Ухвала
від 14.12.2023 по справі 404/7642/17
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/7642/17

Номер провадження 1-кп/404/454/18

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 грудня 2023 року Кіровський районний суд м. Кіровограда в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

при секретарі ОСОБА_4 ,

розглянувши під час відкритого судового засідання у м. Кропивницькому в залі суду кримінальне провадження №12016120020012132 про обвинувачення

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с.Федорівка Кіровоградського району та області, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , який проживав за адресою: АДРЕСА_2 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України,

за участю учасників судового провадження:

прокурора ОСОБА_6 ,

захисника ОСОБА_7 ,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою суду від 07.07.2023 року обвинуваченого ОСОБА_5 оголошено в розшук, надано дозвіл на його затримання з метою приводу до Кіровського районного суду м.Кіровограда для розгляду в судовому засіданні клопотання про застосування запобіжногозаходу увигляді триманняпід вартоюіз визначеним строком до 07.01.2024 року.

До суду від прокурора надійшло клопотання про оголошення обвинуваченого ОСОБА_5 в міжнародний розшук та зупинення судового провадження.

Ухвалою Кіровського районного суду м.Кіровограда провадження у справі відновлено у зв`язку із необхідністю розгляду клопотання про оголошення обвинуваченого ОСОБА_5 в міжнародний розшук.

Прокурор усудовому засіданніпідтримала данеклопотання тапросила задовольнити.Заслухавши учасниківсудового провадження,дослідивши матеріаликлопотання,суд приходитьдо таких висновків.

Відповідно до вимог розділу IV КПК України, участь обвинуваченого під час судового розгляду є обов`язковою, що відповідає гарантіям, закріпленим міжнародними нормативно-правовими актами в сфері захисту прав людини.

У рішенні Європейського суду з прав людини від 03.04.2008 № 3236/03, § 41 «Пономарьов проти України» суд вказав, що сторони в розумні інтервали часу мають вживати заходів, щоб дізнатись про стан відомого їм судового провадження.

Крім того, як наголошує у своїх рішеннях Європейський суд, сторона, яка задіяна в ході судового розгляду, зобов`язана з розумним інтервалом часу сама цікавитись провадженням у її справі, добросовісно користуватись належними їй процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

Пунктом 1 ч.7 ст.42 КПК України на обвинуваченого покладено обов`язок прибути за викликом до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду, а в разі неможливості прибути за викликом у призначений строк заздалегідь повідомити про це зазначених осіб.

Проте, у судові засідання, починаючи з 13.10.2021 року по теперішній час, обвинувачений ОСОБА_5 не з`являється, про причини своєї неявки суд не повідомляв, як наслідок судом застосовано примусовий привід відносно обвинуваченого, який не було виконано, оскільки згідно з наданими і повідомленими суду відомостями та долученим рапортом працівника поліції останній був відсутній за місцем проживання за адресою, яку він вказував в судовому засіданні, яка є неповною, оскільки за місцем проживання обвинуваченого по АДРЕСА_2 знаходиться багатоповерховий квартирний будинок, а згідно з поясненнями сусідів у вказаному будинку обвинувачений ОСОБА_5 не проживає. Також ОСОБА_5 не проживає за адресою, вказаною в обвинувальному акті, та місце перебування його не відоме. Відповідно до інформації Кропивницького РУП ГУНП в Кіровоградській області обвинувачений ОСОБА_5 08.10.2021 року здійснив виїзд за межі України через пропускний пункт Шегині та в подальшому в Україну не повернувся.

Суд вважає, що обвинувачений ОСОБА_5 мав змогу повідомити суд про його фактичне місце знаходження за межами території України будь-яким зручним для нього способом.

Зазначене свідчить про ухилення обвинуваченого ОСОБА_5 від суду, оскільки останньому відомо щодо наявності кримінального провадження відносно нього та останній брав участь під час судового розгляду.

Водночас, чинним КПК України не регламентовано поняття «міжнародний розшук» та не розкрито зміст зазначеного терміну. Проте термін «міжнародний розшук» використовується в КПК України як обов`язкова підстава для здійснення спеціального досудового розслідування чи провадження (in absentia) (ч.5 ст.139, ст.ст.297-1, 297-4, 323 КПК України).

Встановлення місця перебування обвинуваченого та доставлення його до суду є необхідною умовою для розгляду кримінального провадження у розумні строки. З цією метою відповідними суб`єктами здійснюється розшук особи, яка ухиляється від суду.

Крім того суд бере до уваги, що у разі якщо обвинувачений ухилився від явки до суду або захворів на психічну чи іншу тяжку тривалу хворобу, яка виключає його участь у судовому провадженні, або був призваний для проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, суд зупиняє судове провадження стосовно такого обвинуваченого до його розшуку, видужання або звільнення з військової служби і продовжує судове провадження стосовно інших обвинувачених, якщо воно здійснюється щодо декількох осіб. Розшук обвинуваченого, який ухилився від суду, оголошується ухвалою суду, організація виконання якої доручається слідчому та/або прокурору (ч.1 ст.335 КПК України).

Розшук може здійснюватися на території України, бути міждержавним та/або міжнародним. Метою для усіх видів розшуку є отримання інформації про місцезнаходження розшукуваної особи та подальшого доставлення її до суду.

Аналіз норм чинного законодавства дає підстави для висновку, що розшук є комплексом слідчих, оперативно-розшукових, розшукових, інформаційно-довідкових, сигнальних та інших заходів, які здійснюються правоохоронними органами в місцях можливого перебування розшукуваних осіб. У свою чергу, міжнародним розшуком є комплекс зазначених заходів, що заснований на нормах національного і міжнародного права та здійснюються поза межами держави-ініціатора за запитами спеціально уповноважених органів держав, силами правоохоронних органів запитуваних країн з використанням можливостей Міжнародної організації кримінальної поліції Інтерпол.

Прийняття судом ухвали про оголошення особи у розшук, шляхом задіяння міжнародного співробітництва є єдиним способом реалізації та виконання цього рішення суду та встановлення точного місцезнаходження обвинуваченого за кордоном.

Підсумовуючи, суд вважає доведеним факт ухилення від явки до суду обвинуваченого ОСОБА_5 без поважних причин, а тому зазначені обставини свідчать про порушення обвинуваченим обов`язку, передбаченого п.1 ч.7 ст.42 КПК України, а саме: прибувати за викликом до суду.

З огляду на зазначене та той факт, що є відомості про залишення обвинуваченим ОСОБА_5 меж території України та відсутності інформації про його повернення, клопотання прокурора про оголошення обвинуваченого в міжнародний розшук підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що обвинувачений ОСОБА_5 08.10.2021 року виїхав за межі України через пропускний пункт Шегині та в подальшому не повернувся.

Таким чином, у суду є достатні підстави вважати, що обвинувачений ОСОБА_5 виїхав та наразі перебуває в іншій державі та відомості про його в`їзд на територію України на теперішній час відсутні.

З урахуванням вищезазначеного, а саме того, що обвинувачений ОСОБА_5 виїхав за межі території України, будучи обізнаним про наявність відносно нього кримінального провадження, яке знаходиться на розгляді Кіровського районного суду м.Кіровограда, а сукупність наведених вище доказів дає підстави стверджувати, що обвинувачений ухиляється від явки до суду, зазначені обставини дають суду підстави вважати клопотання прокурора про оголошення обвинуваченого у міжнародний розшук таким, що підлягає задоволенню та обвинуваченого ОСОБА_5 слід оголосити у міжнародний розшук, що сприятиме досягненню завдань, визначених ст.2 КПК України.

Аналізуючи викладене, суд вважає за необхідне зупинити судове провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12016120020012132 щодо обвинуваченого ОСОБА_5 , до міжнародного розшуку обвинуваченого. Організацію виконання міжнародного розшуку обвинуваченого суд вважає за необхідне доручити прокурору Кропивницької окружної прокурати ОСОБА_8 .

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 335, 369, 372, 376 КПК України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора задовольнити.

Оголоситиміжнародний розшукобвинуваченого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с.Федорівка Кіровоградського району та області, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , який проживав за адресою: АДРЕСА_2 .

Організацію виконання ухвали суду доручити прокурору Кропивницької окружної прокурати ОСОБА_8 .

Зупинити судове провадження у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12016120020012132 щодо обвинуваченого ОСОБА_5 внаслідок ухилення останнього від суду, до розшуку обвинуваченого.

Ухвала оскарженню окремо від судового рішення, передбаченого ч.1 ст.392 КПК України, не підлягає. Заперечення проти ухвали можуть бути включені до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене ч.1 ст.392 КПК України.

Головуючий суддя ОСОБА_1

Судді ОСОБА_2

ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення14.12.2023
Оприлюднено15.12.2023
Номер документу115641337
СудочинствоКримінальне
Сутьобвинувачення ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с.Федорівка Кіровоградського району та області, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , який проживав за адресою: АДРЕСА_2 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України,

Судовий реєстр по справі —404/7642/17

Ухвала від 06.02.2024

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Поступайло В. В.

Ухвала від 06.02.2024

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Поступайло В. В.

Ухвала від 06.02.2024

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Поступайло В. В.

Ухвала від 14.12.2023

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Поступайло В. В.

Ухвала від 14.12.2023

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Поступайло В. В.

Ухвала від 07.07.2023

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Поступайло В. В.

Ухвала від 07.07.2023

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Поступайло В. В.

Ухвала від 06.12.2022

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Поступайло В. В.

Ухвала від 29.11.2022

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Поступайло В. В.

Ухвала від 29.11.2022

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Поступайло В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні