Рішення
від 14.12.2023 по справі 500/7133/23
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 500/7133/23

14 грудня 2023 рокум.ТернопільТернопільський окружний адміністративний суд, у складі головуючого судді Осташа А. В. розглянувши у письмовому провадженні в порядку спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "СТОНІКС" до Державної податкової служби України, Головного управління ДПС у Тернопільській області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

До Тернопільського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "СТОНІКС" до Головного управління Державної податкової служби України в Тернопільській області та Державної податкової служби України, у якій позивач просить суд:

- визнати протиправним та скасувати рішення комісії Головного управління ДПС у Тернопільській області про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №9427332/43319298 та №9427333/43319298 від 29.08.2023;

- зобов`язати Державну податкову службу України зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні №1 від 03.07.2023 та №2 від 03.08.2023, подані на реєстрацію ТОВ "СТОНІКС".

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що регіональною комісією з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних прийнято рішення про відмову у реєстрації податкової накладної.

Позивач не погоджується із таким рішенням відповідача, оскільки переконаний, що ним дотримано усіх вимог щодо формування та реєстрації податкової накладної, надано додаткові пояснення та документи на вимогу відповідача. Вважає, що підприємству безпідставно відмовлено у реєстрації податкової накладної, з огляду на що оскаржене рішення про відмову у реєстрації податкової накладної є протиправним та підлягає скасуванню.

Ухвалою суду від 06.11.2023 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у даній справі, ухвалено судовий розгляд справи проводити за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи.

22.11.2023, на адресу суду надійшов відзив на позовну заяву від представника Головного управління ДПС у Тернопільській області та ДПС України (спільна позиція), в якому відповідачем зазначено, що у нього була наявна підстава для зупинення реєстрації податкових накладних відповідно до пункту 8 Критеріїв ризиковості платника податків.

Відповідач зазначає, що згідно пункту 85.1 статті 85 Податкового кодексу України забороняється витребування документів від платника податків будь-якими посадовими (службовими) особами контролюючих органів у випадках, не передбачених цим Кодексом, а відповідне інформування контролюючим органом платника про конкретний (вичерпний) перелік документів передбачено пунктом 85.4 статті 85 Податкового кодексу України, однак така норма поширюється на дії уповноважених осіб контролюючого органу, що належать або пов`язані з предметом перевірки.

Разом з тим відповідач зазначає, що до сфери визначення саме контролюючим органом переліку документів, необхідних для прийняття рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН - таке повноваження чинним законодавством не передбачено, а також щодо вказаного застосовується пункт 85.1 статті 85 Податкового кодексу України, згідно якого забороняється витребування документів від платника податків будь-якими посадовими (службовими) особами контролюючих органів у випадках, не передбачених цим Кодексом. У зв`язку з не поданням підприємством до контролюючого органу усіх необхідних документів, достатніх для реєстрації спірної податкової накладної, - відповідач вказав, що ним прийнято рішення про відмову в її реєстрації.

Ухвалою суду від 13.12.2023 відмовлено в задоволенні клопотання представника відповідачів щодо розгляду справи в порядку загального позовного провадження з викликом сторін.

Інших заяв, в тому числі по суті справи, від учасників на адресу суду не надходило.

Дослідивши письмові докази та письмові пояснення, викладені у позовній заяві, суд дійшов висновку, що позовні вимоги слід задовольнити повністю з таких мотивів та підстав.

Судом встановлено, що ТОВ "СТОНІКС" починаючи з 30.10.2019 здійснює свою господарську діяльність у сфері оптової торгівлі хімічними продуктами. При здійсненні господарської діяльності товариство «СТОНІКС» використовує орендоване офісне приміщення за адресою: м. Тернопіль, Майдан Волі, 4 оф. 39, згідно Договору оренди від 01.07.20202 року № 7.

Свої потреби в трудових ресурсах підприємство забезпечує за рахунок найманих працівників.

Щодо придбання товару, то, як вбачається з матеріалів справи між товариством з обмеженою відповідальністю «СТОНІКС та Товариством з обмеженою відповідальністю «Рівнеенергоальянс» укладено договір поставки від 15 липня 2022 року № 1/07.

Предметом зазначеного договору є поставка товару, а саме торф`яних паливних брикетів.

На виконання умов договору товариством «Рівнеенергоальянс» у липні-серпні 2022 року поставлено товариству «СТОНІКС» торфяні паливні брикети, що підтверджується рядом видаткових накладних.

Факти транспортування товару підтверджуються товарно-транспортними накладними, згідно яких місцем розвантаження було: Тернопільська обл., Збаразький р-н., с. Зарубинці, вул. Заводська, 1.

За відсутності власних складських приміщень товариством з обмеженою відповідальністю «СТОНІКС» укладено із приватним акціонерним товариством «Зоря» Договір відповідального зберігання майна від 15 липня 2022 року № Д-3/15-07/2022, згідно умов якого місце зберігання знаходилось за адресою: Тернопільська обл., Збаразький р-н., с. Зарубинці, вул. Заводська, 1.

Товар на зберігання передавався на підставі актів приймання-передачі.

Оплата за товар проведена товариством «СТОНІКС» згідно наступних платіжних інструкцій:

- від 27.12.2022 р. № 595;

- від 15.05.2023 р. № 510;

- від 13.07.2023 р. № 514;

- від 14.08.2023 року № 520;

- від 23.08.2023 року № 522.

Між товариством з обмеженою відповідальністю «СТОНІКС» та Державним підприємством «Зарубинський спиртовий завод» укладено договір поставки від 22 травня 2023 року № 1/05.

Предметом вказаного договору є поставка торф`яних паливних брикетів.

У липні 2023 року товариством «СТОНІКС» поставлено ДП «Зарубинський спиртовий завод» торф`яний паливний брикет у кількості 300 тон, що підтверджується видатковою накладною від 03 липня 2023 року № 2.

Також у серпні 2023 року товариством «СТОНІКС» поставлено покупцю товар у кількості 141,1 тон на підставі видаткової накладної від 03 серпня 2023 року № 3.

Транспортування торф`яних паливних брикетів не здійснювалась, оскільки, відповідно до п. 4.3. Договору, - «Поставка товару здійснюється на умовах EXW - склад зберігання Продавця, Місцем поставки є територія складу зберігання Продавця, що розташований за адресою: Тернопільська обл., Тернопільський р-н., Збаразька ОТГ, с. Зарубинці.». За зазначеною адресою також знаходяться склади ДП «Зарубинський спиртовий завод».

На даний час ДП «Зарубинський спиртовий завод» проведена часткова оплата за отриманий товар у сумі 1 860 000 грн., що підтверджується випискою із банківського рахунку за період з 01.07.23р. по 17.08.23р.

Пунктом 187.1 статті 187 Податкового кодексу України визначено, що датою виникнення податкових зобов`язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

а) дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку - дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої - дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

б) дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів - дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг - дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку. Для документів, складених в електронній формі, датою оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку, вважається дата, зазначена у самому документі як дата його складення відповідно до Закону України Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні, незалежно від дати накладення електронного підпису.

На виконання вимог ст. 187, ст. 201 Податкового кодексу України, на дату виникнення податкових зобов`язань з ПДВ (дата поставки товарів) Позивачем складено та направлено на реєстрацію податкові накладні від 03.07.2023 № 1 та від 03.08.2023 №2.

Реєстрацію вказаних податкових накладних зупинено, оскільки платник податку, яким подано для реєстрації ПН/РК в Єдиному реєстрі податкових накладних, відповідає пункту 8 Критеріїв ризиковості платника податку, запропоновано надати пояснення та копії документів щодо підтвердження інформації, зазначеної в ПН/РК для розгляду питання прийняття рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1 та №2.

Позивачем подано до комісії Головного управління ДПС у Тернопільській області повідомлення №3 від 17.08.2023 (щодо ПН №1 і №2) про подання пояснень та копій документів щодо податкових накладних/розрахунків коригування, реєстрацію яких зупинено та копій документів щодо податкових накладних, реєстрацію яких було зупинено.

Також до цього Повідомлення платником надано пояснення та копії документів які підтверджують обов`язок платника зареєструвати зазначені податкові накладні.

За результатами розгляду наданих позивачем пояснень та копій документів, податковим органом прийняті рішення про відмову у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних: №9427332/43319298 та №9427333/43319298 від 29.08.2023, яким відмовлено ТОВ "СТОНІКС" у реєстрації податкових накладних №1 від 03.07.2023 та №2 від 03.08.2023 з підстав: ненаданням копій документів, а саме:

ненадання/часткове надання додаткових письмових пояснень та копій документів стосовно підтвердження інформації зазначеної у податковій накладній/розрахунку коригування, реєстрацію яких зупинено в Реєстрі, при отриманні Повідомлення.

Позивач вважає протиправними відмови податкового органу в реєстрації податкових накладних та хоче зареєструвати їх у Єдиному реєстрі податкових накладних, з огляду на що звернувся із даним позовом в суд.

Визначаючись щодо позовних вимог, суд виходить з того, що відповідно до частини другої статті 2 Кодексу адміністративного судочинства України №2747-IV від 06.07.2005 у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законами України; з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); безсторонньо (неупереджено); добросовісно; розсудливо; з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи всім формам дискримінації; пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Відповідно до підпункту 14.1.60 пункту 14 статті 14 Податкового кодексу України Єдиний реєстр податкових накладних - реєстр відомостей щодо податкових накладних та розрахунків коригування, який ведеться центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, в електронному вигляді згідно з наданими платниками податку на додану вартість електронними документами.

Пунктом 187.1 статті 187 Податкового кодексу України визначено, що датою виникнення податкових зобов`язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше: а) дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку - дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої - дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку; б) дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів - дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг - дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку. Для документів, складених в електронній формі, датою оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку, вважається дата, зазначена у самому документі як дата його складення відповідно до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", незалежно від дати накладення електронного підпису.

Пунктом 201.10 статті 201 Податкового кодексу України передбачено, що при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку продавець товарів/послуг зобов`язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних та надати покупцю за його вимогою. Податкова накладна, складена та зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту. Підтвердженням продавцю про прийняття його податкової накладної та/або розрахунку коригування до Єдиного реєстру податкових накладних є квитанція в електронному вигляді у текстовому форматі, яка надсилається протягом операційного дня. Датою та часом надання податкової накладної та/або розрахунку коригування в електронному вигляді до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, є дата та час, зафіксовані у квитанції.

Якщо надіслані податкові накладні/розрахунки коригування сформовано з порушенням вимог, передбачених пунктом 201.1 цієї стані та/або пунктом 192.1 статті 192 цього Кодексу, а також у разі зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування відповідно до пункту 201.16 цієї стані, протягом операційного дня продавцю/покупцю надсилається квитанція в електронному вигляді у текстовому форматі про неприйняття їх в електронному вигляді або зупинення їх реєстрації із зазначенням причин.

Згідно з пунктом 201.16 статті 201 Податкового кодексу України реєстрація податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних може бути зупинена в порядку та на підставах, визначених Кабінетом Міністрів України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 11.12.2019 №1165 затверджено Порядок зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - Порядок №1165, у редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин).

У постанові Верховного Суду від 12.11.2019 у справі №816/2183/18 вказано, що здійснення моніторингу відповідності податкових накладних/розрахунків коригування критеріям оцінки ступеня ризиків є превентивним заходом, спрямованим на убезпечення від безпідставного формування податкового кредиту за операціями, що не підтверджені первинними документами або підтверджені платником податку копіями документів, які складені з порушенням законодавства.

Здійснюючи моніторинг, контролюючий орган виявляє ризик порушення норм податкового законодавства, який проявляється у ймовірності складання та надання податкової накладної з порушенням Податкового кодексу України та неможливості здійснення операцій з постачання товарів/послуг, дані про які зазначені у податковій накладній/розрахунку коригування та/або ймовірності уникнення платником податку виконання свого податкового обов`язку.

Як вбачається зі змісту квитанцій про зупинення реєстрації податкових накладних у цій справі, підставою для такого зупинення став пункт 8 Критеріїв ризиковості платника податку.

В даній справі позивач не оскаржує дій контролюючого органу щодо зупинення реєстрації податкової накладної, а тому суд не надає оцінці дії ГУ ДПС з приводу правомірності зупинення реєстрації ПН, оскільки це питання виходить за межі позовних вимог.

Вирішуючи питання про наявність підстав для відмови в реєстрації податкової накладної №1 від 03.07.2023 та №2 від 03.08.2023, суд враховує наступне:

Механізм прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, реєстрацію яких відповідно до пункту 201.16 статті 201 Податкового кодексу України зупинено в порядку та на підставах, визначених Кабінетом Міністрів України, визначено наказом Міністерства фінансів України від 12.12.2019 №520, яким затверджено Порядок прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі Порядок №520).

Пунктом 2 Порядку №520 визначено, що прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Реєстрі, реєстрацію яких зупинено, здійснюють комісії з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі головних управлінь Державної податкової служби України в областях, м. Києві та Офісу великих платників податків ДПС.

Відповідно до пунктів 3, 4 Порядку №520 у разі зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі платник податку має право подати копії документів та письмові пояснення стосовно підтвердження інформації, зазначеної у податковій накладній/розрахунку коригування, для розгляду питання прийняття комісією регіонального рівня рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкової накладної/ розрахунку коригування в Реєстрі. Комісія регіонального рівня протягом п`яти робочих днів, що настають за днем отримання пояснень та копій документів, поданих відповідно до пункту 4 цього Порядку, приймає рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі та надсилає його платнику податку в порядку, встановленому статтею 42 Кодексу.

Разом із тим, пунктом 5 Порядку №520 визначено перелік документів, необхідних для розгляду питання прийняття комісією регіонального рівня рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі, реєстрацію яких зупинено в Реєстрі, серед яких:

- договори, зокрема зовнішньоекономічні контракти, з додатками до них;

- договори, довіреності, акти керівного органу платника податку, якими оформлено повноваження осіб, які одержують продукцію в інтересах платника податку для здійснення операції;

- первинні документи щодо постачання/придбання товарів/послуг, зберігання і транспортування, навантаження, розвантаження продукції, складські документи (інвентаризаційні описи), у тому числі рахунки-фактури/інвойси, акти приймання-передачі товарів (робіт, послуг) з урахуванням наявності певних типових форм і галузевої специфіки, накладні;

- розрахункові документи та/або банківські виписки з особових рахунків;

- документи щодо підтвердження відповідності продукції (декларації про відповідність, паспорти якості, сертифікати відповідності), наявність яких передбачено договором та/або законодавством.

При цьому, письмові пояснення та копії документів, зазначені у пункті 5 цього Порядку, платник податку має право подати до контролюючого органу протягом 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкового зобов`язання, відображеного в податковій накладній/розрахунку коригування.

Письмові пояснення та копії документів, зазначених у пункті 5 цього Порядку, платник податку подає до ДПС в електронній формі за допомогою засобів електронного зв`язку з урахуванням вимог Законів України Про електронні документи та електронний документообіг, Про електронні довірчі послуги та Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого в установленому порядку (пункти 6, 7 Порядку №520).

Згідно з вимогами пунктів 9, 10 та 11 Порядку №520 письмові пояснення та копії документів, подані платником податку до контролюючого органу відповідно до пункту 4 цього Порядку, розглядаються комісіями контролюючих органів.

Комісія регіонального рівня приймає рішення про: реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі; відмову у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі.

Підставами для прийняття комісією регіонального рівня рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування є: ненадання платником податку письмових пояснень стосовно підтвердження інформації, зазначеної у податковій накладній/розрахунку коригування, реєстрацію яких зупинено в Реєстрі; та/або ненадання платником податку копій документів відповідно до пункту 5 цього Порядку; та/або надання платником податку копій документів, складених/оформлених із порушенням законодавства.

Щодо документів, які подавалися на розгляд Комісії Головного правління ДПС у Тернопільській області, то з матеріалів справи вбачається наступне.

На виконання пропозиції, зазначеної у квитанціях №1 від про зупинення реєстрації вказаних податкових накладних повідомленням від 17.08.2023р. надано комісії контролюючого органу ряд документів, а саме:

1. Наказ «Про затвердження штатного розпису ТОВ «СТОНІКС» на 2023 рік»;

2. Договір відповідального зберігання із ПАТ «Зоря»;

3. Догорів поставки із ТОВ «Рівнеенергоальянс»;

4. Видаткова накладна ТОВ «Рівнеенергоальянс» від 28.07.2022р.; Товарно транспортна накладна ТОВ «Рівнеенергоальянс» від 28.07.2022р.; Акт приймання передачі ПАТ «Зоря» від 28.07.2022р.;

5. Видаткова накладна ТОВ «Рівнеенергоальянс» від 04.08.2022р., Товарно транспортна накладна ТОВ «Рівнеенергоальянс» від 04.08.2022р., Акт приймання передачі ПАТ «Зоря» від 04.08.2022р.;

6. Видаткова накладна ТОВ «Рівнеенергоальянс» від 27.07.2022р.; Товарно транспортна накладна ТОВ «Рівнеенергоальянс» від 27.07.2022р.; Видаткова

накладна ТОВ «Рівнеенергоальянс» від 27.07.2022р., Товарно-транспортна накладна

ТОВ «Рівнеенергоальянс» від 27.07.2022р.; Акт приймання-передачі ПАТ «Зоря» від

27.07.2022р.;

7. Видаткова накладна ТОВ «Рівнеенергоальянс» від 29.07.2022р.; Товарно транспортна накладна ТОВ «Рівнеенергоальянс» від 29.07.2022р.; Видаткова накладна ТОВ «Рівнеенергоальянс» від 29.07.2022р., Товарно-транспортна накладна ТОВ «Рівнеенергоальянс» від 29.07.2022р.; Видаткова накладна ТОВ «Рівнеенергоальянс» від 29.07.2022р., Товарно-транспортна накладна ТОВ «Рівнеенергоальянс» від 29.07.2022р., Акт приймання-передачі ПАТ «Зоря» від 29.07.2022р.;

8. Видаткова накладна ТОВ «Рівнеенергоальянс» від 01.08.2022р.; Товарно транспортна накладна ТОВ «Рівнеенергоальянс» від 01.08.2022р.; Видаткова накладна ТОВ «Рівнеенергоальянс» від 01.08.2022р., Товарно-транспортна накладна ТОВ «Рівнеенергоальянс» від 01.08.2022р.; Акт приймання-передачі ПАТ «Зоря» від 01.08.2022р.;

9. Акт приймання-передачі ПАТ «Зоря» від 30.07.2022р.; Видаткова накладна ТОВ

«Рівнеенергоальянс» від 30.07.2022р.; Товарно-транспортна накладна ТОВ «Рівнеенергоальянс» від 30.07.2022р.;

10. Платіжна інструкція №595, 510, 514, 520 ТОВ «Рівнеенергоальянс»;

11. .Видаткова накладна ТОВ «Рівнеенергоальянс» від 31.07.2022р.; Товарно транспортна накладна ТОВ «Рівнеенергоальянс» від 31.07.2022р.; Видаткова накладна ТОВ «Рівнеенергоальянс» від 31.07.2022р.; Товарно-транспортна накладна ТОВ «Рівнеенергоальянс» від 31.07.2022р.; Акт приймання-передачі ПАТ «Зоря» від 31.07.2022р.

12. Видаткова накладна ТОВ «Рівнеенергоальянс» від 13.08.2022р.; Товарно транспортна накладна ТОВ «Рівнеенергоальянс» від 13.08.2022р.; Видаткова накладна ТОВ «Рівнеенергоальянс» від 13.08.2022р., Товарно-транспортна накладна ТОВ «Рівнеенергоальянс» від 13.08.2022р.; Видаткова накладна ТОВ «Рівнеенергоальянс» від 13.08.2022р., Товарно-транспортна накладна ТОВ «Рівнеенергоальянс» від 13.08.2022р.Акт приймання-передачі ПАТ «Зоря» від 13.08.2022р.;

13. Пояснення;

14. Видаткова накладна ДП «Зарубинський спиртовий завод» від 03.08.2023р., акт приймання-передачі від 03.08.2023р.;

15. Видаткова накладна ДП «Зарубинський спиртовий завод» від 03.07.2023р., акт приймання-передачі від 03.07.2023р.;

16. Договір поставки №1/05 від 22.05.2023р.;

17. Оборотно-сальдова відомість по рахунку 361 за 01.01.2022 - 17.08.2023р.;

18. Оборотно-сальдова відомість по рахунку 281 за Січень 2022 р. - Серпень 2023 р.;

19. Оборотно-сальдова відомість по рахунку 631 за Січень 2022 р. - Серпень 2023 р.;

20. Видаткова накладна ТОВ «Рівнеенергоальянс» від 08.08.2022р.; Товарно транспортна накладна ТОВ «Рівнеенергоальянс» від 08.08.2022р.; Видаткова накладна ТОВ «Рівнеенергоальянс» від 08.08.2022р.; Товарно-транспортна накладна ТОВ «Рівнеенергоальянс» від 08.08.2022р.; Акт приймання-передачі ПАТ «Зоря» від 08.08.2022р.

21. Видаткова накладна ТОВ «Рівнеенергоальянс» від 12.08.2022р.; Товарно транспортна накладна ТОВ «Рівнеенергоальянс» від 12.08.2022р.; Акт приймання передачі ПАТ «Зоря» від 12.08.2022р.

22. Банківська виписка за період з 01.07.2023 по 17.08.2023р.;

23. Договір оренди об`єкта нерухомості.

Також, позивач зазначає, що вимога податкового органу щодо надання платником первинних документів щодо транспортування продукції та зберігання продукції, є безпідставною та необґрунтованою.

Суд зазначає, що податкові накладні від 03 липня 2023 року № 1 та від 03 серпня 2023 року № 2 складені за наслідком поставки товару, що підтверджується видатковими накладними наданими до Повідомлення від 17.08.23р.

Також позивач, у своєму пояснені від 17.08.23 наголосив на тому факті, що транспортування продукції від ТОВ «СТОНІКС» до ДП «Зарубинський спиртовий завод не відбувалось, оскільки склади заводу знаходяться за цією ж адресою де і зберігались торф`яні паливні брикети.

Що стосується документів щодо зберігання продукції, то відповідно до повідомлення від 17.08.2023 товариством «СТОНІКС» долучались документи щодо зберігання товару, а саме: договір відповідального зберігання від 15.07.22 р., акти приймання-передачі щодо прийняття товару на зберігання та його повернення.

Щодо наданих податкових накладних Комісія Головного правління ДПС у Тернопільській області прийняла рішення №9427332/43319298, №9424333/43319298 від 29.08.2023 про відмову в реєстрації ПН.

Як свідчить зміст оскаржуваних рішень, якими відмовлено у реєстрації податкової накладної, підставою для його прийняття слугувало те, що платником податку до контролюючого органу не надано копій документів:

ненадання/часткове надання додаткових письмових пояснень та копій документів стосовно підтвердження інформації зазначеної у податковій накладній/розрахунку коригування, реєстрацію яких зупинено в Реєстрі, при отриманні Повідомлення.

Загальними вимогами, які висуваються до акта індивідуальної дії, як акта правозастосування, є його обґрунтованість та вмотивованість, тобто наведення податковим органом конкретних підстав його оформлення (фактичних і юридичних), а також переконливих і зрозумілих мотивів його прийняття. Можливість надання платником податків вичерпного переліку документів на підтвердження правомірності формування та подання податкової накладної прямо залежить від чіткого визначення фіскальним органом конкретного виду критерію оцінки ступеня ризиків. Вживання податковим органом загального посилання на пункт Критеріїв, без наведення відповідної підстави і розрахованих показників за критерієм, якому відповідає платник податку, є неконкретизованим та призводить до необґрунтованого обмеження права платника податків бути повідомленим про необхідність надання документів за вичерпним переліком, відповідно до критерію зупинення реєстрації податкової накладної, а не будь-яких на власний розсуд. Відтак, невиконання податковим органом законодавчо встановлених вимог щодо змісту, форми, обґрунтованості та вмотивованості акта індивідуальної дії призводить до його протиправності (пункт 63 постанови Верховного Суду від 23.02.2023 у справі №420/9924/20).

Водночас судом встановлено, що позивачем стосовно податкової накладної №1 від 03.07.2023 та №2 від 03.08.2023 до контролюючого органу подано повідомлення щодо надання пояснень та документів.

Також до матеріалів позовної заяви позивачем подано всю основну первинну документацію, яка надавалась до ГУ ДПС у Тернопільській області на підтвердження господарської операції в межах вказаних спірної податкової накладної.

На думку суду, всі первинні документи, які підтверджують господарські операції, за якою складено спірні податкові накладні, позивач надав контролюючому органу, про що свідчать матеріали справи.

Таким чином, зважаючи на те, що наданих контролюючому органу документів та письмових пояснень було достатньо для прийняття рішення про реєстрацію податкових накладних, останній не мав правових підстав для відмови позивачу у такій реєстрації.

У цьому випадку, під час розгляду справи відповідачі як суб`єкти владних повноважень не надали суду доказів, які спростовували б твердження позивача, та не навели обґрунтованих мотивів прийняття рішень про відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування ТОВ СТОНІКС в ЄРПН.

При цьому, як вказав Верховний Суд у постанові від 07.12.2022 у справі №500/2237/20, приймаючи рішення про реєстрацію податкової накладної, контролюючий орган не повинен здійснювати повний аналіз господарських операцій позивача на предмет їх реальності. Змістовна оцінка господарських операцій може бути проведена лише за результатом здійснення податкової перевірки платника податків, підстави та порядок проведення якої визначено нормами Податкового кодексу України.

Предметом розгляду в цій справі є виключно стадія правильності та правомірності зупинення та відмови в реєстрації податкових накладних, а не реальність та товарність здійснення господарських операцій між позивачем та його контрагентом.

Суд вважає за необхідне зазначити, що всі сумніви та протиріччя контролюючого органу щодо дотримання позивачем вимог податкового законодавства України під час здійснення господарської діяльності повинні досліджуватися шляхом проведення перевірок такого платника податків, за умови наявності підстав для її проведення визначених Податковим кодексом України, а не шляхом блокування реєстрації податкових накладних.

Таким чином, за наведених вище обставин суд дійшов висновку про обґрунтованість та наявність підстав для задоволення позовних вимог про визнання протиправними та скасування рішень комісії ГУ ДПС у Тернопільській області про реєстрацію/відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних від 29.08.2023 №9427332/43319298 та №9427333/43319298.

Щодо позовної вимоги про зобов`язання ДПС України зареєструвати в ЄРПН податкові накладні, то таку належить задовольнити з огляду на таке.

Відповідно до вимог пунктів 201.1, 201.10 статті 201 Податкового кодексу України реєстрацію податкової накладної в ЄРПН віднесено до обов`язків платника податків.

У той же час, наведені норми розраховані на відсутність спірних правовідносин, позаяк у випадку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування механізм її подальшої реєстрації в ЄРПН є іншим.

Згідно з приписами пунктів 19, 20 Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2010 №1246, податкова накладна та/або розрахунок коригування, реєстрацію яких зупинено, реєструється у день настання однієї з таких подій:

прийняття в установленому порядку та набрання чинності рішенням про реєстрацію податкової накладної та/або розрахунку коригування;

набрання рішенням суду законної сили про реєстрацію податкової накладної та/або розрахунку коригування (у разі надходження до ДФС відповідного рішення);

неприйняття та/або відсутність реєстрації в установленому порядку рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування.

Внесення відомостей до Реєстру на підставі рішення суду, яке набрало законної сили, здійснюється з дотриманням вимог цього Порядку. При цьому вимоги абзацу десятого пункту 12 цього Порядку не застосовуються до податкової накладної та/або розрахунку коригування, реєстрацію яких зупинено в установленому порядку.

Датою внесення відомостей до Реєстру вважається день, зазначений в рішенні суду, або день набрання законної сили таким рішенням.

Отже, реєстрація в ЄРПН податкової накладної/розрахунку коригування, реєстрацію якої попередньо було зупинено, є повноваженням ДПС України і нормами чинного законодавства України чітко визначено настання такої події як набрання законної сили рішення суду про реєстрацію відповідної податкової накладної або визначення в судовому рішенні конкретної дати, яку слід вважати датою реєстрації або скасування реєстрації податкової накладної.

Обставин, які б унеможливлювали реєстрацію спірних податкових накладних судом не встановлено.

Таким чином, з метою відновлення прав та інтересів позивача, за захистом яких він звернувся до суду, та з метою дотримання судом гарантій щодо остаточного вирішення спору між сторонами, суд дійшов висновку про необхідність зобов`язати ДПС України зареєструвати податкові накладні №1 від 03.07.2023 та №2 від 03.08.2023 у ЄРПН.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат, суд вказує, що згідно із частиною першою статті 139 КАС України при задоволенні позову сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Враховуючи те, що суд дійшов висновку задовольнити позовні вимоги повністю, тому на користь позивача слід стягнути сплачений ним при поданні позовної заяви до суду судовий збір в сумі 5368,00 гривень за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління ДПС у Тернопільській області та ДПС України.

Керуючись статтями 139, 241-246, 250 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Визнати протиправним та скасувати рішення комісії з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних Головного управління ДПС у Тернопільській області №9427332/43319298 та №9427333/43319298 від 29.08.2023.

3. Зобов`язати Державну податкову службу України зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні №1 від 03.07.2023 та №2 від 03.08.2023, поданих на реєстрацію Товариством з обмеженою відповідальністю "СТОНІКС".

4. Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління ДПС у Тернопільській області в користь Товариства з обмеженою відповідальністю "СТОНІКС" частину понесених судових витрат зі сплати судового збору в сумі 2684,00 грн.

5. Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Державної податкової служби України в користь Товариства з обмеженою відповідальністю "СТОНІКС" частину понесених судових витрат зі сплати судового збору в сумі 2684,00 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відповідно до частини першої статті 295 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Згідно із статтею 297 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга подається безпосередньо до Восьмого апеляційного адміністративного суду.

Повне судове рішення складено 14 грудня 2023 року.

Реквізити учасників справи:

позивач:

- Товариство з обмеженою відповідальністю "СТОНІКС" (місцезнаходження/місце проживання: вул. Крушельницької, 55, 61,м. Тернопіль,Тернопільська обл., Тернопільський р-н,46003 код ЄДРПОУ/РНОКПП 43319298);

відповідач:

- Державна податкова служба України (місцезнаходження/місце проживання: площа Львівська, 8,м. Київ,04053 код ЄДРПОУ/РНОКПП 43005393);

Головуючий суддяОсташ А.В.

Дата ухвалення рішення14.12.2023
Оприлюднено18.12.2023
Номер документу115662372
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —500/7133/23

Постанова від 04.04.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Заверуха Олег Богданович

Ухвала від 04.04.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Заверуха Олег Богданович

Ухвала від 30.01.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Заверуха Олег Богданович

Ухвала від 30.01.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Заверуха Олег Богданович

Ухвала від 30.01.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Заверуха Олег Богданович

Ухвала від 08.01.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Заверуха Олег Богданович

Ухвала від 13.12.2023

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Осташ Андрій Васильович

Рішення від 14.12.2023

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Осташ Андрій Васильович

Ухвала від 06.11.2023

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Осташ Андрій Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні