Ухвала
від 14.12.2023 по справі 499/961/23
ІВАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Іванівський районний суд Одеської області

Іванівський районний суд Одеської області

Справа № 499/961/23

Провадження № 2/499/327/23

У Х В А Л А

Іменем України

"14" грудня 2023 р. смт.Іванівка

Суддя Іванівського районного суду Одеської області Тимчук Р.М. вирішуючи питання про відкриття провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа , яка не заявляє самостійні вимоги Коноплянська сільська рада Березівського району Одеської області про позбавлення батьківських прав,-

ВСТАНОВИВ:

В провадження Іванівського районного суду Одеської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа , яка не заявляє самостійні вимоги Коноплянська сільська рада Березівського району Одеської області про позбавлення батьківських прав.

Згідно з ч.6 ст.187 ЦПК України, у разі якщо відповідачем у позовній заяві вказана фізична особа, яка не є суб`єктом підприємницької діяльності, суд не пізніше двох днів з дня надходження позовної заяви до суду звертається до відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання особи щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) такої фізичної особи.

Як вбачається із документів доданих до позовної заяви, згідно позовної заяви позивач зазначає адресу реєстрації місця проживання відповідача с.Силівка Березівського району Одеської області.

В зв`язку з цим було зроблено запит до Коноплянської сільської ради Березівського району Одеської області з метою встановлення місця реєстрації відповідача по справі.

Згідно відповіді вбачається, що відповідач ОСОБА_2 не зареєстрований за адресою АДРЕСА_1 .

З метою встановлення актуальних даних щодо реєстрації місця проживання відповідача, судом зроблено запит до Державного демографічного реєстру та згідно відповіді №362457 від 13.12.2023 року вбачається. що адреса реєстрації ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є АДРЕСА_2 .

При вирішенні питання щодо відкриття провадження у справі, судом встановлено, що позовна заява подана до Іванівського районного суду Одеської області з порушенням правил підсудності.

Відповідно до ч.1 ст.27 ЦПК України позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

На підставі зібраних судом даних встановлено, що зареєстроване місце проживання відповідача значиться на території АДРЕСА_2 , що відноситься до територіальної юрисдикції колишнього Іллінецького району (на даний час Вінницького району) Вінницької області, а отже підсудність даної справи відноситься до Іллінецького районного суду Вінницької області (22700, м. Іллінці, вул. Європейська, 28 Вінницька область).

Суд відмічає, що встановлення правил підсудності має важливе значення для правильного функціонування судової системи, а також для виконання судами покладених на них завдань і визначення суду, компетентного здійснювати провадження щодо конкретної справи. Підсудність є ефективним засобом, який сприяє тому, щоб конкретна справа розглядалася і вирішувалася законним, компетентним, незалежним і неупередженим судом до підсудності якого вона віднесена процесуальним законом.

За допомогою правил про підсудність забезпечується також рівність всіх громадян перед законом і судом. Будучи одним з проявів цієї конституційної засади, чітко встановлена законом підсудність набуває ознак суб`єктивного права людини на законного суддю, тобто права будь-якої людини знати наперед, який саме суд і в якому складі відповідно до закону правомочний здійснювати стосовно нього судове провадження, якщо така необхідність виникне.

Оскільки місце реєстрації відповідача по справі ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є АДРЕСА_2 , що територіально не відноситься до Березівського (Іванівського) району Одеської області, судом встановлено, що справа Іванівському районному суду Одеської області не підсудна.

Зважаючи на вищевикладене, цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа , яка не заявляє самостійні вимоги Коноплянська сільська рада Березівського району Одеської області про позбавлення батьківських прав повинно бути передано на розгляд до Іллінецького районного суду Вінницької області (22700, м. Іллінці, вул. Європейська, 28 Вінницька область), відповідно до вимог п.1. ч.1 ст. 31 ЦПК України.

Відповідно до ч.3 ст. 31 ЦПК України, передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Згідно ч.2 ст. 32 ЦПК України, справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 31цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 28, 31, 32, 187, 260 ЦПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа , яка не заявляє самостійні вимоги Коноплянська сільська рада Березівського району Одеської області про позбавлення батьківських прав передати на розгляд до Іллінецького районного суду Вінницької області (22700, м. Іллінці, вул. Європейська, 28 Вінницька область).

Роз`яснити учасникам справи, що передача справи, з підстав зазначених вище в ухвалі, здійснюється не пізніше п`яти днів після закінчення строку на оскарження ухвали суду, а в разі подання скарги не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Копію ухвали надіслати позивачеві.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею. Ухвала може бути оскаржена до Одеського апеляційного суду шляхом подання через Іванівський районний суд Одеської області апеляційної скарги протягом 15 днів, починаючи з наступного за днем вручення її копії.

СуддяР. М. Тимчук

Дата ухвалення рішення14.12.2023
Оприлюднено18.12.2023
Номер документу115648177
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —499/961/23

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Олексієнко О. Ю.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Олексієнко О. Ю.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Олексієнко О. Ю.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Тимчук Р. М.

Ухвала від 15.09.2023

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Тимчук Р. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні