Ухвала
від 13.12.2023 по справі 922/5194/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"13" грудня 2023 р.м. ХарківСправа № 922/5194/23

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Яризька В.О.

розглянувши заяву фізичної особи ОСОБА_1

до Товариства з додатковою відповідальністю "Страхова компанія "Власний захист"

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Фізична особа ОСОБА_1 звернулася до Господарського суду Харківської області із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з додатковою відповідальністю "Страхова компанія "Власний захист", в якій просить суд прийняти заяву, відкрити провадження у справі про банкрутство ТДВ "СК "Власний захист", призначити розпорядником майна арбітражного керуючого Родзинського А.А.

В обґрунтування заяви ОСОБА_1 посилається неналежне виконання ТДВ "СК "Власний захист" умов договору оренди від 25.04.2019, право вимоги за яким, як зазначає ОСОБА_1 , перейшло їй на підставі договору про відступлення права вимоги № 071122/09 від 07.11.2022.

Також заявниця зазначає про те, що заявлені нею вимоги підтверджуються договором оренди нежитлового приміщення від 25.04.2019, актами виконаних послуг № № 1-12 до договору оренди нежитлового приміщення від 25.04.2019 та актом звірки взаємних розрахунків до договору оренди нежитлового приміщення від 25.04.2019, договором про відступлення права вимоги № 071122/09 від 07.11.2022 та актом звіряння взаєморозрахунків між ТДВ "СК "Власний захист" та нею від 10.11.2022.

Заявниця повідомляє про те, що вона є особою з інвалідністю 2 групи, яка встановлена безстроково, з огляду на що вказує про її звільнення від сплати судового збору.

До заяви ОСОБА_1 додано заяву арбітражного керуючого Родзинського А.А. про згоду на участь у даній справі.

Розглянувши зазначену заяву про відкриття провадження у справі про банкрутство ТДВ "СК "Власний захист", судом встановлено, що вона не відповідає вимогам Кодексу України з процедур банкрутства з наступних підстав.

Відповідно до ст. 34 Кодексу України з процедур банкрутства до заяви кредитора про відкриття провадження у справі про банкрутство додаються, у тому числі докази авансування винагороди арбітражному керуючому трьох розмірів мінімальної заробітної плати за три місяці виконання повноважень;

Судом встановлено, що звертаючись до суду із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство ТДВ "СК "Власний захист", заявником не надано до суду докази авансування винагороди арбітражному керуючому трьох розмірів мінімальної заробітної плати за три місяці виконання повноважень, натомість подано договір №0923/01 від 21.08.2023 укладений між ОСОБА_1 та арбітражним керуючим Родзинським А.А. про виконання арбітражним керуючим повноважень у справі про банкрутство (неплатоспроможність).

Дослідивши наданий договір, суд вважає, що він не є належним доказом авансування винагороди арбітражному керуючому, що обґрунтовується наступним.

Так, відповідно до п. 2.3 замовник ( Фізична особа ОСОБА_1 ) не вносить авансовий внесок на депозитний рахунок господарського суду, який розглядає справу, до моменту подання заяви про відкриття провадження у справі, а сплачує послуги виконавця (арбітражного керуючого Родзинського А.А.) на умовах відстрочення оплати відповідно до п.2.2 цього договору. Цей договір укладено з метою авансування винагороди арбітражному керуючому трьох розмірів мінімальної заробітної плати за три місяці виконання повноважень у порядку приписів Кодексу України з процедур банкрутства.

Суд зазначає, що пунктом 1-6 Прикінцевих та Перехідних положень КУзПБ (згідно із Законом № 3249-IX від 13.07.2023) визначено, що стосовно боржника справу про банкрутство (неплатоспроможність) може бути відкрито без здійснення авансування передбаченої цим Кодексом винагороди арбітражному керуючому на депозитний рахунок суду. У такому разі до заяви про відкриття справи про банкрутство (неплатоспроможність) додається копія укладеної заявником угоди з обраним ним арбітражним керуючим про виконання арбітражним керуючим повноважень у справі про банкрутство (неплатоспроможність) до її закриття з виплатою на умовах, визначених цією угодою, винагороди в розмірі, що не має перевищувати розмір, встановлений цим Кодексом. Господарський суд, відкриваючи провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) відповідно до цього пункту, призначає розпорядником майна або керуючим реструктуризацією арбітражного керуючого, з яким заявником укладено угоду.

Доданий до заяви договір, який укладений між кредитором та арбітражним керуючим про виконання ним повноважень розпорядника майна у даній справі від 21.08.2023 не може бути прийнятий судом як доказ авансування винагороди арбітражному керуючому трьох розмірів мінімальної заробітної плати за три місяці виконання повноважень, оскільки пунктом 1-6 Прикінцевих та Перехідних положень КУзПБ (згідно із Законом № 3249-IX від 13.07.2023) така можливість регулювання питання щодо оплати послуг арбітражному керуючому передбачено виключно для заявника - боржника (юридичної особи або фізичної особи) і не передбачено такої пільги для заявника - кредитора.

Отже, відповідно до ч.2 ст.34 Кодексу України з процедур банкрутства, заявник має надати докази авансування винагороди арбітражному керуючому трьох розмірів мінімальної заробітної плати за три місяці виконання повноважень у розмірі 60300,00 грн;

Відповідно до ч. 3 ст. 37 Кодексу України з процедур банкрутства господарський суд залишає без руху заяву про відкриття провадження у справі з підстав, передбачених статтею 174 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням вимог цього Кодексу.

Згідно з ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Враховуючи, що заяву фізичної особи ОСОБА_1 про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з додатковою відповідальністю "Страхова компанія "Власний захист" (вх.5194/23 від 08.12.2023) подано без додержання вимог ст. 34 Кодексу України з процедур банкрутства та ч. 1-2 ст. 164 ГПК України, суд вважає за необхідне залишити її без руху, повідомити заявника про допущені недоліки та надати десятиденний строк з дня вручення цієї ухвали для їхнього усунення.

Керуючись статтями 2, 34, 37 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 164, 174, 233-235 ГПК України, -

УХВАЛИВ:

1. Заяву фізичної особи ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з додатковою відповідальністю "Страхова компанія "Власний захист" (вх.5194/23 від 08.12.2023) залишити без руху.

2. Повідомити фізичну особу ОСОБА_1 про виявлені судом недоліки та зобов`язати заявника надати суду докази авансування винагороди арбітражному керуючому трьох розмірів мінімальної заробітної плати за три місяці виконання повноважень у розмірі 60300,00 грн;

3. Роз`яснити заявнику необхідність усунення вказаних недоліків в строк не пізніше десяти днів з дня вручення цієї ухвали суду.

4. Попередити заявника, що у разі не усунення недоліків заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із заявою.

Ухвалу направити ОСОБА_1 ( через кабінет системи "Електронний суд")

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Ухвала підписана 13.12.2023 року.

Суддя Яризько В.О.

Дата ухвалення рішення13.12.2023
Оприлюднено18.12.2023
Номер документу115653636
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом

Судовий реєстр по справі —922/5194/23

Ухвала від 28.12.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 13.12.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні