Ухвала
від 11.12.2023 по справі 753/21835/23
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/21835/23

провадження № 1-кс/753/3797/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"11" грудня 2023 р. слідчий суддя Дарницького районного суду міста Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання дізнавача ВД Дарницького управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві, старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Дарницької окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу до речей і документів у кримінальному провадженні № 12023105020002120, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 13 вересня 2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 271 КК України,

ВСТАНОВИВ:

до Дарницького районного суду міста Києва надійшло клопотання дізнавача ВД Дарницького управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві, старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Дарницької окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу до речей і документів у кримінальному провадженні № 12023105020002120, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 13 вересня 2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 271 КК України.

У клопотанні дізнавач просить надати дозвіл на тимчасовий доступ до оригіналів медичної документації в тому числі рентген-знімків, з можливістю її вилучення, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , якого після отримання виробничої травми було доставлено до КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ( АДРЕСА_1 ).

Як вбачається з клопотання та доданих до нього матеріалів, досудовим розслідуванням у вказаному кримінальному провадженні встановлено, що 12 вересня 2023 року приблизно о 12:30 год. за адресою: АДРЕСА_2 , студент ДВНЗ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 під час навчальної практики у ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 ", виконуючи роботи у цеху на верстаті отримав виробничу травму у вигляді травматичної ампутації нігтьової фаланги другого пальця правої кисті з дефектом тканин.

В подальшому, в ході допиту ОСОБА_5 як потерпілого, встановлено, що останнього після отримання виробничої травми було доставлено до КНП « ІНФОРМАЦІЯ_5 », що розташована за адресою: АДРЕСА_3 , де йому надавалась медична допомога, в тому числі проводили рентген знімки травмованої руки. В подальшому, потерпілому ОСОБА_5 було викликано швидку медичну допомогу, якою доставили ОСОБА_5 у КНП « ІНФОРМАЦІЯ_5 », що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , де останньому також надано необхідну медичну допомогу та в подальшому призначили стаціонарне лікування.

Крім цього встановлено, що потерпілий ОСОБА_5 додатково звертався до КНП « ІНФОРМАЦІЯ_6 » для подальшого лікування, медичну документацію із якої потерпілий ОСОБА_5 долучив до матеріалів кримінального провадження.

З метою отримання необхідної документації для подальшого призначення відповідних експертиз до КНП « ІНФОРМАЦІЯ_5 », що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , було надіслано запит в порядку статті 93 КПК України, із метою надати оригінали медичної документації, що складалась за зверненням громадянина ОСОБА_5 та оригінали рентген-знімків, які проводились із потерпілим. Однак КНП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » у наданні документації відмовили, мотивуючи главою 15 КПК України.

Як вказує дізнавач, під час досудового розслідування виникла необхідність у проведенні судово-медичної експертизи з метою встановлення ступеню тяжкості отриманих тілесних ушкоджень ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Дізнавач у судове засідання не з`явився, разом із клопотанням просив розглядати клопотання без його участі.

Слідчий суддя вважає за можливе відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України розглянути клопотання за відсутності представника КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », за адресою: АДРЕСА_1 , у володінні якої знаходяться документи, оскільки він повідомлений про дату, час та місце розгляду клопотання належним чином. В судове засідання представник не з`явився, про причини неявки суду не повідомив, а його неприбуття в судове засідання не перешкоджає розгляду клопотання.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, вважаю, що клопотання підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до витягу з ЄРДР, 13 вересня 2023 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023105020002120 внесені відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 125 КК України, за обставинами того, що 12 вересня 2023 року приблизно о 12:30 год. за адресою: АДРЕСА_2 , студент ДВНЗ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 під час навчальної практики у ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 ", виконуючи роботи у цеху на верстаті отримав виробничу травму у вигляді травматичної ампутації нігтьової фаланги другого пальця правої кисті з дефектом тканин.

З копії відповіді, наданої дізнавачу ВД Дарницького УП ГУ НП у м. Києві ОСОБА_3 , КНП " ІНФОРМАЦІЯ_2 " від 30 жовтня вих. № 1830, вбачається, що ОСОБА_5 дійсно перебував на стаціонарному лікуванні у відділенні хірургії кисті КНП " ІНФОРМАЦІЯ_2 " з 12 вересня 2023 року по 15 вересня 2023 року.

Згідно з пунктом 5 частини другої статті 131 КПК України одним із заходів забезпечення кримінального провадження є тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до частин першої статті 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до частини третьої статті 132 КПК України застосування заходів кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що є підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження, потреби досудового слідства виправдовують такий ступень втручання у права і свободи, про який ідеться в клопотанні та може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

Відповідно до пункту 2 частини першої статті 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах та документах належать відомості, які можуть становити лікарську таємницю.

Відповідно до пунктів 1, 2 частини п`ятої статті 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Згідно із частиною шостою статті 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Надання тимчасового доступу до оригіналів документів дізнавач обґрунтовує тим, що відповідно до пункту 7 п.п. 4 «Рішення координаційної наради з проблем судової експертизи при Міністерстві юстиції України» від 02 березня 2012 рокупроведення експертизи по копіям документів, а саме її висновок, формуються виключно у вірогідній формі з відповідним обґрунтуванням, зокрема фактом відсутності оригіналу документа, тому у слідства виникає необхідність у безпосередньому вилучені саме оригіналів документів, а не їх копій.

Враховуючи, що стороною кримінального провадження доведено наявність достатніх підстав вважати, що документи, до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ, перебувають у володінні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 »; що вказані документи самі по собі, а також в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, зокрема, ступеня тяжкості тілесних ушкоджень; що вказана інформація може бути використана як доказ в кримінальному провадженні; що обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, неможливо довести іншим шляхом та оригінали вказаних документів необхідні для проведення експертизи, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись вимогами ст. 7, 110, 131,132, 163, 164, 166, 309 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

клопотання дізнавача ВД Дарницького управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві, старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Дарницької окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу до речей і документів у кримінальному провадженні № 12023105020002120, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 13 вересня 2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 271 КК України - задовольнити.

Надати дізнавачу ВД Дарницького управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві ОСОБА_3 дозвіл на тимчасовий доступ до оригіналів медичної документації, в тому числі рентген-знімків, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що належить та перебуває у володінні КНП " ІНФОРМАЦІЯ_2 " за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю вилучення такої документації.

Строк дії ухвали два місяці з дня її постановлення.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню після її проголошення і оскарженню не підлягає.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали. Має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно із положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.12.2023
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу115638271
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —753/21835/23

Ухвала від 11.12.2023

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Шаповалова К. В.

Ухвала від 11.12.2023

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Шаповалова К. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні