Ухвала
від 13.12.2023 по справі 636/6795/23
ЧУГУЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЧУГУЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ


Справа № 636/6795/23 Провадження № 1-кс/636/1179/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 грудня 2023 року м. Чугуїв

Слідчий суддя Чугуївського міського суду Харківської області ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні зали суду у м. Чугуєві скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань,

встановив:

До суду надійшла скарга ОСОБА_3 на бездіяльність посадових осіб Чугуївської окружної прокуратури Харківської області, яка полягає у невнесенні відомостей до ЄРДР на підставі заяви від 29.11.2023 про вчинення кримінального правопорушення.

Зазначена скарга обґрунтована тим, що 29.11.2023р. за вих. № 29/11/2023-1 головою ГО «НОН-СТОП» - ОСОБА_3 , з використанням технологій електронної пошти, з накладенням ЕЦП (КЕП), з офіційної електронної пошти ГО «НОН-СТОП», а саме ІНФОРМАЦІЯ_1 , на офіційну електронну пошту Чугуївського РУП ГУНП в Харківській області, а саме ІНФОРМАЦІЯ_3, було подано заяву про вчинення кримінального правопорушення. На даний час, в порушення вимог ст. 214 КПК України, відомості за вказаною заявою про вчинення кримінального правопорушення не внесені, не повідомлено про початок досудового розслідування, витяг з ЄРДР не надано. У вказаній заяві ОСОБА_3 детально розписано незаконні дії голови Харківської міської ради ОСОБА_4 , його заступника ОСОБА_5 , директора департаменту ЖКГ Харківської міської ради ОСОБА_6 керівництва КП «Харківські теплові мережі» голови фракції «Слуга народу» у Верховній Раді ОСОБА_7 . Крім того, вказані особи, зловживаючи службовим становищем, за попередньою змовою, розтрачують та привласнюють бюджетні кошти при виконані договорів щодо проведення будівельних та ремонтних робіт, шляхом створення фіктивної дохідної та видаткової частин, фіктивного нарахування ПДВ, невиконання частини робіт або виконання по завищеним у декілька разів цінам, проведення операцій через підставні та афілійовані компанії, що пов`язані з ТОВ ФІРМА "МИР", код ЄДРПОУ 23470569, з метою ухилення від сплати податків і подальшої легалізації і виводу бюджетних коштів через ряд підконтрольних підприємств в складі конвертаційного центру, у зв`язку із чим, вбачає у їх діях склади кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 110, ч. 1 ст. 111-1, ч. 2 ст. 114, ч. 2 ст. 175, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 212, ч. 4 ст. 246, ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 267-1, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 365, ч. 3 ст. 368, ч. 3 ст. 369 КК України, однак не дивлячись на очевидність ознак кримінального правопорушення, в порушення вимог ст. 9, 214 КПК України, відомості до ЄРДР не внесені, досудове розслідування не розпочато.

В судове засідання заявник не з`явився, у скарзі просив розгляд справи провести без його участі.

Прокурор надав заяву про розгляд справи за його відсутності, просив відмовити у задоволенні скарги, мотивуючи тим, що за вказаними в скарзі, відомостями не вбачається, що вчинення кримінального правопорушення мало місце на території Чугуївського району Харківської області, посадові особи Харківської міської ради, а також ТОВ ФІРМА "МИР" не мають відношення до Чугуївського району Харківської області, таким чином за територіальністю Чугуївська окружна прокуратура Харківської області не має підстав для внесення даних до ЄРДР.

Слідчий суддя дослідив матеріали скарги і дійшов наступного висновку.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора: 1) бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна.

Відповідно до ч. 1, 4 ст. 214 КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Слідчий, який здійснює досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

Слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Згідно з ч. 5 ст. 214 КПК України до Єдиного реєстру досудових розслідувань вносяться відомості про: 1) дату надходження заяви, повідомлення про кримінальне правопорушення або виявлення з іншого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення; 2) прізвище, ім`я, по батькові (найменування) потерпілого або заявника; 3) інше джерело, з якого виявлені обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення; 4) короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела; 5) попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 6) прізвище, ім`я, по батькові та посада службової особи, яка внесла відомості до реєстру, а також слідчого, прокурора, який вніс відомості до реєстру та/або розпочав досудове розслідування; 7) інші обставини, передбачені положенням про Єдиний реєстр досудових розслідувань.

У Єдиному реєстрі досудових розслідувань автоматично фіксується дата внесення інформації та присвоюється номер кримінального провадження.

Відповідно до ст. 218 КПК України досудове розслідування здійснюється слідчим того органу досудового розслідування, під юрисдикцією якого знаходиться місце вчинення кримінального правопорушення.

Якщо слідчому із заяви, повідомлення або інших джерел стало відомо про обставини, які можуть свідчити про кримінальне правопорушення, розслідування якого не віднесене до його компетенції, він проводить розслідування доти, доки прокурор не визначить іншу підслідність.

Аналізуючи наведені положення, слідчого, прокурора законом зобов`язано невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. При цьому, закон не допускає розсуду слідчого та прокурора щодо підслідності до моменту внесення відомостей до ЄРДР. Оскільки такий розсуд визначено вже на стадії досудового розслідування при вивченні заяви слідчим, у провадженні якого вона перебуває.

Отже, оскільки у судовому засіданні було встановлено, що уповноважена особа Чугуївської окружної прокуратури Харківської області не вчинила дій щодо внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про кримінальне правопорушення, зазначене заявником у заяві від 29.11.2023, тому заява є обґрунтованою.

Враховуючи наведені обставини, суд дійшов висновку про необхідність задоволення скарги ОСОБА_3 , щодо бездіяльності Чугуївської окружної прокуратури Харківської області, яка полягає у невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Керуючись ст.ст. 7, 22, 214, 218, 303-309, 369-372, 376 КПК України, суд, -

постановив:

Скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, задовольнити.

Зобов`язати Чугуївську окружну прокуратуру Харківської області внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою ОСОБА_3 від 29.11.2023 про вчинене кримінальне правопорушення, та розпочати досудове розслідування.

Зобов`язати відповідальну службову особу Чугуївської окружної прокуратури Харківської області невідкладно після виконання цієї ухвали надати до суду повідомлення, в порядку ч. 4 ст. 535 КПК України.

Зобов`язати відповідальну службову особу Чугуївської окружної прокуратури Харківської області надіслати належним чином завірену копію вищевказаного повідомлення на адресу заявника ОСОБА_3 (адреса: АДРЕСА_1 , електронна пошта: ІНФОРМАЦІЯ_2 ).

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Харківського апеляційного суду протягом 5 (п`яти) днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення13.12.2023
Оприлюднено18.12.2023
Номер документу115645635
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —636/6795/23

Ухвала від 13.12.2023

Кримінальне

Чугуївський міський суд Харківської області

Бунін Є. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні