Ухвала
від 12.12.2023 по справі 381/5019/23
ФАСТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ФАСТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

08500, м. Фастів, вул. Івана Ступака, 25, тел. (04565) 6-17-89, факс (04565) 6-16-76, email: inbox@fs.ko.court.gov.ua


2/381/1596/23

381/5019/23

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

12 грудня 2023 року м. Фастів

Суддя Фастівського міськрайонного суду Київської області Ковалевська Л.М., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Другої Фастівської державної нотаріальної контори Київської області, ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідачів: Товариство з обмеженою відповідальністю «АГРОЛЕНД» про визнання права власності, скасування рішення державного реєстратора, визнання недійсним договору оренди землі,-

ВСТАНОВИВ:

У листопаді 2023 року позивач звернулася до Фастівського міськрайонного суду Київської області з даним позовом.

Ухвалою суду від 22.11.2023 року вищевказану позовну заяву було залишено без руху так як, позивачу необхідно було надати суду докази сплати судового збору чи докази на підтвердження звільнення від сплати судового збору.

07.12.2023 року представником позивача направлено на адресу суду заяву у відповідь на ухвалу про залишення позовної заяви без руху. На виконання ухвали суду позивачем долучено копію квитанції про сплату судового збору від 06.12.2023 в сумі 3220 гривень.

Проте, перевіривши матеріали поданої позовної заяви, вважаю, що вона подана з порушенням вимог, встановлених ст. 175-177 ЦПК України і підлягає повторному залишенню без руху з наступних підстав.

Згідно положень ст.4ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів. У випадках, встановлених законом, до суду можуть звертатися органи та особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб або державних чи суспільних інтересах.

Так, статтею 15 ЦК України, передбачено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання, кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, суддя перевіряє чи подана вона з додержанням норм чинного законодавства, а саме статей 175-177 ЦПК України.

Згідно п. 3 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, в позовній заяві зазначається ціна позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюється.

Щодо ціни позову, суд звертає увагу на те, що визначення ціни позову у позовах про визнання права власності на майно, передбаченостаттею 175 ЦПК України, якою, зокрема пунктом 2 частини 1 встановлено, що у позовах про визнання права власності на майно, ціна позову визначається вартістю майна.

Між тим, всупереч вказаних вимог, представником позивача не визначено ціну позову, та не надано обґрунтований розрахунок сум, що позбавляє можливість встановити чи вірно було сплачено судовий збір.

Також, на виконання вимог п. 9 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, представником позивача в заяві не зазначено попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач (представник позивача) поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи.

Крім цього, відповідно до ч. 6 ст. 177 ЦПК України, до заяви про визнання акта чи договору недійсним додається також копія (або оригінал) оспорюваного акта чи договору або засвідчений витяг з нього, а у разі відсутності акта чи договору у позивача клопотання про його витребування.

При цьому у пункті 9 частини першоїстатті 176 ЦПК Українипередбачено, що ціна позову визначається у позовах про право власності на нерухоме майно, що належить фізичним особам на праві приватної власності, - дійсною вартістю нерухомого майна, а на нерухоме майно, що належить юридичним особам, - не нижче його балансової вартості.

Документ, який підтверджує вартість майна та підтверджує виконані процедури з оцінки майна суб`єктом оціночної діяльності - суб`єктом господарювання відповідно до договору - це звіт про оцінку майна (стаття 12 Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні").

З огляду на те, що позовна заява не містить ціни позову, відсутні докази на підтвердження її розміру (звіт про оцінку майна).

Вказані недоліки заяви перешкоджають вирішення судом питання про відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч. 1, ч. 2 та ч. 3 ст.185ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статях 175 і 177цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статями 175 і 177 цього Кодексу, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Керуючись ст. ст. 175, 185 ЦПК України,-

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Другої Фастівської державної нотаріальної контори Київської області, ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідачів: Товариство з обмеженою відповідальністю «АГРОЛЕНД» про визнання права власності, скасування рішення державного реєстратора, визнання недійсним договору оренди землі - залишити без руху.

Встановити термін для усунення виявлених судом недоліків позовної заяви протягом десяти днів з дня вручення ухвали.

Роз`яснити, що при невиконанні вимог даної ухвали у встановлений строк, позовна заява бути вважатися неподаною і повернута представнику позивача.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Л.М.Ковалевська

Дата ухвалення рішення12.12.2023
Оприлюднено15.12.2023
Номер документу115636237
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності, скасування рішення державного реєстратора, визнання недійсним договору оренди землі

Судовий реєстр по справі —381/5019/23

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Ковалевська Л. М.

Ухвала від 09.01.2024

Цивільне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Ковалевська Л. М.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Ковалевська Л. М.

Ухвала від 22.11.2023

Цивільне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Ковалевська Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні