відповідача на свою користь заборгованість за надані послуги в сумі 15948,65 грн., 3 % річних у сумі 171,62 грн. та інфляційні втрати в сумі 619,84 грн., а всього 16740,10 грн., мотивуючи про невиконання споживачем своїх зобов`язань по оплаті отриманих від позивача комунальних послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

РішеннямСоснівського районного суду міста Черкаси від 13.10.2023 позовні вимоги відхилено з посиланням на відсутність доказів наявної заборгованості та детального розрахунку із зазначенням ціни / тарифів на послуги з утримання будинку та прибудинкової території.

Не погоджуючись з таким рішенням суду першої інстанції, представник позивача адвокат Харченко О.М. 20.11.2023 подав апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на невідповідність висновків суду фактичним обставинам, просить рішення суду першої інстанції скасувати та новим рішенням задовольнити позовні вимоги.

В обґрунтування вказано на те, що протоколом №4 від 13.03.2019 загальних зборів ОСББ було затверджено тариф на утримання будинку в розмірі 3,70 грн. за кв. м. загальної площі для мешканців 2-10 поверхів та 3,48 грн. за кв. м. загальної площі для 1-х поверхів та нежитлових приміщень. Вказує, що складання окремої довідки про наявну заборгованість споживача чинним законодавством не передбачено.

Відзиву на апеляційну скаргу не надходило.

Заслухавши доповідь судді, вивчивши та обговоривши наявні докази по справі, перевіривши законність і обґрунтованість рішення суду в межах вимог та доводів апеляційної скарги, апеляційний суд дійшов таких висновків.

За правилами ч.1ст.369 ЦПК Україниапеляційні скарги на рішення суду у справах з ціною позову менше ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, крім тих, які не підлягають розгляду в порядку спрощеного позовного провадження, розглядаються судом апеляційної інстанції без повідомлення учасників справи. Як вбачається зі змісту позовної заяви, предметом позову є стягнення заборгованості в розмірі 16740,10 грн. За таких обставин апеляційний розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження, відповідно до приписів ч.13ст.7 ЦПК України, якою передбачено, що розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Згідно ч.ч.1,2ст.367ЦПК Українисуд апеляційноїінстанції переглядаєсправу занаявними вній ідодатково поданимидоказами таперевіряє законністьі обґрунтованістьрішення судупершої інстанціїв межахдоводів тавимог апеляційноїскарги. Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї.

Відповідно до положень ч.ч.1, 2, 5 ст.263 ЦПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим .Законним єрішення,ухвалене судомвідповідно донорм матеріальногоправа іздотриманням нормпроцесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

При розгляді справи встановлено, що 21.04.2017 внесено запис в Єдиний державний реєстр юридичних та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань № 10261020000017523 про створення ОСББ «Пушкіна 67», код ЄДРПОУ 41292950, адреса: 18001, Черкаська обл., місто Черкаси, вулиця Пушкіна (на даний час ОСОБА_2 ).

Протоколом № 4 від 13.03.2019 прийнято рішення про затвердження внеску на утримання будинку та прибудинкової території в розмірі -3,70 грн. з м. кв. загальної площі для 2-10 поверхів, та 3,48 грн. для 1-х поверхів та нежитлових приміщень на місяць.

Протоколом № 5 від 30.06.2021 прийнято рішення про затвердження внеску на утримання будинку та прибудинкової території розмірі - 4,70 гривень з м. кв. загальної площі на місяць.

Відповідачу ОСОБА_1 належить на праві власності нежитлове приміщення, площею 103,9 кв. м. по АДРЕСА_1 .

Вказуючи про те, що позивачем надавалися відповідачу послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій за адресою її нерухомого майна, однак вона з вересня 2020 року по червень 2023 року їх не оплачувала, позивач просив про стягнення в судовому порядку 15948,65 грн. заборгованості на яку нарахував 3 % річних у сумі 171,62 грн. та інфляційні втрати в сумі 619,84 грн.

Правовідносини сторін, що виникли на підставі зазначених фактичних обставин, регламентуються такими правовим нормами.

Відповідно до ч.1ст.1ЗУ «Прожитлово-комунальніпослуги» житлово-комунальні послуги- результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та перебування осіб у жилих і нежилих приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд, відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил; балансоутримувач будинку, споруди, житлового комплексу або комплексу будинків і споруд - власник або юридична особа, яка за договором з власником утримує на балансі відповідне майно, а також веде бухгалтерську, статистичну та іншу передбачену законодавством звітність, здійснює розрахунки коштів, необхідних для своєчасного проведення капітального і поточного ремонтів та утримання, а також забезпечує управління цим майном і несе відповідальність за його експлуатацію, згідно з законом.

Статтею 13 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги»передбачено, що, залежно від функціонального призначення, житлово-комунальні послуги поділяються на: 1) комунальні послуги (централізоване постачання холодної та гарячої води, водовідведення, газо - та електропостачання, централізоване опалення, а також вивезення побутових відходів тощо); 2) послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (прибирання внутрішньо будинкових приміщень та прибудинкової території, санітарно-технічне обслуговування, обслуговування внутрішньо будинкових мереж, утримання ліфтів, освітлення місць загального користування, поточний ремонт, вивезення побутових відходів тощо); 3) послуги з управління будинком, спорудою або групою будинків (балансоутримання, укладання договорів на виконання послуг, контроль виконання умов договору тощо); 4) послуги з ремонту приміщень, будинків, споруд (заміна та підсилення елементів конструкцій та мереж, їх реконструкція, відновлення несучої спроможності несучих елементів конструкцій тощо).

Згідно з положеннямист.19цього жЗакону відносини між учасниками договірних відносин у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах. Учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є: власник, споживач, виконавець, виробник. Особливими учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є балансоутримувач та управитель, які, залежно від цивільно-правових угод, можуть бути споживачем, виконавцем або виробником.

Крім того, згідно п.п.5, 10 ч.1ст.7ЗУ «Проособливості здійсненняправа власностіу багатоквартирномубудинку» співвласники зобов`язані виконувати рішення зборів співвласників та своєчасно сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги.

На підставіст.15 ЗУ «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», співвласник зобов`язаний виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання, виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Згідно ст.4ЗУ «Прооб`єднанняспіввласників багатоквартирногобудинку» ОСББ створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Відповідно дост.22ЗУ «Прооб`єднанняспіввласників багатоквартирногобудинку» для забезпечення утримання та експлуатації багатоквартирного будинку, користування спільним майном у такому будинку, включаючи поточний ремонт, утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, водопостачання та водовідведення, теплопостачання і опалення, вивезення побутових відходів, об`єднання за рішенням загальних зборів має право:

- задовольняти зазначені потреби самостійно шляхом самозабезпечення;

- визначати управителя, виконавців окремих житлово-комунальних послуг, з якими усі співвласники укладають відповідні договори;

- виступати колективним споживачем (замовником) усіх або частини житлово-комунальних послуг.

Слід врахувати, що за приписами ст.322ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч.1ст.509 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до ч.1ст.385ЦК України власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (будинках) для забезпечення експлуатації такого будинку (будинків), користування квартирами та нежитловими приміщеннями та управління, утримання і використання спільного майна багатоквартирного будинку (будинків) можуть створювати об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків).

Положеннями ст.ст. 526, 530 ЦК України передбачено, що зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Якщо у зобов`язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Як зазначено у ст. 610 ЦК України, - порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). Відповідно до положень ст. 611 ЦК України, - у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки встановлені договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Згідно ч. 2 ст. 625 ЦК Україниборжник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Одночасно, за приписами ст.ст.12, 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватись на припущеннях.

Однак за обставин цієї справи позивачем жодним чином не обґрунтовано доказами його вимоги про стягнення з відповідача заборгованості за оплату наданих послуг в сумі 15948,65 грн. та, зокрема, не вказано на яку саме площу якого саме приміщення, що належить відповідачу, нараховано заборгованість, за який саме період часу здійснено розрахунки та який тариф був встановлений у кожен місяць, коли відповідні послуги оплачено не було, відсутні будь-які математичні розрахунки суми, заявленої до стягнення.

Слід врахувати, що згідно вимог ч.1 ст.13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках, що становить принцип диспозитивності цивільного судочинства.

Отже суд позбавлений самостійної можливості замість позивача здійснювати нарахування суми боргу, виходячи з інформації, наявної у справі, адже в протилежному випадку суд самостійно визначав би зміст позовних вимог, що суперечитиме принципам безсторонності суду та самостійного здійснення сторонами своїх процесуальних прав щодо предмета спору у справі.

У аспекті викладеного вище слід відхилити посилання скаржника в апеляційній скарзі на визначений тариф для обслуговування приміщень у будинку, адже сам по собі розмір тарифу не підтверджує заявлену до стягнення суму заборгованості, яку позивач у позовній заяві ніяким чином не розрахував.

Міркування скаржника про те, що складання окремої довідки про наявну заборгованість споживача чинним законодавством не передбачено не усуває його процесуального обов`язку обґрунтувати заявлені у справі вимоги, зокрема, шляхом наведення математичного розрахунку суми, заявленої до стягнення.

Інших доводів, які б свідчили про те, що спір у справі суд першої інстанції вирішив невірно, подана апеляційна скарга не містить.

Згідно ст. 375 ЦПК України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Отже рішення Соснівського районного суду міста Черкаси від 13.10.2023 у даній справі слід залишити без змін, а апеляційну скаргу без задоволення.

На підставі положень ст.141 ЦПК України судові витрати по сплаті судового збору за розгляд справи в апеляційному суді слід залишити за скаржником.

Керуючись ст. ст. 141, 367, 368, 374, 375, 381-384 ЦПК України, апеляційний суд,

п ос та но ви в :

апеляційну скаргу відхилити.

Рішення Соснівського районного суду міста Черкаси від 13.10.2023 у цивільній справі за позовом ОСББ «Пушкіна 67» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по оплаті послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій залишити без змін.

Судові витрати за розгляд справи в апеляційному суді залишити за особою, яка подала апеляційну скаргу.

Постанова апеляційного суду набирає чинності з дня її прийняття та може бути оскаржена до суду касаційної інстанції протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення в порядку та за умов, визначених цивільним процесуальним законодавством.

Повну постанову складено 13.12.2023.

Суддя - доповідач

Судді

Дата ухвалення рішення13.12.2023
Оприлюднено15.12.2023
Номер документу115622781
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —712/7797/23

Постанова від 13.12.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Ухвала від 23.11.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Ухвала від 23.11.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Рішення від 27.10.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Токова С. Є.

Ухвала від 22.09.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Токова С. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні