Вирок
від 13.12.2023 по справі 131/804/23
ІЛЛІНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 131/804/23

Провадження № 1-кп/131/175/2023

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13.12.2023 м. Іллінці

Іллінецький районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши в підготовчому судовому засіданні кримінальне провадження № 12022020000000436 від 22 липня 2022 року за обвинуваченням:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Кам`яногірка Іллінецького району Вінницької області, жителя АДРЕСА_1 , українця, громадянина України, працюючого в ДП «Іллінецький райагроліс», одруженого, раніше не судимого, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 246 КК України,

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця с. Пархомівка Іллінецького району Вінницької області, жителя АДРЕСА_2 , українця, громадянина України, працюючого в ДП «Іллінецький райагроліс», одруженого, одруженого, на утриманні має двох неповнолітніх дітей, раніше не судимого, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 246 КК України,

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженця с. Пархомівка Іллінецького району Вінницької області, жителя АДРЕСА_1 , українця, громадянина України, працюючого в ДП «Іллінецький райагроліс», одруженого, одруженого, на утриманні має малолітню дитину, раніше не судимого, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 246 КК України,

сторони та учасники кримінального провадження: прокурор ОСОБА_6 , обвинувачений ОСОБА_3 , захисник обвинуваченого ОСОБА_3 адвокат ОСОБА_7 , обвинувачений ОСОБА_4 , захисник обвинуваченого ОСОБА_4 адвокат ОСОБА_8 , обвинувачений ОСОБА_5 , захисник обвинуваченого ОСОБА_5 адвокат ОСОБА_9 , представник потерпілої особи ОСОБА_10 ,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_3 , обіймаючи відповідно до наказу ДП «Іллінецький райагроліс» № 6-к від 17.02.2022 посаду лісника обходу № 10, який був за ним закріплений до 23.02.2023 (наказом № 10-к від 23.02.2023 звільнений), до якого, серед інших, входить ділянка лісу в кварталі № 6 площею 25,9 га, що на території Якубівського старостинського округу Іллінецької об`єднаної територіальної громади, Вінницької області, та будучи, відповідно до договору №14 про повну матеріальну відповідальність від 18.02.2022, укладеного між ним та ДП «Іллінецький райагроліс» в особі директора ОСОБА_11 , матеріально відповідальною особою, на початку листопада 2022 року, вирішив організувати незаконну порубку дерев на ділянці лісу площею 3,6 га, що розташована у виділі № НОМЕР_1 кварталу № 6 обходу № 10 ДП «Іллінецький райагроліс», а також їх перевезення та подальший збут.

Усвідомлюючи, що реалізувати розроблений ним злочинний план одноособово неможливо, ОСОБА_3 вирішив створити для цього та очолити організовану групу з осіб, які б користувалися його довірою, мали навички з вирубки, трелювання, розкряжування та перевезення дерев, використання вантажного автотранспорту, спеціальних інструментів, приладів, спеціальних документів, а також здатні зберігати таємницю.

Розуміючи, що діяльність створеної ним групи буде нести протиправний характер, ОСОБА_3 підшукав у якості виконавця вчинення злочину ОСОБА_5 , на якого поклав обов`язки водія вантажного автомобіля та контролю за незаконною вирубкою дерев у разі відсутності на ділянці лісу самого ОСОБА_3 . Крім того, з метою забезпечення маскування злочинної діяльності до вказаної групи ОСОБА_3 залучив лісничого ДП «Іллінецький райагроліс» ОСОБА_4 , який наділений повноваженнями щодо внесення відомостей до автоматизованої системи «Єдина державна система електронного обліку деревини» шляхом оперування кишеньковим персональним комп`ютером (КПК).

У свою чергу ОСОБА_5 та ОСОБА_4 діючи умисно, з корисливих мотивів, добровільно погодились на пропозицію ОСОБА_3 прийняти активну участь у вчиненні у складі організованої ним групи злочинів, пов`язаних із незаконною порубкою дерев у лісах, перевезенням та збутом незаконно зрубаних дерев, належних ДП «Іллінецький райагроліс».

ОСОБА_3 , як організатор та співвиконавець згідно із заздалегідь розподіленими ним ролями та функціями учасників групи залишив за собою керівництво організованою групою; з метою оперативного вивезення з місць незаконних рубок незаконно зрубаних дерев та їх подальшого транспортування до покупців надав ОСОБА_5 власний вантажний автомобіль ГАЗ-66, д.н.з. НОМЕР_2 ; визначав місця та час рубок; з метою приховання неправомірної діяльності організовував виготовлення ОСОБА_4 фіктивних ТТН-ліс та передачу їх водієві ОСОБА_5 ; для приховування протиправної діяльності організованої групи отримував від ОСОБА_4 клеймувальний молоток, який передавав найманим працівникам, які безпосередньо на ділянці лісу займалися лісозаготівлею; забезпечував безперешкодний доступ ОСОБА_5 найманим працівникам до ділянок лісу, що перебували у його віданні, надав вказівки та контролював хід їх виконання членами групи.

ОСОБА_5 , як співвиконавець, згідно відведеної йому ролі прийняв у користування від ОСОБА_3 автомобіль ГАЗ-66, д.н.з. НОМЕР_2 , на якому здійснював перевезення залучених найманих робітників до місць незаконних рубок; незаконно вивозив з місць заготівлі та перевозив до покупців незаконно зрубану деревину; маскував незаконне походження деревини шляхом маніпулацій з бирками обліку лісопродукції, а саме: виготовляв негабаритні відрізки колод породи граб, довжиною від 44 см до 97 см та діаметрами від 5 см до 6 см (чурки), на бічні зрізи яких набивав бирки обліку лісопродукції та вкладав їх у штабелі дров`яної продукції при перевезенні та таким чином здійснював по декілька перевезень під однією товарно-транспортною накладною та биркою обліку; приймав активну участь у незаконних порубках, яка полягала у здійсненні контролю за процесом рубки за відсутності на ділянці лісу ОСОБА_3 ; надавав вказівки найманим працівникам, які не були обізнані та не усвідомлювали про злочинну діяльність учасників організованої групи, щодо ходу виконання робіт із заготівлі деревини; отримував від покупців грошові кошти за реалізовану незаконно зрізану деревину та передавав їх ОСОБА_3 .

ОСОБА_4 , як співвиконавець, згідно відведеної йому ролі, достовірно знаючи про протиправність своїх дій, дотримуючись єдиного плану діяльності організованої групи, здійснював документальне прикриття неправомірної діяльності шляхом внесення завідомо неправдивих відомостей до Системи єдиного обліку деревини та виписки фіктивних товарно- транспортних накладних (далі - ТТН-ліс), які передавав організатору для безперешкодного перевезення деревини, в тому числі під виглядом внутрішнього переміщення; з метою маскування незаконної рубки передавав ОСОБА_3 спеціальний молоток для клеймування дерев при їх відведенні в рубку, яким один із найманих робітників ставив клейма на пнях незаконно зрубаних дерев.

Учасники групи усвідомлювали об`єднання в організовану злочинну групу для виконання відомого всім учасникам групи злочинного плану з метою досягнення єдиного злочинного результату - протиправного збагачення за рахунок незаконної рубки дерев у лісах та реалізації незаконно зрубаної деревини.

Відповідно до ст. ст. 1,4 Лісового Кодексу України (далі - ЛК України) ліс - тип природних комплексів (екосистема), у якому поєднуються переважно деревна та чагарникова рослинність з відповідними ґрунтами, трав`яною рослинністю, тваринним світом, мікроорганізмами та іншими природними компонентами, що взаємопов`язані у своєму розвитку, впливають один на одного і на навколишнє природне середовище.

Ліси України є її національним багатством і за своїм призначенням та місцерозташуванням виконують переважно водоохоронні, захисні, санітарно- гігієнічні, оздоровчі, рекреаційні, естетичні, виховні, інші функції та є джерелом для задоволення потреб суспільства в лісових ресурсах.

Усі ліси на території України, незалежно від того, на землях яких категорій за основним цільовим призначенням вони зростають та незалежно від права власності на них, становлять лісовий фонд України і перебувають під охороною держави.

Згідно із ст. 17 ЛК України у постійне користування ліси на землях комунальної власності для ведення лісового господарства без встановлення строку надаються спеціалізованим комунальним лісогосподарським підприємствам, іншим комунальним підприємствам, установам та організаціям, у яких створені спеціалізовані лісогосподарські підрозділи.

Відповідно до ст. 19 ЛК України постійні лісокористувачі зобов`язані: забезпечувати охорону, захист, відтворення, підвищення продуктивності лісових насаджень, посилення їх корисних властивостей, підвищення родючості ґрунтів, вживати інших заходів відповідно до законодавства на основі принципів сталого розвитку; дотримуватися правил і норм використання лісових ресурсів; вести лісове господарство на основі матеріалів лісовпорядкування, здійснювати використання лісових ресурсів способами, які забезпечують збереження оздоровчих і захисних властивостей лісів, а також створюють сприятливі умови для їх охорони, захисту та відтворення; вести первинний облік лісів; дотримуватися встановленого законодавством режиму використання земель; забезпечувати охорону типових та унікальних природних комплексів і об`єктів, рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів тваринного і рослинного світу, рослинних угруповань, сприяти формуванню екологічної мережі відповідно до природоохоронного законодавства.

Згідно зі ст. 67 ЛК України спеціальне використання лісових ресурсів здійснюється в межах лісових ділянок, виділених для цієї мети.

Відповідно до ст. 69 ЛК України спеціальне використання лісових ресурсів на виділеній лісовій ділянці проводиться за спеціальним дозволом - лісорубним квитком або лісовим квитком, що видається безоплатно.

Спеціальний дозвіл на заготівлю деревини в порядку рубок головного користування видається органом виконавчої влади з питань лісового господарства Автономної Республіки Крим, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері лісового господарства.

Спеціальний дозвіл на інші види спеціального використання лісових ресурсів видається власниками лісів або постійними лісокористувачами. На виділених лісових ділянках можуть використовуватися лише ті лісові ресурси і лише для цілей, що передбачені виданим спеціальним дозволом.

Згідно ст. 105 ЛК України порушення лісового законодавства тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність відповідно до закону. Відповідальність за порушення лісового законодавства несуть особи, винні у незаконному вирубуванні та пошкодженні дерев і чагарників.

Відповідно до п.п. 2, 3, 4, 9 та 10 Порядку видачі спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 761 від 23.05.2007 «Про врегулювання питань щодо спеціального використання лісових ресурсів», використання лісових ресурсів проводиться за спеціальним дозволом: лісорубним або лісовим квитком.

ДП «Іллінецький райагроліс» (код ЄДРПОУ 38571077, адреса: Україна, 22700, Вінницька область, Вінницький район, місто Іллінці, вулиця Богдана Хмельницького, 8А), являється дочірнім підприємством Вінницького обласного комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства (ВОКСЛП) «Віноблагроліс», яке засноване Вінницькою обласною радою на майні комунальної власності.

Основним документом, який регламентує розмір лісокористування та лісогосподарські заходи в цілому на території лісового фонду є «Проект організації та розвитку лісового господарства ДП «Іллінецький райагроліс» ВОКСЛП «Віноблагроліс» 2015.

Так, 04.11.2022 ВОКСЛП «Віноблагроліс» за порядковим № 003235 видано лісорубний квиток серії ВІ ЛРК № 210, яким ДП «Іллінецький райагроліс» надано дозвіл на проведення вибіркової санітарної рубки на ділянці лісу площею 3,6 га, що у виділі № 7 кварталу № 6 обходу № 10. Зазначеним лісорубним квитком ДП «Іллінецький райагроліс» дозволено заготовити 61м3 деревини, з них ліквідної - 52 м3 (3 м3 - ділової та 49 м3 - дров`яної), ліквіду з крони - 2 м3 та 7 м3 - хворосту та сучків. Водночас, відповідності до зазначеного лісорубного квитка та матеріалів відводу до рубки на вказаній ділянці лісу дозволено 170 дерев різних порід та діаметрів.

Згідно акту огляду місць використання лісових ресурсів від 29.11.2022, складеного лісничим ОСОБА_4 у присутності лісника ОСОБА_3 , та наряду-акту від 30.11.2022, виданого ОСОБА_4 , за результатами санітарно-вибіркової рубки в обході № 10 квартал № 6 виділ № 7 площею 3,6 га, фактично заготовлено 63,4 м3 деревини, з них ліквідної стовбурної - 56,4 м3 (ділової - 3,08 м3, дров`яної - 53,31 м3) та 7 м3 - хворосту і сучків. На момент огляду ділянка пройдена рубкою повністю.

Відповідно до листа ДП «Іллінецький райагроліс» № 16 від 02.03.2023 установлено, що з 01.01.2022 по 02.03.2023 на території лісів, які знаходяться в користуванні цього дочірнього підприємства, фактів незаконних рубок виявлено не було.

Однак, вранці 06.12.2022 ОСОБА_3 , рухаючись з дому до місця роботи, діючи відповідно до розробленого плану злочинної діяльності організованої групи, здійснив телефонні дзвінки до ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та найманого робітника ОСОБА_12 , який не був обізнаний про неправомірну діяльність організованої групи, у ході яких скоординував дії пов`язані з організацією незаконної рубки дерев твердих порід на ділянці лісу, що знаходиться між с. Борисівка та с. Якубівка Іллінецької територіальної громади.

Для документального прикриття та маскування злочинної діяльності організованої групи від працівників правоохоронних органів, ОСОБА_3 надав вказівку ОСОБА_4 на видачу супроводжуючих документів на дорогу. Відповідно до розподілених обов`язків ОСОБА_4 , являючись користувачем система обліку деревини, за допомогою кишенькового персонального комп`ютера (КПК) ввів до системи обліку деревини наступні відомості: «автомобіль - ГАЗ-66 держ. № НОМЕР_2 , водій - ОСОБА_5 , пункт навантаження - АДРЕСА_3 вид., пункт розвантаження - с. Привільне, вантажоодержувача - Іллінецьке, Нижній (склад), відомості про вантаж - клас якості 1 група Деревина дров`яна НП Ераб, кількість - 4,3400 м3, на суму - 4882,5 гри (з ГІДВ), відпустив - ОСОБА_4 , прийняв до перевезення - ОСОБА_5 ». Після чого виготовлену на КПК товарно-транспортну накладну ТТН-ліс серії ВАА № 91644 від 06.12.2022 роздрукував та цього ж дня при зустрічі передав ОСОБА_3 . Згідно додатку до вказаної ТТН-Ліс - Специфікації поколодного обліку, даному штабелю присвоєно бирку № 560117998.

На виконання вказівки ОСОБА_3 залучені ним робітники ОСОБА_12 та ОСОБА_13 , які не були обізнані про протиправну діяльність організованої злочинної групи, обрали та з використанням спеціального обладнання зрізали невстановлену кількість дерев твердих порід з наявних на вказаній ділянці лісу, які розпиляли на частини та завантажили на автомобіль.

В свою чергу ОСОБА_5 , реалізуючи спільний злочинний умисел, отримавши від ОСОБА_3 вказівку на перевезення незаконно зрізаної деревини з кварталу № 6 виділу № 7 ДП «Ілліненецький райагроліс» та збут до споживача ФОП ОСОБА_14 , знаючи про відсутність на те законних підстав, отримавши від ОСОБА_3 для прикриття незаконного походження товарно-транспортну накладну ТТН-Ліс ВАА № 091644 від 06.12.2022, вантажним автомобілем ГАЗ-66, д.н.з. НОМЕР_2 , здійснив незаконне перевезення та збут указаної незаконно зрізаної деревини. Та відповідно до відведеної йому ролі, розвантажив її на території за адресою: АДРЕСА_4 , біля деревообробного цеху, де здійснює свою діяльність ФОП ОСОБА_14 .

За отриману деревину та за наступну її частину ОСОБА_14 через додаток «Приват24» на протязі дня перерахував зі своєї банківської картки № НОМЕР_3 на банківську картку ОСОБА_3 № НОМЕР_4 грошові кошти двома транзакціями, о 08.23 год. - 9000 грн та о 14.15 год. - 8000 грн.

Після цього, 07.12.2022 о 08.04 год. ОСОБА_3 , перебуваючи у смт. Дашів Гайсинського району Вінницької області, у ході телефонної розмови надав вказівку ОСОБА_5 на виїзд та організацію незаконної рубки дерев твердих порід на ділянці лісу, що знадиться між с. Борисівка та с. Якубівка, та надав таку ж вказівку найманим робітникам, які не усвідомлювали про злочинну діяльність учасників організованої групи.

Для документального прикриття та маскування злочинної діяльності організованої групи від працівників правоохоронних органів, ОСОБА_3 надав вказівку ОСОБА_4 на підготовку супровідних документів, який в свою чергу згідно відведеної йому ролі, являючись користувачем КПК, ввів до системи обліку деревини наступні відомості: «автомобіль - ГАЗ-66 держ. № НОМЕР_2 , водій - ОСОБА_5 , пункт навантаження - ІЛЛІНЕЦЬКЕ, НИЖНІЙ, пункт розвантаження - Двір споживача, вантажоодержувача - ТОВ Іллінецьке, відомості про вантаж - клас якості 1 група Деревина дров`яна НП Граб, кількість - 4,3400 м3, на суму - 4882,5 грн (з ПДВ), відпустив - ОСОБА_4 , прийняв до перевезення - ОСОБА_5 ». Після чого виготовлену на КПК ТТН-ліс серії ВАА № 091650 від 07.12.2022, роздрукував та при зустрічі передав ОСОБА_3 , а той - ОСОБА_5 , для пред`явлення в разі його зупинки працівниками правоохоронних органів. Крім того, ОСОБА_4 у даній ТТН-ліс деревину дров`яну, яка в ній зазначена у кількості 4,3400 м3, провів як прийняту від переміщення по ТТН-ліс серії ВАА № 91644 від 06.12.2022 з місця санітарно-вибіркової рубки (СВР), 4 кв. 14 вид. площею 0,004 га, на нижній склад, змінивши попередньо присвоєну (06.12.2022) інформацію на бирці обліку за № 560117998.

Залучені ОСОБА_3 наймані робітники ОСОБА_12 та ОСОБА_13 , які не були обізнані про протиправну діяльність організованої злочинної групи, обрали та з використанням спеціального обладнання зрізали невстановлену кількість дерев твердих порід з наявних на вказаній ділянці лісу, які розпиляли на частини та підготували для завантаження на автомобіль.

Згідно розподілених обов`язків ОСОБА_5 , отримавши від ОСОБА_3 вказівку на перевезення незаконно зрізаної деревини з кварталу № 6 виділу № 7 ДП «Ілліненецький райагроліс» та збут відповідної кількості деревини споживачу ФОП ОСОБА_14 , знаючи про відсутність на те законних підстав та про фіктивність отриманої ним для прикриття незаконного перевезення ТТН-Ліс ВАА № 091650 від 07.12.2022, вантажним автомобілем ГАЗ-66, д.н.з. НОМЕР_2 , на протязі дня три рази здійснив незаконне перевезення незаконно зрізаної деревини. Та відповідно до відведеної йому ролі, розвантажив її на території за адресою: АДРЕСА_4 , біля деревообробного цеху, де здійснює свою діяльність ФОП ОСОБА_14 .

За отриману деревину ОСОБА_14 зі своєї банківської картки № НОМЕР_3 через додаток «Приват24» перерахував ОСОБА_3 на банківську картку № НОМЕР_4 грошові кошти в сумі 16000 грн.

Крім цього, продовжуючи діяти відповідно до розробленого плану злочинної діяльності ОСОБА_3 14.12.2022, перебуваючи на своєму робочому місці в м. Іллінці, в телефонній розмові повідомив ОСОБА_5 про виїзд на вищевказану ділянку лісу ДП «Іллінецький райагроліс» та організацію незаконної рубки дерев твердих порід.

Для прикриття та маскування злочинної діяльності, ОСОБА_4 відповідно до відведеної ролі, використовуючи КПК ввів до системи обліку деревини наступні відомості: «автомобіль - ГАЗ 66 держ. № НОМЕР_2 , водій - ОСОБА_5 , пункт навантаження - ІЛЛІНЕЦЬКЕ, НИЖНІЙ, пункт розвантаження - Двір споживача, вантажоодержувача - ОСОБА_15 , відомості про вантаж - клас якості 1 група Деревина дров`яна ЕІП Граб, кількість - 3,7200 м3, на суму - 2994,59 грн (з ПДВ), відпустив - ОСОБА_4 , прийняв до перевезення - ОСОБА_5 ». Після чого, за допомогою КПК роздрукував ТТН-Ліс серії ВАА № 091674 від 14.12.2022, та при зустрічі передав ОСОБА_3 , а той - ОСОБА_5 для пред`явлення у разі його зупинки працівниками правоохоронних органів.

В свою чергу ОСОБА_5 , отримавши від ОСОБА_3 вказівку на перевезення незаконно зрубаної деревини та контроль за ходом рубки у кварталі № 6 виділу № 7 ДП «Ілліненецький райагроліс», знаючи про відсутність на те законних підстав, отримавши ТТН-Ліс № 091674 від 14.12.2022, вантажним автомобілем «ГАЗ-66», д.н.з. НОМЕР_2 , прибув до визначеної ділянки лісу.

Виконуючи вказівку ОСОБА_3 , ОСОБА_12 , ОСОБА_16 та інші наймані робітники, які не були обізнані про злочинну діяльність організованої групи, зрізали невстановлену кількість дерев твердих порід, з наявних у визначеній ділянці лісу, розпиляли їх на частини та підготували до завантаження на вказаний автомобіль.

Того ж дня ОСОБА_5 , використовуючи для прикриття ТТН-Ліс № 091674 від 14.12.2022, після завантаження перевіз незаконно зрізану деревину покупцям ОСОБА_15 у кількості 4,59 м3 за адресою АДРЕСА_5 , та двічі ОСОБА_17 в загальній кількості 10,92 м3, за адресою м. Іллінці, вул. Лісова, 34. За отриману деревину ОСОБА_17 передав ОСОБА_5 готівку, яку останній за виключенням своєї частини передав ОСОБА_3 для подальшого розподілу між учасниками організованої групи.

Продовжуючи діяти на досягнення злочинної мети, вранці 16.12.2022 ОСОБА_5 за вказікою ОСОБА_3 прибув до обумовленої ділянки лісу для організації та контролю незаконної порубки дерев, подальшого перевезення та збуту отриманої деревини.

Для прикриття та маскування злочинної діяльності, ОСОБА_4 за допомогою КПК ввів до системи обліку деревини наступні відомості: «автомобіль - ГАЗ 66 держ. № НОМЕР_2 , водій - ОСОБА_5 , пункт навантаження - ІЛЛІНЕЦЬКЕ, НИЖНІЙ, пункт розвантаження - Двір споживача, вантажоодержувач - ОСОБА_18 , відомості про вантаж - клас якості 1 група Деревина дров`яна НП Граб, кількість - 2,4800 м3, на суму - 1996,39 грн (з ПДВ), відпустив - ОСОБА_4 , прийняв до перевезення - ОСОБА_5 ». Після чого роздрукував сформовану ТТН-Ліс ВАА № 091687 від 16.12.2022 та ще одну, серії ВАА № 091689 від 16.12.2022, у якій попередньо зазначив відомості про вантаж - 1 група Деревина дров`яна НП дуб, кількість 1,2400 м3, на суму 998,2 грн (з ПДВ), а щодо автомобіля, водія, пунктів завантаження та розвантаження, вантажоодержувача, хто відпустив та прийняв ввів такі ж як у накладній ТТН- Ліс ВАА № 091687 від 16.12.2022. Вказані ТТН цього ж дня при зустрічі передав ОСОБА_3 .

В свою чергу ОСОБА_5 , отримавши від ОСОБА_3 вказівку на контроль за ходом рубки у кварталі № 6 виділу № 7 ДП «Іллінецький райагроліс», перевезення незаконно зрубаної деревини та її збут, знаючи про відсутність на те законних підстав, отримавши для прикриття вищевказані товарно-транспортні накладні, вантажним автомобілем «ГАЗ-66», д.н.з. НОМЕР_2 прибув до визначеної ділянки лісу.

Залучені ОСОБА_3 до роботи наймані робітники, обрали та зрізали невстановлену кількість дерев твердих порід з наявних у визначеній ділянці лісу, розпиляли їх на частини та підготували до завантаження на автомобіль.

Тоді ж ОСОБА_5 , використовуючи для прикриття отримані ТТН-Ліс ВАА № 091687 від 16.12.2022 та серії ВАА № 091689 від 16.12.2022, двічі здійснив перевезення незаконно зрізаної деревини ФОП ОСОБА_14 у фактичній кількості 7,4400 м3 за адресою АДРЕСА_4 .

За отриману деревину ОСОБА_14 двічі протягом цього ж дня перерахував через додаток «Приват24» зі своєї картки № НОМЕР_3 на банківський рахунок ОСОБА_3 № НОМЕР_4 , грошові кошти сумами 11000 грн та 4000 грн відповідно.

Після цього, вранці 17.12.2022 ОСОБА_3 знову організував роботу з незаконної рубки дерев у кварталі № 6 виділі № 7 ДП «Іллінецький райагроліс», подальше перевезення отриманої деревини та її збут.

Для прикриття та маскування незаконних перевезень деревини ОСОБА_4 за допомогою КПК ввів до системи обліку деревини наступні відомості: «автомобіль - ГАЗ 66 держ. № НОМЕР_2 , водій - ОСОБА_5 , пункт навантаження - ІЛЛІНЕЦЬКЕ, Франко-Ліс кв. 29 вид 14, пункт розвантаження - Двір споживача, вантажоодержувач - ОСОБА_19 , відомості про вантаж - клас якості 1 група Деревина дров`яна НП Граб, кількість - 4,3400 м3, на суму - 3493,68 грн (з ПДВ), відпустив - ОСОБА_4 , прийняв до перевезення - ОСОБА_5 ». Після чого роздрукував товарно-транспортну накладну серії ВАА № 091695 від 17.12.2022 та при зустрічі передав ОСОБА_3 .

ОСОБА_5 отримавши від ОСОБА_3 вказівку на перевезення незаконно зрубаної деревини та контроль за ходом рубки у кварталі № 6 виділу № 7 ДП «Іллінецький райагроліс», та товарно-транспортну накладну серії ВАА № 091695 від 17.12.2022, вантажним автомобілем «ГАЗ-66», д.н.з. НОМЕР_2 , прибув до визначеної ділянки лісу.

Залучені ОСОБА_3 до роботи наймані робітники обрали та зрізали невстановлену кількість дерев твердих порід з наявних у визначеній ділянці лісу, розпиляли їх на частини та підготували до завантаження на автомобіль.

Того ж дня ОСОБА_5 , використовуючи для прикриття отриману ТТН- Ліс ВАА № 091695 від 17.12.2022, двічі здійснив перевезення незаконно зрізаної деревини ФОП ОСОБА_14 у фактичній кількості 8,6800 м3 за адресою АДРЕСА_4 .

Отже, ОСОБА_3 умисно, з корисливих мотивів, з метою особистого збагачення, без відповідного на те дозволу і законних підстав, в період з 01.12.2022 по 27.12.2022, діючи у складі організованої злочинної групи спільно з ОСОБА_5 та ОСОБА_4 , вчинив серед наявних на ділянці лісу площею 3,6 га, що в кварталі № 6 виділу № 7 ДП «Іллінецький райагроліс» незаконну порубку 121 сироростучого дерева різних порід та діаметрів (дерев які не включені у матеріали відводу, тобто не дозволені в рубку), спричинивши тим самим тяжкі наслідки екології, які відповідно до висновку інженерно-екологічної експертизи № 1505/2121/2122/23-21 від 07.04.2023 становлять 983 113,94 грн.

Таким чином, ОСОБА_3 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 246 КК України - незаконна порубка дерев у лісах, перевезення, збут незаконно зрубаних дерев, що спричинило тяжкі наслідки, вчинені організованою групою.

ОСОБА_4 , обіймаючи відповідно до наказу ДП «Іллінецький райагроліс» № 22-К від 05.09.2022 посаду лісничого, будучи наділеним правом ведення електронного обліку деревини, маючи право підпису документів на відпуск лісопродукції та інших товарно-матеріальних цінностей зі складів, накладних на внутрішнє переміщення лісопродукції, ігноруючи вимоги Порядку проведення моніторингу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених і контролю за неперевищенням обсягу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 1142 від 04.12.2019, являючись санкціонованим користувачем Єдиної державної системи електронного обліку деревини - автоматизована інформаційно-телекомунікаційна система, що забезпечує збирання, зберігання, обробку і захист інформації про походження, заготівлю та реалізацію деревини, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України № 1142 від 04.12.2019 (далі - система обліку деревини), та кишенькового персонального комп`ютера (мобільний електронний термінал, оснащений модулями зв`язку і призначений для внесення і передачі інформації до системи обліку деревини або отримання інформації користувачами, далі - КПК), упродовж грудня 2022 року вчинив кримінальні правопорушення у складі організованої групи за наступних обставин.

Так, ОСОБА_3 обіймаючи відповідно до наказу ДП «Іллінецький райагроліс» № 6-к від 17.02.2022 посаду лісника обходу № 10, який був за ним закріплений до 23.02.2023 (наказом № 10-к від 23.02.2023 звільнений), до якого, серед інших, входить ділянка лісу в кварталі № 6 площею 25,9 га, що на території Якубівського старостинського округу Іллінецької об`єднаної територіальної громади, Вінницької області, та будучи, відповідно до договору № 14 про повну матеріальну відповідальність від 18.02.2022, укладеного між ним та ДП «Іллінецький райагроліс» в особі директора ОСОБА_11 , матеріально відповідальною особою, на початку листопада 2022 року, вирішив організувати незаконну порубку дерев на ділянці лісу площею 3,6 га, що розташована у виділі № 7 кварталу № 6 обходу № 10 ДП «Іллінецький райагроліс», а також їх перевезення та подальший збут.

Усвідомлюючи, що реалізувати розроблений ним злочинний план одноособово неможливо, ОСОБА_3 вирішив створити для цього та очолити організовану групу з осіб, які б користувалися його довірою, мали навички з вирубки, трелювання, розкряжування та перевезення дерев, використання вантажного автотранспорту, спеціальних інструментів, приладів, спеціальних документів, а також здатні зберігати таємницю.

Розуміючи, що діяльність створеної ним групи буде нести протиправний характер, ОСОБА_3 підшукав у якості виконавця вчинення злочину ОСОБА_5 , на якого поклав обов`язки водія вантажного автомобіля та контролю за незаконною вирубкою дерев у разі відсутності на ділянці лісу самого ОСОБА_3 . Крім того, з метою забезпечення маскування злочинної діяльності до вказаної групи ОСОБА_3 залучив лісничого ДГІ «Іллінецький райагроліс» ОСОБА_4 , який наділений повноваженнями щодо внесення відомостей до автоматизованої системи «Єдина державна система електронного обліку деревини» шляхом оперування кишеньковим персональним комп`ютером (КПК).

У свою чергу ОСОБА_5 та ОСОБА_4 діючи умисно, з корисливих мотивів, добровільно погодились на пропозицію ОСОБА_3 прийняти активну участь у вчиненні у складі організованої ним групи злочинів, пов`язаних із незаконною порубкою дерев у лісах, перевезенням та збутом незаконно зрубаних дерев, належних ДП «Іллінецький райагроліс».

ОСОБА_3 , як організатор та співвиконавець згідно із заздалегідь розподіленими ним ролями та функціями учасників групи залишив за собою керівництво організованою групою; з метою оперативного вивезення з місць незаконних рубок незаконно зрубаних дерев та їх подальшого транспортування до покупців надав ОСОБА_5 власний вантажний автомобіль ГАЗ-66, д.н.з. НОМЕР_2 ; визначав місця та час рубок; з метою приховання неправомірної діяльності організовував виготовлення ОСОБА_4 фіктивних ТТН-ліс та передачу їх водієві ОСОБА_5 ; для приховування протиправної діяльності організованої групи отримував від ОСОБА_4 клеймувальний молоток, який передавав найманим працівникам, які безпосередньо на ділянці лісу займалися лісозаготівлею; забезпечував безперешкодний доступ ОСОБА_5 та найманим працівникам до ділянок лісу, що перебували у його віданні; надавав вказівки та контролював хід їх виконання членами групи.

ОСОБА_5 , як співвиконавець, згідно відведеної йому ролі прийняв у користування від ОСОБА_3 автомобіль ГАЗ-66, д.н.з. НОМЕР_2 , на якому здійснював перевезення залучених найманих робітників до місць незаконних рубок; незаконно вивозив з місць заготівлі та перевозив до покупців незаконно зрубану деревину; маскував незаконне походження деревини шляхом маніпуляцій з бирками обліку лісопродукції, а саме: виготовляв негабаритні відрізки колод породи граб, довжиною від 44 см до 97 см та діаметрами від 5 см до 6 см (чурки), на бічні зрізи яких набивав бирки обліку лісопродукції та вкладав їх у штабелі дров`яної продукції при перевезенні та таким чином здійснював по декілька перевезень під однією товарно- транспортною накладною та биркою обліку; приймав активну участь у незаконних порубках, яка полягала у здійсненні контролю за процесом рубки за відсутності на ділянці лісу ОСОБА_3 ; надавав вказівки найманим працівникам, які не були обізнані та не усвідомлювали про злочинну діяльність учасників організованої групи, щодо ходу виконання робіт із заготівлі деревини; отримував від покупців грошові кошти за реалізовану незаконно зрізану деревину та передавав їх ОСОБА_3 .

ОСОБА_4 , як співвиконавець, згідно відведеної йому ролі, достовірно знаючи про протиправність своїх дій, дотримуючись єдиного плану діяльності організованої групи, здійснював документальне прикриття неправомірної діяльності шляхом внесення завідомо неправдивих відомостей до Системи єдиного обліку деревини та виписки фіктивних товарно- транспортних накладних (далі - ТТН-ліс), які передавав організатору для безперешкодного перевезення деревини, в тому числі під виглядом внутрішнього переміщення; з метою маскування незаконної рубки передавав ОСОБА_3 спеціальний молоток для клеймування дерев при їх відведенні в рубку, яким один із найманих робітників ставив клейма на пнях незаконно зрубаних дерев.

Учасники групи усвідомлювали об`єднання в організовану злочинну групу для виконання відомого всім учасникам групи злочинного плану з метою досягнення єдиного злочинного результату - протиправного збагачення за рахунок незаконної рубки дерев у лісах та реалізації незаконно зрубаної деревини.

Відповідно до ст. ст. 1, 4 Лісового Кодексу України (далі - ЛК України) ліс - тип природних комплексів (екосистема), у якому поєднуються переважно деревна та чагарникова рослинність з відповідними ґрунтами, трав`яною рослинністю, тваринним світом, мікроорганізмами та іншими природними компонентами, що взаємопов`язані у своєму розвитку, впливають один на одного і на навколишнє природне середовище.

Ліси України є її національним багатством і за своїм призначенням та місцерозташуванням виконують переважно водоохоронні, захисні, санітарно- гігієнічні, оздоровчі, рекреаційні, естетичні, виховні, інші функції та є джерелом для задоволення потреб суспільства в лісових ресурсах.

Усі ліси на території України, незалежно від того на землях яких категорій за основним цільовим призначенням вони зростають та незалежно від права власності на них, становлять лісовий фонд України і перебувають під охороною держави.

Згідно із ст. 17 ЛК України у постійне користування ліси на землях комунальної власності для ведення лісового господарства без встановлення строку надаються спеціалізованим комунальним лісогосподарським підприємствам, іншим комунальним підприємствам, установам та організаціям, у яких створені спеціалізовані лісогосподарські підрозділи.

Відповідно до ст. 19 ЛК України постійні лісокористувачі зобов`язані: забезпечувати охорону, захист, відтворення, підвищення продуктивності лісових насаджень, посилення їх корисних властивостей, підвищення родючості ґрунтів, вживати інших заходів відповідно до законодавства на основі принципів сталого розвитку; дотримуватися правил і норм використання лісових ресурсів; вести лісове господарство на основі матеріалів лісовпорядкування, здійснювати використання лісових ресурсів способами, які забезпечують збереження оздоровчих і захисних властивостей лісів, а також створюють сприятливі умови для їх охорони, захисту та відтворення; вести первинний облік лісів; дотримуватися встановленого законодавством режиму використання земель; забезпечувати охорону типових та унікальних природних комплексів і об`єктів, рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів тваринного і рослинного світу, рослинних угруповань, сприяти формуванню екологічної мережі відповідно до природоохоронного законодавства.

Згідно зі ст. 67 ЛК України спеціальне використання лісових ресурсів здійснюється в межах лісових ділянок, виділених для цієї мети.

Відповідно до ст. 69 ЛК України спеціальне використання лісових ресурсів на виділеній лісовій ділянці проводиться за спеціальним дозволом - лісорубним квитком або лісовим квитком, що видається безоплатно.

Спеціальний дозвіл на заготівлю деревини в порядку рубок головного користування видається органом виконавчої влади з питань лісового господарства Автономної Республіки Крим, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері лісового господарства.

Спеціальний дозвіл на інші види спеціального використання лісових ресурсів видається власниками лісів або постійними лісокористувачами. На виділених лісових ділянках можуть використовуватися лише ті лісові ресурси і лише для цілей, що передбачені виданим спеціальним дозволом.

Згідно ст. 105 ЛК України порушення лісового законодавства тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність відповідно до закону. Відповідальність за порушення лісового законодавства несуть особи, винні у незаконному вирубуванні та пошкодженні дерев і чагарників.

Відповідно до гі. п. 2, 3, 4, 9 та 10 Порядку видачі спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 761 від 23.05.2007 «Про врегулювання питань щодо спеціального використання лісових ресурсів», використання лісових ресурсів проводиться за спеціальним дозволом: лісорубним або лісовим квитком.

ДП «Іллінецький райагроліс» (код ЄДРГІОУ 38571077, адреса: Україна, 22700, Вінницька область, Вінницький район, місто Іллінці, вулиця Богдана Хмельницького, 8А), являється дочірнім підприємством Вінницького обласного комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства (ВОКСЛП) «Віноблагроліс», яке засноване Вінницькою обласною радою на майні комунальної власності.

Основним документом, який регламентує розмір лісокористування та лісогосподарські заходи в цілому на території лісового фонду є «Проект організації та розвитку лісового господарства ДП «Іллінецький райагроліс» ВОКСЛП «Віноблагроліс» 2015.

Так, 04.11.2022 ВОКСЛП «Віноблагроліс» за порядковим № 003235 видано лісорубний квиток Серії ВІ ЛРК № 210, яким ДП «Іллінецький райагроліс» надано дозвіл на проведення вибіркової санітарної рубки на ділянці лісу площею 3,6 га, що у виділі № 7 кварталу № 6 обходу № 10. Зазначеним лісорубним квитком ДП «Іллінецький райагроліс» дозволено заготовити 61 м3 деревини, з них ліквідної - 52 м3 (3 м3 - ділової та 49 м3 - дров`яної), ліквіду з крони - 2 м3 та 7 м3 - хворосту та сучків. Водночас, відповідності до зазначеного лісорубного квитка та матеріалів відводу до рубки на вказаній ділянці лісу дозволено 170 дерев різних порід та діаметрів.

Згідно акту огляду місць використання лісових ресурсів від 29.11.2022, складеного лісничим ОСОБА_4 у присутності лісника ОСОБА_3 , та наряду-акту від 30.11.2022, виданого ОСОБА_4 , за результатами санітарно-вибіркової рубки в обході № 10 квартал № 6 виділ № 7 площею 3,6 га, фактично заготовлено 63,4 м3 деревини, з них ліквідної стовбурної - 56,4 м3 (ділової - 3,08 м3, дров`яної - 53,31 м3) та 7 м3 - хворосту і сучків. На момент огляду ділянка пройдена рубкою повністю.

Відповідно до листа ДП «Іллінецький райагроліс» № 16 від 02.03.2023 установлено, що з 01.01.2022 по 02.03.2023 на території лісів, які знаходяться в користуванні цього дочірнього підприємства, фактів незаконних рубок виявлено не було.

Однак, вранці 06.12.2022 ОСОБА_3 , рухаючись з дому до місця роботи, діючи відповідно до розробленого плану злочинної діяльності організованої групи, здійснив телефонні дзвінки до ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та найманого робітника ОСОБА_20 , який не був обізнаний про неправомірну діяльність організованої групи, у ході яких скоординував дії пов`язані з організацією незаконної рубки дерев твердих порід на ділянці лісу, що знаходиться між с. Борисівка та с. Якубівка Іллінецької територіальної громади.

Для документального прикриття та маскування злочинної діяльності організованої групи від працівників правоохоронних органів, ОСОБА_3 надав вказівку ОСОБА_4 на видачу супроводжуючих документів на дорогу. Відповідно до розподілених обов`язків ОСОБА_4 , являючись користувачем система обліку деревини, за допомогою кишенькового персонального комп`ютера (КПК) ввів до системи обліку деревини наступні відомості: «автомобіль - ГАЗ-66 держ. № НОМЕР_2 , водій - ОСОБА_5 , пункт навантаження - АДРЕСА_3 вид., пункт розвантаження - с. Привільне, вантажоодержувача - Іллінецьке, Нижній (склад), відомості про вантаж - клас якості 1 група Деревина дров`яна НГІ Ераб, кількість - 4,3400 м3, на суму - 4882,5 грн (з ПДВ), відпустив - ОСОБА_4 , прийняв до перевезення - ОСОБА_5 ». Після чого виготовлену на КПК товарно-транспортну накладну ТТН-ліс серії ВАА № 91644 від 06.12.2022 роздрукував та цього ж дня при зустрічі передав ОСОБА_3 . Згідно додатку до вказаної ТТН-Ліс - Специфікації поколодного обліку, даному штабелю присвоєно бирку № 560117998.

На виконання вказівки ОСОБА_3 залучені ним робітники ОСОБА_12 та ОСОБА_21 , які не були обізнані про протиправну діяльність організованої злочинної групи, обрали та з використанням спеціального обладнання зрізали невстановлену кількість дерев твердих порід з наявних на вказаній ділянці лісу, які розпиляли на частини та завантажили на автомобіль.

В свою чергу ОСОБА_5 , реалізуючи спільний злочинний умисел, отримавши від ОСОБА_3 вказівку на перевезення незаконно зрізаної деревини з кварталу № 6 виділу № 7 ДП «Ілліненецький райагроліс» та збут до споживача ФОП ОСОБА_14 , знаючи про відсутність на те законних підстав, отримавши від ОСОБА_3 для прикриття незаконного походження товарно-транспортну накладну ТТН-Ліс ВАА № 091644 від 06.12.2022, вантажним автомобілем ГАЗ-66, д.и.з. НОМЕР_2 , здійснив незаконне перевезення та збут указаної незаконно зрізаної деревини. Та відповідно до відведеної йому ролі, розвантажив її на території за адресою: АДРЕСА_4 , біля деревообробного цеху, де здійснює свою діяльність ФОП ОСОБА_14 .

За отриману деревину та за наступну її частину ОСОБА_14 через додаток «Приват24» на протязі дня перерахував зі своєї банківської картки № НОМЕР_3 на банківську картку ОСОБА_3 № НОМЕР_4 грошові кошти двома транзакціями, о 08.23 год. - 9000 грн та о 14.15 год. - 8000 грн.

Після цього, 07.12.2022 о 08.04 год. ОСОБА_3 , перебуваючи у смт. Дашів Гайсинського району Вінницької області, у ході телефонної розмови надав вказівку ОСОБА_5 на виїзд та організацію незаконної рубки дерев твердих порід на ділянці лісу, що знадиться між с. Борисівка та с. Якубівка, та надав таку ж вказівку найманим робітникам, які не усвідомлювали про злочинну діяльність учасників організованої групи.

Для документального прикриття та маскування злочинної діяльності організованої групи від працівників правоохоронних органів, ОСОБА_3 надав вказівку ОСОБА_4 на підготовку супровідних документів, який в свою чергу згідно відведеної йому ролі, являючись користувачем КПК, ввів до системи обліку деревини наступні відомості: «автомобіль - ГАЗ-66 держ. № НОМЕР_2 , водій - ОСОБА_5 , пункт навантаження - ІЛЛІНЕЦЬКЕ, НИЖНІЙ, пункт розвантаження - Двір споживача, вантажоодержувача - ТОВ Іллінецьке, відомості про вантаж - клас якості 1 група Деревина дров`яна НП Граб, кількість - 4,3400 м3, на суму - 4882,5 грн (з ПДВ), відпустив - ОСОБА_4 , прийняв до перевезення - ОСОБА_5 ». Після чого виготовлену на КПК ТТН-ліс серії ВАА № 091650 від 07.12.2022, роздрукував та при зустрічі передав ОСОБА_3 , а той - ОСОБА_5 , для пред`явлення в разі його зупинки працівниками правоохоронних органів. Крім того, ОСОБА_4 у даній ТТН-ліс деревину дров`яну, яка в ній зазначена у кількості 4,3400 м3, провів як прийняту від переміщення по ТТН-ліс серії ВАА № 91644 від 06.12.2022 з місця санітарно-вибіркової рубки (СВР), 4 кв. 14 вид. площею 0,004 га, на нижній склад, змінивши попередньо присвоєну (06.12.2022) інформацію бирці обліку за№ 560117998.

Залучені ОСОБА_3 наймані робітники ОСОБА_12 та ОСОБА_13 , які не були обізнані про протиправну діяльність організованої злочинної групи, обрали та з використанням спеціального обладнання зрізали невстановлену кількість дерев твердих порід з наявних на вказаній ділянці лісу, які розпиляли на частини та підготували для завантаження на автомобіль.

Згідно розподілених обов`язків ОСОБА_5 , отримавши від ОСОБА_3 вказівку на перевезення незаконно зрізаної деревини з кварталу № 6 виділу № 7 ДП «Ілліненецький райагроліс» та збут відповідної кількості деревини споживачу ФОП ОСОБА_14 , знаючи про відсутність на те законних підстав, та про фіктивність отриманої ним для прикриття незаконного перевезення ТТН-Ліс ВАА № 091650 від 07.12.2022, вантажним автомобілем ГАЗ-66, д.н.з. НОМЕР_2 , на протязі дня три рази здійснив незаконне перевезення незаконно зрізаної деревини. Та відповідно до відведеної йому ролі, розвантажив її на території за адресою: АДРЕСА_4 , біля деревообробного цеху, де здійснює свою діяльність ФОП ОСОБА_14 .

За отриману деревину ОСОБА_14 зі своєї банківської картки № НОМЕР_3 через додаток «Приват24» перерахував ОСОБА_3 на банківську картку № НОМЕР_4 грошові кошти в сумі 16000 грн.

Крім цього, продовжуючи діяти відповідно до розробленого плану злочинної діяльності ОСОБА_3 14.12.2022, перебуваючи на своєму робочому місці в м. Іллінці, в телефонній розмові повідомив ОСОБА_5 про виїзд на вищевказану ділянку лісу ДП «Іллінецький райагроліс» та організацію незаконної рубки дерев твердих порід.

Для прикриття та маскування злочинної діяльності, ОСОБА_4 відповідно до відведеної ролі, використовуючи КПК ввів до системи обліку деревини наступні відомості: «автомобіль - ГАЗ 66 держ. № НОМЕР_2 , водій - ОСОБА_5 , пункт навантаження - ІЛЛІНЕЦЬКЕ, НИЖНІЙ, пункт розвантаження - Двір споживача, вантажоодержувача - ОСОБА_15 , відомості про вантаж - клас якості 1 група Деревина дров`яна НП Граб, кількість - 3,7200 м3, на суму - 2994,59 грн (з ПДВ), відпустив - ОСОБА_4 , прийняв до перевезення - ОСОБА_5 ». Після чого, за допомогою КПК роздрукував ТТН-Ліс серії ВАА № 091674 від 14.12.2022, та при зустрічі передав ОСОБА_3 , а той - ОСОБА_5 для пред`явлення у разі його зупинки працівниками правоохоронних органів.

В свою чергу ОСОБА_5 , отримавши від ОСОБА_3 вказівку на перевезення незаконно зрубаної деревини та контроль за ходом рубки у кварталі № 6 виділу № 7 ДП «Ілліненецький райагроліс», знаючи про відсутність на те законних підстав, отримавши ТТН-Ліс № 091674 від 1.12.2022, вантажним автомобілем «ГАЗ-66», д.н.з. НОМЕР_2 , прибув до визначеної ділянки лісу.

Виконуючи вказівку ОСОБА_3 , ОСОБА_12 , ОСОБА_16 та інші наймані робітники, які не були обізнані про злочинну діяльність організованої групи, зрізали невстановлену кількість дерев твердих порід, з наявних у визначеній ділянці лісу, розпиляли їх на частини та підготували до завантаження на вказаний автомобіль.

Того ж дня ОСОБА_5 , використовуючи для прикриття ТТН-Ліс № 091674 від 14.12.2022, після завантаження перевіз незаконно зрізану деревину покупцям ОСОБА_15 у кількості 4,59 м3 за адресою АДРЕСА_5 , та двічі ОСОБА_17 в загальній кількості 10,92 м3, за адресою м. Іллінці, вул. Лісова, 34. За отриману деревину ОСОБА_17 передав ОСОБА_5 готівку, яку останній за виключенням своєї частини передав ОСОБА_3 для подальшого розподілу між учасниками організованої групи.

Продовжуючи діяти на досягнення злочинної мети, вранці 16.12.2022 ОСОБА_5 за вказівкою ОСОБА_3 прибув до обумовленої ділянки лісу для організації та контролю незаконної рубки дерев, подальшого перевезення та збуту отриманої деревини.

Для прикриття та маскування злочинної діяльності, ОСОБА_4 за допомогою КПК ввів до системи обліку деревини наступні відомості: «автомобіль - ГАЗ 66 держ. № НОМЕР_2 , водій - ОСОБА_5 , пункт навантаження - ІЛЛІНЕЦЬКЕ, НИЖНІЙ, пункт розвантаження - Двір споживача, вантажоодержувач - ОСОБА_18 , відомості про вантаж - клас якості 1 група Деревина дров`яна НП Граб, кількість - 2,4800 м3, на суму - 1996,39 грн (з ПДВ), відпустив - ОСОБА_4 , прийняв до перевезення - ОСОБА_5 ». Після чого роздрукував сформовану ТТН-Ліс ВАА № 091687 від 16.12.2022 та ще одну, серії ВАА № 091689 від 16.12.2022, у якій попередньо зазначив відомості про вантаж - 1 група Деревина дров`яна НП дуб, кількість 1,2400 м3, на суму 998,2 грн (з ПДВ), а щодо автомобіля, водія, пунктів завантаження та розвантаження, вантажоодержувача, хто відпустив та прийняв ввів такі ж як у накладній ТТН- Ліс ВАА № 091687 від 16.12.2022. Вказані ТТН цього ж дня при зустрічі передав ОСОБА_3 .

В свою чергу ОСОБА_5 , отримавши від ОСОБА_3 вказівку на контроль за ходом рубки у кварталі № 6 виділу № 7 ДП «Іллінецький райагроліс», перевезення незаконно зрубаної деревини та її збут, знаючи про відсутність на те законних підстав, отримавши для прикриття вищевказані товарно-транспортні накладні, вантажним автомобілем «ГАЗ-66», д.н.з. НОМЕР_2 прибув до визначеної ділянки лісу.

Залучені ОСОБА_3 до роботи наймані робітники, обрали та зрізали невстановлену кількість дерев твердих порід з наявних у визначеній ділянці лісу, розпиляли їх на частини та підготували до завантаження на автомобіль.

Тоді ж ОСОБА_5 , використовуючи для прикриття отримані ТТН-Ліс ВАА № 091687 від 16.12.2022 та серії ВАА № 091689 від 16.12.2022, двічі здійснив перевезення незаконно зрізаної деревини ФОП ОСОБА_14 у фактичній кількості 7,4400 м3 за адресою АДРЕСА_4 .

За отриману деревину ОСОБА_14 двічі протягом цього ж дня перерахував через додаток «Приват24» зі своєї картки № НОМЕР_3 на банківський рахунок ОСОБА_3 № НОМЕР_4 , грошові кошти сумами 11000 грн та 4000 грн відповідно.

Після цього, вранці 17.12.2022 ОСОБА_3 знову організував роботу з незаконної рубки дерев у кварталі № 6 виділі № 7 ДП «Іллінецький райагроліс», подальше перевезення отриманої деревини та її збут.

Для прикриття та маскування незаконних перевезень деревини ОСОБА_4 за допомогою КПК ввів до системи обліку деревини наступні відомості: «автомобіль - ГАЗ 66 держ. № НОМЕР_2 , водій - ОСОБА_5 , пункт навантаження - ІЛЛІНЕЦЬКЕ, Франко-Ліс кв. 29 вид 14, пункт розвантаження - Двір споживача, вантажоодержувач - ОСОБА_19 , відомості про вантаж - клас якості 1 група Деревина дров`яна НП Граб, кількість - 4,3400 м3, на суму - 3493,68 грн (з ПДВ), відпустив - ОСОБА_4 , прийняв до перевезення - ОСОБА_5 ». Після чого роздруку вав товарно-транспортну накладну серії ВАА № 091695 від 17.12.2022 та при зустрічі передав ОСОБА_3 .

ОСОБА_5 отримавши від ОСОБА_3 вказівку на перевезення незаконно зрубаної деревини та контроль за ходом рубки у кварталі № 6 виділу № 7 ДП «Іллінецький райагроліс», та товарно-транспортну накладну серії ВАА № 091695 від 17.12.2022, вантажним автомобілем «ГАЗ-66», д.н.з. НОМЕР_2 , прибув до визначеної ділянки лісу.

Залучені ОСОБА_3 до роботи наймані робітники обрали та зрізали невстановлену кількість дерев твердих порід з наявних у визначеній ділянці лісу, розпиляли їх на частини та підготували до завантаження на автомобіль.

Того ж дня ОСОБА_5 , використовуючи для прикриття отриману ТТН- Ліс ВАА № 091695 від 17.12.2022, двічі здійснив перевезення незаконно зрізаної деревини ФОП ОСОБА_14 у фактичній кількості 8,6800 м3 за адресою АДРЕСА_4 .

Отже, ОСОБА_4 умисно, з корисливих мотивів, з метою особистого збагачення, без відповідного на те дозволу і законних підстав, в період з 01.12.2022 по 27.12.2022, діючи у складі організованої злочинної групи спільно з ОСОБА_3 та ОСОБА_5 вчинив серед наявних на ділянці лісу площею 3,6 га, що в кварталі № 6 виділу № 7 ДП «Іллінецький райагроліс» незаконну порубку 121 сироростучого дерева різних порід та діаметрів (дерев які не включені у матеріали відводу, тобто не дозволені в рубку), спричинивши тим самим тяжкі наслідки екології, які відповідно до висновку інженерно-екологічної експертизи № 1505/2121/2122/23-21 від 07.04.2023 становлять 983 113,94 грн

Таким чином, ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. З ст. 28, ч. 4 ст. 246 КК України - незаконна порубка дерев у лісах, перевезення, збут незаконно зрубаних дерев, що спричинило тяжкі наслідки, вчинені організованою групою.

ОСОБА_5 , маючи уміння та навички виконання та організації робіт пов`язаних з лісорубною діяльністю, вирубки, трелювання, розкряжування та перевезення дерев, та відповідний дозвіл в посвідченні водія на експлуатацію вантажного транспортного засобу, упродовж грудня 2022 року вчинив кримінальні правопорушення у складі організованої групи за наступних обставин.

Так, ОСОБА_3 обіймаючи відповідно до наказу ДП «Іллінецький райагроліс» № 6-к від 17.02.2022 посаду лісника обходу № 10, який був за ним закріплений до 23.02.2023 (наказом № 10-к від 23.02.2023 звільнений), до якого, серед інших, входить ділянка лісу в кварталі № 6 площею 25,9 га, що па території Якубівського старостинського округу Іллінецької об`єднаної територіальної громади, Вінницької області, та будучи, відповідно до договору № 14 про повну матеріальну відповідальність від 18.02.2022, укладеного між ним та ДП «Іллінецький райагроліс» в особі директора ОСОБА_11 , матеріально відповідальною особою, на початку листопада 2022 року, вирішив організувати незаконну порубку дерев на ділянці лісу площею 3,6 га, що розташована у виділі № НОМЕР_1 кварталу № 6 обходу № 10 ДП «Іллінецький райагроліс», а також їх перевезення та подальший збут.

Усвідомлюючи, що реалізувати розроблений ним злочинний план одноособово неможливо, ОСОБА_3 вирішив створити для цього та очолити організовану групу з осіб, які б користувалися його довірою, мали навички з вирубки, трелювання, розкряжування та перевезення дерев, використання вантажного автотранспорту, спеціальних інструментів, приладів, спеціальних документів, а також здатні зберігати таємницю.

Розуміючи, що діяльність створеної ним групи буде нести протиправний характер, ОСОБА_3 підшукав у якості виконавця вчинення злочину ОСОБА_5 , на якого поклав обов`язки водія вантажного автомобіля та контролю за незаконною вирубкою дерев у разі відсутності на ділянці лісу самого ОСОБА_3 . Крім того, з метою забезпечення маскування злочинної діяльності до вказаної групи ОСОБА_3 залучив лісничого ДП «Іллінецький райагроліс» ОСОБА_4 , який наділений повноваженнями щодо внесення відомостей до автоматизованої системи «Єдина державна система електронного обліку деревини» шляхом оперування кишеньковим персональним комп`ютером (КПК).

У свою чергу ОСОБА_5 та ОСОБА_4 діючи умисно, з корисливих мотивів, добровільно погодились на пропозицію ОСОБА_3 прийняти активну участь у вчиненні у складі організованої ним групи злочинів, пов`язаних із незаконною порубкою дерев у лісах, перевезенням та збутом незаконно зрубаних дерев, належних ДП «Іллінецький райагроліс».

ОСОБА_3 , як організатор та сітіввиконавець згідно із заздалегідь розподіленими ним ролями та функціями учасників групи залишив за собою керівництво організованою групою; з метою оперативного вивезення з місць незаконних рубок незаконно зрубаних дерев та їх подальшого транспортування до покупців надав ОСОБА_5 власний вантажний автомобіль ГАЗ-66, д.н.з. НОМЕР_2 ; визначав місця та час рубок; з метою приховання неправомірної діяльності організовував виготовлення ОСОБА_4 фіктивних ТТН-ліс та передачу їх водієві ОСОБА_5 ; для приховування протиправної діяльності організованої групи отримував від ОСОБА_4 клеймувальний молоток, який передавав найманим працівникам, які безпосередньо на ділянці лісу займалися лісозаготівлею; забезпечував безперешкодний доступ ОСОБА_5 та найманим працівникам до ділянок лісу, що перебували у його віданні; надавав вказівки та контролював хід їх виконання членами групи.

ОСОБА_5 , як співвиконавець, згідно відведеної йому ролі прийняв у користування від ОСОБА_3 автомобіль ГАЗ-66, д.н.з. НОМЕР_2 , на якому здійснював перевезення залучених найманих робітників до місць незаконних рубок; незаконно вивозив з місць заготівлі та перевозив до покупців незаконно зрубану деревину; маскував незаконне походження деревини шляхом маніпуляцій з бирками обліку лісопродукції, а саме виготовляв негабаритні відрізки колод породи граб, довжиною від 44 см до 97 см та діаметрами від 5 см до 6 см (чурки), на бічні зрізи яких набивав бирки обліку лісопродукції та вкладав їх у штабелі дров`яної продукції при перевезенні та таким чином здійснював по декілька перевезень під однією товарно- транспортною накладною та биркою обліку; приймав активну участь у незаконних порубках, яка полягала у здійсненні контролю за процесом рубки за відсутності на ділянці лісу ОСОБА_3 ; надавав вказівки найманим працівникам, які не були обізнані та не усвідомлювали про злочинну діяльність учасників організованої групи, щодо ходу виконання робіт із заготівлі деревини; отримував від покупців грошові кошти за реалізовану незаконно зрізану деревину та передавав їх ОСОБА_3 .

ОСОБА_4 , як співвиконавець, згідно відведеної йому ролі, достовірно знаючи про протиправність своїх дій, дотримуючись єдиного плану діяльності організованої групи, здійснював документальне прикриття неправомірної діяльності шляхом внесення завідомо неправдивих відомостей до Системи єдиного обліку деревини та виписки фіктивних товарно- транспортних накладних (далі - ТТН-ліс), які передавав організатору для безперешкодного перевезення деревини, в тому числі під виглядом внутрішнього переміщення; з метою маскування незаконної рубки передавав ОСОБА_3 спеціальний молоток для клеймування дерев при їх відведенні в рубку, яким один із найманих робітників ставив клейма на пнях незаконно зрубаних дерев.

Учасники групи усвідомлювали об`єднання в організовану злочинну групу для виконання відомого всім учасникам групи злочинного плану з метою досягнення єдиного злочинного результату - протиправного збагачення за рахунок незаконної рубки дерев у лісах та реалізації незаконно зрубаної деревини.

Відповідно до ст. ст. 1, 4 Лісового Кодексу України (далі - ЛК України) ліс - тип природних комплексів (екосистема), у якому поєднуються переважно деревна та чагарникова рослинність з відповідними ґрунтами, трав`яною рослинністю, тваринним світом, мікроорганізмами та іншими природними компонентами, що взаємопов`язані у своєму розвитку, впливають один на одного і на навколишнє природне середовище.

Ліси України є її національним багатством і за своїм призначенням та місцерозташуванням виконують переважно водоохоронні, захисні, санітарно- гігієнічні, оздоровчі, рекреаційні, естетичні, виховні, інші функції та є джерелом для задоволення потреб суспільства в лісових ресурсах.

Усі ліси на території України, незалежно від того на землях яких категорій за основним цільовим призначенням вони зростають та незалежно від права власності на них, становлять лісовий фонд України і перебувають під охороною держави.

Згідно із ст. 17 ЛК України у постійне користування ліси на землях комунальної власності для ведення лісового господарства без встановлення строку надаються спеціалізованим комунальним лісогосподарським підприємствам, іншим комунальним підприємствам, установам та організаціям, у яких створені спеціалізовані лісогосподарські підрозділи.

Відповідно до ст. 19 ЛК України постійні лісокористувачі зобов`язані: забезпечувати охорону, захист, відтворення, підвищення продуктивності лісових насаджень, посилення їх корисних властивостей, підвищення родючості ґрунтів, вживати інших заходів відповідно до законодавства на основі принципів сталого розвитку; дотримуватися правил і норм використання лісових ресурсів; вести лісове господарство на основі матеріалів лісовпорядкування, здійснювати використання лісових ресурсів способами, які забезпечують збереження оздоровчих і захисних властивостей лісів, а також створюють сприятливі умови для їх охорони, захисту та відтворення; вести первинний облік лісів; дотримуватися встановленого законодавством режиму використання земель; забезпечувати охорону типових та унікальних природних комплексів і об`єктів, рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів тваринного і рослинного світу, рослинних угруповань, сприяти формуванню екологічної мережі відповідно до природоохоронного законодавства.

Згідно зі ст. 67 ЛК України спеціальне використання лісових ресурсів здійснюється в межах лісових ділянок, виділених для цієї мети.

Відповідно до ст. 69 ЛК України спеціальне використання лісових ресурсів на виділеній лісовій ділянці проводиться за спеціальним дозволом - лісорубним квитком або лісовим квитком, що видається безоплатно.

Спеціальний дозвіл на заготівлю деревини в порядку рубок головного користування видається органом виконавчої влади з питань лісового господарства Автономної Республіки Крим, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері лісового господарства.

Спеціальний дозвіл на інші види спеціального використання лісових ресурсів видається власниками лісів або постійними лісокористувачами. На виділених лісових ділянках можуть використовуватися лише ті лісові ресурси і лише для цілей, що передбачені виданим спеціальним дозволом.

Згідно сг. 105 ЛК України порушення лісового законодавства тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність відповідно до закону. Відповідальність за порушення лісового законодавства несуть особи, винні у незаконному вирубуванні та пошкодженні дерев і чагарників.

Відповідно до п. п. 2, 3, 4, 9 та 10 Порядку видачі спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 761 від 23.05.2007 «Про врегулювання питань щодо спеціального використання лісових ресурсів», використання лісових ресурсів проводиться за спеціальним дозволом: лісорубним або лісовим квитком.

ДП «Іллінецький райагроліс» (код ЄДРПОУ 38571077, адреса: Україна, 22700, Вінницька область, Вінницький район, місто Іллінці, вулиця Богдана Хмельницького, 8А), являється дочірнім підприємством Вінницького обласного комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства (ВОКСЛП) «Віноблагроліс», яке засноване Вінницькою обласною радою на майні комунальної власності.

Основним документом, який регламентує розмір лісокористування та лісогосподарські заходи в цілому на території лісового фонду є «Проект організації та розвитку лісового господарства ДП «Іллінецький райагроліс» ВОКСЛП «Віноблагроліс» 2015.

Так, 04.11.2022 ВОКСЛП «Віноблагроліс» за порядковим № 003235 видано лісорубний квиток Серії ВІ ЛРК № 210, яким ДП «Іллінецький райагроліс» надано дозвіл на проведення вибіркової санітарної рубки на ділянці лісу площею 3,6 га, що у виділі № 7 кварталу № 6 обходу № 10. Зазначеним лісорубним квитком ДП «Іллінецький райагроліс» дозволено заготовити 61 м3 деревини, з них ліквідної - 52 м3 (3 м3 - ділової та 49 м3 - дров`яної), ліквіду з крони - 2 м3 та 7 м3 - хворосту та сучків. Водночас, відповідності до зазначеного лісорубного квитка та матеріалів відводу до рубки на вказаній ділянці лісу дозволено 170 дерев різних порід та діаметрів.

Згідно акту огляду місць використання лісових ресурсів від 29.11.2022, складеного лісничим ОСОБА_4 у присутності лісника ОСОБА_3 , та наряду-акту від 30.11.2022, виданого ОСОБА_4 , за результатами санітарно-вибіркової рубки в обході № 10 квартал № 6 виділ № 7 площею 3,6 га, фактично заготовлено 63,4 м3 деревини, з них ліквідної стовбурної - 56,4 м3 (ділової - 3,08 м3, дров`яної - 53,31 м3) та 7 м3 - хворосту і сучків. На момент огляду ділянка пройдена рубкою повністю.

Відповідно до листа ДП «Іллінецький райагроліс» № 16 від 02.03.2023 установлено, що з 01.01.2022 по 02.03.2023 на території лісів, які знаходяться в користуванні цього дочірнього підприємства, фактів незаконних рубок виявлено не було.

Однак, вранці 06.12.2022 ОСОБА_3 , рухаючись з дому до місця роботи, діючи відповідно до розробленого плану злочинної діяльності організованої групи, здійснив телефонні дзвінки до ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та найманого робітника ОСОБА_12 , який не був обізнаний про неправомірну діяльність організованої групи, у ході яких скоординував дії пов`язані з організацією незаконної рубки дерев твердих порід на ділянці лісу, що знаходиться між с. Борисівка та с. Якубівка Іллінецької територіальної громади.

Для документального прикриття та маскування злочинної діяльності організованої групи від працівників правоохоронних органів, ОСОБА_3 надав вказівку ОСОБА_4 на видачу супроводжуючих документів на дорогу. Відповідно до розподілених обов`язків ОСОБА_4 , являючись користувачем система обліку деревини, за допомогою кишенькового персонального комп`ютера (КПК) ввів до системи обліку деревини наступні відомості: «автомобіль - ГАЗ-66 держ. № НОМЕР_2 , водій - ОСОБА_5 , пункт навантаження - АДРЕСА_3 вид., пункт розвантаження - с. Привільне, вантажоодержувача - Іллінетдьке, Нижній (склад), відомості про вантаж - клас якості 1 група Деревина дров`яна НП Ераб, кількість - 4,3400 м3, на суму - 4882,5 грн (з ПДВ), відпустив - ОСОБА_4 , прийняв до перевезення - ОСОБА_5 ». Після чого виготовлену на КПК товарно-транспортну накладну ТТП-ліс серії ВАА № 91644 від 06.12.2022 роздрукував та цього ж дня при зустрічі передав ОСОБА_3 . Згідно додатку до вказаної ТТН-Ліс - Специфікації поколодного обліку, даному штабелю присвоєно бирку № 560117998.

На виконання вказівки ОСОБА_3 залучені ним робітники ОСОБА_12 та ОСОБА_13 , які не були обізнані про протиправну діяльність організованої злочинної групи, обрали та з використанням спеціального обладнання зрізали невстановлену кількість дерев твердих порід з наявних на вказаній ділянці лісу, які розпиляли на частини та завантажили на автомобіль.

В свою чергу ОСОБА_5 , реалізуючи спільний злочинний умисел, отримавши від ОСОБА_3 вказівку на перевезення незаконно зрізаної деревини з кварталу № 6 виділу № 7 ДП «Ілліненецький райагроліс» та збут до споживача ФОП ОСОБА_14 , знаючи про відсутність на те законних підстав, отримавши від ОСОБА_3 для прикриття незаконного походження товарно-транспортну накладну ТТН-Ліс ВАА № 091644 від 06.12.2022, вантажним автомобілем ГАЗ-66, д.н.з. НОМЕР_2 , здійснив незаконне перевезення та збут указаної незаконно зрізаної деревини. Та відповідно до відведеної йому ролі, розвантажив її на території за адресою: АДРЕСА_4 , біля деревообробного цеху, де здійснює свою діяльність ФОП ОСОБА_14 .

За отриману деревину та за наступну її частину ОСОБА_14 через додаток «Приват24» на протязі дня перерахував зі своєї банківської картки № НОМЕР_3 на банківську картку ОСОБА_3 № НОМЕР_4 грошові кошти двома транзакціями, о 08.23 год. - 9000 грн та о 14.15 год. - 8000 гри.

Після цього, 07.12.2022 о 08.04 год. ОСОБА_3 , перебуваючи у смт. Дашів Гайсинського району Вінницької області, у ході телефонної розмови надав вказівку ОСОБА_5 на виїзд та організацію незаконної рубки дерев твердих порід на ділянці лісу, що знадиться між с, Борисівка та с. Якубівка, та надав таку ж вказівку найманим робітникам, які не усвідомлювали про злочинну діяльність учасників організованої групи.

Для документального прикриття та маскування злочинної діяльності організованої групи від працівників правоохоронних органів, ОСОБА_3 надав вказівку ОСОБА_4 на підготовку супровідних документів, який в свою чергу згідно відведеної йому ролі, являючись користувачем КПК, ввів до системи обліку деревини наступні відомості: «автомобіль - ГАЗ-66 держ. № НОМЕР_2 , водій - ОСОБА_5 , пункт навантаження - ІЛЛІНЕЦЬКЕ, НИЖНІЙ, пункт розвантаження - Двір споживача, вантажоодержувача - ТОВ Іллінецьке, відомості про вантаж - клас якості 1 група Деревина дров`яна НП Граб, кількість - 4,3400 м3, на суму - 4882,5 грн (з ПДВ), відпустив - ОСОБА_4 , прийняв до перевезення - ОСОБА_5 ». Після чого виготовлену на КПК ТТН-ліс серії ВАА № 091650 від 07.12.2022, роздрукував та при зустрічі передав ОСОБА_3 , а той - ОСОБА_5 , для пред`явлення в разі його зупинки працівниками правоохоронних органів. Крім того, ОСОБА_4 у даній ТТН-ліс деревину дров`яну, яка в ній зазначена у кількості 4,3400 м3, провів як прийняту від переміщення по ТТН-ліс серії ВАА № 91644 від 06.12.2022 з місця санітарно-вибіркової рубки (СВР), 4 кв. 14 вид. площею 0,004 га, на нижній склад, змінивши попередньо присвоєну (06.12.2022) інформацію бирці обліку за № 560117998.

Залучені ОСОБА_3 наймані робітники ОСОБА_12 та ОСОБА_13 , які не були обізнані про протиправну діяльність організованої злочинної групи, обрали та з використанням спеціального обладнання зрізали невстановлену кількість дерев твердих порід з наявних на вказаній ділянці лісу, які розпиляли на частини та підготували для завантаження на автомобіль.

Згідно розподілених обов`язків ОСОБА_5 , отримавши від ОСОБА_3 вказівку на перевезення незаконно зрізаної деревини з кварталу № 6 виділу № 7 ДП «Ілліненецький райагроліс» та збут відповідної кількості деревини споживачу ФОП ОСОБА_14 , знаючи про відсутність на те законних підстав, та про фіктивність отриманої ним для прикриття незаконного перевезення ТТН-Ліс ВАА № 091650 від 07,12.2022, вантажним автомобілем ГАЗ-66, д.н.з. НОМЕР_2 , на протязі дня три рази здійснив незаконне перевезення незаконно зрізаної деревини. Та відповідно до відведеної йому ролі, розвантажив її на території за адресою: АДРЕСА_4 , біля деревообробного цеху, де здійснює свою діяльність ФОП ОСОБА_14 .

За отриману деревину ОСОБА_14 зі своєї банківської картки № НОМЕР_3 через додаток «Приват24» перерахував ОСОБА_3 на банківську картку № НОМЕР_4 грошові кошти в сумі 16000 грн.

Крім цього, продовжуючи діяти відповідно до розробленого плану злочинної діяльності ОСОБА_3 14.12.2022, перебуваючи на своєму робочому місці в м. Іллінці, в телефонній розмові повідомив ОСОБА_5 про виїзд на вищевказану ділянку лісу ДП «Іллінецький райагроліс» та організацію незаконної рубки дерев твердих порід.

Для прикриття та маскування злочинної діяльності, ОСОБА_4 відповідно до відведеної ролі, використовуючи КПК ввів до системи обліку деревини наступні відомості: «автомобіль - ГАЗ 66 держ. № НОМЕР_2 , водій - ОСОБА_5 , пункт навантаження - ІЛЛІНЕЦЬКЕ, НИЖНІЙ, пункт розвантаження - Двір споживача, вантажоодержувача - ОСОБА_15 , відомості про вантаж - клас якості 1 група Деревина дров`яна НГІ Граб, кількість - 3,7200 м3, на суму - 2994,59 грн (з ПДВ), відпустив - ОСОБА_4 , прийняв до перевезення - ОСОБА_5 ». Після чого, за допомогою КПК роздрукував ТТН-Ліс серії ВАА № 091674 від 14.12.2022, та при зустрічі передав ОСОБА_3 , а той - ОСОБА_5 для пред`явлення у разі його зупинки працівниками правоохоронних органів.

В свою чергу ОСОБА_5 , отримавши від ОСОБА_3 вказівку на перевезення незаконно зрубаної деревини та контроль за ходом рубки у кварталі № 6 виділу № 7 ДП «Ілліненецький райагроліс», знаючи про відсутність на те законних підстав, отримавши ТТН-Ліс № 091674 від 14.12.2022, вантажним автомобілем «ГАЗ-66», д.н.з. НОМЕР_2 , прибув до визначеної ділянки лісу.

Виконуючи вказівку ОСОБА_3 , ОСОБА_12 , ОСОБА_16 та інші наймані робітники, які не були обізнані про злочинну діяльність організованої групи, зрізали невстановлену кількість дерев твердих порід, з наявних у визначеній ділянці лісу, розпиляли їх на частини та підготували до завантаження на вказаний автомобіль.

Того ж дня ОСОБА_5 , використовуючи для прикриття ТТН-Ліс № 091674 від 14.12.2022, після завантаження перевіз незаконно зрізану деревину покупцям ОСОБА_15 у кількості 4,59 м3 за адресою АДРЕСА_5 , та двічі ОСОБА_17 в загальній кількості 10,92 м3, за адресою м. Іллінці, вул. Лісова, 34. За отриману деревину ОСОБА_17 передав ОСОБА_5 готівку, яку останній за виключенням своєї частини передав ОСОБА_3 для подальшого розподілу між учасниками організованої групи.

Продовжуючи діяти на досягнення злочинної мети, вранці 16.12.2022 ОСОБА_5 за вказівкою ОСОБА_3 прибув до обумовленої ділянки лісу для організації та контролю незаконної рубки дерев, подальшого перевезення та збуту отриманої деревини.

Для прикриття та маскування злочинної діяльності, ОСОБА_4 за допомогою КПК ввів до системи обліку деревини наступні відомості: «автомобіль - ГАЗ 66 держ. № НОМЕР_2 , водій - ОСОБА_5 , пункт навантаження - ІЛЛІНЕЦЬКЕ, НИЖНІЙ, пункт розвантаження - Двір споживача, вантажоодержувач - ОСОБА_18 , відомості про вантаж - клас якості 1 група Деревина дров`яна НП Граб, кількість - 2,4800 м3, на суму - 1996,39 грн (з ПДВ), відпустив - ОСОБА_4 , прийняв до перевезення - ОСОБА_5 ». Після чого роздрукував сформовану ТТН-Ліс ВАА № 091687 від 16.12.2022 та ще одну, серії ВАА № 091689 від 16.12.2022, у якій попередньо зазначив відомості про вантаж - 1 група Деревина дров`яна НП дуб, кількість 1,2400 м3, на суму 998,2 грн (з ПДВ), а щодо автомобіля, водія, пунктів завантаження та розвантаження, вантажоодержувача, хто відпустив та прийняв ввів такі ж як у накладній ТТН- Ліс ВАА № 091687 від 16.12.2022. Вказані ТТН цього ж дня при зустрічі передав ОСОБА_3 .

В свою чергу ОСОБА_5 , отримавши від ОСОБА_3 вказівку на контроль за ходом рубки у кварталі № 6 виділу № 7 ДП «Іллінецький райагроліс», перевезення незаконно зрубаної деревини та її збут, знаючи про відсутність на те законних підстав, отримавши для прикриття вищевказані товарно-транспортні накладні, вантажним автомобілем «ГАЗ-66», д.н.з. НОМЕР_2 прибув до визначеної ділянки лісу.

Залучені ОСОБА_3 до роботи наймані робітники, обрали та зрізали невстановлену кількість дерев твердих порід з наявних у визначеній ділянці лісу, розпиляли їх на частини та підготували до завантаження на автомобіль.

Тоді ж ОСОБА_5 , використовуючи для прикриття отримані ТТН-Ліс ВАА № 091687 від 16.12.2022 та серії ВАА № 091689 від 16.12.2022, двічі здійснив перевезення незаконно зрізаної деревини ФОН ОСОБА_14 у фактичній кількості 7,4400 м3 за адресою м. Іллінці, вул. Залізнодорожна, 50.

За отриману деревину ОСОБА_14 двічі протягом цього ж дня перерахував через додаток «Приват24» зі своєї картки № НОМЕР_3 на банківський рахунок ОСОБА_3 № НОМЕР_4 , грошові кошти сумами 11000 грн та 4000 грн відповідно.

Після цього, вранці 17.12.2022 ОСОБА_3 знову організував роботу з незаконної рубки дерев у кварталі № 6 виділі № 7 ДП «Іллінецький райагроліс», подальше перевезення отриманої деревини та її збут.

Для прикриття та маскування незаконних перевезень деревини ОСОБА_4 за допомогою КПК ввів до системи обліку деревини наступні відомості: «автомобіль - ГАЗ 66 держ. № НОМЕР_2 , водій - ОСОБА_5 , пункт навантаження - ІЛЛІНЕЦЬКЕ, Франко-Ліс кв. 29 вид 14, пункт розвантаження - Двір споживача, вантажоодержувач - ОСОБА_19 , відомості про вантаж - клас якості 1 група Деревина дров`яна НП Граб, кількість - 4,3400 м3, на суму - 3493,68 грн (з ПДВ), відпустив - ОСОБА_4 , прийняв до перевезення - ОСОБА_5 ». Після чого роздрукував товарно-транспортну накладну серії ВАА № 091695 від 17.12.2022 та при зустрічі передав ОСОБА_3 .

ОСОБА_5 отримавши від ОСОБА_3 вказівку на перевезення незаконно зрубаної деревини та контроль за ходом рубки у кварталі № 6 виділу № 7 ДП «Іллінецький райагроліс», та товарно-транспортну накладну серії В АА № 091695 від 17.12.2022, вантажним автомобілем «ГАЗ-66», д.н.з. НОМЕР_2 , прибув до визначеної ділянки лісу.

Залучені ОСОБА_3 до роботи наймані робітники обрали та зрізали невстановлєну кількість дерев твердих порід з наявних у визначеній ділянці лісу, розпиляли їх на частини та підготували до завантаження на автомобіль.

Того ж дня ОСОБА_5 , використовуючи для прикриття отриману ТТН- Ліс ВАА № 091695 від 17.12.2022, двічі здійснив перевезення незаконно зрізаної деревини ФОП ОСОБА_14 у фактичній кількості 8,6800 м3 за адресою АДРЕСА_4 .

Отже, ОСОБА_5 умисно, з корисливих мотивів, з метою особистого збагачення, без відповідного на те дозволу і законних підстав, в період з 01.12.2022 по 27.12.2022, діючи у складі організованої злочинної групи спільно з ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , вчинив серед наявних на ділянці лісу площею 3,6 га, що в кварталі № 6 виділу № 7 ДП «Іллінецький райагроліс» незаконну порубку 121 сироростучого дерева різних порід та діаметрів (дерев які не включені у матеріали відводу, тобто не дозволені в рубку), спричинивши тим самим тяжкі наслідки екології, які відповідно до висновку інженерно- екологічної експертизи № 1505/2121/2122/23-21 від 07.04.2023 становлять 983113,94 грн.

Таким чином, ОСОБА_5 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 246 КК України - незаконна порубка дерев у лісах, перевезення, збут незаконно зрубаних дерев, що спричинило тяжкі наслідки, вчинені організованою групою.

На стадії судового провадження, 11 грудня 2023 року між прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, Вінницької обласної прокуратури ОСОБА_6 з одного боку та обвинуваченим ОСОБА_3 з іншого, за участю захисника ОСОБА_7 , у відповідності до ст. 468-470, 472 КПК України, укладено угоду про визнання винуватості.

Представник потерпілої особи Державної екологічної інспекції у Вінницькій оласті ОСОБА_10 у судовому засіданні заявлений екологічною інспекцією цивільний позов підтримала повністю, просила його задовільнити, щодо укладення угоди про визнання винуватості між обвинуваченим та прокурором не заперечує.

Зі змісту укладеної угоди вбачається, що сторони дійшли згоди щодо правової кваліфікації дій обвинуваченого ОСОБА_3 за ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 246 КК України та призначення останньому покарання за ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 246 КК України у виді 5 років позбавлення волі.

На підставі ст. 75 КК України, сторони дійшли згоди щодо звільнення ОСОБА_3 від відбування зазначеного покарання з випробуванням на строк, визначений судом, із покладенням обов`язків, передбачених ч. 1 ст. 76 КК України.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_3 зазначив, що він розуміє надані йому законом права, розуміє наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, характер пред`явленого обвинувачення та вид покарання, який до нього буде застосовний за наслідками затвердження угоди про визнання винуватості судом. При цьому ОСОБА_3 зазначив, що угода про визнання винуватості є добровільною та наполягав на затвердженні угоди про визнання винуватості. По суті обвинувачення пояснив, що згоден з викладеними в обвинуваченні фактами.

Захисник обвинуваченого ОСОБА_7 просив затвердити вище вказану угоду та призначити узгоджене сторонами покарання з випробуванням на строк, визначений судом, вказав, що угода укладена за його участю.

Прокурор ОСОБА_6 просив суд затвердити угоду про визнання винуватості, укладену між ним та обвинуваченим ОСОБА_3 та ухвалити вирок, яким призначити узгоджене сторонами покарання. Зазначив, що прокуратурою під час укладення угоди детально вивчено всі дані справи та особу обвинуваченого, і сторона обвинувачення переконана, що саме узгоджене покарання є достатнім та належним.

Заслухавши думку прокурора, позицію обвинуваченого, його захисника, дослідивши матеріали кримінального провадження та перевіривши зміст угоди про визнання винуватості, суд дійшов наступного висновку.

Згідно із ч. 3 ст. 474 КПК України, якщо угоди досягнуто під час судового провадження, суд невідкладно зупиняє проведення процесуальних дій і переходить до розгляду угоди.

Так, відповідно до ч. 4 ст. 469 КПК України, угода про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам. Укладення угоди про визнання винуватості у кримінальному провадженні щодо уповноваженої особи юридичної особи, яка вчинила кримінальне правопорушення, у зв`язку з яким здійснюється провадження щодо юридичної особи, а також у кримінальному провадженні щодо кримінальних правопорушень, внаслідок яких шкода завдана державним чи суспільним інтересам або правам та інтересам окремих осіб, у яких беруть участь потерпілий або потерпілі, не допускається, крім випадків надання всіма потерпілими письмової згоди прокурору на укладення ними угоди.

Відповідно до ст. 12 КК України, кримінальне правопорушення, вчинене ОСОБА_3 , передбачене ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 246 КК України, є тяжким злочином.

05 грудня 2023 року Державна екологічна інспекція у Вінницькій оласті в особі свого представника завідувача сектору правового запезпечення ОСОБА_10 , що діє на підставі довіреності №12 від 29 червня 2023 року, звернулася з письмовою заявою, до укладення угоди про визнання винуватості, в якій вказала, що надає згоду на укладення угоди про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим ОСОБА_3 .

Так, судом встановлено, що обвинувачений ОСОБА_3 цілком розуміє зміст ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 246 КК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.

Суд вважає, що стороною обвинувачення доведено поза розумним сумнівом винуватість ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 246 КК України, а тому його дії слід кваліфікувати за ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 246 КК України, як незаконна порубка дерев у лісах, перевезення, збут незаконно зрубаних дерев, що спричинило тяжкі наслідки, вчинені організованою групою.

На думку суду, узгоджене сторонами покарання відповідає тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, обране з урахуванням особи обвинуваченого ОСОБА_3 , який раніше не судимий, на обліку у лікаря нарколога та психіатра не перебуває, одружений, характеризується позитивно; обставин, що пом`якшують та обтяжують покарання обвинуваченого.

Так, обставинами, що пом`якшують покарання обвинуваченого ОСОБА_3 , відповідно до ст. 66 КК України, є щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину.

Обставин, які обтяжують покарання, відповідно до ст. 67 КК України, судом не встановлено.

При вирішенні питання про відповідність угоди про визнання винуватості вимогам закону судом встановлено, що угода про визнання винуватості від 11 грудня 2023 року укладена добровільно, за участю захисника обвинуваченого та відповідає вимогам ст. 472 КПК України. Правова кваліфікація кримінального правопорушення є вірною, умови угоди відповідають інтересам суспільства, не порушують права і свободи та інтереси сторін або інших осіб.

Відповідно із ч. 1, ч. 2 ст. 475 КПК України, якщо суд переконається, що угода може бути затверджена, він ухвалює вирок, яким затверджує угоду і призначає узгоджену сторонами міру покарання.

Вирок на підставі угоди повинен відповідати загальним вимогам до обвинувальних вироків з урахуванням особливостей, передбачених ч. 3 ст. 475 КПК України.

Враховуючи викладене, суд вважає, що угода від 11 грудня 2023 року укладена між прокурором та обвинуваченим ОСОБА_3 підлягає затвердженню та призначенню обвинуваченому ОСОБА_3 узгодженої сторонами міри покарання.

На стадії судового провадження 11 грудня 2023 року між прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, Вінницької обласної прокуратури ОСОБА_6 з одного боку та обвинуваченим ОСОБА_4 з іншого, за участю захисника ОСОБА_8 , у відповідності до ст. 468-470, 472 КПК України, укладено угоду про визнання винуватості.

Представник потерпілої особи Державної екологічної інспекції у Вінницькій оласті ОСОБА_10 у судовому засіданні заявлений екологічною інспекцією цивільний позов підтримала повністю, просила його задовільнити, щодо укладення угоди про визнання винуватості між обвинуваченим та прокурором не заперечує.

Зі змісту укладеної угоди вбачається, що сторони дійшли згоди щодо правової кваліфікації дій обвинуваченого ОСОБА_4 за ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 246 КК України та призначення останньому покарання за ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 246 КК України з урахуванням положень ст. 69 КК України у виді штрафу.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 зазначив, що він розуміє надані йому законом права, розуміє наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, характер пред`явленого обвинувачення та вид покарання, який до нього буде застосовний за наслідками затвердження угоди про визнання винуватості судом. При цьому ОСОБА_4 зазначив, що угода про визнання винуватості є добровільною та наполягав на затвердженні угоди про визнання винуватості. По суті обвинувачення пояснив, що згоден з викладеними в обвинуваченні фактами.

Захисник обвинуваченого ОСОБА_8 просив затвердити вище вказану угоду та призначити узгоджене сторонами покарання з урахуванням положень ст. 69 КК України у виді штрафу.

Прокурор ОСОБА_6 просив суд затвердити угоду про визнання винуватості, укладену між ним та обвинуваченим ОСОБА_4 та ухвалити вирок, яким призначити узгоджене сторонами покарання. Зазначив, що прокуратурою під час укладення угоди детально вивчено всі дані справи та особу обвинуваченого, і сторона обвинувачення переконана, що саме узгоджене покарання є достатнім та належним.

Заслухавши думку прокурора, позицію обвинуваченого, його захисника, дослідивши матеріали кримінального провадження та перевіривши зміст угоди про визнання винуватості, суд дійшов наступного висновку.

Згідно із ч. 3 ст. 474 КПК України, якщо угоди досягнуто під час судового провадження, суд невідкладно зупиняє проведення процесуальних дій і переходить до розгляду угоди.

Так, відповідно до ч. 4 ст. 469 КПК України, угода про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам. Укладення угоди про визнання винуватості у кримінальному провадженні щодо уповноваженої особи юридичної особи, яка вчинила кримінальне правопорушення, у зв`язку з яким здійснюється провадження щодо юридичної особи, а також у кримінальному провадженні щодо кримінальних правопорушень, внаслідок яких шкода завдана державним чи суспільним інтересам або правам та інтересам окремих осіб, у яких беруть участь потерпілий або потерпілі, не допускається, крім випадків надання всіма потерпілими письмової згоди прокурору на укладення ними угоди.

Відповідно до ст. 12 КК України, кримінальне правопорушення, вчинене ОСОБА_3 , передбачене ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 246 КК України, є тяжким злочином.

05 грудня 2023 року Державна екологічна інспекція у Вінницькій оласті в особі свого представника завідувача сектору правового запезпечення ОСОБА_10 , що діє на підставі довіреності №12 від 29 червня 2023 року, звернулася з письмовою заявою, до укладення угоди про визнання винуватості, в якій вказала, що надає згоду на укладення угоди про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим ОСОБА_4 .

Так, судом встановлено, що обвинувачений ОСОБА_4 цілком розуміє зміст ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 246 КК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.

Суд вважає, що стороною обвинувачення доведено поза розумним сумнівом винуватість ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 246 КК України, а тому його дії слід кваліфікувати за ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 246 КК України, як незаконна порубка дерев у лісах, перевезення, збут незаконно зрубаних дерев, що спричинило тяжкі наслідки, вчинені організованою групою.

На думку суду, узгоджене сторонами покарання відповідає тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, обране з урахуванням особи обвинуваченого ОСОБА_4 , який раніше не судимий, на обліку у лікаря нарколога та психіатра не перебуває, одружений, має на утриманні двох неповнолітніх дітей, характеризується позитивно; обставин, що пом`якшують та обтяжують покарання обвинуваченого.

Так, обставинами, що пом`якшують покарання обвинуваченого ОСОБА_4 , відповідно до ст. 66 КК України, є щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину, добровільне відшкодування заподіяного збитку або усунення заподіяної шкоди.

Обставин, які обтяжують покарання, відповідно до ст. 67 КК України, судом не встановлено.

При вирішенні питання про відповідність угоди про визнання винуватості вимогам закону судом встановлено, що угода про визнання винуватості від 11 грудня 2023 року укладена добровільно, за участю захисника обвинуваченого та відповідає вимогам ст. 472 КПК України. Правова кваліфікація кримінального правопорушення є вірною, умови угоди відповідають інтересам суспільства, не порушують права і свободи та інтереси сторін або інших осіб.

Відповідно із ч. 1, ч. 2 ст. 475 КПК України, якщо суд переконається, що угода може бути затверджена, він ухвалює вирок, яким затверджує угоду і призначає узгоджену сторонами міру покарання.

Вирок на підставі угоди повинен відповідати загальним вимогам до обвинувальних вироків з урахуванням особливостей, передбачених ч. 3 ст. 475 КПК України.

Враховуючи викладене, суд вважає, що угода від 11 грудня 2023 року укладена між прокурором та обвинуваченим ОСОБА_4 підлягає затвердженню та призначенню обвинуваченому ОСОБА_4 узгодженої сторонами міри покарання.

На стадії судового провадження, 11 грудня 2023 року між прокурором відділу нагляду за дрдержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, Вінницької обласної прокуратури ОСОБА_6 з одного боку та обвинуваченим ОСОБА_5 з іншого, за участю захисника ОСОБА_9 , у відповідності до ст. 468-470, 472 КПК України, укладено угоду про визнання винуватості.

Представник потерпілої особи Державної екологічної інспекції у Вінницькій оласті ОСОБА_10 у судовому засіданні заявлений екологічною інспекцією цивільний позов підтримала повністю, просила його задовільнити, щодо укладення угоди про визнання винуватості між обвинуваченим та прокурором не заперечує.

Зі змісту укладеної угоди вбачається, що сторони дійшли згоди щодо правової кваліфікації дій обвинуваченого ОСОБА_5 за ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 246 КК України та призначення останньому покарання за ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 246 КК України у виді 5 років позбавлення волі.

На підставі ст. 75 КК України, сторони дійшли згоди щодо звільнення ОСОБА_5 від відбування зазначеного покарання з випробуванням на строк, визначений судом, із покладенням обов`язків, передбачених ч. 1 ст. 76 КК України.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_5 зазначив, що він розуміє надані йому законом права, розуміє наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, характер пред`явленого обвинувачення та вид покарання, який до нього буде застосовний за наслідками затвердження угоди про визнання винуватості судом. При цьому ОСОБА_5 зазначив, що угода про визнання винуватості є добровільною та наполягав на затвердженні угоди про визнання винуватості. По суті обвинувачення пояснив, що згоден з викладеними в обвинуваченні фактами.

Захисник обвинуваченого ОСОБА_9 просив затвердити вище вказану угоду та призначити узгоджене сторонами покарання з випробуванням на строк, визначений судом, вказав, що угода укладена за його участю.

Прокурор ОСОБА_6 просив суд затвердити угоду про визнання винуватості, укладену між ним та обвинуваченим ОСОБА_5 та ухвалити вирок, яким призначити узгоджене сторонами покарання. Зазначив, що прокуратурою під час укладення угоди детально вивчено всі дані справи та особу обвинуваченого, і сторона обвинувачення переконана, що саме узгоджене покарання є достатнім та належним.

Заслухавши думку прокурора, позицію обвинуваченого, його захисника, дослідивши матеріали кримінального провадження та перевіривши зміст угоди про визнання винуватості, суд дійшов наступного висновку.

Згідно із ч. 3 ст. 474 КПК України, якщо угоди досягнуто під час судового провадження, суд невідкладно зупиняє проведення процесуальних дій і переходить до розгляду угоди.

Так, відповідно до ч. 4 ст. 469 КПК України, угода про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам. Укладення угоди про визнання винуватості у кримінальному провадженні щодо уповноваженої особи юридичної особи, яка вчинила кримінальне правопорушення, у зв`язку з яким здійснюється провадження щодо юридичної особи, а також у кримінальному провадженні щодо кримінальних правопорушень, внаслідок яких шкода завдана державним чи суспільним інтересам або правам та інтересам окремих осіб, у яких беруть участь потерпілий або потерпілі, не допускається, крім випадків надання всіма потерпілими письмової згоди прокурору на укладення ними угоди.

Відповідно до ст. 12 КК України, кримінальне правопорушення, вчинене ОСОБА_5 , передбачене ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 246 КК України, є тяжким злочином.

05 грудня 2023 року Державна екологічна інспекція у Вінницькій оласті в особі свого представника завідувача сектору правового запезпечення ОСОБА_10 , що діє на підставі довіреності №12 від 29 червня 2023 року, звернулася з письмовою заявою, до укладення угоди про визнання винуватості, в якій вказала, що надає згоду на укладення угоди про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим ОСОБА_5 .

Так, судом встановлено, що обвинувачений ОСОБА_5 цілком розуміє зміст ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 246 КК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.

Суд вважає, що стороною обвинувачення доведено поза розумним сумнівом винуватість ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 246 КК України, а тому його дії слід кваліфікувати за ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 246 КК України, як незаконна порубка дерев у лісах, перевезення, збут незаконно зрубаних дерев, що спричинило тяжкі наслідки, вчинені організованою групою.

На думку суду, узгоджене сторонами покарання відповідає тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, обране з урахуванням особи обвинуваченого ОСОБА_5 , який раніше не судимий, на обліку у лікаря нарколога та психіатра не перебуває, одружений, має на утриманні малолітню диину, характеризується позитивно; обставин, що пом`якшують та обтяжують покарання обвинуваченого.

Так, обставинами, що пом`якшують покарання обвинуваченого ОСОБА_5 , відповідно до ст. 66 КК України, є щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину.

Обставин, які обтяжують покарання, відповідно до ст. 67 КК України, судом не встановлено.

При вирішенні питання про відповідність угоди про визнання винуватості вимогам закону судом встановлено, що угода про визнання винуватості від 11 грудня 2023 року укладена добровільно, за участю захисника обвинуваченого та відповідає вимогам ст. 472 КПК України. Правова кваліфікація кримінального правопорушення є вірною, умови угоди відповідають інтересам суспільства, не порушують права і свободи та інтереси сторін або інших осіб.

Відповідно із ч. 1, ч. 2 ст. 475 КПК України, якщо суд переконається, що угода може бути затверджена, він ухвалює вирок, яким затверджує угоду і призначає узгоджену сторонами міру покарання.

Вирок на підставі угоди повинен відповідати загальним вимогам до обвинувальних вироків з урахуванням особливостей, передбачених ч. 3 ст. 475 КПК України.

Враховуючи викладене, суд вважає, що угода від 11 грудня 2023 року укладена між прокурором та обвинуваченим ОСОБА_5 підлягає затвердженню та призначенню обвинуваченому ОСОБА_5 узгодженої сторонами міри покарання.

При вирішенні цивільного позову у кримінальному провадженні суд зазначає наступне.

Потерпілою особою Державною екологічною інспекцією у Вінницькій області заявлено цивільний позов про відшкодування шкоди, завдано державі внаслідок кримінального правопорушення, в якому просить стягнути солідарно з обвинувачених ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_5 шкоду, завдану державі внаслідок криміналього правопорушення у сумі 983113, 94 грн.

В судовому засіданні представник потерпілої особи підтримала заявлений позов, пояснила, що наполягає на повному відшкодуванні спричиненої шкоди внаслідок вчинення злочину.

В судовому засіданні обвинувачені ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_5 цивільний позов визнали в повному обсязі.

Відповідно до ч. 2 ст. 127 КПК України, шкода завдана кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням може бути стягнута судовим рішенням за результатами розгляду цивільного позову в кримінальному провадженні. Ухвалюючи обвинувальний вирок, суд залежно від доведеності підстав і розміру позову задовольняє цивільний позов повністю або частково чи відмовляє в ньому (ч.1 ст.129 КПК України).

Як вбачається з положень ч. 5 ст. 128 КПК України, цивільний позов у кримінальному провадженні розглядається судом за правилами, встановленими цим Кодексом. Якщо процесуальні відносини, що виникли у зв`язку з цивільним позовом, цим Кодексом не врегульовані, до них застосовуються норми Цивільного процесуального кодексу України за умови, що вони не суперечать засадам кримінального судочинства.

Враховуючи, що визнання цивільного позову обвинуваченими не суперечить вимогам закону (ст. ст. 16, ч.1 ст. 1166, ст. 1190, ч. 2 ст. 1192 ЦК України), керуючись ч. 4 ст. 174 ЦПК України, суд доходить висновку, що цивільний позов підлягає задоволенню у повному обсязі.

Долю речових доказів, слід вирішити відповідно до ст. 100 КК України а також ст.ст. 96-1, 96-2 КК України, якими визначено, що за умови вчинення кримінального правопорушення, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого Особливою частиною КК України, за які передбачено основне покарання у виді позбавлення волі, підлягають спеціальній конфіскації в дохід держави, яка застосовується, зокрема, якщо майно предметом кримінального правопорушення або було підшукане, виготовлено, пристосовано або використано як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення, крім тих що повертаються власнику (законному володільцю), який не знав і не міг знати про їх незаконне використання.

Процесуальні витрати в кримінальному провадженні стягнути з обвинувачених солідарно.

Запобіжні заходи, застосовані відносно обвинувачених, слід залишити до набрання законної сили вироком.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 127-129, 61, п. 1 ч. 3 ст. 314, ст. 370, ст. 373, ст. 474, ст. 475 КПК України та ст. 65 КК України, ст. ст. 16, ч.1 ст. 1166, ст. 1190, ч. 2 ст. 1192 ЦК України, ст. 174 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Затвердити угоду, укладену 11 грудня 2023 року між прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю, Вінницької обласної прокуратури ОСОБА_6 та обвинуваченим ОСОБА_3 про визнання винуватості у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022020000000436 від 22 липня 2022 року.

Визнати винуватим ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 246 КК України, та призначити йому узгоджене сторонами покарання у виді 5 (п`яти) років позбавлення волі.

На підставі ст. 75 КК України, звільнити ОСОБА_3 від відбування призначеного покарання з випробуванням, встановивши іспитовий строк 2 (два) роки.

Відповідно до п. п. 1, 2 ч. 1 ст. 76 КК України, покласти на ОСОБА_3 обов`язки періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Початок іспитового строку обвинуваченому ОСОБА_3 рахувати з дня проголошення вироку.

Запобіжний захід у виді особистого зобов`язання, застосований ухвалою слідчого судді Вінницького міського суду Вінницької області від 29 червня 2023 року відносно ОСОБА_3 , - залишити до набрання вироком законої сили.

Затвердити угоду, укладену 11 грудня 2023 року між прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю, Вінницької обласної покуратури ОСОБА_6 та обвинуваченим ОСОБА_4 про визнання винуватості у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022020000000436 від 22 липня 2022 року.

Визнати винуватим ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 246 КК України, та призначити йому узгоджене сторонами покарання з урахуванням положень ст. 69 КК України у виді штрафу в розмірі десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 170000 (сто сімдесят тисяч) грн.

Запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання, застосований ухвалою слідчого судді Вінницького міського суду Вінницької області від 29 червня 2023 року відносно ОСОБА_4 , - залишити до набрання вироком законої сили.

Затвердити угоду, укладену укладену 11 грудня 2023 року між прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю, Вінницької обласної покуратури ОСОБА_6 та обвинуваченим ОСОБА_5 про визнання винуватості у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022020000000436 від 22 липня 2022 року.

Визнати винуватим ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 246 КК України, та призначити йому узгоджене сторонами покарання у виді 5 (п`яти) років позбавлення волі.

На підставі ст. 75 КК України, звільнити ОСОБА_5 від відбування призначеного покарання з випробуванням, встановивши іспитовий строк 2 (два) роки.

Відповідно до п. п. 1, 2 ч. 1 ст. 76 КК України, покласти на ОСОБА_5 обов`язки періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Початок іспитового строку обвинуваченому ОСОБА_5 рахувати з дня проголошення вироку.

Запобіжний захід у виді особистого зобов`язання, застосований ухвалою слідчого судді Вінницького міського суду Вінницької області від 29 червня 2023 року відносно ОСОБА_5 , - залишити до набрання вироком законої сили.

Арешт, накладений ухвалою слідчого судді Вінницького міського суду Вінницької області від 04 січня 2023 року та ухвалою слідчого судді Вінницького міського суду Вінницької області від 17 січня 2023 року на майно, яке є речовими доказами, скасувати.

На підставі ст.ст.96-1, 96-2КК України, речові докази по справі, а саме:

-дров`яну деревину, 4 колодки (чурки) наступних характеристик: довжина 50 см, діаметр 5 см, на поперечному зрізі наявна бирка № 560116214; довжина 97 см, діаметр 6 см, бирка № 5601162, останні дві цифри відсутні у зв`язку з пошкодженням; довжина 45 см, діаметр 5,5 см, бирка № 560116155; довжина 44 см, діаметр 6 см, бирка № 560116220, які поміщено для зберігання на територію ВП №5 Вінницького РУП ГУНП у Вінницькій області;

-лісопродукцію «дров`яна деревина НП», в загальній кількості 12,9 м3, вилучену та передану на відповідальне зберігання ОСОБА_22 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , після набрання вироком законної сили конфіскувати у власність держави.

Ресчові докази по справі, а саме:

-автомобіль марки ГАЗ-66 д.н.з. НОМЕР_2 , який поміщено для зберігання на територію ВП №5 Вінницького РУП ГУНП у Вінницькій області;

-свідоцтво про реєстрацію т/з НОМЕР_5 на автомобіль ГАЗ-66, д.н.з. НОМЕР_2 , яке передано на зберігання до кімнати речових доказів ВП №5 Вінницького РУП ГУНП у Вінницькій області, повернути власнику ОСОБА_23 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Речові докази по справі, а саме:

-ТТН-ліс ВАА № 091743 від 27.12.2022 екземпляри 2 та 3;

-бирки обліку лісопродукції: №560119384, №560117003;

-товарно-транспортні накладні Серія ВАА з наступними номерами: 091551 від 14.11.2022, 091613 від 28.11.2022, 091661 від 09.12.2022, 051675 від 14.12.2022, 091674 від 14.12.2022, 091609 від 25.11.2022, 091740 від 26.12.2022;

-бирки обліку лісопродукції: 560119169, 560117508, 560116223, 560075662, 560119348;

-товарно-транспортні накладні Серія ВАА з наступними номерами: 091447 від 25.10.2022, 091448 від 25.10.2022, 091426 від 20.10.2022, 091423 від 20.10.2022, 091414 від 18.10.2022, 091362 від 08.10.2022, 091384 від 13.10.2022, 091377 від 11.10.2022, 091355 від 06.10.2022, 091435 24.10.2022, 091489 від 21.10.2022, 091429 від 21.10.2022, 091468 від 31.10.2022, 091436 від 24.10.2022, 091357 від 07.10.2022, 091328 від 29.09.2022, 091586 від 17.11.2022, 091457 від 28.10.2022, 091405 від 17.10.2022, 091434 від 22.10.2022, 091461 від 29.10.2022, які передані на зберігання до кімнати речових доказів ВП №5 Вінницького РУП ГУНП у Вінницькій області, залишити у матеріалах кримінального провадження.

Стягнути солідарно з ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 на користь держави процесуальні витрати за проведення судової інженерно-екологічної експертизи в сумі 19357 (дев`ятнадцять тисяч триста п`ятдесят сім) грн 38 коп.

Цивільний позов задовільнити повністю.

Стягнути солідарно з ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 на користь держави в особі Державної екологічної інспекції у Вінницькій області шкоду, завдану державі внаслідок кримінального правопорушення у сумі 983113 (дев`ятсот вісімдесят три тисячі сто тринадцять) грн. 94 коп. та перерахувати на рахунок: ГУК у Він.обл./м.Іллінці/24062100 Код ЄДРПОУ 37979858 Казначейство України (ЕАП) UA448999980333199331000002780 (за порушення природоохоронного законодавства).

Вирок може бути оскаржений до Вінницького апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення з підстав, передбачених ст. ст. 394, 473 КПК України.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку на його апеляційне оскарження. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Копії вироку суду негайно після його проголошення вручити обвинуваченому та прокурору.

Учасники судового провадження мають право отримати у суді копію вироку суду.

Суддя:

Дата ухвалення рішення13.12.2023
Оприлюднено15.12.2023
Номер документу115644743
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти довкілля Незаконна порубка лісу

Судовий реєстр по справі —131/804/23

Вирок від 13.12.2023

Кримінальне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Коваль А. М.

Ухвала від 11.12.2023

Кримінальне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Коваль А. М.

Ухвала від 04.12.2023

Кримінальне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Коваль А. М.

Ухвала від 04.12.2023

Кримінальне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Коваль А. М.

Ухвала від 20.11.2023

Кримінальне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Коваль А. М.

Ухвала від 06.11.2023

Кримінальне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Коваль А. М.

Ухвала від 26.10.2023

Кримінальне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Коваль А. М.

Ухвала від 12.10.2023

Кримінальне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Коваль А. М.

Ухвала від 05.10.2023

Кримінальне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Коваль А. М.

Ухвала від 03.10.2023

Кримінальне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Коваль А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні