Рішення
від 14.12.2023 по справі 185/13708/23
ПАВЛОГРАДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 185/13708/23

Провадження № 2/185/4425/23

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

14 грудня 2023 року Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі головуючого судді Головіна В.О., з участю секретаря судового засідання Преображенської К.О., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Новомосковський посуд» про відшкодування моральної шкоди заподіяної ушкодженням здоров`я на виробництві

В С Т А Н О В И В

26.10.2023 позивач звернувся з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Новомосковський посуд» про відшкодування моральної шкоди заподіяної ушкодженням здоров`я на виробництві.

Позиція позивача

Позивач посилається на те, що він працював у Товаристві з обмеженою відповідальністю «Новомосковський посуд» внаслідок роботи на підприємстві він втратив професійну працездатність.

Позивач просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Новомосковський посуд» в рахунок відшкодування моральної шкоди, завданої ушкодженням здоров`я 245000.00 грн.

Ухвалою від 30.10.2023 відкрито провадження по справі, призначено справу до розгляду по суті в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

Заяви та клопотання відповідача

Відповідач з відзивом та клопотаннями до суду не звертався. Про наявність цивільної справи в суді був належним чином повідомлений 13.11.2003 р. про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення.

Фактичні обставини, встановлені судом

ОСОБА_1 з 28 квітня 2021 року по 29 вересня 2022 року працювала у Товаристві з обмеженою відповідальністю «Новомосковський посуд». Всі вказані вище обставини про роботу позивача та його звільнення підтверджуються його трудовою книжкою.

За час роботи на підприємстві відповідача з позивачем стався нещасний випадок, що підтверджується актом (розслідування) спеціального розслідування нещасного випадку форми Н-1/П від 06 січня 2022 року, що затверджений в.о. начальника Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області.

П. 4 зазначеного акту вказує на обставини, за яких стався нещасний випадок. Небезпечні та шкідливі виробничі фактори, які впливали на потерпілу - рухомі деталі машин і механізмів.

Відповідно до п. 7 акту форми Н-1/П від 06 січня 2022 року комісією зазначено, що нещасний випадок визнається пов`язаним з виробництвом.

Згідно довідки Медико-соціальної експертної комісії від 09 лютого 2022 року серії 12 ААА № 061801 позивачу первинно безстроково встановлено третю групу інвалідності та визначено ступінь втрати професійної працездатності на рівні 60%.

Згідно довідки Медико-соціальної експертної комісії від 09 лютого 2022 року серії 12ААВ № 152116 позивачу первинно безстроково встановлено третю групу інвалідності та зазначено, що протипоказана важка фізична праця, навантаження на праву кінцівку.

Позивач маєпостійні скаргина стансвого здоров`я,змушена проходитилікування,що підтверджуєтьсявипискою №7969від 29.11.2021р.Відповідно довиписки №7969позивач маєскарги набіль,кровотечу,наявність раниправої кисті.У зв`язкуз вказаноютравмою порушенота порушуютьсянормальні життєвізв`язкипозивача,вона позбавленаможливості реалізовуватисвої звичкита бажання.Тривалий процеслікування,позбавляє можливостіпозивача вестиповноцінний спосібжиття.З моментуотримання травми,вона постійновідчуває фізичністраждання табіль,обґрунтовані важкістюсамопочуття таособливостями лікування.Окрім того,внаслідок отриманоїтравми,що супроводжуєтьсязначною втратоюпрацездатності,систематичною необхідністюотримання медичноїдопомоги,вона постійновідчуває психологічнийдискомфорт,порушення душевноїрівноваги,вираженої упочуттях розпачу,тривоги,дратівливості.Все цепостійно інегативно позначалосяі позначаєтьсясьогодні надушевному тафізичному станах.На данийчас їїсамопочуття неполіпшується,негативні зміниу їїжитті єнезворотними,усвідомлення чого,завдає їйдушевного болюта страждань.Перелічені негативніявища неможуть невикликати переживання,страждання,стрес,депресію.Ушкодження маєнегативний впливне лишена працездатністьпозивача,а йзагалом на можливість організовувати своє життя. Ця набута, внаслідок виробничої травми, вада нагадує про себе позивачу щохвилини та створює для неї постійний безперервний дискомфорт.

Суд вважає, що за таких обставин з боку відповідача позивачу має бути відшкодована моральна шкода, яка завдана ушкодженням здоров`я, внаслідок неналежного виконання відповідачем вимог законодавства стосовно створення та підтримання безпечних умов праці, що спричинило втрату професійної працездатності.

Суму моральної шкоди суд оцінює у розмірі 120000.00 грн.

Норми права, які застосував суд

Ст. З Конституції України передбачає, що людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Відповідно до ст. 16 Конвенції Міжнародної організації праці від 22 червня 1981 року № 155, від роботодавців повинно вимагатися настільки, наскільки це є обґрунтовано практично можливим, забезпечення безпечності робочих місць, механізмів, обладнання та процесів, які перебувають під їхнім контролем, і відсутності загрози здоров`ю з їхнього боку. Від роботодавців повинно вимагатися настільки, наскільки це є обґрунтовано практично можливим, забезпечення відсутності загрози здоров`ю з боку хімічних, фізичних та біологічних речовин й агентів, які перебувають під їхнім контролем, тоді, коли вжито відповідних захисних заходів. Від роботодавців повинно вимагатися надавати у випадках, коли це є необхідним, відповідні захисні одяг і засоби для недопущення настільки, наскільки це є обґрунтовано практично можливим, загрози виникнення нещасних випадків або шкідливих наслідків для здоров`я.

Згідно ст. 4 Закону України «Про охорону праці», державна політика в галузі охорони праці базується, зокрема на принципах пріоритету життя і здоров`я працівників, повної відповідальності роботодавця за створення належних, безпечних і здорових умов праці; соціального захисту працівників, повного відшкодування шкоди особам, які потерпіли від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Згідно зі ст. 6 Закону України «Про охорону праці», умови праці на робочому місці, безпека технологічних процесів, машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва, стан засобів колективного та індивідуального захисту, що використовуються працівником, а також санітарно-побутові умови повинні відповідати вимогам законодавства.

Відповідно до ст. 13 Закону України «Про охорону праці», роботодавець зобов`язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці.

Ст. 153 Кодексу законів про працю України встановлює, що забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці покладається на власника або уповноважений ним орган.

Враховуючи зазначені положення, відповідач мав створити позивачу, як і іншим працівникам належні безпечні умови праці, за яких факт настання професійних захворювань, нещасних випадків, іншого пошкодження здоров`я чи настання смерті були б неможливими.

Відповідно до вимог ст. 173 КЗпП України, шкода, заподіяна працівникам каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я, пов`язаним з виконанням трудових обов`язків, відшкодовується у встановленому законодавством порядку.

Як вбачається з аналізу норм ч. 2 ст. 153, ст. 173, ч. 1 ст. 237-1 КЗпП України, до юридичного складу, який є підставою правовідносин по відшкодуванню моральної шкоди, входять моральні страждання працівника або втрата нормальних життєвих зв`язків, або необхідність для працівника додаткових зусиль для організації свого життя. При цьому, вина власника не названа серед юридичних фактів, які входять до такого юридичного складу.

Відповідно достатті 237-1 КЗпП Українивласник або уповноважений ним орган повинен відшкодувати заподіяну моральну шкоду працівнику, якщо порушення його законних прав призвели до моральних страждань, втрати нормальних життєвих зв`язків і вимагають від нього додаткових зусиль для організації свого життя.

Нормоюстатті 23 ЦК Українивстановлено, що особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав. Моральна шкода відшкодовується грішми, іншим майном або в інший спосіб. Розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення. При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності і справедливості.

Моральна шкода відшкодовується незалежно від майнової шкоди, яка підлягає відшкодуванню, та не пов`язана з розміром цього відшкодування. Моральна шкода відшкодовується одноразово, якщо інше не встановлено договором або законом.

Розподіл судових витрат

Як передбачено частиною 1статті 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Позивач звільнений від сплати судового збору, тому судовий збір на користь держави підлягає стягненню з відповідача у розмірі, діючому на день звернення позивача до суду, за подання позовної заяви майнового характеру фізичної особою.

Керуючисьстаттями 264-265 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В

Задовольнити частково позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Новомосковський посуд» про відшкодування моральної шкоди заподіяної ушкодженням здоров`я на виробництві.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Новомосковський посуд» на користь ОСОБА_1 у відшкодування моральної шкоди, завданої ушкодженням здоров`я 120000.00 гривень з відрахуванням податків та інших обов`язкових платежів.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Новомосковський посуд» судовий збір на користь держави в сумі 1200.00 гривень.

В задоволенні іншої частини позовних вимог відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається у Дніпровський апеляційний суд протягом тридцяти днів з дня його складення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Учасники справи:

- ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

- Товариство з обмеженою відповідальністю «Новомосковський посуд», 51200 Дніпропетровська область, місто Новомосковськ, вулиця Сучкова 115, ЄДРПОУ 33905850.

Суддя: В. О. Головін

Дата ухвалення рішення14.12.2023
Оприлюднено15.12.2023
Номер документу115640774
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування моральної шкоди заподіяної ушкодженням здоров`я на виробництві

Судовий реєстр по справі —185/13708/23

Постанова від 26.03.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Демченко Е. Л.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Демченко Е. Л.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Демченко Е. Л.

Ухвала від 03.01.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Демченко Е. Л.

Рішення від 14.12.2023

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Головін В. О.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Головін В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні