Ухвала
від 14.12.2023 по справі 750/16287/23
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа № 750/16287/23

Провадження № 2/750/2146/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 грудня 2023 року м. Чернігів

Деснянський районний суд міста Чернігова у складі:

судді Карапута Л.В.,

секретаря Аушевої М.Ю.,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Акціонерного товариства «Чернігівобленерго» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по акту про порушення,

в с т а н о в и в:

06.11.2023 позивач звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по акту про порушення та просив стягнути з відповідача заборгованість по Акту про порушення № 172166 від 01.06.2022 в розмірі 12675,12 грн. та сплачений судовий збір в розмірі 2684 грн.

14.12.2023 представник позивача через канцелярію суду подала заяву про закриття провадження, в зв`язку зі сплатою заборгованості відповідачем та одночасно просила стягнути з відповідача понесені судові витрати.

Відповідач в судове засідання не з`явилася, про час та місце розгляду справи, сповіщалася в установленому законом порядку, причини неявки суду не повідомила.

Фіксування судового засідання технічним записом не здійснювалося відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

За змістом пункту 1статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свободкожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Стаття 15 ЦК Українипередбачає право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа також має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Поняття «юридичного спору» має тлумачитися широко, виходячи з підходу Європейського суду з прав людини до тлумачення поняття «спір про право» (пункт 1статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод). Зокрема, Європейський суд з прав людини зазначає, що відповідно до духу Конвенції поняття «спору про право» має розглядатися не суто технічно, йому слід надавати сутнісного, а не формального значення.

За приписами п. 2 ч.1ст.255 ЦПК Українисуд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо позивач відмовився від позову і відмова прийнята судом.

Згідно з частиною другоюстатті 255 ЦПК України, про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з державного бюджету.

Частина третястатті 142 ЦПК Українивизначає, що у разі відмови позивача від позову понесені ним витрати відповідачем не відшкодовуються, а витрати відповідача за його заявою стягуються з позивача. Однак якщо позивач не підтримує своїх вимог унаслідок задоволення їх відповідачем після пред`явлення позову, суд за заявою позивача присуджує стягнення понесених ним у справі витрат з відповідача.

Правовий аналіз зазначеної норми дає підстави для висновку, що у разі відмови позивача від позову, понесені ним витрати відповідачем не відшкодовуються, а витрати відповідача за його заявою стягуються з позивача, за виключенням, якщопозивач не підтримує свої вимоги унаслідок задоволення їх відповідачем після пред`явлення позову.

З матеріалів справи убачається, що після відкриття провадження у справі, представник позивача звернулася до суду із заявою про закриття провадження у справі у зв`язку з відсутністю предмета спору, мотивуючи її тим, що відповідач повністю сплатила борг, у зв`язку з чим зникли підстави з приводу яких позивач звернувся до суду за захистом порушеного права. Фактичний зміст зазначеної заяви свідчить про відмову позивача від позову унаслідок задоволення їх відповідачем після пред`явлення позову.

Одним із основних принципів цивільного судочинства є диспозитивність, зокремастаття 13 ЦПК Українизобов`язує суд розглядати справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених вимог, а учаснику справи надає право розпоряджатися своїмиправами, у тому числі вчиняти чи не вчиняти ті чи інші процесуальні дії, на власний розсуд.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат, а також положень частини третьоїстатті 142 ЦПК Україниу поєднанні ізстаттею 255 ЦПК України, що закриття провадження у справі з підстав відсутності предмета спору (пункт 2 частини першоїстатті 255 ЦПК України, не є відповідно до частини третьоїстатті 142 ЦПК Українипідставою для стягнення з відповідачів на користь позивача понесених ним судових витрат.

Відповідно до ч. 1 ст. 142 ЦПК України, у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Тому слід повернути позивачу з державного бюджету 50% судового збору в сумі 1342 грн. 00 коп. сплаченого при поданні позову та стягнути з відповідача на користь позивача судовий збір в розмірі 1342 грн. 00 коп.

Враховуючи викладене, керуючись п. 2 ч.1ст.255 ЦПК України, суд,

в и р і ш и в:

закрити провадження у справі за позовом Акціонерного товариства «Чернігівобленерго» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по акту про порушення.

Повернути Акціонерному товариству «Чернігівобленерго» (місце знаходження: вул. Гонча, 40, м. Чернігів, код ЄДРПОУ 22815333) з державного бюджету 50% судового збору в сумі 1342 грн. 00 коп. сплаченого при поданні позову.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства «Чернігівобленерго» судовий збір в розмірі 1342 грн. 00 коп.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення. Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Ухвала може бути оскаржена до Чернігівського апеляційного суду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Л.В. Карапута

Дата ухвалення рішення14.12.2023
Оприлюднено15.12.2023
Номер документу115634872
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —750/16287/23

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Карапута Л. В.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Карапута Л. В.

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Карапута Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні