Ухвала
від 14.12.2023 по справі 908/3374/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 27/292/23

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

14.12.2023 Справа № 908/3374/23

м. Запоріжжя Запорізької області

Суддя Дроздова С.С., розглянувши матеріали

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Візард груп" (пр. Б. Хмельницького, буд. 25, прим. 2, м. Мелітополь, Запорізька область, 72312, ідентифікаційний код юридичної особи 37678094)

до відповідача: Комунального некомерційного підприємства "Нововасилівська лікарня" Нововасилівської селищної ради Запорізької області (вул. Поштова, буд. 75, смт. Нововасилівка, Приазовський район, Запорізька область, 72420, ідентифікаційний код юридичної особи 24908721)

про стягнення 240 365 грн 32 коп.

УСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Візард груп" звернулося до суду з позовом про стягнення з Комунального некомерційного підприємства "Нововасилівська лікарня" Нововасилівської селищної ради Запорізької області 240 365 грн 32 коп. заборгованості за спожиту теплову енергію.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу від 06.11.2023 здійснено автоматизований розподіл позовної заяви між суддями, присвоєно єдиний унікальний номер судової справи 908/3374/23 та визначено до розгляду судді Дроздовій С.С.

Як вбачається з матеріалів справи, місцезнаходженням відповідача є Запорізька область, Приазовський район, смт. Нововасилівка.

Станом на момент звернення до суду, не здійснюється відправка пошти на адресу відповідача, оскільки зазначена територія перебуває в тимчасовій окупації.

Інформація про не функціонування відділень АТ "Укрпошта" на вказаній території підтверджується і інформацією з офіційного сайту АТ "Укрпошта".

Вказані обставини свідчать про неможливість позивача на момент звернення до суду з позовом виконати вимоги чинного Господарського процесуального кодексу щодо відправлення копії позовної заяви відповідачу за адресами їх реєстрації засобами поштового зв`язку.

Позивач до позовної заяви надав витяг з електронної поштової скриньки, відповідно до якого на адресу відповідача-2 - novrb3@ukr.net надіслано позовну заяву з доданими до неї документами.

Ухвалою суду від 13.11.2023, позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі № 908/3374/23, присвоєно справі номер провадження 27/292/23. Розгляд справи призначено за правилами спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання.

Ухвалою Господарського суду Запорізької області про відкриття провадження у справі від 13.11.2023 відповідачу запропоновано подати відзив протягом 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі, але не пізніше 05.12.2023.

04.12.2023 від відповідача на поштову адресу суду надійшов відзив, відповідно до якого відповідач визнав позовні вимоги в повному обсязі, вважає їх законними та обґрунтованими.

Крім цього, відповідач просить суд на підставі ст. 130 ГПК України повернути позивачу з державного бюджету 50% сплаченого судового збору.

Розглянувши матеріали даної позовної заяви, суд дійшов висновку про залишення її без руху після відкриття, з огляду на наступне.

Згідно з п. 2 ч. 3 ст.162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява має містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), якщо такі відомості відомі позивачу, вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців), відомі номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Законом України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» №1207-VII від 15.04.2014 (далі - Закон №1207-VII) визначено статус території України, тимчасово окупованої внаслідок збройної агресії Російської Федерації, встановлено особливий правовий режим на цій території, визначено особливості діяльності державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій в умовах цього режиму, додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина, а також прав і законних інтересів юридичних осіб.

Положення цієї статті застосовуються до тимчасово окупованої території, передбаченої пунктами 1 і 2 частини першої статті 3 цього Закону, надр під територіями, зазначеними у пунктах 1 і 2 частини першої статті 3 цього Закону, і повітряного простору над цими територіями. В умовах воєнного стану рішенням Кабінету Міністрів України положення цієї статті можуть бути поширені на тимчасово окуповані території, передбачені пунктом 3 частини першої статті 3 цього Закону, надра під територіями, зазначеними у пункті 3 частини першої статті 3 цього Закону, і повітряний простір над цими територіями. (ч. 1 ст. 13 Закону №1207-VII)

Відповідно до ч. 3 ст. 13 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» здійснення господарської діяльності юридичними особами, фізичними особами - підприємцями та фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, місцезнаходженням (місцем проживання) яких є тимчасово окупована територія, дозволяється виключно після зміни їхньої податкової адреси на іншу територію України.

Згідно з пункту 45.2 статті 45 Податкового кодексу України податковою адресою юридичної особи (відокремленого підрозділу юридичної особи) є місцезнаходження такої юридичної особи, відомості про що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Як свідчать відомості з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань юридичною адресою Товариства з обмеженою відповідальністю "Візард груп" є: пр. Б. Хмельницького, буд. 25, прим. 2, м. Мелітополь, Запорізька область, 72312.

Відповідно до розділу ІІ Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309, територія Мелітопольської міської територіальної громади (UA23080070000068953) є тимчасово окупованою з 25.02.2023.

Проте, позивачем всупереч вимог чинного законодавства України не надано суду доказів зміни податкової адреси Товариства з обмеженою відповідальністю "Візард груп"

на іншу територію України, на підтвердження наявності дозволу здійснення господарської діяльності на законних підставах.

Відповідно до ч. 11 ст. 176 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши після відкриття провадження у справі, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, постановляє ухвалу не пізніше наступного дня, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п`яти днів з дня вручення позивачу ухвали.

За таких обставин, позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Візард груп" підлягає залишенню без руху на підставі вищезазначеної норми.

Частинами 12, 13 ст. 176 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що у випадку, коли позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, суд продовжує розгляд справи, про що постановляє ухвалу не пізніше наступного дня з дня отримання інформації про усунення недоліків. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, позовна заява залишається без розгляду.

Суд також звертає увагу на те, що відповідно до ч. 3 ст. 174 ГПК України позовна заява вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом.

Враховуючи викладене, суд зазначає, що позивачу необхідно надати докази перереєстрації юридичної адреси Товариства з обмеженою відповідальністю "Візард груп" на підконтрольну територію України.

Суд направляє судові рішення та інші процесуальні документи учасникам судового процесу до їхніх електронних кабінетів, вчиняє інші процесуальні дії в електронній формі із застосуванням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, в порядку, визначеному цим Кодексом, Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів) (ч. 5 ст. 6 ГПК України).

Згідно з положеннями п. 2 ч. 6, ч. 7 ст. 242 ГПК України днем вручення судового рішення є день день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення до електронного кабінету особи.

Судом встановлено, що позивач має зареєстрований електронний кабінет в системі «Електронний суд», а отже дана ухвала буде направлена до електронного кабінету Товариства з обмеженою відповідальністю "Візард груп" - 14.12.2023.

Керуючись ст.ст. 176, 233-234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву залишити без руху.

Надати Товариству з обмеженою відповідальністю "Візард груп" строк протягом 10 днів з дня вручення даної ухвали суду для усунення недоліків позовної заяви, вказаних в ухвалі, шляхом надання доказів перереєстрації юридичної адреси Товариства з обмеженою відповідальністю "Візард груп" на підконтрольну територію України; доказів направлення відповідачу документів на усунення вищевказаних недоліків позовної заяви.

Роз`яснити заявнику, що при невиконанні вимог даної ухвали, позовна заява вважається неподаною та повертається позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту їх підписання суддею та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Повний текст ухвали складено та підписано 14.12.2023.

Суддя С.С. Дроздова

Дата ухвалення рішення14.12.2023
Оприлюднено18.12.2023
Номер документу115650908
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 240 365 грн 32 коп

Судовий реєстр по справі —908/3374/23

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дроздова С.С.

Судовий наказ від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дроздова С.С.

Судовий наказ від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дроздова С.С.

Судовий наказ від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дроздова С.С.

Судовий наказ від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дроздова С.С.

Ухвала від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дроздова С.С.

Рішення від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дроздова С.С.

Ухвала від 25.12.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дроздова С.С.

Ухвала від 14.12.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дроздова С.С.

Ухвала від 13.11.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дроздова С.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні