Ухвала
від 04.12.2023 по справі 299/6306/23
ВИНОГРАДІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Виноградівський районний суд Закарпатської області


Справа № 299/6306/23

04.12.2023 м.Виноградів

У Х В А Л А

Виноградівський районний суд Закарпатської області в складі: головуючого судді Надопта А.А., присяжних Н.І.Фабіян, І.І.Чонка, секретар судового засідання Стрижак О.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Виноградів цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування Вилоцької селищної ради Берегівського району Закарпатської області про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна, -

В С Т А Н О В И В:

Заявник звернулася до Виноградівського районного суду Закарпатської області, із даною заявою.

Заявник в судове засідання не з`явилася, однак подала до суду письмову заяву, згідно якої просить розгляд справи провести у її відсутність та призначити по справі судову психіатричну експертизу з метою визначення психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Представник зацікавленої особи орган опіки та піклування Вилоцької селищної ради Берегівського району Закарпатської області в судове засідання не з`явився, однак подав заяву про розгляд справи у його відсутності.

Дослідивши матеріали цивільної справи, суд вважає, що клопотання про призначення по справі судово-психіатричної експертизи підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов, а саме, для з"ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Статтею 21 Закону України «Про психіатричну допомогу» визначено, що судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

У відповідності до ст. 60 ЦК України та ст.298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Враховуючи, що в матеріалах справи наявні достатні дані про психічний розлад здоров`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а вирішення питання про те, чи може він розуміти значення своїх дій та керувати ними потребує спеціальних знань в галузі психіатрії, по даній справі необхідно призначити судово-психіатричну експертизу.

Оскільки для проведення експертизи для встановлення психічного стану особи потрібний значний проміжок часу, суд вважає, що на час її проведення провадження у справі слід зупинити відповідно до вимог п. 5 ч.1 ст.252 ЦПК України до отримання висновку експерта.

Керуючись ст.ст.103,197,252,260, 298 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Призначити по справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування Вилоцької селищної ради Берегівського району Закарпатської області про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна, судово-психіатричну експертизу.

Перед експертами поставити наступні питання:

1) Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на хронічний, стійкий психічний розлад?

2) Чи є захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 хронічним та стійким?

3) Чи здатний ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усвідомлювати значення своїх дій та чи може керувати ними?

Проведення експертизи доручити експертам Закарпатської філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я» (90202, м. Берегово, вул. Мужайська 41).

Експертів попередити про кримінальну відповідальність за ст.ст.384, 385 КК України за дачу завідомо неправдивого висновку та відмову від дачі висновку.

В розпорядження експертів направити медичну документацію та матеріали цивільної справи №299/6306/23.

До отримання висновку експертизи провадження у справі зупинити.

Апеляційна скарга на ухвалу суду в частині зупинення провадженні подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Закарпатського апеляційного суду.

У відповідності до п.п. 15.5) п.п.15 п. 1 Розділу ХШ Перехідних Положень ЦПК України в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно- телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Суддя А. А. Надопта

Присяжні: Н.І.Фабіян

І.І.Чонка

Дата ухвалення рішення04.12.2023
Оприлюднено15.12.2023
Номер документу115637624
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —299/6306/23

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Надопта А. А.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Надопта А. А.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Надопта А. А.

Ухвала від 19.10.2023

Цивільне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Надопта А. А.

Ухвала від 25.09.2023

Цивільне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Надопта А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні