Ухвала
від 14.12.2023 по справі 320/13515/23
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД У Х В А Л А

про закриття провадження у справі

14 грудня 2023 року №320/13515/23

Київський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Дудіна С.О., розглянувши у порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Головного управління Пенсійного фонду України в м.Києві до Приватного акціонерного товариства Завод "Київпродмаш" про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій,

в с т а н о в и в:

До Київського окружного адміністративного суду звернулось Головне управління Пенсійного фонду України в м.Києві з позовом до Приватного акціонерного товариства Завод "Київпродмаш" про стягнення з Приватного акціонерного товариства Завод "Київпродмаш" заборгованості на відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення" в розмірі 18065,01 грн. за період з грудня 2022 року по лютий 2023 року на розрахунковий рахунок Головного управління Пенсійного фонду України в м.Києві № НОМЕР_1 , відкритий в ТВБВ №10026/0104 Філії - Головного управління по м.Києву та Київській області АТ "Ощадбанк", МФО 322669.

Позовні вимоги мотивовані наявністю у відповідача заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у розмірі 18065,01 грн.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 01.05.2023 відкрито провадження у справі та вирішено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

05.05.2023 на електронну адресу суду від позивача надійшла заява про виправлення описки у заяві про відмову від позову, у якій позивач зазначив, що сума сплаченого боргу становить 18065,01 грн.

22.05.2023 на адресу суду від позивача повторно надійшла заява про виправлення описки у заяві про відмову від позову.

До вказаного заяви позивачем долучено заяву відмову від позову, у зв`язку зі сплатою відповідачем заборгованості у розмірі 18065,01 грн. на підставі платіжного доручення від 22.03.2023 №165.

Також у вказаній заяві позивач просить суд стягнути з відповідача суму судового збору відповідно до положень частини першої статті 140 Кодексу адміністративного судочинства України.

Розглянувши вказану заяву, суд зазначає таке.

Згідно з пунктом 2 частини першої статті 238 Кодексу адміністративного судочинства України суд закриває провадження у справі якщо позивач відмовився від позову і відмову прийнято судом.

Відповідно до частини першої статті 47 Кодексу адміністративного судочинства України крім прав та обов`язків, визначених у статті 44 цього Кодексу, позивач має право на будь-якій стадії судового процесу відмовитися від позову.

Суд зазначає, що відмова позивача від позову - це одностороннє вільне волевиявлення позивача, спрямоване на відмову від судового захисту своєї вимоги і на закриття порушеного позивачем процесу.

Відмова позивача від позову - це вияв принципу диспозитивності, тому ця дія здійснюється під контролем суду.

Так, згідно з частиною шостою статті 47 Кодексу адміністративного судочинства України суд не приймає відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем і не визнає умов примирення сторін, якщо ці дії суперечать закону або порушують чиї-небудь права, свободи чи інтереси.

Відповідно до частини першої статті 189 Кодексу адміністративного судочинства України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Частиною третьою статті 189 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що про прийняття відмови від позову суд постановляє ухвалу, якою закриває провадження у справі. У разі часткової відмови позивача від позову суд постановляє ухвалу, якою закриває провадження у справі щодо частини позовних вимог.

Відповідно до пункту 2 частини першої статті 238 Кодексу адміністративного судочинства України суд закриває провадження у справі якщо позивач відмовився від позову і відмову прийнято судом.

За таких обставин, суд вважає за можливе прийняти відмову позивача від позову та закрити провадження у справі.

Частиною другою статті 238 Кодексу адміністративного судочинства України закріплено, що про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з бюджету. Ухвала суду про закриття провадження у справі може бути оскаржена.

Відповідно до статті 140 Кодексу адміністративного судочинства України у разі відмови позивача від позову понесені ним витрати відповідачем не відшкодовуються, а витрати відповідача за його заявою стягуються із позивача, крім випадків, коли позивач звільнений від сплати судових витрат. Однак якщо позивач відмовився від позову внаслідок задоволення його відповідачем після подання позовної заяви, то суд за заявою позивача присуджує всі понесені ним у справі витрати із відповідача.

Керуючись цією нормою, суд вважає за необхідне стягнути з відповідача на користь Головного управління Пенсійного фонду України в м.Києві сплачений ним при зверненні до суду судовий збір у розмірі 2684,00 грн.

На підстави викладеного, керуючись статтями 47, 140, 238, 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

у х в а л и в:

1. Прийняти відмову позивача від позову.

2. Закрити провадження у справі.

3. Стягнути з Приватного акціонерного товариства Завод "Київпродмаш" (ідентифікаційний код 14308533, адреса: 04074, м.Київ, вул.Автозаводська, буд.18) на користь Головного управління Пенсійного фонду України в м.Києві (ідентифікаційний код 42098368; адреса: 04053, м.Київ, вул.Бульварно-Кудрявська, буд.16) судовий збір у сумі 2684,00 грн. (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири 00 копійок)..

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення. Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або у судовому засіданні у разі неявки учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного ухвали.

Суддя Дудін С.О.

Дата ухвалення рішення14.12.2023
Оприлюднено18.12.2023
Номер документу115660609
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій

Судовий реєстр по справі —320/13515/23

Ухвала від 14.12.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Дудін С.О.

Ухвала від 01.05.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Дудін С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні